Connect with us

REGIJA

Predstavnik Srba u Makedoniji genocid u Srebrenici opisao kao “nekrofilski diznilend”, podnesena prijava

Objavljeno

na datum

Bošnjački demokratski savez (BDS) kao i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) podnijeli su preko advokatice Edine Zećirović Fazlagić krivičnu prijavu protiv predsjednika Demokratske partije Srba u Sj. Makedoniji Ivana Stojiljkovića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Naime, u objavi na društvenoj mreži Facebook, Stojiljković je genocid u Srebrenici nazvao “nekrofilski diznilend” te je kritikovao odluku države da bude jedan od sponzora rezolucije o Srebrenici koja će se razmatrati početkom maja na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

“Ovakav govor mržnje je nedozvoljen za sve građane a posebno za Bošnjake, pa zbog toga i kao što su najavili na pres-konferenciji putem koje su osudili ovakav govor, tako su i podnijeli krivičnu prijavu. Iako kao poslanik u Skupštini Sjeverne Makedonije predstavlja narod, Ivan Stojiljković njeguje nedemokratske vrijednosti i iste iskazuje javno i sa ovakvim činom je inkrimisao samoga sebe. Advokatica Zećirović Fazlagić je krivičnu prijavu podnijela protiv Stojiljkovića za krivično djelo Odobravanje ili opravdavanje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina član. 407 stav 2 i stav 4 a v.v. 403 iz Krivičnog zakonika Republike Sjeverne Makedonije. Genocid u Srebrenici je potvrđen brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnim mehanizmom za krivične tribunale, presudama Evropskog suda ljudskih prava i presudama sudova u Bosni i Hercegovini, kao i Srbiji”, naveli su iz BDS-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poručili su kako je na ovaj način Stojiljković ismijavao genocid u Srebrenici.

“Nazivajući najveće stradanje čovječanstva poslije Drugog svjetskog rata terminom ‘nekrofilski diznilend’, pri čemu nekrofilija označava seksualno zadovoljavanje sa mrtvim ljudima, a Diznilend je najveći dječiji park u svijetu i pojam za dječiju zabavu, ostaje zaključak da Stojiljković genocid u Srebrenici doživljava kao seksualno zadovoljavanje sa mrtvom djecom i ismijavanje sa stradanjem bošnjačkog naroda. Prijavljeni Stojiljković, također, podstiče mržnju prema albanskom narodu, služeći se pristrasnom i zapaljivom retorikom, naglašavajući da je ministar vanjskih poslova, koji je po etničkoj pripadnosti Albanac, inicirao i izdejstvovao odluku o kosponzoriranju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici. Na ovaj način, služeći se narativom koji promoviše mržnju i podjele, Stojiljković podstiče i etničke podjele u makedonskom multikulturnom društvu, koje je inače primjer suživota u Evropi i šire”, objašnjavaju.

Naveli su kako izražavaju nadu da će prijavljeni biti sankcionisan.

“Advokatica Zećirović Fazlagić, kao i BDS i BNV, izražavaju nadu da će prijavljeni biti sankcionisan u saglasnosti sa zakonom, kao i da će to biti opomena prema svim ostalima da se uzdrže od ovakvih ili sličnih izjava koje širu mržnju u društvu i kreiraju nesiguran ambijent.”, zaključili su.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

REGIJA

Teška saobraćajna nesreća u Hrvatskoj: Auto puno migranata se zabilo u zid, četvero poginulih

Objavljeno

na datum

Administator

Jutros oko sedam sati u mjestu Brnaze u hrvatskom gradu Sinju, desila se saobraćajna nesreća u kojoj su poginule četiri osobe.

Prema informacijama policije, došlo je do slijetanja vozila koje je udarilo u zid.

U automobilu je bilo devet osoba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“U odnosu na tešku prometnu nesreću koja se jutros oko 7 sati dogodila na području Brnaza utvrđeno je da se u vozilu nalazilo ukupno devet osoba. O događaju je izviješteno nadležno državno odvjetništvo koje će rukovoditi očevidom”, objavila je policija prenose hrvatski mediji.

Prema prvim informacijama policije, poginule osobe su najvjerojatnije migranti, a Slobodna Dalmacija nezvanično saznaje d aje među poginulima i dijete.

Prema informacijama lokalnih medija automobil marke Audi, pun migranata je bježao policiji pa se pri velikoj brzini zabio u zid kuće.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

REGIJA

Vučić: Stvar je Crne Gore kako će se postaviti prema rezoluciji o Srebrenici

Objavljeno

na datum

Administator

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je danas u Kotoru da je stvar Crne Gore kako će se postaviti o pitanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj se treba glasati u Općoj skupštini UN-a te postavio pitanje kakav je smisao te rezolucije.

Vučić je to rekao u obraćanju novinarima u Kotoru gdje prisustvuje samitu lidera zapadnog Balkana i Europske unije odgovarajući na pitanje što je poruka crnogorskim dužnosnicima oko njihovog stajališta o rezoluciji o Srebrenici.

“Nemam poruku, to je njihova stvar, oni donose odluku kako će se postaviti o tim pitanjima. Mi znamo kakva je naša poruka”, rekao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja imam jedno pitanje, na koje nitko nema odgovor, a to je – kakav je smisao te rezolucije. Kažu nije nametanje kolektivne krivice. Nego što je, pošto je individualna krivica već određena presudama? Ne spominje se nijedno ime u samoj rezoluciji. Svako neka donosi svoju odluku, a mi ćemo se ponašati u skladu s tim u budućnosti”, rekao je Vučić, prenosi Beta.

Opća skupština Ujedinjenih naroda razmatrat će 23. svibnja prijedlog rezolucije kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici i čije donošenje sponzorira skupina od tridesetak država, a Crna Gora je najavila da će glasati za spomenutu rezoluciju.

Rezolucija je izazvala ogorčenje u Srbiji i Republici Srpskoj gdje tvrde kako im se time pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu dokumenta ne spominje niti jedan narod ili država.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u utorak kako će osobno otići u New York ne bi li uvjerio predstavnike što više država-članica UN da ne glasaju za rezoluciju no odustao je od putovanja jer smatra da Srbija nema “nikakve šanse” da spriječi usvajanje rezolucije u Općoj skupštini UN-a

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U rasporedu zasjedanja Opće skupštine koji je dostupan na mrežnim stranicama UN-a stoji kako je za četvrtak narednog tjedna, u okviru 82. sjednice, planirana rasprava o dokumentu pod nazivom Međunarodni dan sjećanja i komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici iz 1995.

Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su u srpnju 1995., nakon okupacije Srebrenice koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sustavno pobili više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

REGIJA

Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo, vraćen s državne granice: “Ova vrata će otvoriti Bog”

Objavljeno

na datum

Administator

Kosovske vlasti zabranile su u ponedjeljak poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika u njegovoj pratnji da uđu na Kosovo gdje je za danas u Pećkoj patrijaršiji zakazano zasjedanje sabora SPC-a.

Patrijarh je tokom popodneva trebalo stići na Kosovo, ali je uoči dolaska na prijelaz Merdare iz Prištine stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC-a ne može ući na prostor Kosova.

Pećka patrijaršija je od sredine 14. stoljeća historijski tron poglavara SPC-a i tradicionalno duhovno sjedište, a na popisu je kulturnih dobara pod zaštitom UNESCO-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković rekao je da su u skladu sa svim protokolima, Prištini poslali najavu o planovima poglavara SPC-a, ali je “suprotno svim sporazumima (kosovski premijer Albin) Kurti uskratio mogućnost patrijarhu da nazoči prvom danu Sabora SPC-a i bude podrška i oslonac svom narodu i vjernicima.

Porfirije je saopćio u pisanoj izjavi medijima kako “kao patrijarh srpski, kao građanin i kao vjernik”, zna i poručuje “da će ta vrata prije ili kasnije otvoriti sam Bog”.

“Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najprije sebi, a potom i svim ljudima”, naveo je Porfirije.

Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je odbilo zahtjev patrijarha SPC-a da posjeti Pećku patrijaršiju, objavili su kosovski mediji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je najavilo da neće dopustiti posjete Kosovu sve dok Srbija ne prestane kršiti Sporazum iz Briselu, ne dopusti posjete kosovskih državnih dužnosnika Srbiji i ne prestane s kampanjama protiv Kosova.

Od Beograda se očekuje i da prestane s govorom mržnje i prijetnji Kosovu i njegovim predstavnicima.

Zabrana kosovskih vlasti poglavaru SPC-a izazvala je brojne reakcije u Beogradu, uz najčešće ocjene da je to “sramotan” i “necivilizacijski čin”, te još jedan u nizu poteza kojima službena Priština pokazuje stajalište i netrpeljivost prema Srbima i Beogradu.

Srpska pravoslavna crkva nazvala je odluku “nerazumnom”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu