Connect with us

VELIKA KLADUŠA

Na području općine Velika Kladuša izvršeni su pretresi stambenih jedinica i pronađena je veća količina marihuane, speed, kokain, heroin i nelegalno oružje

Objavljeno

na datum

Na osnovu prethodno prikupljenih informacija na terenu i Naredbe Općinskog suda Velika Kladuša, pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK, dana 03.06.2024. godine u posljepodnevnim satima su izvršili pretres na više lokacija na području općine Velika Kladuša i to:

Pretres stambene jedinice vlasništvo H.S, kao i pratećih objekata kojom prilikom je pronađena jedna pvc kutija u kojoj se nalazi grumen smeđe boje, a koji svojim izgledom asocira na opojnu drogu „heroin“, jedna pvc kutija u kojoj se nalazi neutvrđena količina suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „canabis sativa“, tri digitalne vage za precizno mjerenje, jedan pištolj marke CZ- kalibra 9 mm sa tri metka cal. 9 mm i dvije pvc vrećice u kojima se nalazi znatna količina NN materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „kokain“.

Pretres lica M.V. rođen 1980 godine iz Velika Kladuša kao i pratećih objekata i tom prilikom pronašli slijedeće: jedna pvc kutija u kojoj se nalazi određena količina NN praškaste materije koja asocira na opojnu drogu „heroin“, dvije digitalne vage za precizno mjerenja, veće pakovanje NN praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „heroin“, više pakovanja suhe zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „canabis sativa“, novac u raznim apoenima kao i jedan mobilni telefon.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pretresom lica O.N, koji je zatečen kod kuće lica inicijala M.V, i tom prilikom kod istog je pronađeno sljedeće: pvc kutija sa sadržajem bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „kokain“, pvc kutija sa četiri pakovanja koja svojim izgledom asociraju na opojnu drogu „kokain“, dva mobilna telefona, novac u raznim apoenima. Potom je izvršen pretres stambene jedinice u kojoj živi gore spomenuto lice na području općine Velika Kladuša u naselju Ponikve i tom prilikom su pronašli sljedeće: dva okvira od automatske puške, jedan puščani metak, sedam pištoljski metaka NN kalibra, 50 pištoljskih metaka calibra 9 mm, marke Luger.

O svemu navedenom je upoznat postupajući tužioc Kantonalnog tužilaštva USK-a, koji se očitovao da se u događajima stiču obilježja bića krivičnih djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, iz čl. 238 KZ F BiH kao i KD “Nedozvoljeno držanje vatrenog oružja ili eksplozivnih materija“, iz čl.371 KZ F BiH,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

VELIKA KLADUŠA

MUP USK: Na području Općine Velike Kladuše, uhapšeno lice koje se sumnjiči za više počinjenih krivičnih djela

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije PS Velika Kladuša su dana 07.06.2024. godine, na osnovu operativnih saznanja i operativno-taktičkih mjera i radnji, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva USK-a Bihać, došli do izvršioca više počinjenih krivičnih djela u toku 2024. godine, tačnije od polovine mjeseca marta pa do dana 07.06.2024. godine.

Lice inicijala O.Ž rođen 1997. godine u mjestu Tuapse – Krasnodarski kraj, država Ruska federacija, stalno nastanjen u mjestu Ponjevići bb, Grad Cazin, je lišeno slobode dana 07.06.2024. godine u ulici „Zuhdije Žalića“ u Velikoj kalduši, prilikom čega je izvršen pretres istog i vozila koje je koristio, prilikom čega su pronađeni predmeti koji potiču iz krivičnih djela, i to: novac u iznosu od 710 KM, jedanest paketića umotanih u bijeli gumeni svežanj od gumenih rukavica sa sadržajem praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, jedna crna torbica oko pasa marke „Adventurer“, jedan nož tzv „Rambo“ sa koricama, mobilni telefon marke „IPHONE“ bijele boje, pištolj marke „ROHM RG 3“ kalibra 6 mm, ser.broja 0597125, jedan lančić zlatne boje sa privjeskom u obliku kruga, jedan lančić srebrene boje sa privjeskom, jedan srebreni privjesak u obliku suncokreta, jedan zlatni privjesak u obliku mačke, jedan zlatni privjesak u obliku mjeseca i jedan mobilni telefon marke „RELME“, crne boje.

Nad osobom lišenim slobode zavedena je kriminalistička obrada u prostorijama PS Velika Kladuša, je isti priznao izvršenje više krivičnih djela počinjenih na području općine Velika Kladuša, odnosno ukupno 8 krivičnih djela, od kojih jedno KD “Oštećenje tuđe stvari“ iz člana 293. KZ-a F BiH i 7 KD-a „Teška krađa“ iz člana 287. KZ-a F BIH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dana 08.06.2024. godine osoba lišena slobode je uz izvještaje o počinjenim krivičnim djelima predata Kantonalnom tužilaštvu USK-a Bihać, na dalje postupanje, te je istom određen pritvor u trajanju od 30 dana,saopćeno je iz MUP-a USK.

Nastavi čitati

VELIKA KLADUŠA

Kandidat NES-a za načelnika Velike Kladuše dobio podršku NiP-a

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon Srebrenice neizvjesna situacija u pogledu jedinstvenog kandidata probosanskih stranaka je i u Velikoj Kladuši.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amir Purić za sada ima podršku Naše stranke, SDP-a, i DNZ-a.

Iako je prvobitno imao podršku SDA, ona je prema svemu sudeći upitna jer je vrh stranke kritikovao podršku kandidatu koji je glasao za ovu Vladu FBiH, ali i imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, kandidat Narodnog evropskog saveza (NES) je Adis Džanić, a kako nam je potvrđeno njemu će podršku pružiti i Narod i pravda (NiP).

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Općinske organizacije NES – Velika Kladuša Sabahudin Koštić kaže da se nadaju da će dobiti i širu podršku.

Potvrđeno nam je da se vode pregovori sa DF-om, koji je ranije naveo da će pružiti podršku kandidatu NES-a.

Kostić kaže još ne zna da li postoji šansa da SDA pruži podršku Džaniću umjesto Puriću, ali nam potvrđuje da razgovori sa SDA o ovom pitanju još nisu vođeni.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Stava je da Džanić ima veću podršku birača u Velikoj Kladuši.

“Ima veće šanse kod birača, a to je veoma bitno. Podržali bi ga birači i DNZ-a, SDA, Laburista. Nije bio političlki eksponiran i družio se sa svima, prihvatljiv je kao osoba svim biračkim tijelima, dok je Amir već bio na listama”, kaže nam Koštić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

VELIKA KLADUŠA

Nakon gotovo 20 godina istrage Tužilaštvu BiH ponovo vraćen predmet ratnog zločina u Velikoj Kladuši

Objavljeno

na datum

Administator

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, istragu o ubistvu četiri zarobljenika i dva civila koje su u novembru 1994. zarobili pripadnici Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne u rejonu Šiljkovače kod Velike Kladuše, nakon čega su njihovi posmrtni ostaci pronađeni u susjednoj Hrvatskoj, ponovo će provoditi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Detektor je ranije pisao kako je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona istragu provodilo sedam godina, a nakon toga isto toliko i Državno tužilaštvo, da bi se predmet 2019. godine vratio u Bihać. Početkom 2022. godine predmet je ponovo vraćen u Tužilaštvo BiH.

Poduzimaju se potrebne istražne radnje, sve u cilju donošenja tužilačke odluke u predmetu. Nije praksa da se u fazi istrage objavljuje ime postupajućeg tužioca – navodi se u odgovoru Tužilaštva BiH na upit Detektora.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Senita Abdić-Ćehić, kćerka ubijenog Huse Ćehića, kaže kako je više puta davala izjave istražiocima Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštvu BiH, kojem se u posljednje vrijeme više puta obraćala, ali nije dobila nikakvu informaciju.

Mi više nemamo strpljenja. Stvarno nas prave budalama, omalovažavaju i ne daju nam dovoljno informacija. Ako ih nešto pitaš, kažu “istraga je u toku”. Sada će biti 30 godina od zločina – priča Abdić-Ćehić, koja je imala 13 godina kada je njen otac ubijen.

Devet godina se, podsjeća, vodio kao nestala osoba, dok nije ekshumiran u Hrvatskoj i nakon obdukcije ukopan u porodičnom mezarju.

Iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) za Detektor navode kako je ovaj predmet, temeljem Kriterija za ocjenu složenosti predmeta ratnih zločina, koji čine sastavni dio Strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina, dostavljen Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje 2011. godine, “jer se radilo o predmetu iz njihove nadležnosti”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako je odlukom Suda BiH 2019. godine predmet dostavljen ovom tužilaštvu na ponovno postupanje, te da je u tom periodu provedeno više istražnih radnji i saslušano najmanje 20 svjedoka.

-Nakon analize prikupljenih dokaza, predmet je po osnovu novih okolnosti procijenjen kao složen – navode, kao i da je u novembru 2021. Sudu BiH podnesen prijedlog za prenošenje vođenja postupka na Tužilaštvo BiH ponovo po komandnoj odgovornosti.

Sud BiH je prihvatio prijedlog.

-Dakle, izvorna nadležnost za postupanje u ovom predmetu je tokom cijelog perioda bila na Tužilaštvu i Sudu Bosne i Hercegovine – navodi se u odgovoru Tužilaštva USK-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Andrej Mamontov, pravni zastupnik Abdić-Ćehić, u septembru 2022. godine je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog povrijeđenog prava na suđenje u razumnom roku. Odgovor još nije dobio.

-Istraga je već vođena, uzete su izjave. Ne može sada opet ići ispočetka. Imaju izjave svjedoka i oštećenih – kaže Mamontov.

U apelaciji, u koju su novinari Detektora imali uvid, navodi se kako “svjedoci koji bi imali što reći o predmetnom krivičnom djelu ili nisu živi ili nisu više u BiH”.

-U razgovoru s postupajućim tužiteljima kao glavni razlog dugotrajnosti istrage navodi se da su pojedini od osumnjičenih u SAD-u, međutim i u takvim slučajevima postoji način postupanja organa gonjenja – navodi se.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) je 1998. godine Tužilaštvu u Bihaću podnijelo krivičnu prijavu protiv četiri lica u vezi s ubistvima zarobljenika. Nakon ekshumacije posmrtnih ostataka u Hrvatskoj 2003. godine, Kantonalno tužilaštvo je 2005. donijelo naredbu o provođenju istrage.

U prijavi MUP-a USK-a iz 1998. godine, o čemu je Detektor pisao, navodi se “da su snage takozvane Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB) iz sastava TG-3 OG-Pauk 17. i 18. novembra 1994. godine zarobile pripadnike Policijske stanice Velika Kladuša

–Izeta Salkića, Fikreta Salkića i Husu Ćehića – te pripadnika 506. brigade Ilfada Horozovića i civile Damira Šišića iz Bihaća i Senada Prošića iz Cazina”.

U policijskim informacijama koje su porodice ubijenih pokazale novinarima Detektora navodi se da je, osim braće Salkić, Ćehića, Horozovića, Šišića i Prošića, tada zarobljena i veća grupa civila i policajaca.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

-Nakon zarobljavanja svi su odvedeni u rejon Pašinog potoka (Hrvatska), gdje su im skinute uniforme, ručni satovi, oduzet novac i druge vrijednosti. Potom ih prebacuju u Maljevac (Hrvatska) i zatvaraju ih u garažu, vlasništvo S. E., gdje su zvjerski mučeni. Svi zarobljeni su autobusom odvezeni u Cetingrad (Hrvatska), gdje razdvajaju šest osoba – navodi se u prijavi MUP-a od 12. februara 1998. godine.

Policija je prikupila informacije da su braća Salkić, te Ćehić, Horozović, Šišić i Prošić vraćeni u Maljevac, a potom odvezeni vozilom u nepoznatom pravcu. Poslije zločina, njihova tijela su bila u kukuruzištu deset dana, nakon čega su iz Maljevca prevezena u Cetingrad, gdje su zakopana u dvije grobnice, odakle su ekshumirana 2003. godine.

Iz Tužilaštva USK-a su ranije rekli da se istraga vodi protiv trojice osumnjičenih –K. S., K. F. i M. F. – čiji puni identitet zbog istrage nisu mogli otkriti, kao i da je istraga protiv Dž. K. obustavljena zbog njegove smrti.
Abdić-Ćehić je novinarima Detektora rekla kako je u međuvremenu preminuo još jedan od osumnjičenih.

-Kada sam bila u Tužilaštvu u Sarajevu, oni su mi rekli da se (osumnjičenima) dodaju još neka imena. Kako je istraga tekla, često su spominjali R. S. i M. K. koji se nalaze u Americi – kaže Abdić-Ćehić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

-Mislim da postoji dogovor između sve tri strane da se ti predmeti odugovlače i da se ne rješavaju, da biologija odradi svoje. Sporo to ide. Koja je satisfakcija žrtvama nakon 30 godina? – zaključuje Mamontov.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu