Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica BiH: Utvrđena cijena kurbana za predstojeći Bajram

Objavljeno

na datum

Kurban

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini i ove godine nudi mogućnost žrtvovanja kurbana za vjernike koji nisu u prilici ovaj obred izvršiti lično u okviru svog domaćinstva.

Kroz akciju “Kurbani 2024” nadležne institucije Islamske zajednice će izvršiti organizirani otkup i osigurati kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji, po jedinstvenoj cijeni od 490,00 KM.

– Akcija “Kurbani”, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice traje 365 dana. Znamo da je njena realizacija tri dana, a preostala 362 dana Islamska zajednica u kontinuitetu radi na pripremi. Ovo je razlog što mi, iz godine u godinu, uspješno i blagovremeno odgovorimo na sve izazove i obaveze koje pred nas stavlja ova akcija, te opravdamo povjerenje koje nam članovi Islamske zajednice, kako u domovini, tako i u dijaspori, daju u kontinuitetu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Činimo potrebne napore da odgovorimo na sve izazove i da emanet koji nam je povjeren ispunimo na najbolji mogući način – izjavio je dr. Bilal Memišević, voditelj Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice.

Kako je naveo, pripreme su, u značajnoj mjeri, izvršene, te su u svakodnevnoj komunikaciji s partnerima, kao i medžlisima, glavnim imamima, koji su nosioci ove aktivnosti na terenu.

– Izlaskom na teren Uprava za ekonomske i finansijske poslove – Odjel za kurbane, u protekla tri mjeseca intenzivno je istraživala tržište, razgovarala, pregovarala, s uzgajivačima, prerađivačima, klaoničarima, sa svima onima koji na direktan i indirektan način sudjeluju u realizaciji ove akcije. Došli smo do zaključka da se cijena žive vage stoke, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, u bitnom promijenila i iz tih razloga Uprava za ekonomske i finansijske poslove je, nakon istraživanja, Rijasetu predložila jedinstvenu cijenu za ovu godinu – objasnio je on.

Na jučer održanoj sjednici Rijaset Islamske zajednice prihvatio je prijedlog Uprave da cijena kurbana za 2024. godinu iznosi 490 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– Kamo puste sreće da je cijena mogla da ostane na prošlogodišnjem nivou, ili da je mogla da bude niža, međutim, tržište i prostor u kojem živimo, radimo, u kojem trebamo realizirati ovu akciju, nagnali su nas da smo morali odrediti ovu cijenu. Mi idalje imamo bojazan hoćemo li i kako ćemo uspjeti da realiziramo, imajući u vidu cijene i poskupljenja stoke iz dana u dan – izjavio je Memišević.

On je podsjetio i na značaj ove akcije, naglasivši da je ona veliki ekonomski pokretač i ekonomski podstrek domaćoj proizvodnji i domaćim uzgajivačima.

– Prošle godine smo zaključili akciju s nešto više od 30.000 kurbana. Ako uzmemo u obzir da je apsolutna većina kurbana nabavljena od domaćih proizvođača, uzgajivača, da je realizirana domaćom radnom snagom, domaćim izvršiocima ovog posla, da su angažirani domaći kapaciteti koji imaju halal certifikat koji je izdala Islamska zajednica, to nas navodi da ova akcija u jednom širem smislu ima veliku, značajnu ulogu, u ekonomskom, društvenom, socijalnom aspektu Bosne i Hercegovine, bošnjačkog naroda – akcentirao je Memišević.

Kurbansko meso se dijeli najpotrebnijim, a osim povratnicima i socijalno ugroženim u povratničkim dijelovima Bosne i Hercegovine, kurbansko meso stiže i do različitih institucija. U toku samog Bajrama veliki dio mesa se raspodijeli različitim ustanovama socijalnog, humanitarnog, zdravstvenog i obrazovnog karaktera. Osim jednokratnih podjela, Islamska zajednica tokom cijele godine vrši podjelu i prerađenog mesa ustanovama i pojedincima u stanju potrebe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– Većina mesa bude prerađena i dostupna ljudima u stanju potrebe, kako fizičkim tako i pravnim licima. Ovo je akcija koja, prema mom skromnom mišljenju, na prostorima države Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju podstrek domaćoj proizvodnji, domaćim artiklima, nema alternativu – kazao je Memišević.

Članovima Islamske zajednice, kako u domovini, tako i u dijaspori, poručio je da ne kalkulišu kada je izvršenje ovog ibadeta u pitanju.

– Islamska zajednica će opravdati njihovo povjerenje na najbolji način, vodeći računa o šerijatskim normama, vodeći računa, s nadležnim institucijama, da se sve veterinarsko-sanitarne norme, uslovi i standardi ispune. Ako na to dodamo spomenuto da je to velika finansijska injekcija našem privrednom, stočarskom, uzgajivačkom, mesarsko-prerađivačkom sektoru u Bosni i Hercegovini, onda to treba da bude i razlog više da vjernici, članovi Islamske zajednice, i ove godine budu dijelom ove akcije – zaključio je Memišević.

Kurban Bajram je u nedjelju 16. juna 2024. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik najavio da će iz Srebrenice Federaciji BiH predložiti “miran razlaz”

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da je odlukom o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a “potpisan kraj Bosni i Hercegovini” i najavio da će sutra sa sjednice Vlade RS-a u Srebrenici Federaciji Bosne i Hercegovine biti predložen mirni razlaz.

„Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme, to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici. Predložit ćemo federalnoj strani (FBIH)“, rekao je Dodik za RTRS.

Kako je netačno kazao, Republika Srpska i Federacija BiH su “sporazumne strane” Dejtonskog sporazuma, a time i Ustava BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je ocijenio da je u toku „opsežna pokvarena intervencija međunarodne zajednice“ i da je „inkognito rađeno“ da se predloži rezolucija o Srebrenici i da se za to obezbijedi podrška Njemačke.

“Organi Bosne i Hercegovine, koje oni tako forsiraju da funkcionišu, o tome nisu donijeli nikakvu odluku”, rekao je on.

Po njegovim riječima, “sve je to sramno i to znaju veoma dobro Amerikanci, Britanci, Nijemci i svi ostali koji se miješaju u BiH, vjerovatno kalkulišući da je to potrebno da se uradi, jer će Srbi nekoliko dana galamiti, a onda će nestati”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Dodik psovao BiH i vrijeđao generalnog sekretara UN-a

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, tokom današnjeg obraćanja javnosti, opsovao je državu Bosnu i Hercegovinu, a tom prilikom je žestoko izvrijeđao i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutteresa.

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno novo ročište u slučaju protiv predsjednika Republike Srpske zbog neizvršavanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dodik se nakon suđenja obratio javnosti iz Istočnog Sarajeva.

Na početku govora kazao je da Sud i Tužilaštvo BiH štite stranca, a ne domaće ljude.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam političar i predsjednik RS-a. Ovo suđenje je dokaz da Sud i Tužilaštvo ne brane Ustava, oni brane volju stranca. Činjenica je da se ne izvodi neko ko je dopisao zakon svojom odlukom, na šta nije ima pravo. Ne vrijedi su upuštati u raznu neargumentacije. Ono što sam danas gledao zaista smuči čovjeku sve. Imate situaciju da je protiv mene podignuta krivična prijava zato što navodno ne poštujem visokog predstavnika, a ja sam potpisao zato što nema visokog predstavnika“, kazao je Dodik.

Entitetski predsjednik je kritikovao Sud BiH, prilikom čega je opsovao državu, optužujući ovu instituciju da ne poštuje “građanina je… Bosne i Hercegovine, nego štiti stranca”…

“Tog stranca nije izabralo Vijeće sigurnosti”, ponovio je Dodik odbacujući izjavu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa koji je kazao da visokog predstavnika ne bira Vijeće sigurnosti nego PIC. Dodik je Guterresa nazvao “lažovom”i “smradom”.

“Postoje lažna tumačenja generalnog sekretara. Radi se o jednom sistemu koji su instalirali da disciplinuju Srbe, pa i neposlušne Hrvate, kako bi rekli da su samo Bošnjaci žrtve i da imaju pravo na državu. Mislim da su pretjerali”, ocijenio je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optužio Konakovića i Schmidta za veze sa narko kartelom

Dodik je ocijenio “sumnjivom” situaciju u kojoj “ministar vanjskih poslova pomaže Sudu BiH da po Sarajevu skupljaju papire” protiv njega. On je ovom prilikom povezao Schmidta i Konakovića sa narko kartelom protiv kojeg se vodi istraga u predmetu “Crna kravat 2”.

“Imam u javnosti informacije vezane za aferu sa narko kartelom i da je čelnik ministarstva (Konaković) uključen u to. Kriminal ide do toga da on štiti Schmidta, a Schmidt njega. Vidjeli ste da su kriminalci iz tog narko kartela uticali na CIK i to su može vidjeti iz dokumenata, presretnutih razgovora u Sky aplikaciji. Zato je Schmidt zabranio da se diraju članovi CIK-a, da zaštiti taj kriminal”, naveo je entitetski predsjednik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Amerikanci zaprijetili onima koji podržavaju zaobilaženje sankcija i isplate plate u kešu

Objavljeno

na datum

Administator

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se nakon što je HDZ iznio prijedlog kojim bi se omogućilo isplaćivanje plata u gotovini zaposlenima u institucijama BiH.

“Poslanik HDZ BiH Predrag Kožul jučer je iznio prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija”.

Naveli su da Sjedinjene Američke Države pomno prate takve aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice”, naglasili su iz Ambasade SAD.

Kako kažu, Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu