Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Oglasio se MUP KS nakon hapšenja višeg inspektora, evo za koja krivična djela se sumnjiči

Objavljeno

na datum

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se oglasilo nakon provođenja akcije kodnog naziva “Insider” u kojoj je sinoć uhapšen viši inspektor Adis Prašović.

Nastavljajući aktivnosti na dokumentovanju krivičnih djela u okviru akcija “Rez”, “Nevera” i “Bumerang”, pod direktnim nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policajci MUP-a KS proveli su akciju “Insider” i tom prilikom uhapsili Adisa Prašovića (1979), policijskog službenika Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a KS, zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela “Povreda tajnosti postupka” i “Pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela” i “Pronevjera u službi”.

“Po naredbi Suda BiH izvršen je pretres stana, kancelarije i službenog vozila koje je isti koristio, kojom prilikom su pronađeni određeni dokazi u vezi počinjenih krivičnih djela”, saopćeno je iz MUP-a KS, prenosi Klix.ba

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon hapšenja, Prašović je smješten u prostorije MUP-a KS te će nakon kriminalističke obrade biti predat u daljnju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

“Ove aktivnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u saradnji sa Tužilaštvom BiH, još jednom potvrđuju opredijeljenost i istrajnost ove policijske agencije u beskompromisnoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, bez obzira o kome se radi”. navodi se u zvaničnom saopćenju MUP-a KS.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Suljagić: Dodik dolazi u Srebrenicu klevetati mrtve i tražiti belaja

Objavljeno

na datum

Administator

Negiranje genocida je realno veći problem, utoliko što mi znamo da među nama žive ljudi koji su ubijali i ne možemo im ništa. Kad se u takvoj atmosferi negira genocid, onda to nije samo negiranje nečega što se dogodilo, nego i prijetnja nečim u budućnosti.

Naglasio je to Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, na početku gostovanja u Dnevniku D.

„Nije stvar samo negiranja genocida, to je preraslo u jednu vrlo ozbiljnu institucionalnu, sistematsku diskriminaciju nesrba. Cilj je da se njima jasno na svakom koraku pokaže da tu ne pripadaju, da to nije njihova zemlja. Negiranje genocida je samo sastavni dio atmosfere u kojoj moraju da žive nesrbi u istočnoj Bosni“, navodi Suljagić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o tome šta bi za žrtve značilo usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

„Od svih institucija u BiH na čiji rad će utjecati ova Rezolucija, samo će se neke stvari promijeniti za Memorijalni centar Srebrenica i ni za koga drugog. Rezolucija je bitna zato što predstavlja krunu 30-godišnjeg našeg napora da dobijemo priznanje. I to nije samo u ime Srebrenice nego i u ime BiH. U ime žrtava opsade Sarajeva, Markala, svih nas… Jer i genocid u Srebrenici je bio usmjeren protiv svih nas. Nama će to kao instituciji omogućiti da se dodatno podigne svijest o Srebrenici. Da se lakše borimo protiv negiranja genocida u BiH i izvan nje. Rezolucije UN-a su također i izvor međunarodnog prava. Nekad će se nekom u budućnosti suditi na temelju toga za šta smo se mi izborili. Neko će možda dočekati neku pravdu“, rekao je Suljagić.

Na pitanje je li usvajanje rezolucije samo jedan korak do ukidanja RS-a, podvukao je da ‘taj entitet nije nastao dekretom i neće nestati dekretom’.

„Ne postoji taj dokument koji negdje može biti usvojen pa se mi probudimo jedno jutro – i ono nema RS-a. Stvari nestaju onako kako i nastaju. I u tom smislu ovo nije realna retorika koja dolazi iz Banje Luke i Srbije. Ona je rezultat jednog plana, strategije da se vikom i galamom ovdje kreiraju tenzije koje će omogućiti saveznicima Srbije u UN-u, prije svega Rusiji, da izađe pred Generalnu skupštinu i kaže da će usvajanje Rezolucije biti čin koji će izazvati nove sukobe. Dodik i Vučić galame da će izazvati nasilje i onda ruski ambasador u UN-u izađe i kaže – vidite da tamo postoji mogućnost eskalacije nasilja. Najpametnija stvar koju iko može uraditi je da se Dodiku sklonimo s puta. Neka on eskalira sa Zapadom, NATO-om. On u tom smislu nije naš problem“, poručio je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li priznati genocid jednako staviti znak jednakosti da su Srbi genocidan narod, odgovorio je:

„Jesu li Nijemci genocidan narod? Jedina dvojica iz čijih usta to čujem su Dodik i Vučić. Bezglavo insistiranje da svi Srbi preuzmu odgovornost za djela režima Slobodana Miloševića i njegovih proksija u BiH će samo proizvesti štetu po Srbe. Mi ovo ne radimo zbog njih, već zbog sebe. Ne vrte se naši životi oko Dodika i Vučića. Mi osjećamo potrebu da dobijemo to priznanje jer je to normalno, moralno i očigledno da to treba uraditi“.

Upitan šta ako se Rezolucija ne usvoji, kaže da slijedi ‘nastavak borbe’.

„To je istovremeno i odgovor na pitanje zašto sad – zato što je sad odigralo dobro i prošlo. Ne treba nam razlog. Prije deset godina smo probali pa nije prošlo. Sad će možda proći. Zar nama treba razlog i zar ga trebamo objasniti čovjeku koji je rekao da treba ubiti 100 muslimana za jednog Srbina? Oni ne učestvuju u ovoj konverzaciji. Zašto oni misle da ćemo mi njima to dopustiti? Ovo je naša konverzacija, naš narativ, naša stvar, ne pitamo ih više – možda to boli. Njih boli naša jednakost. Zato izmišljaju ‘srpske svjetove’ i šalju glasače preko granica“, istakao je Suljagić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i najavljenu sjednicu Vlade RS-a 2. maja u Srebrenici.

„Ne znam je li uputno da iznosim javno ono što znam i zato ću se suzdržati jer neću da širim nikakvu paniku i dajem ljudima priliku da prave gluposti. Šta god da se taj dan dogodi u Srebrenici – to će biti odgovornost Milorada Dodika. Što se tiče Memorijalnog centra – 2. maj je neradni dan. Dodik priča ovo što priča zato što to ne može da radi. On da može da uradi bilo šta, on bi to uradio. On dolazi u Srebrenicu da nađe belaja. Da laže, da kleveće mrtve ljude“, zaključio je Suljagić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Od početka maja lakše do penzije u FBiH, za podnošenje zahtjeva trebaće manje papirologije

Objavljeno

na datum

Administator

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštio je danas da od 1. maja, svi podnositelji zahtjeva za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, te izdavanje uvjerenja i potvrda o podacima o kojim se vodi službena evidencija, neće biti u obavezi uz zahtjev prilagati potvrdu o mjestu prebivališta CIPS potvrdu, rodni list i uvjerenje o državljanstvu.

Nakon inicijative ministra komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Edina Forte, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje je intenzivirao saradnju s IDDEEA-om, te razvio aplikativno rješenje preko kojeg ima uvid u podatke iz evidencije koju u ime izvornih organa vodi IDDEEA, pri tome poštujući sve sigurnosne elemente u vezi sa zaštitom ličnih podataka, uz bitnu napomenu da se sam uvid vrši nakon prethodno pribavljene suglasnosti samog podnositelja zahtjeva.

Takođe, s obzirom na činjenicu da se o podacima koji se tiču radnog odnosa osiguranika vodi službena matična evidencija osiguranika, počevši od 1. maja, uz zahtjev neće biti potrebno dostavljati ni rješenje o prestanku radnog odnosa (izuzetak osiguranici policijski službenici i vojni osiguranici Ministarstva odbrane BiH).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Sve navedeno rezultat je niza poduzetih aktivnosti od strane menadžmenta Federalnog zavoda, a sve s ciljem unapređenja poslovanja i olakšavanja pristupa ostvarivanju prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja kroz pojednostavljivanje procedura i ubrzanje procesa ostvarivanja svih prava, povećanje transparentnosti rada, otvaranja Zavoda prema krajnjim korisnicima, u okviru borbe za administraciju bez papira i čekanja u redovima”, navode iz Federalnog zavoda PIO.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica BiH: Utvrđena cijena kurbana za predstojeći Bajram

Objavljeno

na datum

Administator

Kurban

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini i ove godine nudi mogućnost žrtvovanja kurbana za vjernike koji nisu u prilici ovaj obred izvršiti lično u okviru svog domaćinstva.

Kroz akciju “Kurbani 2024” nadležne institucije Islamske zajednice će izvršiti organizirani otkup i osigurati kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji, po jedinstvenoj cijeni od 490,00 KM.

– Akcija “Kurbani”, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice traje 365 dana. Znamo da je njena realizacija tri dana, a preostala 362 dana Islamska zajednica u kontinuitetu radi na pripremi. Ovo je razlog što mi, iz godine u godinu, uspješno i blagovremeno odgovorimo na sve izazove i obaveze koje pred nas stavlja ova akcija, te opravdamo povjerenje koje nam članovi Islamske zajednice, kako u domovini, tako i u dijaspori, daju u kontinuitetu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Činimo potrebne napore da odgovorimo na sve izazove i da emanet koji nam je povjeren ispunimo na najbolji mogući način – izjavio je dr. Bilal Memišević, voditelj Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice.

Kako je naveo, pripreme su, u značajnoj mjeri, izvršene, te su u svakodnevnoj komunikaciji s partnerima, kao i medžlisima, glavnim imamima, koji su nosioci ove aktivnosti na terenu.

– Izlaskom na teren Uprava za ekonomske i finansijske poslove – Odjel za kurbane, u protekla tri mjeseca intenzivno je istraživala tržište, razgovarala, pregovarala, s uzgajivačima, prerađivačima, klaoničarima, sa svima onima koji na direktan i indirektan način sudjeluju u realizaciji ove akcije. Došli smo do zaključka da se cijena žive vage stoke, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, u bitnom promijenila i iz tih razloga Uprava za ekonomske i finansijske poslove je, nakon istraživanja, Rijasetu predložila jedinstvenu cijenu za ovu godinu – objasnio je on.

Na jučer održanoj sjednici Rijaset Islamske zajednice prihvatio je prijedlog Uprave da cijena kurbana za 2024. godinu iznosi 490 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– Kamo puste sreće da je cijena mogla da ostane na prošlogodišnjem nivou, ili da je mogla da bude niža, međutim, tržište i prostor u kojem živimo, radimo, u kojem trebamo realizirati ovu akciju, nagnali su nas da smo morali odrediti ovu cijenu. Mi idalje imamo bojazan hoćemo li i kako ćemo uspjeti da realiziramo, imajući u vidu cijene i poskupljenja stoke iz dana u dan – izjavio je Memišević.

On je podsjetio i na značaj ove akcije, naglasivši da je ona veliki ekonomski pokretač i ekonomski podstrek domaćoj proizvodnji i domaćim uzgajivačima.

– Prošle godine smo zaključili akciju s nešto više od 30.000 kurbana. Ako uzmemo u obzir da je apsolutna većina kurbana nabavljena od domaćih proizvođača, uzgajivača, da je realizirana domaćom radnom snagom, domaćim izvršiocima ovog posla, da su angažirani domaći kapaciteti koji imaju halal certifikat koji je izdala Islamska zajednica, to nas navodi da ova akcija u jednom širem smislu ima veliku, značajnu ulogu, u ekonomskom, društvenom, socijalnom aspektu Bosne i Hercegovine, bošnjačkog naroda – akcentirao je Memišević.

Kurbansko meso se dijeli najpotrebnijim, a osim povratnicima i socijalno ugroženim u povratničkim dijelovima Bosne i Hercegovine, kurbansko meso stiže i do različitih institucija. U toku samog Bajrama veliki dio mesa se raspodijeli različitim ustanovama socijalnog, humanitarnog, zdravstvenog i obrazovnog karaktera. Osim jednokratnih podjela, Islamska zajednica tokom cijele godine vrši podjelu i prerađenog mesa ustanovama i pojedincima u stanju potrebe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

– Većina mesa bude prerađena i dostupna ljudima u stanju potrebe, kako fizičkim tako i pravnim licima. Ovo je akcija koja, prema mom skromnom mišljenju, na prostorima države Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju podstrek domaćoj proizvodnji, domaćim artiklima, nema alternativu – kazao je Memišević.

Članovima Islamske zajednice, kako u domovini, tako i u dijaspori, poručio je da ne kalkulišu kada je izvršenje ovog ibadeta u pitanju.

– Islamska zajednica će opravdati njihovo povjerenje na najbolji način, vodeći računa o šerijatskim normama, vodeći računa, s nadležnim institucijama, da se sve veterinarsko-sanitarne norme, uslovi i standardi ispune. Ako na to dodamo spomenuto da je to velika finansijska injekcija našem privrednom, stočarskom, uzgajivačkom, mesarsko-prerađivačkom sektoru u Bosni i Hercegovini, onda to treba da bude i razlog više da vjernici, članovi Islamske zajednice, i ove godine budu dijelom ove akcije – zaključio je Memišević.

Kurban Bajram je u nedjelju 16. juna 2024. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu