SVIJET

Preživjela žrtva Holokausta ispred Bijele kuće protestvuje zbog američke vojne pomoći Izraelu

Objavljeno

na datum

Dok su članovi Kongresa izlazili iz Kapitola nakon što su usvojili zakon o pomoći Izraelu, gomila demonstranata sa zvučnicima je vikala: “Kongrese, Kongrese ne možete sakriti, optužujemo vas za genocid!”

Prijedlog zakona također uključuje pomoć Gazi, ali demonstranti predstavljaju podjelu u pružanju podrške Izraelu usred humanitarne katastrofe u Gazi. Zakon blokira i pomaganje UN agencije za pomoć Palestincima (UNRWA) koja se smatra ključnom međunarodnom organizacijom za pomoć.

Marione Ingram (88) i njen suprug Daniel Ingram (93) bili su među demonstrantima. Marione je preživjela Holokaust i velike operacije bombardovanja u Njemačkoj tokom Drugog svjetskog rata.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Sada proživljavam svoje djetinjstvo svaki put kada vidim bilo šta što se dešava u Gazi. I posljednjih više od šest mjeseci, moj suprug i ja i još nekoliko drugih smo bili ispred Bijele kuće svaki dan popodne pokušavajući da ubijediti našu vladu da prestane da se bori”, rekla je ona.

Propalestinski demonstranti pribjegavaju sve glasnijim taktikama, kao što je zatvaranje mosta Golden Gate tokom jutarnjeg putovanja na posao u ponedjeljak, dok pokušavaju poljuljati američku podršku Izraelu i skrenuti pažnju na krizu u Gazi, gdje je više od 34.000 ljudi ubijeno od početka rata.

Američki kongres je izglasao 26 milijardi dolara pomoći Izraelu, u što je uključeno i devet milijardi za humanitarne potrebe koje bi trebale ići Palestincima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version