Connect with us

BIHAĆ

Ministar Hurtić i predstavnici međunarodnih organizacija obišli kamp Lipa

Objavljeno

na datum

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić danas je u posjeti Unsko-sanskom kantonu, gdje je prvo sa predstavnicima organizacije Amnesty International iz Austrije i SOS Balkan Route obišao Privremeni prihvatni centar „Lipa“. Na ovaj način još jednom su provjereni životni i boravišni uslovi korisnika centra, kojih je trenutno oko 250. Nezaobilazna tema bio je plan ili pokušaj gradnje i otvaranja detencijskog centra ili jedinice u samom kampu, odnosno način utroška sredstava za tu svrhu.

„Znate da se od početka protivim gradnji takve jedinice na ovom lokalitetu bez znanja lokalne zajednice, bez urbanističke i građevinske dozvole. Tada su neke moje izjave okarakterisane kao prejake ili prenaglašene, što se promijenilo nakon presude austrijskog suda, kojom je također ovo kvalificirano kao gradnja zatvora i netransparentan utrošak sredstava. Danas smo to jasno predstavili i predstavnicima organizacije Amnesty International iz Austrije. Drago mi je da u kampu više nema ni velike ograde u okviru restorana, koju smo također prošle godine glasno kritikovali. Neophodno je apsolutno svim ljudima na teritoriji naše zemlje osigurati dostojanstvene životne uslove“, izjavio je ministar Hurtić.

Voditelj organizacije SOS Balkan Route Petar Rosandić naglasio je važnost činjenice da građani Austrije napokon znaju šta se ovdje događa s njihovim novcem, ali i sa ovim ljudskim sudbinama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„Zajedno sa ministrom Hurtićem smo podigli glas protiv ovog, jer je nezamislivo i nemoguće da Austrija sa novcem svojih poreskih obaveznika gradi, mogu slobodno reći zatvor u drugoj državi. Ovo je zapravo trebao biti zatvoreni eksternalizirani kamp u svrhu austrijske politike, što smo na svu sreću uspjeli spriječiti. Drago mi je da je ministar to danas na licu mjesta prezentirao stručnjak za međunarodno pravo sa Sveučilišta u Beču, kao i šefici Amnesti international u Austriji. Dakle, svako u Austriji sada zna šta se ovdje zbiva i sa austrijskim novcem, ali i sa ovim ljudskim sudbinama“, riječi su Petra Rosandića.

Ministar Hurtić inače nakon obilaska migrantskog centra na lokalitetu Lipa, sastao se i sa premijerom Unsko-sanskog kantona Nijazom Hušićem. Također, odao je poštovanje i položio cvijeće na mezarluku doktora Irfana ljubijankića, uoči godišnjice pogibije 28. maja, piše Radio Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu