Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Organizacije iz BiH i Srbije poslale pismo Generalnoj skupštini UN-a povodom rezolucije o Srebrenici

Objavljeno

na datum

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih naroda, pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN-a da glasaju za podršku rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se 11. juli proglasio Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

“Ta rezolucija značajno će unaprijediti ljudska prava, pridonijeti pravdi na Zapadnom Balkanu i oslabiti toksični utjecaj ekstremističkih nacionalista na budućnost nove generacije”, izjavila je ekspertica Društva za ugrožene narode za prevenciju genocida i zaštitu ljudskih prava Jasna Čaušević.

U julu 1995. vojnici bosanskih Srba pod zapovjedništvom bivšega generala jugoslavenske Vojske Ratka Mladića, kako se napominje u pismu upućenom Generalnoj skupštini UN-a, ubili su više od 8.000 Bošnjaka (bosanskih Muslimana), uglavnom muškaraca i dječaka, ali i više stotina žena. Kao što je bivši glavni sekretar UN-a Kofi Annan kasnije priznao, Ujedinjeni narodi i njihove mirovne snage nisu ispunili svoju dužnost da zaštite živote koji su im povjereni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Unatoč tome što su Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) presudili da je sve što se dogodilo u Srebrenici bio zločin genocida, Srbija i bosanski Srbi, njeni saveznici, uporno su odbijali prihvatiti presude sudova, uključujući i stav ICJ-a iz 2007. da Srbija nije ispunila svoju dužnost da spriječi genocid. Godine 2015. Ruska Federacija je, kao srpski saveznik, stavila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, koja je bila slična rezoluciji o kojoj će diskutirati Generalna skupština 2. maja ove godine”, navodi se u pismu.

Ovaj put će rezolucija biti predložena u Generalnoj skupštini UN-a stoga je Rusija ne može blokirati, ali može zajedno sa Srbijom lobirati da ne dobije podršku.

Kako se dalje dodaje, Vučić “koji izopačeno poziva na poštivanje međunarodnog prava, tvrdi da bi Rusija i Kina stavile veto na još jednu takvu rezoluciju Vijeća sigurnosti”. O aktualnoj rezoluciji trebale bi raspravljati 193 države članice UN-a. Za njeno usvajanje potrebna je dvotrećinska većina, a Vučić, kako se navodi u pismu intenzivno lobira kako bi osigurao glasove potrebne za njen bojkot.

“Nacionalistička reakcija, koju danas susrećemo na ulicama Republike Srpske, zaista je zastrašujuća. Histeričnom retorikom i oštrim govorom mržnje podstiče se protivljenje rezoluciji Generalne skupštine”, upozorila je Čaušević.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Poručuje kako bi države članice UN-a morale vidjeti te proteste onakvima kakvi jesu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, kako se ocjenjuje u pismu, nastoje radikalizirati mlađu generaciju i iskoristiti neriješene regionalne napetosti. Nasljednici Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića odbacuju dostojanstven, kultiviran i etičan način obilježavanja sjećanja na genocid, “kako bi uskratili mladim Srbima spoznaju o istini vlastite prošlosti, u nadi da će produžiti podjele i sukobe na zapadnom Balkanu”.

“Usvajanjem ove rezolucije poslala bi se jasna poruka da svijet nije spreman tolerirati negiranje genocida”, podvlači Čaušević.

Osnivačica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko optužuje protivnike rezolucije da omalovažavaju temeljne ideale UN-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Rezolucija podupire UN-ova načela istine, pravde, demokracije i poštivanja ljudskih prava. Dugo očekivana moralna obnova Srbije nužan je preduvjet za bilo kakvu normalizaciju odnosa u regiji”, naglasila je Biserko.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić upozorava na opasne posljedice takve srpske politike.

“Poricanje zločina najjasniji je znak da će se on ponoviti”, poručio je.

U pismu se ističe da su sjećanje i memoralizacija ključni za sprečavanje budućih genocida te se pozivaju države članice Ujedinjenih naroda, uključujući i Srbiju, da pokažu svoje čvrsto opredjeljenje za poštivanje Povelje UN-a i Opće deklaracije o ljudskim pravima, tako što će se pridružiti predlagačima i susponzorima te dati punu i svesrdnu podršku rezoluciji Generalne skupštine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik odgovorio na Nikšićevo pismo uz poruku da “izmišlja i podiže tenzije”

Objavljeno

na datum

Administator

Milorad Dodik

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da je tvrdnja federalnog premijera Nermina Nikšića da se u RS-u radi o “sistematskom terorisanju povratnika” izmišljena da bi se podigle tenzije.

Dodik je naveo da niko ne spori da postoje određeni incidenti, ali ističe da ih je Republika Srpska sve riješila i počinioce privela pravdi, osim u Višegradu gdje je pretučena jedna porodica i na kojem organi RS-a rade.

“U Republici Srpskoj su otkriveni svi napadi na povratnike i činimo sve da obezbijedimo stabilno i bezbjedno okruženje. Svi oni koji počine bilo kakav akt prema ljudima druge vjere i nacije ili iz bilo kog motiva treba da odgovaraju na najstroži način”, istakao je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je naveo da je policija Republike Srpske učinila sve da se obezbijedi takva sigurnost, a da je pitanje šta se dešava u pravosuđu za Nikšića i njegove ljude koji su spremni da prihvate da ovakvo pravosuđe funkcionše u BiH.
Dodik je rekao Srni da Nikšić na politikantski način pokušava da jednu osjetljivu temu poput napada na povratnike u Gacku stavi na teret RS-u, istakavši da su neprihvatljive kvalifikacije da je riječ o “sistematskom terorisanju povratnika”.
“Tvrdnja o nekakvom sistematskom terorisanju je izmišljena kako bi se tenzije podigle. Ne mogu da vjerujem da je na ovaj način odlučio da usložnjenu situaciju još više usložni”, izjavio je Dodik.

“Imajući u vidu da cijenim Nikšića i njegovu objektivnost veoma sam iznenađen da je dostavio ovako jedno pismo puno krivice na samu Republiku Srpsku, a samo jednim dijelom govori da toga ima i u FBiH. Kada bi se uporedilo, vidjelo bi se da postoji u FBiH sve ono što je pokušao da pripiše RS-u”, rekao je Dodik.

Pokušati Republici Srpskoj pripisati tako nešto, Dodik kaže da se može samo iz “pokvarenih političkih namjera koje je očigledno Nikšić pokazao na ovom primjeru, jer da je htio da bude objektivan onda je trebalo da napiše šta se dešava u FBiH.”

Začuđen je, ističe, da se Nikšić odlučio na jedan pamflet reagujući na događaj u Gacku na kojem policija radi, te ukazao da je objekat bio izolovan, bez prisustva stanovništva i da će teško biti utvrditi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da je ovakvim postupanjem Nikšić značajno zatvorio vrata mogućem dijalogu o mnogim drugim pitanjima, jer se pokazalo da je upravo on politički i etnički motivisan kada takve stvari tvrdi.

Dodik je naveo da se u slučaju Gacka, ako je urađeno iz etnički motivisanih razloga, mora pronaći počinilac i biti kažnjen, ali smatra da ne treba da se prejudicira dok sve ne bude završeno.

“Nikšić je ubrzao i optužio Republiku Srpsku na najcrnji mogući način, žao mi je što je to uradio, mislim da smo imali do sada nesumnjivo dobar dijalog na svim pitanjima”, rekao je Dodik.

Dodik je pozvao policiju Republike Srpske da pojača mjere sigurnosti u naseljima gdje žive povratnici Bošnjaci ili oni koji su tu živjeli njihove sigurnosti i da se svaki napad se rigorozno kažnjava.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Zato bi možda bilo dobro da se za takve napade promijeni zakon u Republici Srpskoj i to ću predložiti da se uvedu rigoroznije kazne za takva djela, pogotovo ona koja su motivisana na etničkoj osnovi. Mi ćemo to uraditi i mi ćemo pokazati da to možemo”, zaključio je, između ostalog, Dodik.

Treba istaći da je Dodik godinama svojim izjavama podgrijava atmosferu i podiže tenzije pa tako političke predstavnike Bošnjaka naziva muslimanima, izjavljuje da “Bošnjaci trebaju živjeti na 25 posto teritorije”, da sa džamija “arlauču”, najavljuje secesiju, negira genocid i veliča presuđene ratne zločince.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

U FBiH danas počinje isplata uvećanih penzija, bit će isplaćena i razlika za prva tri mjeseca

Objavljeno

na datum

Administator

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, isplata penzija za april počinje 4. maja.

U skladu s odlukom Upravnog odbora FZ MIO/PIO, o konačnom iznosu redovnog usklađivanja od 6,55 posto, najniža penzija za mjesec april iznosi 573,56 KM, zagarantovana 684,48 KM, dok je najviša penzija, ostvarena prema Zakonu o MIO/PIO (Službene novine 13/18) ograničena na iznos pet najnižih penzija te iznosi 2.867,65 KM.

Prosječna penzija korisnika samostalne penzije, a kojih je na isplati za april 364.560, iznosi 722,21 KM.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Penziju za april primit će ukupno 446.315 korisnika.

Pored uvećanih penzija za april, korisnici će primiti i razliku za prva tri mjeseca između iznosa isplaćenih i iznosa penzije po odluci o konačnom usklađenju.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu penzija za april, s uključenim razlikama za prva tri mjeseca te troškovima isplate, iznose oko 305 miliona KM, stoji u saopćenju.

Kako je ranije naglašeno iz zavoda PIO, redovno usklađivanje penzija za 2024. godinu iznosi 6,55 posto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ovu odluku donio je Upravni odbor PIO-a na sjednici koja je održana 15. aprila, a kako je naglašeno donesena je na temelju pokazatelja o rastu BDP-a te indeksa potrošačkih cijena.

Prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku stopa rasta potrošačkih cijena, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) u 2023. godini iznosila je 5,10 posto u odnosu na 2022. godinu.

Nadalje, prema procjeni Federalnog zavod za statistiku, stopa rasta nominalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP mjeren po tržišnim cijenama) za 2023. iznosi 7,965 posto te se kao takav zaokružuje na 8,00 posto.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Advokat Nobilo traži saslušanje Schmidta, Dodik: Pravi se pompezna priča, BiH je u ozbiljnoj krizi

Objavljeno

na datum

Administator

U Sudu Bosne i Heregovine danas je održano ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Nakon održanog ročišta Dodik je organizovao konferenciju za medije u Istočnom Sarajevu.

O zahtjevu za saslušanje Schmidta

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prvi se javnosti advokat Anto Nobilo koji je kazao da su ih ugodno iznenadile neke odluke sutkinje.

“Sutkinja je donijela nekoliko odluka koje su nas ugodno iznenadile. Pokušava održati ravnopravnost. Vidjet ćemo kuda će nas to u budućnosti odvesti. Čini mi se ohrabrujuće. Ključni dokument koji će donijeti nam je jako važan. Jako je važno da li će nam dozvoliti da saslušamo Christiana Schmidta. Sve je zbog njega napravljeno. Želio bi ga vidjeti u sudnici. Jednom je rekao da je advokat i ne bi se trebao bojati sudnice. Najvažnije tek slijedi. Odluka sutkinje je jako bitno”, kazao je advokat Nobilo.

Advokat Goran Petronijević je kazao da je osporeno dosta dokaza zbog autentičnosti.

“Osporeno dosta dokaza zbog autentičnosti. Ovo je jedna vrsta mješovitog pravnog sistema, tužilaštva i odbrane i treba da budu različite i ravnopravne strane. Nema tu ni ‘r’ od ravnopravnosti. Sud će nas demantovati ukoliko bude usvojila prijedloge koje je odbrana dala. Nismo dali prijedlog da bi odugovlačili postupak, već isključivo svrsishodne prijedloge koje mogu da dokažu predmet. Schmidt koji sebe smatra visokim predstavnikom, šta je problem da dođe. Zašto se Schmidt plaši suda? U čemu je problem. Mislimo da bi njegov dolazak bio bitan i objasni pod kojim razlogom je ovako hitno promijenio krivični zakon. Sve su to stvari koje bi trebao da objasni. Pozivamo ga, ukoliko se ne plaši, da dođe na Sud i da stane tamo i dokaže da je upravu”, istaknuo je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Miljkan Pucar smatra da Tužilaštvo BiH nema adekvatne dokaze.

“Danas smo imali priliku da vidimo da je Tužilaštvo uradilo ono što smo mi rekli u uvodnom izlaganju. Da oni nemaju ništa. Kada nemate ništa u rukama, onda pravite spis da bi zbunili sutkinju. Vrlo nam je bitno da je odbila da prihvati kao dokaz jedan akt Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma. Mi smo dobili jedan dokument. Tužilaštvo tvrdi da je skinuta sa stranice OHR, kasnije Ujedinjenih nacija. Orginal Dejtonskog sporazuma ne postoji u BiH. To je problem Tužilaštva BiH. Sve ono što nije u orginalu ne treba da se prihvata u sudski spis. Mi smo predložili svoje dokaze i nakon mišljenja sutkinje mi ćemo se obratiti detaljnije”, pojasnio je.

Miloš Lukić kazao je kako tužilački tim, kako on tvrdi, koristi priliku da bude neozbiljan i optužio se Američku ambasadu da je “dirigovala dokaze”.

“Siguran sam samo u jednu stvar da tužilački tim, svaki put iskoristi priliku da bude neozbiljan. Dokazi se izvode na silu da steknemo utisak da je sve dirigovano sa strane. Dirigovano iz Američke ambasade, siguran sam u to. Amerikanci prije 55 godina poslali ljude na Mjesec, ovi tužioci koji su u sudu ponašaju se kao da su pali sa Marsa. Čini mi se kada ovaj proces bude presuđen njihov svijet će biti srušen”, kazao je Lukić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik: Neki papir se podmeću kao dokazi

Na kraju se medijima obratio i Milorad Dodik koji je ponovio svoj stav da je ovo namješten politički proces.

“Kako vrijeme prolazi dokazuje se naša tvrdnja. Ovo je namješteni politički proces. Izvode se neki papiri koji se podmeću kao dokaz. Nisam advokat, ali dovoljno znam da je nemoguće da internet stranica bude vjerodostojan dokaz. To govori u kakvoj mi zemlji živimo. Vježbalište, na koje dolaze nedoučeni i pokušavaju da voljom sile ovdje nameću sistem. Možda je dobro da idemo do kraja, da se vidi farsa ovog procesa. Ovdje je sve nakaradno, pravi se pompezna priča o silnoj dokumentacija koja nije orginalna i nisu ovjerene kopije”, kazao je.

Potom je dodao:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Meni je uskraćeno pravo na pravično suđenje. Na bazi odluka koji nemaju ustavnu ili bilo kakvu snagu. Michael Murphy na jednoj večeri skupio njih i rekao krenite odmah, za to je najbolji dokaz Peđa Kojević. On je rekao da će sve raščistit odluka Suda, on će odlučiti ko može ići dalje, a ko ne. To je pritisak na Sud. BiH je u ozbiljnoj krizi. Na ovaj način, ovo mogu samo nedovršene zemlje, kvazi tužioci, kvazi sud. Tipično za kolonijalne zemlje, takva je i BiH. Nema ništa da kažem o procesu suđenja. Najzanimljive je kada je sutkinja rekla da će kazniti tužioca, ja kažem kaznite molim vas. Ona kaže i vas. Kažem i mene kaznite”, zaključio je Dodik.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu