Connect with us

SVIJET

Američki general upozorio Kongres da je Rusija obnovila vojsku na nivo prije početka rata u Ukrajini

Objavljeno

na datum

Kongres je upozoren da Rusija popunjava svoje snage “daleko bržom” stopom nego što su Sjedinjene Američke Države prvobitno procijenile dok rat u Ukrajini bjesni.

Govoreći pred senatskim komitetom za oružane snage, general Christopher Cavoli, šef američke evropske komande i vrhovni saveznički komandant NATO-a u Evropi, rekao je zakonodavcima da je ruska vojska “narasla na ono što je bila prije” pokrenuvši svoju invaziju u punom obimu Ukrajina u februaru 2022.

“Oni imaju neke praznine koje je proizveo ovaj rat, ali njihov ukupni kapacitet je još uvijek vrlo značajan i namjeravaju ga povećati,” dodao je Cavoli.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Cavoli je istakao da, iako su dijelovi ruskih oružanih snaga, uključujući njihove zračne i kopnene sposobnosti, pogođeni otkako je izbio rat, veliki dio moskovske vojske “nije izgubio uopće kapacitet.”

“Rusija rekonstruiše tu silu mnogo brže nego što su naše prve procene sugerisale. Vojska je zapravo sada veća, za 15 posto, nego što je bila kada je napala Ukrajinu. Tokom prošle godine, Rusija je povećala snagu svoje linije fronta sa 360.000 na 470.000”, kazao je Cavoli.

Cavolijevo svjedočenje dolazi nakon što su vojnu pomoć Ukrajini mjesecima zadržavali u Kongresu poslanici GOP-a koji su blokirali donošenje dodatne strane pomoći.

To također dolazi dok Kijev radi na stabilizaciji linija fronta nakon što je više sedmicama Rusija držala spor, ali stabilan zamah, gurajući liniju kontakta dalje na ukrajinsku teritoriju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ozbiljnost ovog trenutka ne može se precijeniti. Ako ne nastavimo da podržavamo Ukrajinu, Ukrajina bi mogla izgubiti”, kazao je Cavoli.

Senat je u februaru dao zeleno svjetlo za prijedlog zakona o stranoj pomoći od 95 milijardi dolara, koji uključuje 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini. Paket također pruža pomoć Izraelu i Tajvanu usred rastućih tenzija u oba regiona.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson nedavno je naznačio da planira iznijeti nacrt zakona na glasanje u svojoj komori u narednim sedmicama, iako se republikanski lider suočava s negativnim reakcijama članova svoje stranke kako rastu podjele unutar GOP-a. Nekoliko poslanika je također zaprijetilo da će smijeniti Johnsona zbog debata o pomoći Ukrajini.

Cavoli je u srijedu također govorio pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma, rekavši poslanicima da Rusija “ruši gradove i uništava nevine živote u razmjerima kakve nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Na osnovu mog iskustva u 37 i više godina u američkoj vojsci, ako jedna strana može da puca, a druga ne može da uzvrati, strana koja ne može da puca gubi”, rekao je Cavoli tokom uvodne izjave u Predstavničkom domu.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Vučić: Izgubili smo, rezolucija će se usvojiti, ali smo odbranili ugled Srbije

Objavljeno

na datum

Administator

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić priznao je da će Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojiti UN-ovu rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kao i prijem Kosova u Vijeće Evrope, zaključivši da najmoćnije sile nisu uspjele “baciti Srbiju na koljena i pod” i da je zbog toga Srbija na čelu s njim uspjela.

Vučić je naveo da je borba bila, ne da bi negirao nečije žrtve, nego da se Srbija spasi od naplate ratne štete i revizije presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Na početku svoga obraćanja srbijanski predsjednik je citirao pojedine dijelove Dejtonskog mirovnog sporazuma zaključivši da se time dokazuje kako je rezolucije o Srebrenici “brutalno gaženje Daytona i Ustava BiH” i da to znaju i Amerikanci “koji sada šute”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Potpuno je jasno da je bio neophodan konsenzus u Predsjedništvu (za odluku o rezoluciji o Srebrenici) i onda bi u slučaju da je neko preglasan pokrenula bi se zaštita vitalnog nacionalnog interesa. U Generalnoj skupšti po prvi put u njenoj historiji trebalo bi po prvi put da se odlučuje o aktu za koji ne postoji saglasnost konstutivnih naroda na koji se tak akt odnosi. Da idem dalje – za Ruandu je pored saglasnost Huta i Tutsija trebala saglasnost svih država u Africi. Oni su proveli konsultacije unutar zemlje i sa regionalnim partnerima, a mi smo za rezoluciju prvi put čulu od njemačkih partnera. Mi smo ih upitali zašto nas niste obavijestili, mi smo ‘garanti’ Daytona, našeg stanovništva je 32 posto u BiH. Amerikanci su pametniji od drugih i zato su se povukli. Oni šute zato što znaju da smo u pravu”, ocijenio je srbijanski predsjednik.

Vučić je dodao kako Srbija nikada nije negirala strašan zločin nad Bošnjacima i da je “pokušala organizovati život na racionalnim osnovama u prijateljskim uslovima”, ali da za to nije bilo razumijevanja jer, kako je poentirao, “za njih su Srbi dobri samo ako bi spustili glavu dok nas udaraju motkama i da to nije dovoljno, nego moramo govoriti kako nam je lijepo dok nas tuču”.

Vučić je ispričao kako se “borio protiv rezolcuije o Srebrenici”…

“Ja sma organizovao broje sastanke, razgovaro sam sa 22 predsjednika i premijera i sa predstavnicima 111 zemalja u UN-u. Nastavio sam to da radim svaki dana. Zašto? Zato što sam znao šta je namjera Nijemaca, ali i onih iz Sarajeva. Kada su vidjeli da se neko suprotstavio, onda su pokrenuli najjeziviju kampanju najbrutalnijih uvreda. Nemam problem da budem izložen takvom linču zato što se borim za svoj narod i istinu. Ne zato što hoću da negiram bilo kakav zločin nego da spriječim zločine u budućnosti. Nisu oni tražili da Vučić pogne glavu u Srebrenici i položi cvijet, nego oni traže pravne i političke konzekvence. Ovo je jedina rezolucija koja će biti usvojena preglasavanjem, ovo neće biti jednoglasna odlka. Ni blizu. Bit će onih koji će glasati mukom za rezoluciju”, tvrdi Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Uskoro opširnije…

Nastavi čitati

SVIJET

Borrell: Očekuje se da će nekoliko evropskih članica priznati Palestinu do kraja maja

Objavljeno

na datum

Administator

Očekuje se da će nekoliko evropskih država članica priznati palestinsku državnost do kraja maja, rekao je danas visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell na marginama posebnog sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Rijadu.

U martu su Španija, Irska, Malta i Slovenija najavile da će zajednički raditi na priznavanju palestinske države.

Izrael je rekao zemljama EU da bi njihova inicijativa predstavljala “nagradu za terorizam” koja bi smanjila šanse za pregovorno rješenje sukoba starog generacija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Napomenimo da 139 od 193 država članica Ujedinjenih naroda smatraju Palestinu državom.

Evropska unija kao cjelina ne priznaje Palestinu, kao ni neke države poput SAD-a, Francuska i Velike Britanije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Francuska zbog rata u Gazi gotovo prestala izvoziti oružje u Izrael

Objavljeno

na datum

Administator

Francuska je suspendovala dio izvoza oružja u Izrael od početka rata protiv Hamasa, piše francuski dnevnik Le Monde.

Pariz je prestao slati dijelove koji bi se mogli koristiti za izradu artiljetijskih granata nakon revizije odbrambenog izvoza u Izrael u oktobru 2023. godine, stoji u izvještaju.

Općenito, Francuska je nastojala smanjiti izvoz u Izrael na najmanju moguću mjeru bez “potpunog prekida vojnih veza”. Francuska se suzdržala od glasovanja o rezoluciji Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda od 5. aprila kojom se poziva na embargo na isporuke oružja Izraelu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Izrael čini samo 0,2 posto francuskog tržišta izvoza oružja vrijednog 27 milijardi eura.

“S Izraelcima, malo pomažemo jedni drugima, malo prodajemo opremu, dovoljno smo im blizu da znamo što rade, ali u isto vrijeme smo konkurencija, a iznad svega, postoji vrlo jasna želja Francuske da ne pomaže operacije koje se provode u Gazi i da preuzme što manje rizika u isporukama oružja”, kazao je izvor za Le Monde.

Francuska mornarica prekinula je svoja uobičajena pristajanja u luci Haifa, prema izvjetaju, a njena avijacija također nije planirala nikakve zajedničke vježbe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu