Connect with us

SVIJET

Američki general upozorio Kongres da je Rusija obnovila vojsku na nivo prije početka rata u Ukrajini

Objavljeno

na datum

Kongres je upozoren da Rusija popunjava svoje snage “daleko bržom” stopom nego što su Sjedinjene Američke Države prvobitno procijenile dok rat u Ukrajini bjesni.

Govoreći pred senatskim komitetom za oružane snage, general Christopher Cavoli, šef američke evropske komande i vrhovni saveznički komandant NATO-a u Evropi, rekao je zakonodavcima da je ruska vojska “narasla na ono što je bila prije” pokrenuvši svoju invaziju u punom obimu Ukrajina u februaru 2022.

“Oni imaju neke praznine koje je proizveo ovaj rat, ali njihov ukupni kapacitet je još uvijek vrlo značajan i namjeravaju ga povećati,” dodao je Cavoli.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Cavoli je istakao da, iako su dijelovi ruskih oružanih snaga, uključujući njihove zračne i kopnene sposobnosti, pogođeni otkako je izbio rat, veliki dio moskovske vojske “nije izgubio uopće kapacitet.”

“Rusija rekonstruiše tu silu mnogo brže nego što su naše prve procene sugerisale. Vojska je zapravo sada veća, za 15 posto, nego što je bila kada je napala Ukrajinu. Tokom prošle godine, Rusija je povećala snagu svoje linije fronta sa 360.000 na 470.000”, kazao je Cavoli.

Cavolijevo svjedočenje dolazi nakon što su vojnu pomoć Ukrajini mjesecima zadržavali u Kongresu poslanici GOP-a koji su blokirali donošenje dodatne strane pomoći.

To također dolazi dok Kijev radi na stabilizaciji linija fronta nakon što je više sedmicama Rusija držala spor, ali stabilan zamah, gurajući liniju kontakta dalje na ukrajinsku teritoriju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ozbiljnost ovog trenutka ne može se precijeniti. Ako ne nastavimo da podržavamo Ukrajinu, Ukrajina bi mogla izgubiti”, kazao je Cavoli.

Senat je u februaru dao zeleno svjetlo za prijedlog zakona o stranoj pomoći od 95 milijardi dolara, koji uključuje 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Paket također pruža pomoć Izraelu i Tajvanu usred rastućih tenzija u oba regiona.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson nedavno je naznačio da planira iznijeti nacrt zakona na glasanje u svojoj komori u narednim sedmicama, iako se republikanski lider suočava s negativnim reakcijama članova svoje stranke kako rastu podjele unutar GOP-a. Nekoliko poslanika je također zaprijetilo da će smijeniti Johnsona zbog debata o pomoći Ukrajini.

Cavoli je u srijedu također govorio pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma, rekavši poslanicima da Rusija “ruši gradove i uništava nevine živote u razmjerima kakve nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Na osnovu mog iskustva u 37 i više godina u američkoj vojsci, ako jedna strana može da puca, a druga ne može da uzvrati, strana koja ne može da puca gubi”, rekao je Cavoli tokom uvodne izjave u Predstavničkom domu.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Nizozemska će dobiti vladu radikalne desnice koja traži i strože uslove za prijem u EU

Objavljeno

na datum

Administator

Radikalni desničar Geert Wilders je saopćio da je postignut dogovor o formiranju nove nizozemske vlade.

Poručio je da se danas, kako je konstatovao, stvara historija te je najavio konferenciju za medije na kojoj će biti objavljeno više informacija o novoj vladi. Naime, novu vladu će činiti Wildersova Stranka za slobodu (PVV), populistička stranka Pokret poljoprivrednika-građana (BBB) i dvije stranke desnog centra.

Poznat je program rada oko kojeg su se spomenute stranke usaglasile. Program čini deset tačaka, a među kojima je ona koja se odnosi na pitanja zbog kojih je Wilders u fokusu domaće i svjetske javnosti. Dakako, riječ je o tački koja se odnosi na kontrolu azila i migracija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pa je tako dogovoreno da se ograniči svaki oblik migracija u Nizozemskoj, što će značiti i momentalno uvođenje privremenog zakona za borbu protiv, kako je navedeno, akutnog priliva azilanata. Osim toga, dogovoreno je da se osnaži granična kontrola i nadzor, kao i to da će Nizozemska biti članica Evropske unije s najstrožim zahtjevima za prijem u članstvo u Uniji.

Formiranje nove nizozemske vlade je uslijedilo pola godine nakon parlamentarnih izbora na kojima je Wildersova stranka bila uvjerljiva pobjednica. Međutim, proces formiranja vlade nije bio toliko lak koliko se očekivalo da će biti. Naprotiv. Tako će ova država dobiti vlast radikalnih stranaka, i to nakon 14 godina mandata premijera desnog centra Marka Ruttea.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Drugi po veličini švedski grad želi zabraniti kupovinu robe iz Izraela

Objavljeno

na datum

Administator

Upravno tijelo švedskog grada Geteborga, drugog po veličini u toj zemlji, želi prestati da kupuje robu iz Izraela.

Koalicija koja uključuje Švedsku socijaldemokratsku partiju, stranku ljevice i stranku zelenih, koji imaju većinu u upravnom općinskom odboru, predložila je da grad postepeno obustavi sve kupovine robe koja potiče iz zemalja koje su ilegalno okupirale druge zemlje.

“Izrael provodi ilegalnu okupaciju Zapadne obale koja se samo pogoršala u sjeni široko rasprostranjenog ubijanja civila u Gazi”, naveo je Jonas Attenius, predsjednik općinskog odbora Geteborga u saopćenju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da njihov novac od poreza ne bi trebao ići “za finansijsku podršku okupacionim snagama.”

Prijedlog bi također utjecao na kupovinu iz Rusije i Maroka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Crni dan za IDF u Gazi: Izraelski tenk pucao na vlastite vojnike, više poginulih i ranjenih

Objavljeno

na datum

Administator

Dva tenka izraelske vojske ubila su pet svojih vojnika i ranila još sedam u incidentu tzv. prijateljske vatre u srijedu kada su pucali na istureni štab IDF-a u Jabalyi u sjevernoj Gazi.

IDF je saopćio je da su tenkovi bili pod velikim pritiskom zbog desetaka napada u tom području.

Naređeno je da se svi otvori na tenkovima, uključujući nadstrešnicu na vrhu, drže zatvorenima kako bi se izbjegla bilo kakva rupa ili ranjivost na RPG napade. To je ograničilo vidljivost tenka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tenkovska jedinica 202 je integrirana u bataljon Haredi, a vojnici su rekli da su vidjeli potencijalnu prijetnju kako izlazi iz štaba bataljona, koji je bio udaljen samo 10-20 metara od njih.

Nije jasno kako nisu prepoznali da se radi zapravo o štabu njihovog bataljona.

IDF je u četvrtak objavio imena petorice vojnika koji su ubijeni u napadu u sjevernom Pojasu Gaze u srijedu:

Narednik Roy Beit Yaakov, 22, iz Elija, narednik Daniel Chemu, 20, iz Tiberije, narednik Ilan Cohen, 20, iz Karmiela, zastavnik Gilad Arye Boim, 22, iz Karnei Shomrona, i zastavnik Betzlel David Shashuah, 21, iz Tel Aviva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu