Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Alarmantno stanje u UKC-u Tuzla: Pacijenti na pragu umiranja, direktor poziva OHR da im pomogne

Objavljeno

na datum

Čak 100 onkoloških pacijenata iz Tuzle su na pragu umiranja jer nemaju mogućnost dobijanja radioterapije zbog nedostatka uređaja u Univerzitetskom kliničkom centru. Problem koji postoji od ranije, a vezano za nabavku lineranog akceleratora i dalje je prisutan, a direktor spomenutog centra moli visokog predstavnika u BiH da im pomogne.
Trakavica vezano za nabavku linearnog akceleratora u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli je i dalje prisutna, a kontinuirano ulaganje žalbi po javnoj nabavci predstavljaju glavni problem. Da je stanje alarmantno u Tuzli potvrdio je i vršilac dužnosti direktora tamošnjeg UKC-a Šekib Umihanić.

“Pored dugotrajne nabavke uređaja za zračenje, imamo još veći problem jer su pacijenti koji trebaju radioterapiju dovedeni u takvo stanje da im se ona ne može sprovesti. Naime, postoji dogovor sa kliničkim centrima i Kantonalnom bolnicom u Zenici, da se radioterapija sprovodi na mjesečnom nivou za određeni broj pacijenata. To je u Zenici do njih 20, u Kliničkoj bolnici u Mostaru je 15, a sa Kliničkim centrom u Banjoj Luci imamo sporazum za 20 pacijenata. Iz Sarajeva je prije nekoliko mjeseci javljeno da ne mogu primati naše pacijente zbog instalacije svoje opreme”, kazao je Umihanić.

Terapija koju mnogi neće dočekati

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kako on navodi, zaključno s ovim danom 100 pacijenata je na listi čekanja, a aktuelnom dinamikom zračenja oni joj neće biti podvrgnuti u optimalnom roku od dva mjeseca.

“Iskreno rečeno, mnogi neće ni dočekati radioterapiju. Na sedmičnom nivou mi imamo između 15 i 20 novih pacijenata za radioterapiju te broj od 100 nije konačni. Idemo prema jednoj velikoj cifri. Najčešći su karcinomi dojke i gastrointestinalnog trakta, a u posljednje vrijeme je zabilježen i porast karcinoma pluća. Sve ove lokalizacije zahtjevaju određenu radioterapiju”, dodaje Umihanić.

S obzirom na prijetnje koje postoje za zdravlje i život prema velikom broju pacijenata te činjenicu da je finansirajne radioterapije isključivo u nadležnosti institucija Federacije BiH, Umihanić je uputio javni apel, koji će zvanično biti upućen na relevantne adrese.

“Pozivam visokog predstavnika Christiana Schmidta da razmotri mogućnost izmjene propisa na jedan dan te svojom odlukom omogući Vladi FBiH i Vladi TK izvršavanje nabavke opreme za radioterapiju za UKC Tuzla, u uslovno rečeno, skraćenom i hitnom postupku. Zahtjevam od predsjedateljice Vijeća ministara BiH i premijera FBiH, ministra Federalnog ministarstva zdravstva i direktora Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja da se aktivno uključe u rješavanje zdravstvenih problema 100 onkoloških pacijenata iz TK”, nastavlja Umihanić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da postoji prijetnja po zdravlje i život velikog broja pacijenata Umihanić je predložio i proglašenje vanredne situacije, ako postoji i minimum zakonskih osnova za to.

“Mole se sve nevladine i prijateljske organizacije, Ujedinjene nacije te Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu u iznalaženju rješenja i osiguranja adekvatnog tretmana onkoloških bolesnika u TK. Od Tužilaštva TK se traži da istraži sve okolnosti koje su dovele do ugrožavanja zdravlja i života onkoloških pacijenata kojima je određena radioterapija u periodu od marta prošle do aprila ove godine”, kaže Umihanić.

Mukotrpna borba

Predstavnice udruženja onkoloških pacijenata iz Tuzlanskog i Posavskog kantona danas su održali sastanak s Umihanićem i medicinskim osobljem UKC-a Tuzla. Tom prilikom su pružile punu podršku menadžmentu zdravstvene ustanove u borbi za novi uređaj za zračenje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Podržavamo sve zahtjeve i obraćanje prema određenim institucijama koje mogu pomoći za nabavku lineranog akceleratora. Izuzetno je važno da dignemo glas i kažemo da su životi mnogih ugroženi te da je vrijeme faktor koji je veoma važan”, navela je Radmila Hadžimustafić iz Sekcije oboljelih od karcinoma dojke pri Udruženju žena Tuzle.

Da je proces liječenja od karcinoma izuzetno složen, posebno za one pacijente koji se podvrgavaju radioterapiji u drugom bh. gradovima, svjedoči i Denisa Avdić iz Udruženja Nijemi krik iz Kalesije.

“Bilo koji odlazak na bilo kakvu terapiju je psihički i fizički težak. Odlazak za Zenicu, Banju Luku, Sarajevo ili od kuće od UKC-a u Tuzli je komplikovan i težak. To je teško opisati, ali vjerujte da je krajnje vrijeme da se stavi tačka na jedno veliko pitanje te da se pacijentima pomogne”, navodi Avdić, koja je također onkološka pacijentica.

Na kraju kažimo i to da je iz kantonalnog budžeta početkom prošle godine izdvojeno okvirno deset miliona KM vezano za nabavku opreme za radioterapiju. Prvi javni poziv za kupovinu je objavljen u martu prošle godine, a do danas je u nekoliko navrata tender obaran zbog žalbi ponuđača.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Dodik najavio da će iz Srebrenice Federaciji BiH predložiti “miran razlaz”

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da je odlukom o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a “potpisan kraj Bosni i Hercegovini” i najavio da će sutra sa sjednice Vlade RS-a u Srebrenici Federaciji Bosne i Hercegovine biti predložen mirni razlaz.

„Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme, to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sutra sa sjednice Vlade u Srebrenici. Predložit ćemo federalnoj strani (FBIH)“, rekao je Dodik za RTRS.

Kako je netačno kazao, Republika Srpska i Federacija BiH su “sporazumne strane” Dejtonskog sporazuma, a time i Ustava BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je ocijenio da je u toku „opsežna pokvarena intervencija međunarodne zajednice“ i da je „inkognito rađeno“ da se predloži rezolucija o Srebrenici i da se za to obezbijedi podrška Njemačke.

“Organi Bosne i Hercegovine, koje oni tako forsiraju da funkcionišu, o tome nisu donijeli nikakvu odluku”, rekao je on.

Po njegovim riječima, “sve je to sramno i to znaju veoma dobro Amerikanci, Britanci, Nijemci i svi ostali koji se miješaju u BiH, vjerovatno kalkulišući da je to potrebno da se uradi, jer će Srbi nekoliko dana galamiti, a onda će nestati”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Dodik psovao BiH i vrijeđao generalnog sekretara UN-a

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, tokom današnjeg obraćanja javnosti, opsovao je državu Bosnu i Hercegovinu, a tom prilikom je žestoko izvrijeđao i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutteresa.

Na Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno novo ročište u slučaju protiv predsjednika Republike Srpske zbog neizvršavanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Dodik se nakon suđenja obratio javnosti iz Istočnog Sarajeva.

Na početku govora kazao je da Sud i Tužilaštvo BiH štite stranca, a ne domaće ljude.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam političar i predsjednik RS-a. Ovo suđenje je dokaz da Sud i Tužilaštvo ne brane Ustava, oni brane volju stranca. Činjenica je da se ne izvodi neko ko je dopisao zakon svojom odlukom, na šta nije ima pravo. Ne vrijedi su upuštati u raznu neargumentacije. Ono što sam danas gledao zaista smuči čovjeku sve. Imate situaciju da je protiv mene podignuta krivična prijava zato što navodno ne poštujem visokog predstavnika, a ja sam potpisao zato što nema visokog predstavnika“, kazao je Dodik.

Entitetski predsjednik je kritikovao Sud BiH, prilikom čega je opsovao državu, optužujući ovu instituciju da ne poštuje “građanina je… Bosne i Hercegovine, nego štiti stranca”…

“Tog stranca nije izabralo Vijeće sigurnosti”, ponovio je Dodik odbacujući izjavu generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa koji je kazao da visokog predstavnika ne bira Vijeće sigurnosti nego PIC. Dodik je Guterresa nazvao “lažovom”i “smradom”.

“Postoje lažna tumačenja generalnog sekretara. Radi se o jednom sistemu koji su instalirali da disciplinuju Srbe, pa i neposlušne Hrvate, kako bi rekli da su samo Bošnjaci žrtve i da imaju pravo na državu. Mislim da su pretjerali”, ocijenio je Dodik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Optužio Konakovića i Schmidta za veze sa narko kartelom

Dodik je ocijenio “sumnjivom” situaciju u kojoj “ministar vanjskih poslova pomaže Sudu BiH da po Sarajevu skupljaju papire” protiv njega. On je ovom prilikom povezao Schmidta i Konakovića sa narko kartelom protiv kojeg se vodi istraga u predmetu “Crna kravat 2”.

“Imam u javnosti informacije vezane za aferu sa narko kartelom i da je čelnik ministarstva (Konaković) uključen u to. Kriminal ide do toga da on štiti Schmidta, a Schmidt njega. Vidjeli ste da su kriminalci iz tog narko kartela uticali na CIK i to su može vidjeti iz dokumenata, presretnutih razgovora u Sky aplikaciji. Zato je Schmidt zabranio da se diraju članovi CIK-a, da zaštiti taj kriminal”, naveo je entitetski predsjednik.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Amerikanci zaprijetili onima koji podržavaju zaobilaženje sankcija i isplate plate u kešu

Objavljeno

na datum

Administator

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu oglasila se nakon što je HDZ iznio prijedlog kojim bi se omogućilo isplaćivanje plata u gotovini zaposlenima u institucijama BiH.

“Poslanik HDZ BiH Predrag Kožul jučer je iznio prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija”.

Naveli su da Sjedinjene Američke Države pomno prate takve aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice”, naglasili su iz Ambasade SAD.

Kako kažu, Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu