Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Potpisan Kolektivni ugovor za policijske službenike USK

Objavljeno

na datum

U sjedištu Vlade Unsko-sanskog kantona danas je potpisan Kolektivni ugovor između Vlade Unsko sanskog kantona, Sindikata policije Unsko- sanskog kantona i Sindikata policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona te Sporazum o visini osnovice za obračun plaća policijskih službenika Uprave policije MUP-a USK.

Ugovor su potpisali Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova, u ime Vlade Kantona, za Sindikat policije USK predsjednik Upravnog odbora Mirsad Mahmutović te za Sindikat policijskih službenika MUP-a USK predsjednik Upravnog odbora Almin Eminović.

Potpisivanju je bio prisutan i premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić koji je ovom prilikom istaknuo da je fokus Vlade USK, u resoru unutrašnjih poslova, rad na materijalno – tehničkom opremanju, jačanju i stručnom usavršavanju policije i stvaranja uslova za efikasniji i transparentniji rad policijskih službenika a u cilju podizanja stepena sigurnosti na području našeg kantona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kolektivni ugovor potpisan je na tri godine a ministar Habibija i predstavnici sindikata kažu da su novim Kolektivnim ugovorom, pored povećanja plate, obuhvaćena brojna poboljšanja u odnosu na prethodni period te su uvedena nova prava za policijske službenike, uključujući pravo na na naknadu u slučaju pripravnosti policijskog službenika, zatim pravo na naknadu u iznosu od 30% od prosječne neto plaće za kupovinu odjeće policijskom službeniku koji je raspoređen u Sektor kriminalističke policije i njegove organizacione jedinice, odnosno, u Odjeljenja kriminalističke policije u policijskim stanicama, na godišnjoj osnovi. Također, Kolektivnim ugovorom uvodi se i pravo za pripadnike jedinice za specijalističku podršku na naknadu za ishranu u toku rada u iznosu od 0,5%. Noćni rad prema prijedlogu Kolektivnog ugovora iznosi 40%.

Pored toga, Kolektivnim ugovorom su uvrštene odredbe iz Zakona o policijskim službenicima Unsko-sanskog kantona a koje se odnose na veći broj dana godišnjeg odmora, veći procent trajnog dodataka na plaću za obavljanje poslova poslova za posebne uvjete rada i dr.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

VIDEO – Prevazilaženje predrasuda: Sve više Roma u Bihaću pohađa školu i bilježi uspjehe

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog predrasuda Romi u Bosni i Hercegovini suočavaju se s brojnim problemima. Često osuđena na prosjačenje, romska djeca zbog toga ne idu u školu.

Ipak, u Bihaću se odnos prema ovoj kategoriji građana proteklih godina znatno poboljšao, a uz podršku i angažman institucija i lokalne zajednice, sve više djece pohađa osnovnu i srednju školu, ali i bilježe uspjehe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija

Objavljeno

na datum

Administator

Sa žalošću javljamo rodbini, prijateljima i poznanicima da je dana 09.04.2024. godine nakon kraće bolesti u 75-oj godini života na Ahiret preselila Kulenović (Hodžić) Sadija iz Bihaća.

Dženaza i ukop mile nam rahmetlije će se obaviti dana 12.04.2024. godine (petak) u 14:30 sati na mezarlucima “HUMCI” u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Bihać: Kadeti-polaznici za čin mlađi inspektor potpisali ugovore

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 05.04.2024 godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona su u prisustvu ministra i zamjenika direktora Uprave policije budući kadeti-polaznici za čin mlađeg inspektora potpisali ugovore o međusobnim pravima i obavezama između Uprave policije MUP-a USK i kadeta polaznika za vrijeme trajanja osnovne obuke za čin „mlađi inspektor“ na policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Obuka, koja počinje 08.04.2024 godine, održat će se u trajanju od tri mjeseca na policijskoj akademiji i jedan mjesec u Upravi policije MUP-a USK nakon čega će se sa uspješnim kadetima pristupiti o potpisivanju ugovora o zaposlenju u Upravi policije MUP-a USK.

Ministar Habibija i zamjenik direktora Kozlica su budućim polaznicima akademije čestitali na odabiru te su im zaželjeli sreću u nastavku obuke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu