Connect with us

CRNA HRONIKA

Na području Tuzla oduzeta roba u vrijednosti od 1.000.000 KM

Objavljeno

na datum

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje, na području regionalnog centra Tuzla u dvije odvojene akcije oduzela su veću količinu tekstilnih proizvoda i mobilnih telefona čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 1.000.000 KM.

Na osnovu ranijih operativno-taktičkih saznanja u operativnoj akciji kodnog naziva „PANTER“ ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Tuzla izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog motornog vozila, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Pored redovne pošiljke, gdje je za uvozno carinjenje bila prijavljena razna roba, pronađena je skrivena i krijumčarena roba, a radilo se o većoj količini tekstilnih proizvoda namijenjenih za tržište Zapadne Evrope.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Krijumčarenje“, iz člana 214. Krivičnog zakona BiH, protiv osumnjičenog lica će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U drugoj operativnoj akciji, a na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju jednog pravnog lica iz Tešnja, izvršena je detaljna provjera prometa i porijekla roba. Tom je prilikom pronađena veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobilni telefoni iPhone 14, iPhone 13, iPhone 12). Protiv učinioca opisanih nezakonitosti su preduzete mjere i radnje propisane prekršajnim zakonodavstvom.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je procjenjuje se na iznos od 1.000.000,00 KM.

Prilikom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a,saopćeno je iz UINO BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

U Novom Travniku uhapšene dvije osobe zbog iznude novca od lokalnog političara

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH proveli operativnu akciju “Dolina” te su tom prilikom slobode lišili dvije osobe V.B. (1975) i A.V. (1987) iz Novog Travnika.

Uhapšeni se sumnjiče u izvršenje krivičnih djela “Iznuda”, “Izazivanje opće opasnosti”, “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”.

Osumnjičene osobe su duži vremenski period s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi uz prijetnju silom od zastupnika u Skupštini Srednjobosanskog kantona, vršili iznudu, odnosno zahtijevali određeni novčani iznos.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prilikom pretresa pronađena je veći broj komada vatrenog oružja, određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu Cannabis, veća količina novca, te mobilni telefonski aparati i sim kartice koji su korišteni u izvršenju krivičnih djela.

Navedene osobe bit će predate Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog Kantona na daljnje postupanje uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona nastavljaju poduzimati radnje iz svoje nadležnosti u cilju nastavka dokumentovanja krivičnih djela i drugih počinilaca koji se mogu dovesti u vezu s istim.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Pripadnici Granične policije BiH otkrili osobe koje su potraživali sudovi i policija

Objavljeno

na datum

Administator

Pripadnici Jedinice GPBiH Izačić, 6. maja 2024., predali su DŽ.K. (1985.) službenicima Policijske stanice Velika Kladuša, nakon što je ustanovljeno da je Policijska uprava Velika Kladuša raspisala potragu za njim zbog krivičnog djela Krađa. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Izačić.

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Orašje, 9. maja 2024. godine, lišili su slobode E.J. (1984.). Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin BiH je kontroliran na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Orašje. Predat je službenicima Okružnog centra sudske policije Bijeljina.

Dan ranije, 8. maja 2024., pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška lišili su slobode S.C. (1969.), državljanina Republike Hrvatske. Utvrđeno je da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njim zbog krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja. Kontroliran je na izlasku iz BiH na prijelazu Gradina i predat službenicima Policijske uprave Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice GPBiH Bijeljina su 8. maja 2024. prilikom ulaska u BiH na prijelazu Rača lišili slobode B.J. (1978.), nakon što je ustanovljeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njom zbog krivičnih djela Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih tvari i Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga. Državljanka BiH je predata službenicima Okružnog centra sudske policije Istočno Sarajevo.

Pripadnici Jedinice GPBiH Aerodrom Sarajevo, 6. maja 2024., na letu iz Štutgarta, lišili su slobode S.S. (1969.) jer je utvrđeno da je Općinski sud u Sarajevu potražuje zbog krivičnog djela Izvanbračna zajednica sa mlađim maloljetnikom. Bh. državljanka je predata službenicima Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod, 6. maja 2024., lišili su slobode I.Đ. (1960.) jer je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Derventi zbog krivičnog djela Lažno prijavljivanje. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Brod i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Doboj.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Na GP Izačić slobode lišena jedna osoba

Objavljeno

na datum

Administator

Granična policija BiH

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Gradiška, 5. maja 2024. godine, lišili su slobode E.Š. (2002.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Bugojnu zbog krivičnih djela Krađa. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška i predat službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu. Istoga dana, prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Gradiška, pripadnici ove jedinice su lišili slobode E.DŽ. (1987.). Utvrđeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo potragu za ovim bh. državljaninom zbog krivičnog djela Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. Predat je službenicima MUP-a Kantona Sarajevo. Uz navedeno, pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška su 4. maja 2024., lišili slobode dvojicu državljana BiH na prijelazu Gradiška.

Na ulasku u BiH lišen je slobode D.T. (1985.) jer je Policijska uprava Doboj raspisala potragu za njim zbog krivičnog djela Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih tvari. Predat je službenicima Policijske uprave Doboj. Na izlasku iz BiH lišen je slobode DŽ.I. (1998.) jer ga potražuje Općinski sud u Travniku zbog krivičnog djela Ovjeravanje neistinitog sadržaja. Predat je službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Također, pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška su 1. maja 2024., lišili slobode L.Š. (1988.), nakon što je ustanovljeno da je potražuje Osnovni sud u Banja Luci zbog krivičnog djela Krađa. Državljanka Republike Hrvatske je kontrolirana na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Gradina i predata službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice GPBiH Bijeljina, 4. maja 2024., lišili su slobode M.T. (1957.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci radi izdržavanja kazne zatvora. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Rača i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka. Prethodno, 3. maja 2024., pripadnici ove jedinice su lišili slobode I.T. (1957.) prilikom ulaska u BiH na prijelazu Popovi. Utvrđeno je da Osnovni sud u Kotor Varoši potražuje ovog državljanina Republike Srbije radi izdržavanja kazne zatvora. Predat je službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Pripadnici Jedinice GPBiH Zvornik, 3. maja 2024., lišili su slobode R.M. (1973.) jer je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Vlasenici radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Šepak i predat službenicima Okružnog centra sudske policije Istočno Sarajevo.

Pripadnici Jedinice GPBiH Gorica su 3. maja 2024. lišili slobode I.Č. (1969.) prilikom ulaska u našu zemlju na prijelazu Osoje. Utvrđeno je da Općinski sud u Mostaru potražuje ovog bh. državljanina radi izdržavanja kazne zatvora. Predat je službenicima Centra sudske policije u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Orašje, 3. maja 2024., predali su M.N. (1992.) službenicima Policijske uprave Orašje, nakon što je utvrđeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njom zbog krivičnog djela Izborna prevara. Državljanka BiH je kontrolirana na ulasku u BiH na prijelazu Šamac.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Jedinice GPBiH Brod, 2. maja 2024., lišili su slobode Z.S. (1983.) jer je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Travniku zbog krivičnog djela Teška krađa. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u našu zemlju na prijelazu Brod i predat službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Pripadnici Jedinice GPBiH Izačić, 1. maja 2024., lišili su slobode M.M. (1976.), nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Općinski sud u Cazinu zbog krivičnog djela Krađa. Državljanin BiH je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Izačić i predat službenicima Centra sudske policije u Unsko-sanskom kantonu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu