Connect with us

Nekategorisano

Kantonalni sud Bihać: Potvrđena optužnica u predmetu Samardžić Smail

Objavljeno

na datum

Kantonalni sud u Bihaću, u krivičnom predmetu broj: 01 0 K 020114 24 Kps, protiv optuženog Samardžić Smaila, kome se stavlja na teret da je počinio krivično djelo – Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. preuzetog KZ SFRJ u vezi sa članom 22. istog zakona, nakon razmatranja optužnice Kantonalnog tužilaštva Bihać, temeljem odredbe člana 243. Zakona o krivičnom postupku Federacije BiH, je dana 13.05.2024. godine, donio rješenje kojim se potvrđuje optužnica Kantonalnog tužilaštva USK, Bihać broj: T01 0 KTRZ 0003428 24 2 od 30.04.2024. godine,saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nekategorisano

Kantonalni sud Bihać: Vrhovni sud FBiH potvrdio presudu u predmetu Dizdarević Murat i dr.

Objavljeno

na datum

Administator

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u krivičnom predmetu broj 01 0 K 017753 23 Kž 12 protiv optuženih Murata Dizdarevića i Almira Pehlića, zbog krivičnih djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u sticaju sa krivičnim djelom Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. istog zakona, sve u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, odlučujući o žalbama optuženih, izjavljenim protiv presude Kantonalnog suda u Bihaću broj 01 0 K 017753 23 K 2 od 19.09.2023. godine, u sjednici vijeća održanoj dana 07.02.2024. godine donio Presudu kojom se žalbe branitelja optuženih odbijaju se kao neosnovane i presuda Kantonalnog suda u Bihaću broj 01 0 K 017753 23 K 2 od 19.09.2023. godine se potvrđuje.

Presudom Kantonalnog suda u Bihaću broj 01 0 K 017753 23 K 2 od 19.09.2023. godine optuženi Murat Dizdarević i Almir Pehlić oglašeni su krivim zbog krivičnih djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: KZ FBiH) i Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. KZ FBiH, sve u vezi sa članom 54. istog zakona, pa je sud primjenom navedenih zakonskih odredbi i člana 41. tačka a), člana 43. i člana 49. KZ FBiH utvrdio pojedinačne kazne zatvora optuženim za svako od tih djela i to: optuženom Muratu Dizdareviću za krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 2. KZ FBiH kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine, a za krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. KZ FBiH kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci, a optuženom Almiru Pehliću za krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 2. KZ FBiH kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine, a za krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. KZ FBiH kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine, pa im je sud, primjenom odredbi člana 54. stav 1. i stav 2. tačka b) KZ FBiH izrekao jedinstvene kazne zatvora i to optuženom Muratu Dizdareviću u trajanju od 5 (pet) godina, a optuženom Almiru Pehliću jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) godina i 6 (šest) mjeseci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

Nekategorisano

MUP USK: Međunarodna potjernica za Balaj Safetom

Objavljeno

na datum

Administator

MUP USK

Sektoru kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK Bihać Općinski sud u Bihaću dostavio je naredbu o raspisivanju međunarodne potjernice protiv osumnjičenog:

BALAJ SAFET, sina Saliha, rođenog 19.12.1965. godine u mjestu

Iglarevo,općina Klina,Kosovo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

BALAJ SAFET zvani “Sajo”, sin Saliha, rođen 19.12.1965.g. u mjestu Iglarevo općina Klina,Kosovo

krivično djelo “Razbojništvo” iz člana 289, stav 1 KZ FBiH
Naredba Općinskog suda Bihać za raspisivanje međunarodne potjernice

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

Nekategorisano

MUP USK – Obavijest: Registracija mopeda, skutera 

Objavljeno

na datum

Administator

Početkom sezone pojačanog saobraćaja motocikla, lakih motocikla, četvorocikala-Qvadova, kao mopeda/skutera policijski službenici Uprave policije MUP-a USK vrše pojačane akcije u kontroli saobraćaja s posebnim akcentom na preventivno djelovanje prema vozačima ove kategorije vozila.

Pored zakonskih obaveza koje se odnose na vozače u pogledu posjedovanja vozačke dozvole odgovarajuće kategorije vozila, korištenja zaštitne kacige, poštivanja saobraćajnih propisa i slično, pripadnici policije prilikom kontrole posebnu pažnju obraćaju na registraciju i tehničku ispravnost vozila.

S obzirom, da je prilikom kontrole naprijed navedenih vozila i vozača primjetno da pojedini vozači odnosno vlasnici mopeda nisu upoznati o načinu registracije navedenih vozila ili pogrešno tumače propise, podsjećamo da mopedi podliježu prvoj registraciji i obavezama kao i sva druga vozila, a svake naredne godine obaveza vlasnika mopeda čija zapremina motora ne prelazi 50 cm3 ili čija najveća snaga nije veća od 4 kW (mopedi i laki četvorocikli), važenje registacije nije vremenski ograničeno i ne izdaje se stiker naljepnica, uz obavezu vršenja tehničkog pregleda i posjedovanja isprave o osiguranju od automobilske odgovornosti u periodu korištenja, kao i korištenje upaljenog žutog rotacionog svjetla za vrijeme vožnje po javnom putu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu