Connect with us

SVIJET

Vlasnica pogrebnog preduzeća secirala tijela i prodavala dijelove bez dopuštenja

Objavljeno

na datum

Bivša vlasnica pogrebnog preduzeća iz Colorada osuđena je u utorak na 20 godina zatvora jer je prevarila rodbinu mrtvih secirajući 560 tijela i prodajući dijelove bez dopuštenja.

Megan Hess (46) je u julu priznala krivicu za prevaru. Njena 69-godišnja majka Shirley Koch također je priznala krivicu za prevaru te je osuđena na 15 godina. Njena glavna uloga bila je seciranje, pokazuju sudski zapisi.

“Hess i Koch su povremeno koristile svoje pogrebno preduzeće kako bi zapravo ukrale tijela i dijelove tijela koristeći lažne i krivotvorene obrasce za donatore. Postupci Hess i Koch izazvali su ogromnu emocionalnu bol za porodice i najbližu rodbinu”, rekao je tužilac Tim Neff u sudskom podnesku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Federalni slučaj pokrenut je Reutersovim istraživačkim serijalom 2016-2018., o prodaji dijelova tijela u Sjedinjenim Američkim Državama, praktički nereguliranoj industriji.

Bivši radnici rekli su Reutersu da su Hess i Koch vršili neovlaštena seciranja tijela, a nekoliko sedmica nakon što je objavljena priča 2018., FBI je pretresao kompaniju.

U svom podnesku, tužioci su naglasili “makabričnu prirodu” plana.

“Ovo je emocionalno najviše iscrpljujući slučaj koji sam ikada doživjela na suđenju. Zabrinjava sud što optužena Hess odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost za svoje ponašanje”, rekla je američka okružna sutkinja Christine M. Arguello tokom izricanja presude u utorak.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sudija je naredio da se Hess i Koch odmah pošalju u zatvor.

Advokat Megan Hess rekao je kako je ona nepravedno ocrnjena kao “vještica” i “čudovište”, a zapravo je “slomljeno ljudsko biće” čije se ponašanje može pripisati traumatskoj povredi mozga u dobi od 18 godina.

Koch je rekla sucu da joj je žao i da preuzima odgovornost za svoje postupke.

U Sjedinjenim Američkim Državama je protuzakonito prodavati organe poput srca ili bubrega za transplantaciju – oni se moraju donirati. No, prodaja dijelova tijela kao što su glave, ruke i kralježnice – što je Hess učinila – za korištenje u istraživanju ili obrazovanju nije regulisana saveznim zakonom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hess je počinila zločine, rekli su tužioci, kada je prevarila rođake preminulih lažući o kremacijama i secirajući tijela i prodajući ih bez dopuštenja.

Kompanije za hiruršku obuku i druga preduzeća koja su kupila ruke, noge, glave ili torza od Hess nisu znale da su stečene prevarom, rekli su tužioci.

U svojoj pogrebnoj kompaniji Hess je naplaćivala porodicama do 1.000 dolara za kremiranje koje se nikada nije dogodilo, rekli su tužioci, a nekima je nudila i besplatno kremiranje u zamjenu za donaciju tijela.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Nizozemska će dobiti vladu radikalne desnice koja traži i strože uslove za prijem u EU

Objavljeno

na datum

Administator

Radikalni desničar Geert Wilders je saopćio da je postignut dogovor o formiranju nove nizozemske vlade.

Poručio je da se danas, kako je konstatovao, stvara historija te je najavio konferenciju za medije na kojoj će biti objavljeno više informacija o novoj vladi. Naime, novu vladu će činiti Wildersova Stranka za slobodu (PVV), populistička stranka Pokret poljoprivrednika-građana (BBB) i dvije stranke desnog centra.

Poznat je program rada oko kojeg su se spomenute stranke usaglasile. Program čini deset tačaka, a među kojima je ona koja se odnosi na pitanja zbog kojih je Wilders u fokusu domaće i svjetske javnosti. Dakako, riječ je o tački koja se odnosi na kontrolu azila i migracija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pa je tako dogovoreno da se ograniči svaki oblik migracija u Nizozemskoj, što će značiti i momentalno uvođenje privremenog zakona za borbu protiv, kako je navedeno, akutnog priliva azilanata. Osim toga, dogovoreno je da se osnaži granična kontrola i nadzor, kao i to da će Nizozemska biti članica Evropske unije s najstrožim zahtjevima za prijem u članstvo u Uniji.

Formiranje nove nizozemske vlade je uslijedilo pola godine nakon parlamentarnih izbora na kojima je Wildersova stranka bila uvjerljiva pobjednica. Međutim, proces formiranja vlade nije bio toliko lak koliko se očekivalo da će biti. Naprotiv. Tako će ova država dobiti vlast radikalnih stranaka, i to nakon 14 godina mandata premijera desnog centra Marka Ruttea.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Drugi po veličini švedski grad želi zabraniti kupovinu robe iz Izraela

Objavljeno

na datum

Administator

Upravno tijelo švedskog grada Geteborga, drugog po veličini u toj zemlji, želi prestati da kupuje robu iz Izraela.

Koalicija koja uključuje Švedsku socijaldemokratsku partiju, stranku ljevice i stranku zelenih, koji imaju većinu u upravnom općinskom odboru, predložila je da grad postepeno obustavi sve kupovine robe koja potiče iz zemalja koje su ilegalno okupirale druge zemlje.

“Izrael provodi ilegalnu okupaciju Zapadne obale koja se samo pogoršala u sjeni široko rasprostranjenog ubijanja civila u Gazi”, naveo je Jonas Attenius, predsjednik općinskog odbora Geteborga u saopćenju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da njihov novac od poreza ne bi trebao ići “za finansijsku podršku okupacionim snagama.”

Prijedlog bi također utjecao na kupovinu iz Rusije i Maroka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Crni dan za IDF u Gazi: Izraelski tenk pucao na vlastite vojnike, više poginulih i ranjenih

Objavljeno

na datum

Administator

Dva tenka izraelske vojske ubila su pet svojih vojnika i ranila još sedam u incidentu tzv. prijateljske vatre u srijedu kada su pucali na istureni štab IDF-a u Jabalyi u sjevernoj Gazi.

IDF je saopćio je da su tenkovi bili pod velikim pritiskom zbog desetaka napada u tom području.

Naređeno je da se svi otvori na tenkovima, uključujući nadstrešnicu na vrhu, drže zatvorenima kako bi se izbjegla bilo kakva rupa ili ranjivost na RPG napade. To je ograničilo vidljivost tenka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tenkovska jedinica 202 je integrirana u bataljon Haredi, a vojnici su rekli da su vidjeli potencijalnu prijetnju kako izlazi iz štaba bataljona, koji je bio udaljen samo 10-20 metara od njih.

Nije jasno kako nisu prepoznali da se radi zapravo o štabu njihovog bataljona.

IDF je u četvrtak objavio imena petorice vojnika koji su ubijeni u napadu u sjevernom Pojasu Gaze u srijedu:

Narednik Roy Beit Yaakov, 22, iz Elija, narednik Daniel Chemu, 20, iz Tiberije, narednik Ilan Cohen, 20, iz Karmiela, zastavnik Gilad Arye Boim, 22, iz Karnei Shomrona, i zastavnik Betzlel David Shashuah, 21, iz Tel Aviva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu