Connect with us

BOSANSKI PETROVAC

Počela obnova gradske džamije u Bosanskom Petrovcu

Objavljeno

na datum

Rukovodstvo Medžlisa Islamske zajednice Bosanski Petrovac realizira projekt rekonstrukcije gradske džamije. Završena je izrada projektne dokumentacije, a uskoro će početi prikupljanje sredstava.

U Bosanskom Petrovcu trenutno živi oko 2.500 Bošnjaka.

Obnova vjerskih objekata počela je odmah poslije rata i zahvaljujući inicijativi tadašnjeg načelnika Midhata Hidića, Općinsko vijeće Bosanski Petrovac donijelo je odluku da se zemljište na kojem se nekada nalazila gradska džamija vrati Islamskoj zajednici, te je odlučeno da se obnovi i gradska džamija koja je postojala do 1946. godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Uz asistenciju tadašnjeg bihaćkog muftije Hasana-ef. Makića, osigurana je donacija od Visokog saudijskog komiteta za pomoć narodu BiH za ponovnu izgradnju ove džamije. Kamen-temeljac je postavljen 1997. godine, a izgradnja je završena i džamija svečano otvorena 1999. godine”, ističe glavni imam Medžlisa IZ Bosanski Petrovac Mirzet ef. Spahić, te dodaje da je to sada najveća džamija u Bosanskom Petrovcu i ujedno najaktivnija jer se u njoj dešavaju sve važnije vjerske aktivnosti u ovom dijelu zemlje, ali je dotrajala i neophodno je rekonstruirati.

Dodaje, kako su procjene da bi njena rekonstrukcija koštala oko 500.000 KM. Džamija je već odavno dotrajala u smislu da grijanje ne funkcioniše najbolje, a stolarija je trošna i loša.

“Najviše sredstava očekujemo kroz donacije i priloge naših džematlija i građana Bosanskog Petrovca. Već smo aplicirali na jedan javni poziv kod Ministarstva za građenje i prostorno uređenje Unsko-sanskog kantona i dobili 30.000 KM za zamjenu stolarije. Radi se o projektu energetske efikasnosti i nadamo se da ćemo u toku ove i naredne godine završiti ovaj projekt”, ističe ef. Spahić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSANSKI PETROVAC

VIDEO – Bosanski Petrovac: Nakon požara primorani živjeti u nehumanim uvjetima

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosanskom Petrovcu početkom februara ove godine je izbio požar na zgradi socijalnoga stanovanja. Požar je zgradu učinio potpuno neuvjetnom za život, a veliki broj stanara ostao je bez doma.

Uprkos tomu, neki nemaju alternativu, pa su u zgradi ostali. Danas kažu, žive kako moraju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKI PETROVAC

Bosanska Krupa: Mladića tukli, na društvenim mrežama pokazivali pušku

Objavljeno

na datum

Administator

MUP USK

Prije desetak dana na društvenoj mreži TikTok objavljen je uznemirujući snimak na kojem grupa mladića fizički zlostavlja jednog mladića, a jedan od učesnika je pokazivao i oružje-pušku.

Na videu se pojavljuje L. Ć. iz Unsko-sanskog kantona. Snimak je nastao, kako izvor N1 kaže prije desetak dana, ali je izbrisan sa društvenih mreža. O svemu je upoznato, kaže naš sagovornik i Tužilaštvo ali i MUP USK.

“Za sada vam ništa ne možemo dati, u ponedeljak ujutro zovite, dobićete kvalitetne informacije”, rečeno je iz MUP-a USK za N1.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Snimak (u posjedu N1 redakcije) je, prema informacijama N1, nastao u Bosanskoj Krupi nekoliko dana prije napada u Beogradu. Policija u Bosanskoj Krupi je, kako saznajemo identifikovala sve učesnike događaja, a slučaj je predat Tužilaštvu USK.

Pitali smo Tužilaštvo USK, kakva je odluka Tužilaštva u vezi posljednjim slučajem L. Ć.? Da li je pokrenut proces zbog premlaćivanja osobe sa snimka objavljenog na TIk toku? Takoeđe, o kakvom se naoružanju radi u snimku, te da li je legalno posjedovao to oružje?

Na ova pitanja iz Tužilaštva smo dobili ovaj odgovor: “Provjerom kroz službene evidencije ovog Tužilaštva utvrđeno je da Imenovano lice nije evidentirano za navedeni događaj iz Vašeg e-maila „premlaćivanje osobe“ a koje je objavljeno na tik-toku”.

Nije poznato da li je L. Ć. sa kraja snimka koji pokazuje pušku učestvovao u tuči mladića. Obzirom da je vidljivo da snimak nije iz jedne cjeline.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSANSKI PETROVAC

Usred zime naišao na ogromnog poskoka u Bosanskom Petrovcu

Objavljeno

na datum

Administator

Siniša Mrđa, mještanin Bosanskog Petrovca, primijetio je na području ove lokalne zajednice opasnog gmizavca – poskoka, te ga fotografisao.

Mrđa u izjavi za “Nezavisne novine” ističe da je i te kako iznenađen, što zbog veličine ove zmije, a što zbog činjenice da je riječ o februaru, te predjelu na nadmorskoj visini od 1.020 metara.

“Poskoka sam primijetio nedaleko od Riponjine jame. Riječ je o lokalitetu udaljenom oko 400 metara od najbliže kuće”, rekao je Mrđa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu