Connect with us

REGIJA

Bh. državljanin uhapšen na granici sa Hrvatskom s 2,2 kilograma marihuane

Objavljeno

na datum

Zbog 2,2 kilograma marihuane, koja mu je jučer pronađena u prtljazi prilikom kontrole na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, Policijska uprava brodsko-posavska podnijela je kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg državljanina BiH.

U subotu, oko 11:25, na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, izvršena je kontrola autobusa, osoba i prtljage, a policijski službenici su u suradnji s djelatnicima carine izvršili pregled nad 45-godišnjim putnikom, državljaninom Bosne i Hercegovine, kod kojeg su u prtljazi pronašli oko 2,2 kilograma marihuane, izvijestila je u nedjelju PU Brodsko-posavska.

Pojašnjeno je kako je protiv ove osobe podnešena kaznena prijava.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Policijski službenici protiv 45-godišnjaka podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, a uhapšeni je noćas predan pritvorskom nadzorniku”, prenosi Hina.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

REGIJA

Armin Hodžić je najmlađi zastupnik u Hrvatskom saboru, a zastupa čak pet nacionalnih manjina

Objavljeno

na datum

Administator

U novom, 11. sazivu Hrvatskog sabora, koji broji 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što predstavlja najveći broj žena do sada i čini četvrtinu saborskih zastupnika.

U julu 2020. godine, na izborima, izabrano je 35 žena, dok je četiri godine ranije, u septembru 2016. godine, samo 19 žena dobilo svoje zastupničke mandate.

Prema Izvještaju o provedenim izborima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Republike Hrvatske, novoizabrani saborski zastupnici u prosjeku imaju skoro 51 godinu, dok su zastupnice nešto mlađe, s prosječno 49 godina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Najmlađi predstavnik je Armin Hodžić (rođen 1996.), koji zastupa pet nacionalnih manjina, dok je najstariji Veselko Gabričević (1948.), izabran na koalicijskoj listi HDZ-a, HSLS-a, HDS-a, HNS-a, HSU-a.

Hodžić će, uz bošnjačku, u Saboru zastupati i albansku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Među zastupnicama, najmlađa je Sonja Radolović (1987.) iz koalicije Rijeka Pravde, dok je najstarija Anka Mrak Taritaš (1959.).

Samo jedan zastupnik ima manje od 30 godina, a većina (56) je između 51 i 60 godina, te između 41 i 50 godina (54).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ukupno se prijavilo 2.302 kandidata za ulazak u parlament, od kojih je 1.333 (58 posto) muškaraca i 969 (42 posto) žena.

Zahvaljujući preferencijalnim glasovima, čak 66 od 151 poslanika je izabrano, a najviše ih je izabrano u 11. izbornoj jedinici, gdje su svi tri poslanika izabrani putem tih glasova: Zvonko Milas, Dario Pušić i Radoje Vidović.

Skoro 64 posto birača na važećim glasačkim listićima je iskoristilo priliku da zaokruži svog kandidata na jednoj od 165 lista koje su se takmičile na izborima.

Ukupno se na izbore odazvalo 2.216.763 birača, što čini 62,3 posto ukupnog biračkog tijela.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

REGIJA

Policija na jugu Srbije uklanja bombu od 1.000 kilograma, građani iz obližnjeg naselja evakuisani

Objavljeno

na datum

Administator

Uklanjanje bombe zaostale iz NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. počelo je ovog jutra na gradilištu Naučno-tehnološkog parka u Nišu.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, stanovnici naselja Stevan Sinđelić koje se nalazi u neposrednoj blizini gradilišta su evakuisani.

MUP Srbije je saopćio da je u pitanju bomba od 1.000 kilograma, sa 430 kilograma eksplozivnog punjenja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Radi o se jednoj od najvećih bombi koje smo do sada deaktivirali. Rizik je veliki, prvenstveno za ljude koji rade na neutralizaciji, jer se radi o snažnom ubojnom sredstvu”, rekao Luka Čaušić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije.

Najavljeno je da će bomba biti transportovana van teritorije Niša gdje će biti uništena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

REGIJA

Vučić nakon sastanka: Rekao sam O’Brienu u lice sve, Srbija će se svom svojom snagom suprostaviti Rezoluciji o Srebrenici

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove američkog State departmenta Jamesom O'Brienom, da su oko malo čega bili saglasni kada su u pitanju Kosovo i Srebrenica.

„Saglasni smo u tome što je veoma važno da moraju biti očuvani mir i stabilnost, i sa srpske strane ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno, ozbiljno i rekao kakve sve laži dolaze od onih koji govore o nekakvoj invaziji, ratu, pošto nam ne pada na pamet da u takvim stvarima učestvujemo“, rekao je Vučić novinarima u Predsedništvu nakon sastanka.

O svemu drugom, kako je naveo Vučić, imaju različite stavove kada je riječ o Kosovu i Srebrenici.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On se zahvalio O’Brienu što je rekao da je Zajednica srpskih opština (ZSO) „strahovito važna i snažna obaveza“, koju Priština mora da ispuni.

„Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina. Već 11 godina je mrtvo slovo na papiru i već više od 4.000 dana nas lažu svi zajedno. I Priština i Evropljani koji su potpisali to sa nama“, kazao je Vučić.

Naveo je da prištinska strana nije uradila ništa iz Briselskog sporazuma, dok je Srbija, kako tvrdi, uradila sve iz Briselskog, čak i određene stvari iz Ohridskog sporazuma.

„Njih ništa od svega toga nije interesovalo, nije obavezivalo, samo su nametali nove probleme srpskom stanovništvu – od ukidanja dinara, pa nas doveli u poziciju da mi predlažemo rješenje kako ćemo da isplaćujemo evre, pa ni to čak neće“, rekao je predsjednik Srbije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i primjere svakodnevnih hapšenja i prebijanja Srba, kao i da na sve to ćute „svi – Stejt department, NATO, EU i svi drugi“.

„Ali dobro, zato će biti nagrađeni članstvom u Savjetu Evrope i ja sam rekao gospodinu O’Brienu da će se Srbija, znamo da smo mi mali i da je pored mene Amerika kao jedna supersila, koliko može suprotstavljati tom nasilju nad srpskom državom i srpskim narodom i boriti se. Izgubili – izgubili, šta da radimo“, rekao je on.

Kada je u pitanju rezolucija UN o genocidu u Srebrenici, Vučić je kazao da su o tome dugo razgovarali i da je zbog tog pitanja posebno zabrinut.

„Ja znam šta to znači i kako će da poremeti odnose u regionu. Ne zaboravite, to je donijeto kao odluka jednog naroda protiv drugog naroda unutar same Bosne i Hercegovine“, kazao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da je pitanje te rezolucije protivpravno izmješteno iz Savjeta bezbjednosti u Generalnu skupštinu UN, navodeći da ono pripada Savjetu bezbjednosti.

„I to navodno nije upereno protiv Srba, nego ‘onako’. Pošto je to sve ‘onako’ i nije upereno protiv Srba, mi Srbi to nismo tako razumjeli i suprotstavićemo se u UN onoliko koliko možemo“, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija će se svom svojom snagom suprostaviti u Generalnoj skupštini UN usvajanju Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, iako „zna koliko je Amerika moćna“.

„Rekao sam o O’Brienu u lice sve što je važno za naše građene. Koliko je to što se dešava teško za srpski narod“, rekao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o Americi, on je naveo da kad ta zemlja podigne dva prsta, jedan prst ima 70 zemalja iza sebe, dok je Srbija sama, ali i takva će se suprostaviti protiv rezolucije koliko god može.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu