Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Znate li ko je Dražen Erdemović: Hrvat iz Tuzle koji je 1996. priznao da je streljao Bošnjake u Srebrenici

Objavljeno

na datum

Dražen Erdemović, bosanski Hrvat iz Tuzle, bio je jedan od egzekutora u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Na današnji dan 1996. godine je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu priznao da je učestvovao u masovnim pogubljenjima Bošnjaka Srebrenici. To je bilo prvo priznanje krivice pred Haškim tribunalom.

Erdemović je priznao da je 16. jula 1995. godine, zajedno sa sedam pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u strijeljanju između 1.000 i 1.200 bošnjačkih zarobljenika na Ekonomiji Branjevo kod Zvornika. Zarobljenici su dovezeni iz Srebrenice u dvadesetak autobusa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Strijeljanje je, prema njegovim riječima, trajalo od 10 ujutro do 15:30 poslijepodne.

Kao pripadnik VRS-a, Erdemović je bio jedan od ključnih svjedoka koji su doprinijeli osudi Mladića pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Prema njegovom svjedočenju, zarobljenici, muškarci između 15 i 60 godina, sa svezanim rukama i povezima preko očiju, izvođeni su iz autobusa u grupama po deset, postrojavani na polju i strijeljani s leđa. Ovo masovno pogubljenje, prema naredbi oficira VRS-a Brane Gojkovića, trajalo je do popodne, kada ih je zamijenila druga jedinica.

Kada su mislili da je posao završen, drugi oficir je naredio da u selu Pilica ima još 500 zarobljenika za pogubljenje. Međutim, pripadnici Desetog diverzantskog odreda su odbili izvršiti tu naredbu. Umjesto toga, čuli su eksplozije i pucnjavu iz Doma kulture u Pilicama, gdje su drugi pripadnici VRS-a pogubili zarobljenike.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Erdemović je 1996. godine uhapšen u Srbiji nakon što je američkoj novinarki otkrio svoju ulogu u zločinu. Bio je prvi optuženik koji je priznao krivicu u Haagu. Također, bio je svjedok optužbe na suđenju Mladiću, koje je završeno presudom za deset od jedanaest tačaka optužnice, uključujući genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistva, teror i nezakonite napade na civile.

Erdemović je osuđen na deset godina zatvora, a nakon žalbe kazna mu je smanjena na pet godina. Njegovi saborci su osuđeni na veće kazne u Haagu, Sarajevu i Beogradu: Franc Kos na 35 godina, Vladimir Golijan na 15, a Brano Gojković i Marko Boškić na deset godina. Erdemović je odslužio svoju kaznu prije 17 godina i danas živi u jednoj evropskoj zemlji pod zaštitnim mjerama promijenjenog identiteta.

“Žao mi je zbog svih žrtava, nismo imali izbora”, izjavio je Erdemović pred Haškim sudom. Njegovo priznanje i svjedočenje doprinijeli su sastavljanju optužnica i utvrđivanju krivnje glavnih organizatora i nalogodavaca zločina.

Prema izvještajima, preko 50 svjedoka pokajnika za ratne zločine u BiH, uključujući Erdemovića, svjedočilo je pred sudovima, od čega njih 17 pred Haškim sudom. Njihova saradnja bila je ključna za osudu glavnih organizatora zločina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Erdemović se izvinio za zločine u kojima je učestvovao, izražavajući žaljenje za sve žrtve, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Helez o naoružanju Oružanih snaga: Nabavljamo nešto što nema niko u regionu, u radare ulažemo 30 miliona KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas fabriku Igman Konjic i tom prilikom između ostalog govorio o naoružanju koje imaju Oružane snage naše države.

Kako je kazao, Oružane snage BiH su spremne da odbrane državu.

“Mi imamo uplaćeno i dogovoreno pet helikoptera koje trebamo uvesti u što kraćem roku, imamo nekoliko borbenih transportera, prvi dolazi najdalje za mjesec dana. Imamo još nešto dogovoreno da uvezemo što nema niko u regionu, to ne mogu još reći. To ćete svi vidjeti jer ćemo organizovati press konferenciju kad to nabavimo. Nabavljamo radare u koje ćemo uložiti 30 miliona KM i bit će to prvi put da ćemo potpuno kontrolisati sigurnost našeg neba. Sve su to pripreme da naša država bude potpuno stabilna i nezavisna od bilo koga”, kazao je Helez novinarima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da, što se tiče sigurnosti, građani mogu biti “potpuno mirni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH”.

“Ja mogu poručiti građanima Bosne i Hercegovine dok je Igmana Konjic i drugih tvornica namjenske industrije građani trebaju biti sigurni u sigurnost naših granica”.

Siguran je da je namjenska industrija BiH vodeća na Zapadnom Balkanu i da smo u Evropi među značajanim.

“Evropa je dugo zagovarala mir, nije mislila da će se desiti rat. Evropa se sad budi radi ovog u Ukrajini, a mi smo odavno budni zbog onog što nam se desilo”, kazao je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Komentarisao je i činjenicu da je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH odbijena poslanička inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika za dozvolu nošenja hidžaba u OS BiH zbog slučaja Emele Mujanović.

“Sve smo pokušali uraditi, ali presudom Ustavnog suda moje su ruke svezane. Ja i Emela smo dogovorili da ne gubi radno mjesto. Bit će zaposlena u Ministarstvu odbrane”, kazao je Helez.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Objavljeno

na datum

Administator

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4:25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5:41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Svečani program će izvesti poznati učači Kur'ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana, prenosi MINA.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu