Connect with us

SVIJET

Analiza Instituta za proučavanje rata: Putin je smijenio Šojgua kao dio priprema za dugotrajan rat

Objavljeno

na datum

Institut za proučavanje rata (ISW) vjeruje da ruski lider Rusije Vladimir Putin vrši zamjene, uključujući rusko ministarstvo odbrane, kako bi pojačao pripreme za dugotrajni rat u Ukrajini i moguće pripreme za buduću konfrontaciju s NATO-om.

Putin je 12. maja zamijenio Sergeja Šojgua i postavio Andreja Belousova na mjesto ruskog ministra odbrane, prebacivši Šojgua na mjesto sekretara ruskog Vijeća sigurnosti umjesto Nikolaja Patruševa.

ISW vjeruje da ova preslagivanja na visokoj razini nakon predsjedničkih izbora u Rusiji uvjerljivo ukazuju na to da Putin poduzima značajne korake prema mobilizaciji ruske privrede i odbrambeno-industrijske baze kako bi podržao dugotrajni rat u Ukrajini i moguće pripremio buduće sukobe s NATO-om.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

ISW je dodao da je Belousovljev gotovo desetljeće dug mandat ministra privrede u ruskoj vladi i njegova nedavna uključenost u upravljanje raznim inovativnim projektima domaće odbrambene industrije i bespilotnih letjelica dobro ga pripremio za vođenje aparata ruskog Ministarstva odbrane, koje je trenutno u izazovnoj poziciji .

“Belousov ima jaču reputaciju učinkovitog tehnokrata, a izvori iz insajdera tvrde da ima pozitivan odnos s Putinom”, navodi se u izvještaju.

ISW je dodao da je zamjena Šojgua Patruševom na mjestu sekretara Vijeća sigurnosti u skladu s Putinovom sveukupnom politikom tihog smjenjivanja visokih sigurnosnih dužnosnika dajući im periferne uloge u ruskoj sigurnosnoj sferi umjesto da ih jednostavno otpusti.

ISW je zamijetio da je Putin ranije na sličan način držao po strani svoje generale koji nisu uspjeli postavljajući ih na periferne sigurnosne i odbrambene položaje izvan direktnog lanca komandovanja, ponekad im dopuštajući da se “iskupe i vrate u Putinovu naklonost”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osim smjene Patruševa, Putin je većinom rekonstruirao čelnike glavnih ruskih sigurnosnih službi, što pokazuje da zadržava jezgru lojalnih sigurnosnih dužnosnika.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Nizozemska će dobiti vladu radikalne desnice koja traži i strože uslove za prijem u EU

Objavljeno

na datum

Administator

Radikalni desničar Geert Wilders je saopćio da je postignut dogovor o formiranju nove nizozemske vlade.

Poručio je da se danas, kako je konstatovao, stvara historija te je najavio konferenciju za medije na kojoj će biti objavljeno više informacija o novoj vladi. Naime, novu vladu će činiti Wildersova Stranka za slobodu (PVV), populistička stranka Pokret poljoprivrednika-građana (BBB) i dvije stranke desnog centra.

Poznat je program rada oko kojeg su se spomenute stranke usaglasile. Program čini deset tačaka, a među kojima je ona koja se odnosi na pitanja zbog kojih je Wilders u fokusu domaće i svjetske javnosti. Dakako, riječ je o tački koja se odnosi na kontrolu azila i migracija.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pa je tako dogovoreno da se ograniči svaki oblik migracija u Nizozemskoj, što će značiti i momentalno uvođenje privremenog zakona za borbu protiv, kako je navedeno, akutnog priliva azilanata. Osim toga, dogovoreno je da se osnaži granična kontrola i nadzor, kao i to da će Nizozemska biti članica Evropske unije s najstrožim zahtjevima za prijem u članstvo u Uniji.

Formiranje nove nizozemske vlade je uslijedilo pola godine nakon parlamentarnih izbora na kojima je Wildersova stranka bila uvjerljiva pobjednica. Međutim, proces formiranja vlade nije bio toliko lak koliko se očekivalo da će biti. Naprotiv. Tako će ova država dobiti vlast radikalnih stranaka, i to nakon 14 godina mandata premijera desnog centra Marka Ruttea.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Drugi po veličini švedski grad želi zabraniti kupovinu robe iz Izraela

Objavljeno

na datum

Administator

Upravno tijelo švedskog grada Geteborga, drugog po veličini u toj zemlji, želi prestati da kupuje robu iz Izraela.

Koalicija koja uključuje Švedsku socijaldemokratsku partiju, stranku ljevice i stranku zelenih, koji imaju većinu u upravnom općinskom odboru, predložila je da grad postepeno obustavi sve kupovine robe koja potiče iz zemalja koje su ilegalno okupirale druge zemlje.

“Izrael provodi ilegalnu okupaciju Zapadne obale koja se samo pogoršala u sjeni široko rasprostranjenog ubijanja civila u Gazi”, naveo je Jonas Attenius, predsjednik općinskog odbora Geteborga u saopćenju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da njihov novac od poreza ne bi trebao ići “za finansijsku podršku okupacionim snagama.”

Prijedlog bi također utjecao na kupovinu iz Rusije i Maroka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Crni dan za IDF u Gazi: Izraelski tenk pucao na vlastite vojnike, više poginulih i ranjenih

Objavljeno

na datum

Administator

Dva tenka izraelske vojske ubila su pet svojih vojnika i ranila još sedam u incidentu tzv. prijateljske vatre u srijedu kada su pucali na istureni štab IDF-a u Jabalyi u sjevernoj Gazi.

IDF je saopćio je da su tenkovi bili pod velikim pritiskom zbog desetaka napada u tom području.

Naređeno je da se svi otvori na tenkovima, uključujući nadstrešnicu na vrhu, drže zatvorenima kako bi se izbjegla bilo kakva rupa ili ranjivost na RPG napade. To je ograničilo vidljivost tenka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tenkovska jedinica 202 je integrirana u bataljon Haredi, a vojnici su rekli da su vidjeli potencijalnu prijetnju kako izlazi iz štaba bataljona, koji je bio udaljen samo 10-20 metara od njih.

Nije jasno kako nisu prepoznali da se radi zapravo o štabu njihovog bataljona.

IDF je u četvrtak objavio imena petorice vojnika koji su ubijeni u napadu u sjevernom Pojasu Gaze u srijedu:

Narednik Roy Beit Yaakov, 22, iz Elija, narednik Daniel Chemu, 20, iz Tiberije, narednik Ilan Cohen, 20, iz Karmiela, zastavnik Gilad Arye Boim, 22, iz Karnei Shomrona, i zastavnik Betzlel David Shashuah, 21, iz Tel Aviva.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu