Connect with us

BOSANSKA KRUPA

Potvrđena optužnica protiv bivšeg pripadnika Armije RBiH Nedžada Ćehića iz Bosanske Krupe

Objavljeno

na datum

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 4.8.2023. godine optužnicu u predmetu Nedžad Ćehić (S1 1 K 045506 23 Kro) koja optuženika Nedžada Ćehića tereti da je radnjama opisanim u optužnici počinio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. stavak 1. točka a), u svezi sa člankom 180. stavak 1. KZBiH, a u svezi sa člankom 29. KZBiH.

Optuženiku Nedžadu Ćehiću stavlja se na teret da je u svojstvu pripadnika voda vojne policije 511. Slavne brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu ARBiH) i Vojske Republike Srpske (u daljnjem tekstu VRS), na teritoriju općine Bosanska Krupa, prilikom napada ARBiH na pozicije VRS u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka, općina Bosanska Krupa, u periodu od druge polovice svibnja 1995. godine pa do polovice srpnja 1995. godine, skupa sa drugim pripadnicima ARBiH zarobio najmanje dvadeset pet pripadnika VRS na navedenim lokalitetima, od kojih su neizravno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu uporabom vatrenog oružja lišili života četiri pripadnika VRS, dok su preostalih najmanje dvadeset jednog ratnog zarobljenika pripadnika VRS odveli, zatvorili i držali u vojnom pritvoru 511. Slavne brdske brigade ARBiH, odakle su ih u tri navrata, u ljeto 1995. godine, u namjeri da ih liše života u grupama izvodili i lišili života na tri lokacije na teritoriju općine Bosanska Krupa, saopćeno je iz Sud-a BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSANSKA KRUPA

Počinje modernizacija ceste M-14, ključnog pravca koji povezuje Bosansku Otoku i ostatak općine

Objavljeno

na datum

Administator

Potpisivanjem ugovora započet je proces povezanosti i modernizacije infrastrukture jezgre u Bosanskoj Otoci.

Ugovor o obnovi puta M-14 potpisali su Grad Bosanska Krupa i JP Ceste Federacije BiH.

Ovim projektom je predviđeno zajedničko ulaganje u sanaciju i uređenje pješačkih staza s obje strane kolovoza, od željeznog mosta do Bešića, kao i sanacija cijelog kolovoznog dijela.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Vrijednost ovog projekta je 260.000 KM, a Grad Bosanska Krupa će izdvojiti 100.000 KM. Ovaj projekt je zapravo dio modernizacije i izgradnje čitavog platoa Bosanske Otoke, nadogradnje putne infrastrukture, turističkih i kulturnih potencijala, te kvalitetnijeg života građana, koji će u konačnici vrijediti dva miliona maraka uloženih u Bosanku Otoku u ove dvije godine.

Predvođen od strane Gradske uprave, ovaj ambiciozni poduhvat je spreman da preobrazi ne samo centralnu jezgru Bosanske Otoke, već i saobraćajnu infrastrukturu, ali i kvalitetniji i sigurniji način života pješaka, te podstiče lokalni, ali i regionalni prosperitet.

Put M14, koji služi kao ključna arterija naše regije, povezuje Bosansku Krupu i Bosansku Otoku i ključna je ruta u olakšavanju transporta, trgovine i svakodnevnih putovanja.

“Oduševljeni smo što možemo najaviti početak ovog projekta, vrijednog poduhvata koji naglašava našu posvećenost podsticanju napretka i prosperiteta naših sugrađana”, izjavio je gradonačelnik Armin Halitović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ovaj projekt je ogromna inicijativa i investicija i ona simbolizira našu posvećenost obezbjeđivanju sigurne, efikasne i pouzdane transportne infrastrukture koja osnažuje naše građane i pokreće naš region ka svjetlijoj budućnosti”, saopćeno je.

Projekti ove vrste obuhvatit će različite aktivnosti, uključujući obnavljanje površine, popravku oštećenih dijelova, te ugradnju savremenih sigurnosnih karakteristika, kako bi se osigurala optimalna funkcionalnost i dugovječnost. Kroz pažljivo planiranje i saradnju sa stručnim licima, inženjerskim i građevinskim partnerima, projekat je spreman da pruži vrhunske rezultate koji prevazilaze očekivanja.

Jačanjem saobraćajne infrastrukture, očekuje se da će inicijativa ojačati ekonomsku aktivnost, privući investicije i otvoriti nove mogućnosti za ekonomski razvoj, turizam i kvalitetu života.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

SENAID VELADŽIĆ – Rad, rad i samo rad donosi uspjeh!

Objavljeno

na datum

Administator

Senaid Veladžić poznato je ime u svijetu karatea, a u Bosanskoj Krupi i Krajini, ime koje s ponosom već odavno izgovaramo.

Mnogo nas je puta učinio ponosnim, nosio ime Bosanske Krupe po europskim i svjetskim takmičenjima, nekoliko godina bio sportiska godine Bosanke Krupe, a standardni je reprezentativac BiH već dugo vremena.

Ima 20 gdoina, student je prve godine na Fakultetu Informacijskih tehnologija u Mostaru, reprezentativac BiH u karateu, Krupljanin sa adresom u Mostaru i odnedavno član Univerzitetskog Karate kluba Student iz Mostara.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Krater voli raspršivate dobre priče, a Senaid je dugogodišnja priča koju rado pričamo! Razgovarali smo s Senaidom, koji je trenutno na putu za Kipar, gdje se za vikend održava takmičenje u kojem će uzeti učešće. No ipak je izdvojio svoje vrijeme i odgovorio nam na par pitanja.

K: Kako si počeo trenirati karate?

S: Najveći krivac za moje profesionalno bavljenje karateom u početku je bio moj otac, koji je svaki dan prelazio 15-20 km kako bih ja mogao trenirati i družiti se sa djecom.

K: Šta vas je inspirisalo da se bavite karateom na takmičarskom nivou?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S: Taj takmičarski duh se rodio nakon nekoliko godina treniranja karatea, gdje je moj cilj bio da budem najbolji u tom sportu. Osjećaj adrenalina i pritiska u tih par trenutaka takmičenja je nešto što me tjera da više treniram i da budem bolji, kako bih mogao nastupiti na što boljim i većim takmičenjima.

K: Možete li opisati tipičan dan u vašoj rutini treninga?

S: Jedan običan dan započinje sa jutarnjim treningom gdje najčešće obrađujem takmičarske kate te prilagođavam svoje tijelo da bude aktivno već rano ujutro ili ako nije period pred takmičenje, neko lagano trčanje ili teretana. Nakon toga idu fakultetske obaveze, učenje i uveče još jedan trening u teretani ili u sali, zavisno od perioda pred takmičenje.

K: Kako balansirate fizičku kondiciju, usavršavanje tehnike i mentalnu pripremu u svom treningu?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S: Tokom svog profesionalnog bavljenja karateom, dosta sam istraživao i tražio znanja kako najbolje se fizički pripremiti, u početku su treneri vodili brigu o mojoj fizičkoj pripremi međutim smatram da sam sad dovoljno stasao da sam sebi pravim treninge i periodiziram sistem treninga pred takmičenje. Par mjeseci prije nekog bitnog takmičenja su bazične pripreme gdje poboljšavam snagu primarno ali i ostale atletske sposobnosti. Period pred takmičenje se najviše fokusiram na tehničko izvođenje, a mentalna priprema je svaki dan.

Smatram da su čovjeku neki problemi svakodnevnice dobar mentalni trening, jer mora vježbati kako reagirati i kako odgovoriti.

K: Koje su vaše omiljene tehnike karatea i kako ste usavršili svoje znanje u njima?

S: Razgovor i treninzi sa iskusnim ljudima i šampionima u disciplini kata su me doveli do toga da usavršim svoje znanje o karateu, a neke od mojih omiljenih tehnika su one koje uključuju atraktivne pokrete kao što su skokovi, okreti i sl. (omiljene kate su mi Gojushiho Dai, Unsu i Gankaku)

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

K: Imate li neke karate uzore ili inspiraciju koji su uticali na vaš pristup sportu?

S: Najčešće inspiraciju nađem kod svojih kolega reprezentativaca koji pored svih svojih obaveza, posla, fakulteta itd, pokazuju snažnu volju da treniraju i da se takmiče na vrhunskom nivou. Smatram da takvi ljudi zaslužuju duboko poštovanje i divljenje.

K: Kako se vaša perspektiva karatea razvijala tokom vaše karijere?

S: Od dječije pa sve do seniorske reprezentacije BiH sam bio standardni član, ali kako je vrijeme odmicalo shvatio sam da je karate jedan dio mene. Prije sam karatea doživljavao kao igru, takmičenja kao mjesta gdje se družim, a sad je drugačija situacija jer karate doživljavam kao svoj život.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

K: Koliko su vaši partneri na treningu bili presudni u vašem razvoju kao karatiste?

S: Partneri i okruženje u kojem trenirate je jako bitno za vaš razvoj, u dječijoj fazi se najviše može napredovati jer djece u karate klubovima je uvijek puno, ali nažalost nakon nekoliko godina taj broj drastično padne i desi se, kao u mom slučaju, da ostanem jedan od rijetkih od moje generacije koji se aktivno bave ne samo karateom, nego bilo kakvim sportom. U reprezentaciji sam naučio da u dobrom okruženju ćete uvijek napredovati.

K: Možete li istaknuti ulogu vaših trenera i njihov utjecaj na vaše putovanje?

S: Treneri sigurno igraju veliku ulogu u razvoju sportiste, zahvaljujući svojim prijašnjim trenerima imam dobar temelj na kojem se sad samo nadograđuje i dorađuju neke sitnice. Smatram da su treneri oni koji su vodiči i trebaju da vas vode ka pravom putu i da žele za vas ono što je najbolje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

K: Kako se nosite sa povredama i koje strategije koristite za brz i efikasan oporavak?

S: Hvala Bogu nisam imao problema sa nekim većim povredama, većinom sam imao problema oko istegnuća i za oporavak idem na masaže i na redovan tretman hidžame.

K: Koji su vaši budući ciljevi u karateu, kako u takmičarskom, tako i u ličnom razvoju?

S: Sa tek navršenih 20 godina, smatram da ispred mene stoji jedna lijepa budućnost gdje planiram da se nadogradim u pogledu sportiste i reprezentativca Bosne i Hercegovine, da se još razvijam u pogledu prenošenja znanja na mlađe i u pogledu sudije u karateu. Jasan je jedan cilj, a to je prestići sve prepreke i uz Božiju pomoć ispisati historiju bosanskohercegovačko sporta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

K: Postoje li konkretni turniri ili dostignuća kojima težite u narednim godinama?

S: Trenutno je najveći fokus da se kvalifikujem na Svjetsko prvenstvo za seniore u Kairu 2025. godine, gdje će pravo nastupa imati najboljih 32 karatista iz cijelog svijeta. Nakon toga želja mi je da, ako karate opet uđe u program Olimpijskih igara, nastup i plasman na OI. Trenutno ciljeve koje sam dostigao želim da održavam dugi niz godina a to je naslov prvaka države BiH i standardnog reprezentativca BiH.

K: Koji savjet imate za perspektivne karatiste koji žele postići visok nivo takmičenja?

S: Rad, rad i samo rad donosi rezultat. Ukoliko ste spremni posvetiti se tome 100 posto, uspjeh je zagarantovan.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

K: Možete li podijeliti neke lekcije ili uvide stečene na vlastitom putovanju koji bi mogli inspirirati druge?

S: Sport nas zapravo uči o životu. Ima uspona, ali ima i padova. Jedna priča se upravo sad desila sa ovom titulom seniorskog prvaka BiH.

Naime na zadnjem Balkanskom prvenstvu za kadete juniore i mlađe seniore izgubio sam borbu za bronzanu medalju za 0.1 razlike, što me stvarno pokosilo i stavilo u veliko iskušenje. Na ovom Državnom prvenstvu 2024 godine sam u finalu upravo pobijedio sa tom razlikom od 0.1 i zauzeo prvo mjesto. Smatram da za svako loše ili neko iskušenje koje nas zadesi, zaista dođe vrijeme kad dođe olakšanje i nagrada.

K: Osim karatea, koja su vaša interesovanja i aktivnosti?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S: Trenutno mi je sav fokus na karate :D, ali pošto studiram softverski inžinjering na fakultetu, interesujem se za razvoj softvera i tehnologiju, te u vremenu kad odmaram od karatea radim neke projekte sa svojim prijateljima.

K: Koji su životni ciljevi, sa karateom ili bez?

S: Karate vidim kao dio svog života sve do kraja, tako da planiram koliko god budem mogao da se takmičim, a nakon toga da sudjelujem u prenošenju znanja na mlađe.

K: Studij? Kako ide, u čemu se vidiš?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S: Upravo je završen prvi semestar gdje sam uspio položiti sve predmete i spremno dočekujem ljetni semestar. Vidim se da se bavim informatikom i tehnologijama koje su sad atraktivne, a sa strane naravno vidim se u kimonu.

K: Podrška?

S: Podrška je neizostavna od roditelja, kluba, članova kluba i prijatelja koji su tu uvijek za mene.

K: Kako je državni šampion u karateu uticao na vaš život izvan sporta?

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Svakako je jedan veliki plus, zahvaljujući tome fakultet mi izlazi u susret praveći dodatne ispitne termine, naknadnim pojašnjenjem gradiva i slično. Fino je vidjeti da mladi ljudi vide mene kao svog uzora u svim segmentima života. U društvu sam prepoznat kao sportista i zbog toga ljudi imaju određenu dozu poštovanja i spremni su pomoći kad god zatreba.

Hvala Senaidu i želimo mu mnogo sreće u daljim planovima.

Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

Podignuta optužnica za ratni zločin kod Bosanske Krupe

Objavljeno

na datum

Administator

sud bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

-Porić Nermina, rođenog 1969. godine u Bosanskoj Krupi, državljanin BiH i R Slovenije, stalno nastanjen u Austriji.

Optuženi se tereti da je u svojstvu komandira Vojne policije Armije RBiH, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konevencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U optužnici se navodi da je optuženi, u ljeto 1995. godine, prilikom napada i zarobljavanja najmanje 25 pripadnika VRS, na lokalitetima Kobiljnjaka, Osmače i Ćolujka u opštini Bosanska Krupa, od kojih su četiri zarobljenika odmah ubijena a preostali odvedeni u zatočenje u objekte pritvora koje je kontrolisala Vojna policija 511. slavne brdske brigade ARBiH, nakon čega su navedeni zarobljenici ubijeni na tri lokacije, neki pucnjima iz vatrenog oružja, a dio teškim premlaćivanjem do smrti, kao komandir u Vojnoj policiji, lično učestovao u odvođenju i strijeljanju dijela zarobljenika, a takođe kao komandir, znao da njemu podređeni pripadnici Vojne policije vrše nezakonita odvođenja i ubistva zarobljenika, te nije ništa poduzeo da spriječi počinjenje zločina i kazni počinitelje.

Optuženi se tereti za krivično djelo-ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona BiH.

S obzirom da se optuženi nalazi na području Austrije, Tužilaštvo BiH u narednom periodu poduzeće zakonom predviđene aktivnosti za njegovo izručenje i suđenje u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu