Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Suljagić: Dodik dolazi u Srebrenicu klevetati mrtve i tražiti belaja

Objavljeno

na datum

Negiranje genocida je realno veći problem, utoliko što mi znamo da među nama žive ljudi koji su ubijali i ne možemo im ništa. Kad se u takvoj atmosferi negira genocid, onda to nije samo negiranje nečega što se dogodilo, nego i prijetnja nečim u budućnosti.

Naglasio je to Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, na početku gostovanja u Dnevniku D.

„Nije stvar samo negiranja genocida, to je preraslo u jednu vrlo ozbiljnu institucionalnu, sistematsku diskriminaciju nesrba. Cilj je da se njima jasno na svakom koraku pokaže da tu ne pripadaju, da to nije njihova zemlja. Negiranje genocida je samo sastavni dio atmosfere u kojoj moraju da žive nesrbi u istočnoj Bosni“, navodi Suljagić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o tome šta bi za žrtve značilo usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

„Od svih institucija u BiH na čiji rad će utjecati ova Rezolucija, samo će se neke stvari promijeniti za Memorijalni centar Srebrenica i ni za koga drugog. Rezolucija je bitna zato što predstavlja krunu 30-godišnjeg našeg napora da dobijemo priznanje. I to nije samo u ime Srebrenice nego i u ime BiH. U ime žrtava opsade Sarajeva, Markala, svih nas… Jer i genocid u Srebrenici je bio usmjeren protiv svih nas. Nama će to kao instituciji omogućiti da se dodatno podigne svijest o Srebrenici. Da se lakše borimo protiv negiranja genocida u BiH i izvan nje. Rezolucije UN-a su također i izvor međunarodnog prava. Nekad će se nekom u budućnosti suditi na temelju toga za šta smo se mi izborili. Neko će možda dočekati neku pravdu“, rekao je Suljagić.

Na pitanje je li usvajanje rezolucije samo jedan korak do ukidanja RS-a, podvukao je da ‘taj entitet nije nastao dekretom i neće nestati dekretom’.

„Ne postoji taj dokument koji negdje može biti usvojen pa se mi probudimo jedno jutro – i ono nema RS-a. Stvari nestaju onako kako i nastaju. I u tom smislu ovo nije realna retorika koja dolazi iz Banje Luke i Srbije. Ona je rezultat jednog plana, strategije da se vikom i galamom ovdje kreiraju tenzije koje će omogućiti saveznicima Srbije u UN-u, prije svega Rusiji, da izađe pred Generalnu skupštinu i kaže da će usvajanje Rezolucije biti čin koji će izazvati nove sukobe. Dodik i Vučić galame da će izazvati nasilje i onda ruski ambasador u UN-u izađe i kaže – vidite da tamo postoji mogućnost eskalacije nasilja. Najpametnija stvar koju iko može uraditi je da se Dodiku sklonimo s puta. Neka on eskalira sa Zapadom, NATO-om. On u tom smislu nije naš problem“, poručio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li priznati genocid jednako staviti znak jednakosti da su Srbi genocidan narod, odgovorio je:

„Jesu li Nijemci genocidan narod? Jedina dvojica iz čijih usta to čujem su Dodik i Vučić. Bezglavo insistiranje da svi Srbi preuzmu odgovornost za djela režima Slobodana Miloševića i njegovih proksija u BiH će samo proizvesti štetu po Srbe. Mi ovo ne radimo zbog njih, već zbog sebe. Ne vrte se naši životi oko Dodika i Vučića. Mi osjećamo potrebu da dobijemo to priznanje jer je to normalno, moralno i očigledno da to treba uraditi“.

Upitan šta ako se Rezolucija ne usvoji, kaže da slijedi ‘nastavak borbe’.

„To je istovremeno i odgovor na pitanje zašto sad – zato što je sad odigralo dobro i prošlo. Ne treba nam razlog. Prije deset godina smo probali pa nije prošlo. Sad će možda proći. Zar nama treba razlog i zar ga trebamo objasniti čovjeku koji je rekao da treba ubiti 100 muslimana za jednog Srbina? Oni ne učestvuju u ovoj konverzaciji. Zašto oni misle da ćemo mi njima to dopustiti? Ovo je naša konverzacija, naš narativ, naša stvar, ne pitamo ih više – možda to boli. Njih boli naša jednakost. Zato izmišljaju ‘srpske svjetove’ i šalju glasače preko granica“, istakao je Suljagić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i najavljenu sjednicu Vlade RS-a 2. maja u Srebrenici.

„Ne znam je li uputno da iznosim javno ono što znam i zato ću se suzdržati jer neću da širim nikakvu paniku i dajem ljudima priliku da prave gluposti. Šta god da se taj dan dogodi u Srebrenici – to će biti odgovornost Milorada Dodika. Što se tiče Memorijalnog centra – 2. maj je neradni dan. Dodik priča ovo što priča zato što to ne može da radi. On da može da uradi bilo šta, on bi to uradio. On dolazi u Srebrenicu da nađe belaja. Da laže, da kleveće mrtve ljude“, zaključio je Suljagić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojena dopuna Zakona o radu, studenti konačno mogu raditi legalno

Objavljeno

na datum

Administator

Poslanici u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici dopunu Zakona o radu kojom se omogućava zapošljavanje studenata na privremenim i povremenim poslovima.

Ovaj potez pozdravio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

“Usvajanje ove dopune Zakona o radu predstavlja značajan korak ka poboljšanju radnih uslova za studente. Ovaj propis, odnosno dopunu Zakona o radu, smatramo da ima mnogostruke efekte, posebno efekte kada je tržište rada u pitanju. Ovo je, između ostalih, inicijativa samih poslodavaca, a ove dopune Zakona o radu će omogućiti i poslodavcima i studentima da direktno potpišu ugovor o obavljanju povremeno – privremenih poslova”, istakao je ministar Delić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o sezonskim poslovima za koje nisu sistematizovana radna mjesta kod samog poslodavca i iz perspektive studenta ovo će studentima omogućiti da steknu određena radna iskustva, obezbijede određenu finansijsku korist, dok će poslodavcima omogućiti da dođu, posebno u sezoni i mjestima gdje su sezonski poslovi izraženi, do radne snage za ove poslove.

“Ovo se posebno odnosi na ljetni period kada imamo povećan dolazak turista u Federaciju BiH i kada su sami redovni studenti na raspustu. Ova dopuna svakako će olakšati i roditeljima iz manjih sredina koji šalju studente da studiraju u univerzitetskim gradovima. Mi svi znamo da studenti, pa čak i džaci rade, ali radi na crno. Ovo je jedinstven alat kako da legitimno i na legalan način studenti dobiju ugovor o povremeno – privremenim poslovima”, zaključio je Delić.

Ministar je također naglasio da je ova dopuna rezultat inicijativa i konstruktivnog dijaloga sa svim relevantnim sudionicima, te da će Ministarstvo rada i socijalne politike nastaviti s promicanjem politika koje će unaprijediti prava i položaj svih radnika, uključujući i studente koji se zapošljavaju prema novim odredbama Zakona o radu, sve do donošenja lex specialis zakona koji se tiče studenata, a koji je u nadležnosti obrazovanja.

Podsjećamo, radi se o minimalnim dopunama Zakona koje tretiraju obavljanje privremenih i povremnih poslova gdje se može zaključiti ugovor obavljanju privremenih i povremnih poslova sa studentom, odnosno sa licem upisanim na akreditovanu visokoškolsku ustanovu koje studij pohađa redovno, vanredno, učenjem na daljinu ili kombinovanjem ova tri modela studiranja na način utveđen statutom visokoškolske ustanove u skladu sa propisima kojima se uređuje visoko obrazovanje u BiH, odnosno Federaciji BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ugovor sa studentima može se zaključiti isključivo za poslove koji nisu poslovi sa povećanim rizikom u skladu sa propisima iz oblasti zašte na radu, te za poslove za koje se kod poslodavca zaključuje ugovor o radu na određeno vrijeme, te sezonski i pomoćni poslovi sa punim ili nepunim radnim vremenom.

Ugovor sa jednim studentom se može zaključiti najviše dva puta u toku jedne godine i to najduže 180 dana u toku jedne kalendarske godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dom naroda odobrio da stupe na snagu veći iznosi kazni za prekršitelje Zakona o kontroli cijena

Objavljeno

na datum

Administator

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je izmjene Zakona o kontroli cijena, kojima se povećavaju iznosi kazni za prekršitelje odredbi ovog Zakona.

Savjetnik federalnog ministra trgovine Jasmin Kadić kazao je da su kazne povećane s ciljem preventivnog djelovanja na potencijalne prekršioce Zakona.

“Dosadašnji iznos kazni je mali i stimulativan jer se u praksi pokazalo da se velikim trgovcima isplatilo više plaćanje do sada niskih kazni. Naime, stupanjem na snagu ovih izmjena pravno lice će, u slučaju nepridržavanja mjera neposredne kontrole cijena, platiti minimalnu kaznu u iznosu od 6.000 KM umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a najveća moguća kazna je 30.000 KM umjesto dosadašnjih 10.000 KM”, istakao je Kadić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglašava da će se primjenom ovog zakonskog rješenja nastojati postići preventivni i represivni učinak na prekršitelje, odnosno na pravna i fizička lica koja ne poštuju mjere neposredne kontrole cijena.

“Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena donesen 1995. godine, a izmjene 2008. i propisane kazne za prekršitelje ovog Zakona su minimalne i nisu davale rezultate”, naveo je Kadić.

Mjere neposredne kontrole cijena, koje su propisane Zakonom o kontroli cijena od izuzetne su važnosti za funkcioniranje države posebno u vrijeme elementarnih nepogoda, nestašice dobara za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva i rastuće inflacije.

Ovom prilikom, Kadić je podsjetio da Federalno ministarstvo trgovine radi na izradi potpuno novog Zakona o kontroli cijena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Isak: Mene smijeniti je nemoguća misija, ja sam original, drugi su kopije, vozao sam aute od 500 hiljada KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak pristustvovao je današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon toga obratio se medijima rekavši da će Vlada FBiH, predvođena Nerminom Nikšićem, ostati na vlasti do kraja mandata, pa čak i duže.

Istakao je svoj rad kao izuzetno uspješan, tvrdeći da je “postigao više za godinu dana nego njegovi prethodnici u proteklih 30 godina”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Niko nije pokrenuo pitanje moje smjene jer to nije izvodljivo, to je nemoguća misija, to su samo puste želje određenih političkih opcija. Od 2018. godine se pokušava sa mojom smjenom, pa su čak pri imenovanju ove vlade tvrdili da ću biti ministar samo 30 dana. No, evo me ovdje, sa Nikšićem, i dalje. Odbio sam ponude za premijerske pozicije jer želim ostati vjeran ovoj vladi koja dobro obavlja svoj posao i nastavit će to činiti”, rekao je Isak novinarima.

Potom je dodao da “ima najjači tim, jači čak i od Predsjedništva”.

“Postižemo najbolje rezultate i svjesni smo da nekima to smeta i da bi željeli da se mijenjamo, ali te političke opcije nemaju tu moć”, dodao je.

Isak je istakao da se sa svojim kolegama u Vladi FBiH bavi samo građanskim pitanjima, projektima i unapređenjem života građana, a da tema rekonstrukcije nikada nije bila na stolu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Pokušali su kontaktirati gospodina Ogreševića u vezi njegovog ulaska u parlamentarnu većinu, ali on tvrdi da ga niko nije kontaktirao i da mu nisu nudili ništa. Razlika između mene i ostalih političara koji su bili na sceni proteklih 30 godina je u tome što ja držim svoje riječi i ne izdajem svoje kolege. Nikada ne bih izdao ljude koji su sa mnom krenuli u ovaj projekt, a posebno ne ljude koji rade u interesu FBiH”, naglasio je.

Nakon toga je samouvjereno pričao i o svom imovinskom stanju navodeći kako je i prije ministarske pozicije vozio skupocjena vozila.

“Ljudi me zaustavljaju da se fotografišu. Kada sam najavio da ću izaći u određenim općinama na izbore, ljudi se sami javljaju, napuštaju politčke opcije, žele biti dio tima i normalno da to nekome smeta. Ja nikome ne zamjeram, želim im sreću u životu. Moraju shvatiti da sam ja original, a oni većine kopije, a ni najbolja kopija nije dobra, a najlošiji original je dobar. Ja sam original i ja sam ovo. Znam da pojedini građani imaju određene primjedbe na moje ponašanje, ali cijene rad u segmentu ministra unutrašnjih poslova”, rekao je Isak.

Dodao je da je to on i da se neće mijenjati i nastavlja raditi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Iza mene će stajati najbolji rezulati u ovoj vladi. Ja sam i prije pozicije ministra vozio vozila od 200.000 KM, 300.000 KM i 500.000 KM, vozio se u privatnom helikopteru i vozio jahtu. Sada to malo manje radim jer nemam vremena od tolikih obaveza, ali moj žviot niko neće mijenjati. Ali ono što je u interesu građana ja ću uvijek raditi i nikad neću oštetiti državu, građane ni budžet. Rezultati govore o nama, a ovi koji bi željeli vidjeti moju smjenu morat će se još načekati. Prije će njih odstraniti iz njihovih političkih opcija nego što ću ja biti smijenjen s ove pozicije”, poručio je Isak.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu