Connect with us

CRNA HRONIKA

Predložen pritvor osumnjičenog Kladuščanina za krivično djelo terorizam

Objavljeno

na datum

sud bih

Postupajući u okviru tužilačke dežure 24/7, dežurni tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

Bajrektarević Simbada, rođenog 1987. godine u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, višestruko osuđivanog.

Protiv osumnjičenog je podnesen izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, a osumnjičen je da je nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog praznika Bajrama, dana 7.4.2024. godine, na društvenoj mreži postavio javnu poruku kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih “nevjernicima”, “mnogobošcima” i sl., počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osumnjičeni je nakon objave identifikovan, lociran i lišen slobode, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva koji će biti korišteni kao dokaz u postupku.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela terorizma iz člana 201. Krivičnog zakona BiH.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke b) i c), odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Na ročištu povodom prijedloga za pritvor postupajući tužilac je detaljno obrazložio pritvorske razloge, nakon čega je Sud BiH osumnjičenom odredio pritvor,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

Tužilaštvo BiH: Prijedlog mjere pritvora za 3 osobe i mjera zabrane za 14 osoba u predmetu kodnog naziva ”Piramida”

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajuća tužiteljica iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane, za osumnjičene u akciji kodnog naziva “Piramida”, koja je sa partnerskim institucijama iz inozemstva, provedena u borbi protiv organiziranih ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata.

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene:

1.Delić Selim, zv. “Selko”, rođen 1997. godine u Bihaću, nastanjen u Cazinu, državljanin BiH

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

2.Mušinbegović Amel, zv.”Ćelo” rođen 1981. godine u Visokom, gdje je i nastanjen, državljanin BiH

3.Hadžiosmanović Dženeta, rođena 1999. godine u Sarajevu, nastanjen u Visokom, državljanka BiH

Osumnjičeni u predmetu “Piramida” su pod istragom i terete se da su kao organizirana skupina, sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima, vršili pronalazak i vrbovanje, zatim transport, smještaj i krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja USK, na područje R Hrvatske i EU, za šta su naplaćivali velike novčane iznose od 1500 eura ili više po krijumčarenoj osobi, te na taj način sticali nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni sudjelovali u krijumčarenju oko 600 migranata, među kojima oko 100 malodobnih osoba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Radi osiguranja neometanog vođenja postupka, prema 14 osoba predloženo je određivanje mjera zabrane, kojima se osumnjičenima zabranjuje međusobno sastajanje i neposredno ili posredno kontaktiranje,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Mjere zabrane odnose se na osumnjičene:

1.Kaplan Elvir, rođen 1972. godine u Visokom, državljanin BiH,
2.Halilović Tarik, rođen 1988. godine u Visokom, državljanin BiH,
3.Šehagić Eldin, rođen 1999. godine u Zenici, državljanin BiH,
4.Šečerović Anes, rođen 1989. godine u Visokom, državljanin BiH,
5.Ganić Rasim, rođen 1986. godine u Visokom, državljanin BiH,
6.Muhović Almir, rođen 1999. godine u Visokom, državljanin BiH,
7.Nizić Nihad, rođen 1983. godine u Sarajevu, državljanin BiH,
8.Perak Dragan, rođen 2002. godine u Novoj Biloj, državljanin BiH,
9.Bajrić Ermin, rođen 1988. godine u Sarajevu, državljanin BiH,
10.Delić Sanela, rođena 1999. godine u Velikoj Kladuši, državljanka BiH,
11.Karajić Kemal, rođen 1988. godine u Bihaću, državljanin BiH,
12.Samardžić Rasim, rođen 1952. godine u Cazinu, državljanin BiH,
13.Delić Redžo, rođen 1987. godine u Bihaću, državljanin BiH,
14.Nadarević Zuhdija, rođen 1970. godine u Cazinu, državljanin BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Velika akcija MUP-a RS: Kod Prijedora pronađena laboratorija za uzgoj marihuane, uhapšeno 14 osoba

Objavljeno

na datum

Administator

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pronašli su kod Prijedora manju laboratoriju za uzgoj marihuane te određenu količinu kokaina, dok je uhapšeno čak 14 osoba.

Policijska uprava Prijedor u saradnji sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor sprovode akciju kodnog naziva “Roma”.

Akcija je usmjerena na sprečavanje proizvodnje i prometa opojnih droga i otkrivanje organizovanih grupa koje se bave prometom opojnih droga.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ovim aktivnostima izvršeni su pretresi na 13 lokacija na području Prijedora i jedan pretres u Banjoj Luci, a slobode je lišeno 14 osoba.

U dosadašnjim aktivnostima pronađeno je i oduzeto oko 1.180 grama opojne droge kokain i oko tri kilograma opojne droge marihuane, a otkrivena je i laboratorija za uzgoj opojne droge marihuane gdje je pronađena veća količina stabljika u saksijama i više vakumiranih pakovanja opojne droge marihuane namijenjene za dalju prodaju.

Laboratorija za uzgoj marihuane pronađena je u mjestu Kozaruša nadomak Prijedora.

Pronađena je i određena količina naoružanja, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela. Pretresi su izvršeni uz podršku jedinica Žandarmerije, konjica i službeni psi i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS-a, saopćila je policija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Policija kod Bosanske Gradiške pronašla osobu koja je presretala djecu i nudila im prijevoz

Objavljeno

na datum

Administator

Kod Bosanske Gradiške jučer je, u subotu, pronađena i identifikovana osoba koja je maloljetnicima nudila prijevoz.

Policijski službenici Policijske uprave Bosanska Gradiška jučer su identifikovali i pronašli osobu inicijala M. M. iz Švicarske, a koje je istog dana oko 15:00 sati Policijskoj stanici Nova Topola od strane prosvjetnog radnika prijavljeno kao nepoznato lice koje je ponudilo maloljetnim licima prevoz od autobuskog stajališta do osnovne škole i novac.

Policijski službenici PU Bosanska Gradiška odmah su postupili po prijavi te su operativnim radom na terenu došli do saznanja da se radi o osobi M.M.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, kao i dežurni tužilac za maloljetnike, koji su se izjasnili da u navedenom događaju nema elemenata krivičnog djela.

Osoba M. M. je sankcionisana po članu 8. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu