Connect with us

SVIJET

Vlasnica pogrebnog preduzeća secirala tijela i prodavala dijelove bez dopuštenja

Objavljeno

na datum

Bivša vlasnica pogrebnog preduzeća iz Colorada osuđena je u utorak na 20 godina zatvora jer je prevarila rodbinu mrtvih secirajući 560 tijela i prodajući dijelove bez dopuštenja.

Megan Hess (46) je u julu priznala krivicu za prevaru. Njena 69-godišnja majka Shirley Koch također je priznala krivicu za prevaru te je osuđena na 15 godina. Njena glavna uloga bila je seciranje, pokazuju sudski zapisi.

“Hess i Koch su povremeno koristile svoje pogrebno preduzeće kako bi zapravo ukrale tijela i dijelove tijela koristeći lažne i krivotvorene obrasce za donatore. Postupci Hess i Koch izazvali su ogromnu emocionalnu bol za porodice i najbližu rodbinu”, rekao je tužilac Tim Neff u sudskom podnesku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Federalni slučaj pokrenut je Reutersovim istraživačkim serijalom 2016-2018., o prodaji dijelova tijela u Sjedinjenim Američkim Državama, praktički nereguliranoj industriji.

Bivši radnici rekli su Reutersu da su Hess i Koch vršili neovlaštena seciranja tijela, a nekoliko sedmica nakon što je objavljena priča 2018., FBI je pretresao kompaniju.

U svom podnesku, tužioci su naglasili “makabričnu prirodu” plana.

“Ovo je emocionalno najviše iscrpljujući slučaj koji sam ikada doživjela na suđenju. Zabrinjava sud što optužena Hess odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost za svoje ponašanje”, rekla je američka okružna sutkinja Christine M. Arguello tokom izricanja presude u utorak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sudija je naredio da se Hess i Koch odmah pošalju u zatvor.

Advokat Megan Hess rekao je kako je ona nepravedno ocrnjena kao “vještica” i “čudovište”, a zapravo je “slomljeno ljudsko biće” čije se ponašanje može pripisati traumatskoj povredi mozga u dobi od 18 godina.

Koch je rekla sucu da joj je žao i da preuzima odgovornost za svoje postupke.

U Sjedinjenim Američkim Državama je protuzakonito prodavati organe poput srca ili bubrega za transplantaciju – oni se moraju donirati. No, prodaja dijelova tijela kao što su glave, ruke i kralježnice – što je Hess učinila – za korištenje u istraživanju ili obrazovanju nije regulisana saveznim zakonom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hess je počinila zločine, rekli su tužioci, kada je prevarila rođake preminulih lažući o kremacijama i secirajući tijela i prodajući ih bez dopuštenja.

Kompanije za hiruršku obuku i druga preduzeća koja su kupila ruke, noge, glave ili torza od Hess nisu znale da su stečene prevarom, rekli su tužioci.

U svojoj pogrebnoj kompaniji Hess je naplaćivala porodicama do 1.000 dolara za kremiranje koje se nikada nije dogodilo, rekli su tužioci, a nekima je nudila i besplatno kremiranje u zamjenu za donaciju tijela.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Rusi postigli veliki napredak u Ukrajini: Ugrožena ključna čvorišta ukrajinske vojske

Objavljeno

na datum

Administator

Ruske snage značajno su napredovale u uskom koridoru u istočnoj Ukrajini. Rusi su u deset dana napredovali otprilike pet kilometara sjeverozapadno od Avdivke i navodno u nedjelju ušli u selo Ocheretyne.

Američki institut za proučavanje rata rekao je da su Rusi nedavno postigli potvrđene uspjehe u ovom selu u regiji Donjecka.

Ocheretyne, nekada dom za oko 3.000 ljudi, nalazi se nekoliko kilometara sjeverozapadno od Avdivke, koju su ruske snage zauzele nakon teških borbi u februaru ove godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga su zauzeli nekoliko okolnih sela. Ukrajina, koja se više od dvije godine suočava s velikom ruskom vojnom agresijom, nedavno je izvijestila o nestašici municije.

Situaciju na frontu sljedećih bi sedmica mogla poboljšati isporuka nove američke vojne pomoći, čije je finansiranje odobrio i Senat.

“Geolokalizirana snimka objavljena 22. aprila prikazuje ruske snage kako podižu rusku zastavu iznad zgrade vojno-civilne uprave u središtu Oceretyne. To ukazuje da su ruske snage zauzele željezničku stanicu, prešle željezničku prugu i napredovale prema sjeveru u središnji dio sela”, rekao je ISW.

U isto vrijeme, institut je napomenuo da još nije zabilježio vizualnu potvrdu ruske kontrole nad ovim selom. Guardian se poziva i na snimke podizanja ruske zastave koje su objavili ruski vojni blogeri.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema novinama, zauzimanje Ocheretyna znači da je Rusija uspjela zaobići sjeverno krilo nedavno izgrađene ukrajinske linije fronta, uključujući minska polja i rovove.

Ukrajinska vojska pokušava uspostaviti odbrambenu crtu duž rijeke Durna, ali ojačane ruske trupe napreduju posljednjih sedmica, koristeći klizne bombe za miniranje ukrajinskih bunkera.

Kako navodi The Guardian, regionalna komanda ukrajinske vojske priznala je da je situacija teška. Rečeno je da Rusi koriste “puni arsenal oružja” protiv ukrajinskih trupa, uključujući ono što je opisano kao hemijsko oružje. Zauzeli su neke zgrade i zauzeli južni dio Ocheretynea, navodi se, dodajući da je većina sela i dalje u ukrajinskim rukama i da je situacija navodno pod kontrolom.

Kanal CNN, koji spominje i rusko napredovanje kod Očeretina, pozivajući se na ukrajinski monitoring projekt DeepState, na svojoj web stranici navodi da ovo selo samo po sebi nema stratešku vrijednost, ali se nalazi na brdu, što ga čini poželjnim mjestom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ukrajinskih oficira rekao je da bi se, ako Rusi zauzmu Ocheretyne i tamo zadrže, važne ukrajinske logističke rute koje povezuju tri ključna vojna čvorišta – Kostantinivku, Pokrovsk i Velyku Novosilku – mogle naći pod ruskom vatrom.

Nastavi čitati

SVIJET

VIDEO – Pogledajte dramatično spašavanje vozača iz gorućeg automobila na autoputu u Minnesoti

Objavljeno

na datum

Administator

Prava drama se odvijala na autoputu u Minnesoti gdje je grupa ljudi spašavala vozača iz gorućeg automobila.

Kako pišu američki mediji, vozač je svojim SUV-om udario u stub rasvjete, nakon čega je vozilo zahvatio požar. Nekoliko vozača i putnika iz drugih vozila se zaustavilo te su zajedničkim snagama učinili sve kako bi spasili vozača. Kadir Tolla, jedan od onih koji su vozaču pritekli u pomoć, kazao je da putovao na sastanak s klijentima kada je ugledao automobil u plamenu. Zaustavio se i prišao automobilu te je vidio da je vozač pri svijesti.

U pomoć mu je priteklo još nekoliko osoba te su pokušavali otvoriti vrata koja je blokirala ograda. Kamera u Tollinom automobilu je snimila kako on uzima komad plastike te pokušava razbiti prozor, no bez uspjeha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

I dok je automobil sve više zahvatao plamen, pojavio se radnik službe za održavanje autoputa, razbio je prozor i omogućio okupljenima da izvuku vozača na sigurno.

Tolla je rekao da mu je to bio najstrašniji trenutak u životu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Biden se oglasio nakon historijske odluke Senata SAD-a: Podržavamo borbu protiv Hamasa i Putina

Objavljeno

na datum

Administator

Američki predsjednik Joe Biden oglasio se nakon što je Senat SAD-a usvojio historijsku odluku o slanju značajne vojne pomoći Ukrajini, Tajvanu i Izraelu.

U obraćanju nakon sjednice Senata, Biden je rekao kako će usvajanje ovog paketa pomoću ojačati američku nacionalnu sigurnost te poslati svijetu moćnu poruku o moći američkog vodstva.

“Odlučno se zalažemo za demokratiju i slobodu te protiv tiranije i ugnjetavanja. Već danas ću potpisati ovu odluku kao zakon i obratiti se američkom narodu čim odluka stigne na moj stol”, naveo je Biden.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poručio je kako je neophodno što prije potpisati ovaj zakon.

“Potrebna je hitna pomoć za Ukrajinu, suočenu s nemilosrdnim bombardovanjem iz Rusije. Za Izrael, koji se upravo suočio s napadima bez presedana iz Irana. Za izbjeglice i one pogođene sukobima i prirodnim katastrofama širom svijeta, uključujući Gazu, Sudan i Haiti. Također, pomoć je potrebna i za naše partnere koji traže sigurnost i stabilnost u Indo-Pacifiku”, poručio je američki predsjednik.

Biden je riječi zahvalnosti uputio i svim senatorima koji su u ovom domu Kongresa glasali za usvajanje ovog važnog dokumenta.

“Ovaj zakon učinit će našu naciju i svijet sigurnijim jer podržavamo naše prijatelje koji se brane od terorista poput Hamasa i tiranina poput Putina”, zaključio je Biden.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu