Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti izručen iz Kanade u BiH

Objavljeno

na datum

Tužilaštvo BiH

Nakon ostvarene komunikacija i saradnje Tužilaštva BiH sa partnerskim institucijama Kanade izvršeno je lociranje, identifikovanje i izručenje državljanina BiH osumnjičenog za zločine protiv čovječnosti.

Nakon slijetanja u BiH, osumnjičeni Koprivica Nikola, rođen 1954. godine u općini Sokolac, bit će doveden postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni, koji se više godina nalazio na području Kanade, pod istragom je i tereti se da je sa drugim osumnjičenima, kao lični i direktni izvršilac ratnog zločina, sudjelovao u strijeljanju više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Novoseoci kod Sokoca koji su ubijeni u jesen 1992. godine, na lokaciji Ivan Polje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ovom predmetu podignuta je optužnica i nedavno je započeo sudski postupak u Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje partnerskim institucijama Kanade, prije svega Kanadskoj graničnoj agenciji (Canadian Border Service Agency), na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao i naporima u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Advokat Nobilo traži saslušanje Schmidta, Dodik: Pravi se pompezna priča, BiH je u ozbiljnoj krizi

Objavljeno

na datum

Administator

U Sudu Bosne i Heregovine danas je održano ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Nakon održanog ročišta Dodik je organizovao konferenciju za medije u Istočnom Sarajevu.

O zahtjevu za saslušanje Schmidta

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prvi se javnosti advokat Anto Nobilo koji je kazao da su ih ugodno iznenadile neke odluke sutkinje.

“Sutkinja je donijela nekoliko odluka koje su nas ugodno iznenadile. Pokušava održati ravnopravnost. Vidjet ćemo kuda će nas to u budućnosti odvesti. Čini mi se ohrabrujuće. Ključni dokument koji će donijeti nam je jako važan. Jako je važno da li će nam dozvoliti da saslušamo Christiana Schmidta. Sve je zbog njega napravljeno. Želio bi ga vidjeti u sudnici. Jednom je rekao da je advokat i ne bi se trebao bojati sudnice. Najvažnije tek slijedi. Odluka sutkinje je jako bitno”, kazao je advokat Nobilo.

Advokat Goran Petronijević je kazao da je osporeno dosta dokaza zbog autentičnosti.

“Osporeno dosta dokaza zbog autentičnosti. Ovo je jedna vrsta mješovitog pravnog sistema, tužilaštva i odbrane i treba da budu različite i ravnopravne strane. Nema tu ni ‘r’ od ravnopravnosti. Sud će nas demantovati ukoliko bude usvojila prijedloge koje je odbrana dala. Nismo dali prijedlog da bi odugovlačili postupak, već isključivo svrsishodne prijedloge koje mogu da dokažu predmet. Schmidt koji sebe smatra visokim predstavnikom, šta je problem da dođe. Zašto se Schmidt plaši suda? U čemu je problem. Mislimo da bi njegov dolazak bio bitan i objasni pod kojim razlogom je ovako hitno promijenio krivični zakon. Sve su to stvari koje bi trebao da objasni. Pozivamo ga, ukoliko se ne plaši, da dođe na Sud i da stane tamo i dokaže da je upravu”, istaknuo je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Miljkan Pucar smatra da Tužilaštvo BiH nema adekvatne dokaze.

“Danas smo imali priliku da vidimo da je Tužilaštvo uradilo ono što smo mi rekli u uvodnom izlaganju. Da oni nemaju ništa. Kada nemate ništa u rukama, onda pravite spis da bi zbunili sutkinju. Vrlo nam je bitno da je odbila da prihvati kao dokaz jedan akt Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma. Mi smo dobili jedan dokument. Tužilaštvo tvrdi da je skinuta sa stranice OHR, kasnije Ujedinjenih nacija. Orginal Dejtonskog sporazuma ne postoji u BiH. To je problem Tužilaštva BiH. Sve ono što nije u orginalu ne treba da se prihvata u sudski spis. Mi smo predložili svoje dokaze i nakon mišljenja sutkinje mi ćemo se obratiti detaljnije”, pojasnio je.

Miloš Lukić kazao je kako tužilački tim, kako on tvrdi, koristi priliku da bude neozbiljan i optužio se Američku ambasadu da je “dirigovala dokaze”.

“Siguran sam samo u jednu stvar da tužilački tim, svaki put iskoristi priliku da bude neozbiljan. Dokazi se izvode na silu da steknemo utisak da je sve dirigovano sa strane. Dirigovano iz Američke ambasade, siguran sam u to. Amerikanci prije 55 godina poslali ljude na Mjesec, ovi tužioci koji su u sudu ponašaju se kao da su pali sa Marsa. Čini mi se kada ovaj proces bude presuđen njihov svijet će biti srušen”, kazao je Lukić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik: Neki papir se podmeću kao dokazi

Na kraju se medijima obratio i Milorad Dodik koji je ponovio svoj stav da je ovo namješten politički proces.

“Kako vrijeme prolazi dokazuje se naša tvrdnja. Ovo je namješteni politički proces. Izvode se neki papiri koji se podmeću kao dokaz. Nisam advokat, ali dovoljno znam da je nemoguće da internet stranica bude vjerodostojan dokaz. To govori u kakvoj mi zemlji živimo. Vježbalište, na koje dolaze nedoučeni i pokušavaju da voljom sile ovdje nameću sistem. Možda je dobro da idemo do kraja, da se vidi farsa ovog procesa. Ovdje je sve nakaradno, pravi se pompezna priča o silnoj dokumentacija koja nije orginalna i nisu ovjerene kopije”, kazao je.

Potom je dodao:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Meni je uskraćeno pravo na pravično suđenje. Na bazi odluka koji nemaju ustavnu ili bilo kakvu snagu. Michael Murphy na jednoj večeri skupio njih i rekao krenite odmah, za to je najbolji dokaz Peđa Kojević. On je rekao da će sve raščistit odluka Suda, on će odlučiti ko može ići dalje, a ko ne. To je pritisak na Sud. BiH je u ozbiljnoj krizi. Na ovaj način, ovo mogu samo nedovršene zemlje, kvazi tužioci, kvazi sud. Tipično za kolonijalne zemlje, takva je i BiH. Nema ništa da kažem o procesu suđenja. Najzanimljive je kada je sutkinja rekla da će kazniti tužioca, ja kažem kaznite molim vas. Ona kaže i vas. Kažem i mene kaznite”, zaključio je Dodik.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

FERK odbio uvođenje blok tarifa: Ništa od poskupljenja struje u FBiH

Objavljeno

na datum

Administator

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.

U obrazloženju FERK-a objavljenom na službenoj stranici su naveli razloge za ovu odluku.

“Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK danas je u Mostaru održala 11. redovnu sjednicu u 2024. godini na kojoj je donesena odluka prema kojoj se ne daje saglasnost JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo na prijedlog cijena snabdijevanja krajnjih kupaca kod javnog snabdjevača.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon pažljive analize dostavljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio da on nije u skladu sa metodologijom za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača”, navode iz FERK-a.

Kako dalje kažu iz ove federalne agencije, ova predložena promjena je potencijalno i protivzakonita.

“Naime, navedeni prijedlog nije u skladu sa članom 18. stav (1) Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog snabdjevača u kome je propisano, između ostalog, da je javni snabdjevač obavezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena za krajnje kupce koji se snabdijevaju kod javnog snabdjevača.

Dalje, članom 15. stav (2) pravilnika je propisano da troškovi snabdijevanja iznose maksimalno 15 posto od ukupnog troška nabavke energije za snabdijevanje krajnjih kupaca, a na osnovu dostavljenih podataka za period od 10.6. do 31.12.2024. godine utvrđeno je da je ovaj trošak veći od 15 posto što nije u skladu sa metodologijom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako uz prijedlog cijena nisu dostavljeni podaci o planiranoj potrošnji električne energije unutar pojedinih blokova (zeleni, plavi, crveni), tako dostavljeni podatak o predloženom povećanju ukupne cijene usluge javnog snabdjevača za kupce iz kategorije potrošnje domaćinstva od 9,8% kao i predloženo povećanje cijene energije od 19% nije moguće provjeriti, a samim tim i potvrditi”, dodaju iz agencije.

Za kraj navode i da će cijene ostati na nivou na kojem se trenutno nalaze za sve korisnike usluga Elektroprivrede BiH.

“S obzirom na to, nisu ispunjeni uslovi za davanje saglasnosti FERK-a na isti, te je FERK utvrdio cijene snabdijevanja zasnovane na Odluci o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog sistema ovog javnog preduzeća i podlogama korištenim za izračun cijena koje su u primjeni.

Za korisnike javne usluge snabdijevanja krajnjih kupaca JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo cijene ostaju iste”, stoji u saopštenju iz FERK-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Podignuta prva optužnica u BiH zbog negiranja genocida

Objavljeno

na datum

Administator

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Vojina Pavlovića (rođ. 1976. godine u Bratuncu) za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti.

Optuženi se tereti da je, u periodu mjeseca juna pa do 12. jula 2023. godine na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavaja komemoracije 11.07.2023. godine i ukopa žrtava genocida u općini Srebrenica, kao predsjednik upravnog odbora Udruženja “Istočna Alternativa“ Republike Srpske svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama MKSJ i Suda BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi odobrio i pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa, javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom skupu javnosti držao govor kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama MKSJ i Suda Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On se tereti da je time počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 3. i stav 4 vezi sa stavom 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je istu potvrdio.

Podsjetimo da je 1. aprila čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Državnog tužilaštva, počelo suđenje Vojinu Pavloviću za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge ratne zločine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu