Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Štrajk uposlenika UIO prouzrokovao ogromne gužve na granicama i carinama

Objavljeno

na datum

granični prijelaz kamioni

Sindikat zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) organizovao je štrajk upozorenja koji će trajati svakog dana od 12 do 14 sati, sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. Štrajk carinika iz UIO doveo je danas do ogromnih kolona na graničnim prelazima i carinskim terminalima.

Umorni i nezadovoljni vozači kažu da ne čekaju dugo samo danas zbog štrajka, nego svaki dan.

Po nekoliko časova čekaju na carinske procedure, a nerijetko dobijaju kazne za robu koja nije isporučena na vrijeme.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, uposlenici UIO štrajkom žele skrenuti pažnju na, kako kažu, svoj izuzetno loš položaj.

Kako je danas istakla Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata uposlenih u UIO, radnicima su, već trinaest godina, plate ne samo zamrznute, nego u dva navrata i smanjene, te osnovica za platu iznosi 476 KM.

“Osnovica za obračun je 2008. godine bila 535 KM, danas iznosi 476 KM, što je nedopustivo, pogotovo ako u obzir uzmemo da prihodi iz poreza rastu iz mjeseca u mjesec”, ističe predsjednica ovog sindikata, dodajući kako je ova institucija ključna za fiskalnu stabilnost države, a trpi ‘maćehinski odnos’, jer sav višak prihoda svake godine završava u kasama nižih nivoa vlasti.

Uposlenici, između ostalog, smatraju da se, zbog svoje specifičnosti, trebaju izdvojiti u poseban zakon – Zakon o plaćama i naknadama zaposlenih u UIO, i to je, ujedno, i njihov drugi zahtjev koji je Mrnjavac danas istakla.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Treći zahtjev je izjednačavanje prava svih zaposlenih u ovoj instituciji.

Mrnjavac navodi kako pravo na naknadu na odvojeni život i troškove smještaja imaju samo rukovodeći službenici i šefovi, dok se ova uredba ne odnosi na ostale zaposlene.

“Primjerice, ako se oni premještaju iz Mostara u Gradišku, od onih svojih 475 KM moraju snositi sve troškove, dok šefovi imaju naknade. To je diskriminacija i nedopustivo je, tražimo od Vijeća ministara BiH da ispravi nepravdu”, dodala je u obraćanju medijima.

Posljednji zahtjev odnosi se na donošenje kolektivnog ugovora.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima u razumnom vremenu, Mrnjavac je najavila mogućnost generalnog štrajka.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu