Connect with us

REGIJA

Pakistanac u zagrebačkom tramvaju kuhinjskim nožem ubio čovjeka, osuđen je

Objavljeno

na datum

Visoki krivični sud (VKS) potvrdio je presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici kojom je pakistanski državljanin Muhammad S. (27) osuđen na 12 godina zbog ubistva Siniše V. (52) u zagrebačkom tramvaju linije broj 6 u septembru 2021. godine.

Muhammad S. se, prema optužnici, 18. septembra 2021. oko devet sati, tokom vožnje u tramvaju linije broj 6, na Mostu mladosti u Novom Zagrebu, porječkao s putnikom Sinišom V., nakon čega je svađa prerasla u fizički sukob.

U jednom trenutku, Muhammad S. je izvadio kuhinjski nož i njime u vrat ubo Sinišu V., koji je na mjestu preminuo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pakistanski državljanin je potom izašao iz tramvaja te je isti dan otputovao u Italiju gdje je nakon dva mjeseca uhapšen po potjernici koju je za njim u međuvremenu raspisana.

Uhapšen je u Firenci, a policija ga je otkrila putem njegovog mobitela. Muhammad S. je došao u Hrvatsku 2017. kao ilegalni imigrant te je pri ulasku u Hrvatsku pao pod voz i izgubio nogu. Prizivni sud je, ne navodeći identitet optuženog, zaključio da je prvostepenski sud, protivno tvrdnjama Muhammada S., pravilno utvrdio činjenično stanje.

VKS je precizirao da je Muhammadu S. kao olakšavajuće okolnosti cijenjeno iskazano žaljenje, smanjena uračunljivost u vrijeme počinjenja krivičnog djela, dosadašnja neosuđivanost, njegov raniji život, vrlo teški životni uvjeti, okolnost da je ostao bez noge te da je bio žrtva psihičkog i fizičkog nasilja, kao i da je “svjedočio na putu koji je prošao i smrti svog prijatelja”.

Prizivni sud je dodao da je Muhammadu S. kao otežavajuće okolnosti cijenjen značajan stepen kriminalne volje i bezobzirnost te okolnost da je “brzo i spretno” napustio mjesto zločina te u roku dva dana pobjegao iz Hrvatske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

REGIJA

Teška saobraćajna nesreća u Hrvatskoj: Auto puno migranata se zabilo u zid, četvero poginulih

Objavljeno

na datum

Administator

Jutros oko sedam sati u mjestu Brnaze u hrvatskom gradu Sinju, desila se saobraćajna nesreća u kojoj su poginule četiri osobe.

Prema informacijama policije, došlo je do slijetanja vozila koje je udarilo u zid.

U automobilu je bilo devet osoba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“U odnosu na tešku prometnu nesreću koja se jutros oko 7 sati dogodila na području Brnaza utvrđeno je da se u vozilu nalazilo ukupno devet osoba. O događaju je izviješteno nadležno državno odvjetništvo koje će rukovoditi očevidom”, objavila je policija prenose hrvatski mediji.

Prema prvim informacijama policije, poginule osobe su najvjerojatnije migranti, a Slobodna Dalmacija nezvanično saznaje d aje među poginulima i dijete.

Prema informacijama lokalnih medija automobil marke Audi, pun migranata je bježao policiji pa se pri velikoj brzini zabio u zid kuće.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

REGIJA

Vučić: Stvar je Crne Gore kako će se postaviti prema rezoluciji o Srebrenici

Objavljeno

na datum

Administator

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je danas u Kotoru da je stvar Crne Gore kako će se postaviti o pitanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj se treba glasati u Općoj skupštini UN-a te postavio pitanje kakav je smisao te rezolucije.

Vučić je to rekao u obraćanju novinarima u Kotoru gdje prisustvuje samitu lidera zapadnog Balkana i Europske unije odgovarajući na pitanje što je poruka crnogorskim dužnosnicima oko njihovog stajališta o rezoluciji o Srebrenici.

“Nemam poruku, to je njihova stvar, oni donose odluku kako će se postaviti o tim pitanjima. Mi znamo kakva je naša poruka”, rekao je Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja imam jedno pitanje, na koje nitko nema odgovor, a to je – kakav je smisao te rezolucije. Kažu nije nametanje kolektivne krivice. Nego što je, pošto je individualna krivica već određena presudama? Ne spominje se nijedno ime u samoj rezoluciji. Svako neka donosi svoju odluku, a mi ćemo se ponašati u skladu s tim u budućnosti”, rekao je Vučić, prenosi Beta.

Opća skupština Ujedinjenih naroda razmatrat će 23. svibnja prijedlog rezolucije kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici i čije donošenje sponzorira skupina od tridesetak država, a Crna Gora je najavila da će glasati za spomenutu rezoluciju.

Rezolucija je izazvala ogorčenje u Srbiji i Republici Srpskoj gdje tvrde kako im se time pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu dokumenta ne spominje niti jedan narod ili država.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u utorak kako će osobno otići u New York ne bi li uvjerio predstavnike što više država-članica UN da ne glasaju za rezoluciju no odustao je od putovanja jer smatra da Srbija nema “nikakve šanse” da spriječi usvajanje rezolucije u Općoj skupštini UN-a

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U rasporedu zasjedanja Opće skupštine koji je dostupan na mrežnim stranicama UN-a stoji kako je za četvrtak narednog tjedna, u okviru 82. sjednice, planirana rasprava o dokumentu pod nazivom Međunarodni dan sjećanja i komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici iz 1995.

Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su u srpnju 1995., nakon okupacije Srebrenice koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sustavno pobili više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave.

Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

REGIJA

Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo, vraćen s državne granice: “Ova vrata će otvoriti Bog”

Objavljeno

na datum

Administator

Kosovske vlasti zabranile su u ponedjeljak poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhu Porfiriju i sedmorici vladika u njegovoj pratnji da uđu na Kosovo gdje je za danas u Pećkoj patrijaršiji zakazano zasjedanje sabora SPC-a.

Patrijarh je tokom popodneva trebalo stići na Kosovo, ali je uoči dolaska na prijelaz Merdare iz Prištine stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC-a ne može ući na prostor Kosova.

Pećka patrijaršija je od sredine 14. stoljeća historijski tron poglavara SPC-a i tradicionalno duhovno sjedište, a na popisu je kulturnih dobara pod zaštitom UNESCO-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković rekao je da su u skladu sa svim protokolima, Prištini poslali najavu o planovima poglavara SPC-a, ali je “suprotno svim sporazumima (kosovski premijer Albin) Kurti uskratio mogućnost patrijarhu da nazoči prvom danu Sabora SPC-a i bude podrška i oslonac svom narodu i vjernicima.

Porfirije je saopćio u pisanoj izjavi medijima kako “kao patrijarh srpski, kao građanin i kao vjernik”, zna i poručuje “da će ta vrata prije ili kasnije otvoriti sam Bog”.

“Oni koji su zatvorili vrata doma molitve čine zlo najprije sebi, a potom i svim ljudima”, naveo je Porfirije.

Kosovsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je odbilo zahtjev patrijarha SPC-a da posjeti Pećku patrijaršiju, objavili su kosovski mediji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo je najavilo da neće dopustiti posjete Kosovu sve dok Srbija ne prestane kršiti Sporazum iz Briselu, ne dopusti posjete kosovskih državnih dužnosnika Srbiji i ne prestane s kampanjama protiv Kosova.

Od Beograda se očekuje i da prestane s govorom mržnje i prijetnji Kosovu i njegovim predstavnicima.

Zabrana kosovskih vlasti poglavaru SPC-a izazvala je brojne reakcije u Beogradu, uz najčešće ocjene da je to “sramotan” i “necivilizacijski čin”, te još jedan u nizu poteza kojima službena Priština pokazuje stajalište i netrpeljivost prema Srbima i Beogradu.

Srpska pravoslavna crkva nazvala je odluku “nerazumnom”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu