Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Potpisan Kolektivni ugovor za policijske službenike USK

Objavljeno

na datum

U sjedištu Vlade Unsko-sanskog kantona danas je potpisan Kolektivni ugovor između Vlade Unsko sanskog kantona, Sindikata policije Unsko- sanskog kantona i Sindikata policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona te Sporazum o visini osnovice za obračun plaća policijskih službenika Uprave policije MUP-a USK.

Ugovor su potpisali Adnan Habibija, ministar unutrašnjih poslova, u ime Vlade Kantona, za Sindikat policije USK predsjednik Upravnog odbora Mirsad Mahmutović te za Sindikat policijskih službenika MUP-a USK predsjednik Upravnog odbora Almin Eminović.

Potpisivanju je bio prisutan i premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić koji je ovom prilikom istaknuo da je fokus Vlade USK, u resoru unutrašnjih poslova, rad na materijalno – tehničkom opremanju, jačanju i stručnom usavršavanju policije i stvaranja uslova za efikasniji i transparentniji rad policijskih službenika a u cilju podizanja stepena sigurnosti na području našeg kantona.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kolektivni ugovor potpisan je na tri godine a ministar Habibija i predstavnici sindikata kažu da su novim Kolektivnim ugovorom, pored povećanja plate, obuhvaćena brojna poboljšanja u odnosu na prethodni period te su uvedena nova prava za policijske službenike, uključujući pravo na na naknadu u slučaju pripravnosti policijskog službenika, zatim pravo na naknadu u iznosu od 30% od prosječne neto plaće za kupovinu odjeće policijskom službeniku koji je raspoređen u Sektor kriminalističke policije i njegove organizacione jedinice, odnosno, u Odjeljenja kriminalističke policije u policijskim stanicama, na godišnjoj osnovi. Također, Kolektivnim ugovorom uvodi se i pravo za pripadnike jedinice za specijalističku podršku na naknadu za ishranu u toku rada u iznosu od 0,5%. Noćni rad prema prijedlogu Kolektivnog ugovora iznosi 40%.

Pored toga, Kolektivnim ugovorom su uvrštene odredbe iz Zakona o policijskim službenicima Unsko-sanskog kantona a koje se odnose na veći broj dana godišnjeg odmora, veći procent trajnog dodataka na plaću za obavljanje poslova poslova za posebne uvjete rada i dr.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

UNSKO-SANSKI KANTON

Elektrotehnička srednja škola iz Bihaća sa projektom ”Pametna kuća” na sajmu IT Girls klubova

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u sektoru informacija, komunikacija i tehnologije (IKT) i s namjerom da se ukaže na značaj edukacije u STEM oblastima, jučer je u velikoj sali SKPC-a “Mejdan” u Tuzli održan Drugi sajam IT Girls klubova. Tom prilikom su članice klubova iz pedeset osnovnih i srednjih škola Federacije BiH i Brčko distrikta demonstrirale svoje Arduino projekte na kojima su radile prethodnih godinu dana.

JU Elektrotehnička i drvoprerađivačka srednja škola iz Bihaća uzela je učešće na ovom sajmu. Na projektu ”Pametna kuća” i ”Pametna kanta” radilo je petnaest učenika uz mentoricu Namiru Krupić, a školu su predstavili učenici Sajra Hašić, Dinela Mešić, Melisa Lalić i Emel Behrić te pokazali zavidan nivo usvojenog znanja i razvijenih vještina, a prisustvovali su i prezentaciji IKT kompanija, karijernom savjetovanju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Djevojke iz ove škole su pobjedile u kvizu o sajber sigurnosti i tako osvojile vrijedne nagrade. Mentori na projektu u Tuzli su bili profesorica Namira Krupić i profesor Samir Baćirspahić.

Sajam je dio projekta “IT Girls dolaze u vaše škole”, odnosno dio inicijative koju kroz partnersko djelovanje pokreću Udruženje građana “Laboratorium” Tuzla i tri UN agencije u BiH (UNDP, UNICEF i UNWOMEN). Važnost događaja ogleda se u sve većoj zainteresiranosti djevojaka za informatičko-komunikacijsku oblast, ali i nastojanju da se ostvari osnovni cilj inicijative koji je usmjeren na smanjenje rodne nejednakosti pri zapošljavanju u okviru IKT sektora.

Nastavi čitati

BIHAĆ

Arijana Jašarević – Vojić će predstavljati Bihać i BiH na Olimpijskim igrama u Parizu

Objavljeno

na datum

Administator

Još jedno sjajno postignuće rukometnog delegata iz našeg grada

Arijana Jašarević – Vojić predstavljat će ovog ljeta Bihać i Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Parizu, potvrđeno je to zvaničnom odlukom Svjetske rukometne federacije (IHF).

Rukometni delegat iz našeg grada bit će jedino službeno lice iz Bosne i Hercegovine na olimpijskim turnirima, a ogromna satisfakcija je i nominacija sudijskog para – braće Dine i Amara Konjičanin iz Visokog.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Službena nominacija stigla je nakon kvalifikacijskog turnira u mađarskom Debrecenu, gdje je Vojić također bila među odabranom delegatskom ekipom.

„Potvrđena je zvanična nominacija za moje druge Olimpijske igre i neizmjerno sam ponosna zbog toga. Naravno da ću sve učiniti da svoj grad i državu predstavim dostojanstveno, na najbolji mogući način“, kazala je Vojić.

Još jedno sjajno postignuće naše sugrađanke, s obzirom da je godinu počela delegatskom nominacijom na finalnoj utakmici Svjetskog prvenstva za rukometašice između Francuske i Norveške u danskom Herningu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

VELIKA KLADUŠA

Državljanin R.Turske lišen slobode zbog krijumčarenja 22 stranih državljana

Objavljeno

na datum

Administator

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Velika Kladuša, 25. aprila 2024. godine, lišili su slobode državljanina Republike Turske, B.O. (1999.), nakon što je spriječen u krijumčarenju 22 državljana Republike Turske.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice u graničnom pojasu na području općine Cazin. Spomenuti državljanin R. Turske krijumčario je strane državljane u kombiju VW, bh. nacionalnih oznaka.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijem je nalogu privremeno oduzeto putničko motorno vozilo te drugi dokazni materijali, dok će osumnjičeni državljanin R. Turske, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krijumčarenje osoba, biti predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH. Krijumčareni državljani R.Turske su predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu