Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Ruska propagandna mašinerija stigla u BiH: U RS-u održali sedmodnevnu obuku

Objavljeno

na datum

Tim jednog od najznačajnijih ruskih proratnih blogera koji objavljuje pod imenom “Rybar”, boravio je proteklih dana u Bosni i Hercegovini i Srbiji gdje su, na području bh. entiteta RS, održali svojevrsnu “edukaciju” kako voditi kanale na ruskoj mreži Telegram.

Kako stoji u njihovoj objavi na Twitteru edukacijom su bili obuhvaćeni studenti, novinari, političari i akademici.

“Naš tim je cijelu prošlu sedmicu proveo u Srbiji i Republici Srpskoj. Educirali smo i objašnjavali kako kreirati i voditi Telegram kanale, organizirati ih u mreže, distribuirati pravi sadržaj i boriti se protiv dezinformacija”, navedeno je u objavi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako su dodali, cilj je pokazati da je moguće upravljati i bez Twittera/X-a, Facebooka i Instagrama.
“Da se rusko iskustvo u informacionoj borbi može i treba uzeti u obzir. Telegram je platforma koja nam to omogućava. Zatvorenim predavanjima Mihaila Zvinčuka prisustvovalo je preko 500 ljudi; ▪️Rybarov tim je uz ličnu podršku uzeo više od 10 sjajnih i perspektivnih projekata. Postignuti su dogovori o održavanju redovnih majstorskih kurseva licem u lice uz učešće autora ruskih Telegram kanala”, dodaju iz Rybara.

Na kraju su dodali da su “dugo proučavali pristupe Zapada u vođenju informacionog rata”.

“Dugo smo proučavali pristupe Zapada u vođenju informacionog rata protiv nas. Sada je trenutak da svoje znanje primijenimo i naučimo naše saradnike pravim pristupima i uključimo ih u Telegram. Balkan je samo početak”.

Kanal Rybar na Telegramu kreirali su Mihailo Zvinčuk i Denis Ščukin, programer iz Moskve. Kreatori su ostali anonimni sve dok novinari nisu otkrili njihov identitet u novembru 2022. godine. U početku je kanal bio nezavisan, ali je u nekom trenutku Zvinčuk počeo da sarađuje sa Agencijom za internetska istraživanja Jevgenija Prigožina. Tokom saradnje, Prigožin je dodijelio sredstva Telegram kanalu, a stalni dio kanala objavljen je na web stranici Agencije za internetska istraživanja od juna 2020. do augusta 2021. godine. Saradnja je završena 2021. ili 2022. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu za RTVI 2022. godine, Zvinčuk je naveo da na kanalu radi oko 40 stalno zaposlenih, a mjesečni budžet je 4 miliona rubalja (oko 40.000 eura). Prema Zvinčuku, kanal se finansira donacijama. Kanal je objavio kritike akcija ruskog Ministarstva odbrane tokom rata u Ukrajini. U oktobru 2022. godine, Telegram kanal Mash je objavio da je Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, zatražio od Roskomnadzora da provjeri kanal za “lažne” vijesti i “diskreditaciju” ruske vojske. Istovremeno, navodi The Bell, tri dana prije objave provjere, kanal je objavio tri poruke u kojima se reklamira mobilizacija.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik najavio da će iz Srebrenice Federaciji BiH predložiti “miran razlaz”

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da je odlukom o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a “potpisan kraj Bosni i Hercegovini” i najavio da će sutra sa sjednice Vlade RS-a u Srebrenici Federaciji Bosne i Hercegovine biti predložen mirni razlaz.

„Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme, to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici. Predložit ćemo federalnoj strani (FBIH)“, rekao je Dodik za RTRS.

Kako je netačno kazao, Republika Srpska i Federacija BiH su “sporazumne strane” Dejtonskog sporazuma, a time i Ustava BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je ocijenio da je u toku „opsežna pokvarena intervencija međunarodne zajednice“ i da je „inkognito rađeno“ da se predloži rezolucija o Srebrenici i da se za to obezbijedi podrška Njemačke.

“Organi Bosne i Hercegovine, koje oni tako forsiraju da funkcionišu, o tome nisu donijeli nikakvu odluku”, rekao je on.

Po njegovim riječima, “sve je to sramno i to znaju veoma dobro Amerikanci, Britanci, Nijemci i svi ostali koji se miješaju u BiH, vjerovatno kalkulišući da je to potrebno da se uradi, jer će Srbi nekoliko dana galamiti, a onda će nestati”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Dodik psovao BiH i vrijeđao generalnog sekretara UN-a

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, tokom današnjeg obraćanja javnosti, opsovao je državu Bosnu i Hercegovinu, a tom prilikom je žestoko izvrijeđao i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutteresa.

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno novo ročište u slučaju protiv predsjednika Republike Srpske zbog neizvršavanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dodik se nakon suđenja obratio javnosti iz Istočnog Sarajeva.

Na početku govora kazao je da Sud i Tužilaštvo BiH štite stranca, a ne domaće ljude.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam političar i predsjednik RS-a. Ovo suđenje je dokaz da Sud i Tužilaštvo ne brane Ustava, oni brane volju stranca. Činjenica je da se ne izvodi neko ko je dopisao zakon svojom odlukom, na šta nije ima pravo. Ne vrijedi su upuštati u raznu neargumentacije. Ono što sam danas gledao zaista smuči čovjeku sve. Imate situaciju da je protiv mene podignuta krivična prijava zato što navodno ne poštujem visokog predstavnika, a ja sam potpisao zato što nema visokog predstavnika“, kazao je Dodik.

Entitetski predsjednik je kritikovao Sud BiH, prilikom čega je opsovao državu, optužujući ovu instituciju da ne poštuje “građanina je… Bosne i Hercegovine, nego štiti stranca”…

“Tog stranca nije izabralo Vijeće sigurnosti”, ponovio je Dodik odbacujući izjavu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa koji je kazao da visokog predstavnika ne bira Vijeće sigurnosti nego PIC. Dodik je Guterresa nazvao “lažovom”i “smradom”.

“Postoje lažna tumačenja generalnog sekretara. Radi se o jednom sistemu koji su instalirali da disciplinuju Srbe, pa i neposlušne Hrvate, kako bi rekli da su samo Bošnjaci žrtve i da imaju pravo na državu. Mislim da su pretjerali”, ocijenio je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optužio Konakovića i Schmidta za veze sa narko kartelom

Dodik je ocijenio “sumnjivom” situaciju u kojoj “ministar vanjskih poslova pomaže Sudu BiH da po Sarajevu skupljaju papire” protiv njega. On je ovom prilikom povezao Schmidta i Konakovića sa narko kartelom protiv kojeg se vodi istraga u predmetu “Crna kravat 2”.

“Imam u javnosti informacije vezane za aferu sa narko kartelom i da je čelnik ministarstva (Konaković) uključen u to. Kriminal ide do toga da on štiti Schmidta, a Schmidt njega. Vidjeli ste da su kriminalci iz tog narko kartela uticali na CIK i to su može vidjeti iz dokumenata, presretnutih razgovora u Sky aplikaciji. Zato je Schmidt zabranio da se diraju članovi CIK-a, da zaštiti taj kriminal”, naveo je entitetski predsjednik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Amerikanci zaprijetili onima koji podržavaju zaobilaženje sankcija i isplate plate u kešu

Objavljeno

na datum

Administator

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se nakon što je HDZ iznio prijedlog kojim bi se omogućilo isplaćivanje plata u gotovini zaposlenima u institucijama BiH.

“Poslanik HDZ BiH Predrag Kožul jučer je iznio prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija”.

Naveli su da Sjedinjene Američke Države pomno prate takve aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice”, naglasili su iz Ambasade SAD.

Kako kažu, Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu