Connect with us

REGIJA

VIDEO – Plenković opisao sate uoči donošenje odluke EU o BiH: Ključan je bio sastanak s ambasadorima

Objavljeno

na datum

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentirao je odluku o otvaranju pregovora EU sa BiH te se osvrnuo i na unutrašnje političke prilike u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru za Dnevnik Plus RTV Herceg-Bosne, Plenković je rekao kako je odluka Brisela veliki upjeh za Bosnu i Hercegovinu.

“Riječ je o velikom uspjehu za Bosnu i Hercegovinu, za sva tri konstitutivna naroda i za sve građane BiH. Iskrene čestitke predsjedateljici Vijeća ministara Borjani Krišto, svim članicama i članovima Vijeća te Parlamentarne skupštine BiH. Čestitke i predsjedniku HNS-a Draganu Čoviću na konzistentnoj politici političkih predstavnika hrvatskog naroda u stalnom stremljenju za bržim evropskim putem BiH”, rekao je Plenković.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, premijer Hrvatske je nabrojao sve zakone koje je BiH donijela, a koji su bili preduslov za odluku Evropskog vijeća.

“Kada se to dogodilo onda smo tih nekoliko dana bili non-stop u kontaktu sa svima. Trebalo je proći njemački Bundestag, razgovarati s finskim premijerom, danskom premijerkom, švedskim i luksemburškim premijerom”, kazao je Plenković te dodao da su svi oni mogli imati nekakve rezerve prema BiH.

Posebno je napomenuo i da se nizozemski premijer susreo s inicijativom opozicionih stranaka koje su u parlamentu bile protiv toga da BiH dobije pregovarački status.

Osvrćući se na samu odluku Evropskog vijeća Plenković je kazao i da se radilo na tome da se formulacija zaključaka što kasnije predstavi ambasadorima u Briselu kako bi se o tome što manje raspravljalo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“To je došlo praktički dan pred samo Vijeće što je bilo dobro i onda smo ga na samom Vijeću još popravili. Mi smo ubacili ovu rečenicu koja kaže da Evropsko vijeće poziva Evropsku komisiju. Ona ja ključna zato što praktički daje nalog Komisiji da krenu pripremati pregovarački okvir”, kazao je Plenković.

Na putu ka EU, Plenković ističe kako je izborni zakon prioritet.

“Izborni zakon je temelj. Za mene kao predsjednika Vlade pa i kao HDZ-a zaista je ključno da se riješi to pitanje legitimnog predstavljanja Hrvata u Predsjedništvu. Malo sve skupa to ispada smiješno. Ja mislim da to nije dobro. To je jedna poruka nepoštovanja prema jednom od tri konstitutivna naroda; izvrtanje duha, slova i dogovora u konačnici u Dejtonu”, ističe Plenković.

Na kraju, naglasio je kako je jedan od strateških projekata za bh. Hrvate izgradnja Južne plinske interkonekcije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Prije svega želimo omogućiti da BiH prestane biti ovisna o dotoku ruskog plina kroz Srbiju. Bit ovoga je Južnom plinskom interkonekcijom odnosno našom investicijom produžiti plinovod koji ide od Zagvozda do Imotskog, od Imotskog prema Grudama. To je onaj dio koji će Hrvatska investirati jer želimo da se plinificira i ovaj dio BiH na teritoriji Federacije BiH. Mi smatramo da, koje god rješenje u BiH bude nađeno, to treba biti rješenje u kojem Hrvati kao konstitutivan narod, budući da plin dolazi iz Hrvatske na područje gdje žive Hrvati u BiH, moraju imati ključnu ulogu. Tu nema nikakvih dilema i zato smo podržali Dragana Čovića”, zaključio je Plenković u intervjuu.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

REGIJA

U zatvoru preminuo brat optuženog za ubistvo Danke Ilić, bio je pod sumnjom za pomaganje

Objavljeno

na datum

Administator

Osumnjičeni Dalibor Dragijević (40) iz Bora, kome je u subotu određeno pritvor do 48 sati zbog sumnje da je pomogao bratu Dejanu Dragijeviću (50), osumnjičenom za teško ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, nakon izvršenog krivičnog djela, preminuo je u Policijskoj upravi u Boru.

Dragijeviću je u ranim jutarnjim satima pozlilo i uprkos pravovremenom reagovanju policijskih službenika i ljekara Doma zdravlja u Boru koji su pokušali reanimaciju on je u 3:10 sati preminuo, a ljekar mrtvozornik konstatovao je prirodnu smrt.

O događaju je odmah obaviješteno Više javno tužilaštvo u Zaječaru koje je naložilo obdukciju na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Srđan Janković i Dejan Dragijević, koji su uhapšeni zbog sumnje da su ubili Danku Ilić, saslušani su u petak uveče, a juče im je određen pritvor.

Dragijević je pred tužiocem priznao zločin, dok se Janković branio šutnjom. Obojici je potom određen pritvor do 30 dana.

Policija je u međuvremenu uhapsila Radeta i Dalibora Dragijevića, oca i brata Dejana Dragijevića, zbog sumnje da su mu pomogli da premjesti tijelo ubijene djevojčice. Oni bi danas trebali biti saslušani.

Dejan Dragijević jučer je u pratnji policije doveden ispred kuće u kojoj živi u selu Zlot, dok je cisterna ispumpavala septičku jamu oko kuće u potrazi za tijelom Danke Ilić, ali ništa nije pronađeno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Policija je iz kuće Dragijevića iznijela džakove sa dokazima, a iz jednog od njih virila je drška nalik drški lopate ili ašova. Taj predmet biće poslat na vještačenje kako bi se utvrdilo da li je korišten u zločinu.

Nastavi čitati

REGIJA

Vučić: Pokušat će ukinuti RS, ali to im ne bih savjetovao

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da neće biti ukidanja Republike Srpske i da će Srbija biti uz RS.

“Mogu da pokušaju da je ukinu, ali ne vjerujem da je to moguće, ne bih im to savjetovao. To će biti i jedna od tema našeg Vaskršnjeg sabora sa Republikom Srpskom”, rekao je Vučić.

On je naveo da je RS prema Dejtonu sastavni dio BiH, ali da i po Dejtonu ima svoju teritoriju, svoj narod i svoje ingerencije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Neće biti ukidanja Republike Srpske, ma šta neki govorili i ma šta mnogi ma o čemu maštali”, rekao je Vučić u subotu navečer za TV “Informer”, uoči sjednice Generalne skupštine UN-a na kojoj se očekuje da će biti usvojena Rezolucija o Srebrenici.

On je istakao da će Srbija u pokušaju da spriječi tu rezoluciju pričati sa svima.

Vučić je rekao, povodom američkih i zapadnih sankcija rukovodstvu Republike Srpske, da nisu sankcije koje neko nekome uvede slika sramote tog protiv kog su sankcije uvedene, već onih koji su te sankcije uvodili.

Povodom priče o reparacijama od Srbije, on je podsjetio na presudu međunarodnog suda u korist Srbije da nije Srbija kriva za Srebrenicu i da se ne može suditi dva puta o o istoj stvari.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je podsjetio da je u Srebrenici bio zamalo linčovan, a da još niko nije odgovarao niti uhapšen zbog toga i da je to presedan.

“Jeste li čuli da su ovi stranci koji upravljaju situacijom u BiH od Eskobara do Schmidta, tražili da budu uhapšeni napadači? Ne. Znate li zemlju u svijetu gdje je izvršen pokušaj linča nad predsjednikom druge zemlje, a da niko nije odgovarao zbog toga… Nastaviće da lažu, i svi će šutiti. To im se uklapa u narativ. Srbi moraju da budu zlikovci i da budu krivi”, rekao je Vučić.

U istoj emisiji Vučić se prikazao i kao žrtva jer je prvi javnosti saopćio vijest da je malena Danka Ilić preminula.

“Ja sam to objavio u dvije riječi i naredio policiji da nastavi rad”, kazao je Vučić pa se okomio na regionalne medije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ne moram puno pričati o crnogorskim medijima. U Prištini da ne govorim. U Zagrebu od Jutarnjeg, gdje svuda ima Šolak prste, a i gdje nema, nije ni važno. I postavite si pitanje. Zašto svi oni mrze jednog čovjeka iz Srbije? Evo najgori sam na svijetu, odvratan, grozan, ružan, debeo. Je li moguće da bude kampanja svakog dana u tim medijima? Razmislite zašto je tako. To je zato što ne mogu podnijeti da Srbija raste i napreduje, da smo prvi na zapadnom Balkanu. Ne mogu to podnijeti, oni žele slabu Srbiju, koja puže i na koljenima je. I tada će im ta Srbija biti tu za ponižavanje”, rekao je Vučić.

Nastavi čitati

REGIJA

Osumnjičenima za ubistvo Danke Ilić određen pritvor, na terenu se još traga za tijelom djevojčice

Objavljeno

na datum

Administator

Osumnjičenima za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić iz Bora rano jutros određen je pritvor.

Danas se nastavlja potraga za tijelom ubijene dvogodišnje Danke, a u toku dana ići će se na još nekoliko lokacija.

Kako piše Blic, bit će saslušana i rodbina dvojice osumnjičenih, jer se sumnja da je u ovaj slučaj ubistva i skrivanja tijela umiješan još neko.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Tužilaštvo tražilo pritvor za D.D. i S.J. Viši sud u Zaječaru je odobrio. Njima je određen pritvor od 30 dana.

Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić su kasno sinoć dovedeni u Tužilaštvo pognutih glava i sa lisicama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu