Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Rifat Karić iz Busovače pješke krenuo na hadž: Trenutno sam u Turskoj i postim svaki dan

Objavljeno

na datum

Rifat Karić iz Busovače prije nešto više od mjesec dana krenuo je pješke put Mekke. Put dug blizu 5.000 kilometara je njegov dugogodišnji plan, a za Klix.ba je ispričao kako je sve krenulo.

Prije 19 godina, davne 2005. godine Karić je kao vozač autobusa prevozio hadžije iz Bugojna u Mekku i nazad. Upravo tada stvorila se želja i nijjet (namjera) da isti taj put prođe pješke. Iako je to htio učiniti dosta ranije, ova godina je, nakon dugogodišnjeg rada, godina kada je sve napustio i krenuo ka svetom mjestu muslimana.

“Sve je to bilo sanjarenje dok nisam na Facebooku vidio da je Senad Hadžić iz Banovića krenuo pješke u Mekku da obavi hadždž. S obzirom na to da me ta vijest iznenadila, a on je već stigao na Pester, to je bilo 2012. godine, kada sam i sam odlučio krenuti. Međutim, rat u Siriji se dogodio i morao sam odgoditi polazak. Kada sam ponovo na Facebooku vidio čovjek krenuo prošle godine iz Austrije, ja sam odmah u sebi zanijetio da krećem 1. januara. Ali, 2024. donese rat z Gazi i zbog toga je moj polazak bio upitan i neizvjestan”, govori nam Karić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ističe da o njegovom polasku u februaru prema Mekki niko nije znao. Samo je krenuo.

“Radeći kao vozač, dok sam na pauzi, planirao sam sve od rute kretanja do potrebnih stvari i opreme i po malo kupovao po čitavoj Evropi na što sam naišao. Kao dugogodišnji planinar, znam šta mi treba. Najosnovniji dio opreme je ranac i cipele, ono ostalo se kupuje i u putu jer se ne može sve nositi. Tu nisam imao problema, a i kondicijski sam spreman. Guglajući rutu, a to sam usavršio radeći poslove vozača, odredio sam rutu s ukupnom kilometražom, ali to nije zvanično jer i dalje su ratna dejstva pa sam to ostavio da korigujem po potrebi gdje do sada hvala Allahu ide bez ikakvih problema”, dodaje u razgovoru za Klix.ba naš sagovornik.

Njegova ruta započela je u Busovači, a zatim je posjetio Sarajevo, Sandžak, Kosovo, Makedoniju, Grčku i Tursku, dok su pred njim Sirija, Jordan, Saudijska Arabija, Medina i Mekka čime završava put dug oko 5.200 kilometara.

U međuvremenu je spoznao da kroz Kosovo ne može proći jer nije imao vizu, zbog čega je tranzitovan, a Siriju će zbog nesigurnosti preletjeti avionom.

Trenutno je prešao oko 1.400 kilometara, a dnevno prelazi oko 40 kilometara što će kako kaže biti dovoljno do kraja, da bi stigao na vrijeme.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Svoje pješačenje će završiti u Medini, a tokom pohoda zadesio ga je i mjesec ramazan te posti od prvog dana.

“Ulaskom u Tursku počeo je ramazanski post, hvala Allahu, do sada postim od prvog dana bez opterećenja i lagodno podnosim. Samim tim i zdravstveno stanje mi je hvala Allahu stabilno i pored toga što za mjesec i pol navršavam 67 godina. Nadan se, uz Allahovo određenje, da će i u buduće biti stabilno. Do kraja Turske ostalo je oko 600 km, što je pola puta”, kazao je naš sagovornik.

Gdje god da je došao, imao je podršku ljudi koji su ga pomogli na njegovom putu, a jedan od imama turske džamije napisao mu je i poruku koja mu je otvorila brojna vrata na putu kroz Tursku.

“Nadam se da će ostatak puta još bolje ići jer što više prelazim, sve sam čvršći, zahvaljujući upravo nijjetu koji je u pitanju, a to je posjeta najsvetijem mjestu na dunjaluku čemu se i radujem, a ta radost se ne može opisati”, pojašnjava Karić.

Na kraju je istakao da l je velika čast doživjeti i upustiti se u ovaj ni malo lagan projekat, ali da vjeruje da će uspjeti te da se ne može platiti stečeno iskustvo.

“Ja sam u sebe bio siguran i odlučio sam uz Allahovu milost krenuti na put i obavit svoj iskreni nijjet sa završnicom na Arefatu i posljednjem tavafu oko Bejtullaha”, zaključio je Karić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojena dopuna Zakona o radu, studenti konačno mogu raditi legalno

Objavljeno

na datum

Administator

Poslanici u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici dopunu Zakona o radu kojom se omogućava zapošljavanje studenata na privremenim i povremenim poslovima.

Ovaj potez pozdravio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

“Usvajanje ove dopune Zakona o radu predstavlja značajan korak ka poboljšanju radnih uslova za studente. Ovaj propis, odnosno dopunu Zakona o radu, smatramo da ima mnogostruke efekte, posebno efekte kada je tržište rada u pitanju. Ovo je, između ostalih, inicijativa samih poslodavaca, a ove dopune Zakona o radu će omogućiti i poslodavcima i studentima da direktno potpišu ugovor o obavljanju povremeno – privremenih poslova”, istakao je ministar Delić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o sezonskim poslovima za koje nisu sistematizovana radna mjesta kod samog poslodavca i iz perspektive studenta ovo će studentima omogućiti da steknu određena radna iskustva, obezbijede određenu finansijsku korist, dok će poslodavcima omogućiti da dođu, posebno u sezoni i mjestima gdje su sezonski poslovi izraženi, do radne snage za ove poslove.

“Ovo se posebno odnosi na ljetni period kada imamo povećan dolazak turista u Federaciju BiH i kada su sami redovni studenti na raspustu. Ova dopuna svakako će olakšati i roditeljima iz manjih sredina koji šalju studente da studiraju u univerzitetskim gradovima. Mi svi znamo da studenti, pa čak i džaci rade, ali radi na crno. Ovo je jedinstven alat kako da legitimno i na legalan način studenti dobiju ugovor o povremeno – privremenim poslovima”, zaključio je Delić.

Ministar je također naglasio da je ova dopuna rezultat inicijativa i konstruktivnog dijaloga sa svim relevantnim sudionicima, te da će Ministarstvo rada i socijalne politike nastaviti s promicanjem politika koje će unaprijediti prava i položaj svih radnika, uključujući i studente koji se zapošljavaju prema novim odredbama Zakona o radu, sve do donošenja lex specialis zakona koji se tiče studenata, a koji je u nadležnosti obrazovanja.

Podsjećamo, radi se o minimalnim dopunama Zakona koje tretiraju obavljanje privremenih i povremnih poslova gdje se može zaključiti ugovor obavljanju privremenih i povremnih poslova sa studentom, odnosno sa licem upisanim na akreditovanu visokoškolsku ustanovu koje studij pohađa redovno, vanredno, učenjem na daljinu ili kombinovanjem ova tri modela studiranja na način utveđen statutom visokoškolske ustanove u skladu sa propisima kojima se uređuje visoko obrazovanje u BiH, odnosno Federaciji BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ugovor sa studentima može se zaključiti isključivo za poslove koji nisu poslovi sa povećanim rizikom u skladu sa propisima iz oblasti zašte na radu, te za poslove za koje se kod poslodavca zaključuje ugovor o radu na određeno vrijeme, te sezonski i pomoćni poslovi sa punim ili nepunim radnim vremenom.

Ugovor sa jednim studentom se može zaključiti najviše dva puta u toku jedne godine i to najduže 180 dana u toku jedne kalendarske godine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Dom naroda odobrio da stupe na snagu veći iznosi kazni za prekršitelje Zakona o kontroli cijena

Objavljeno

na datum

Administator

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je izmjene Zakona o kontroli cijena, kojima se povećavaju iznosi kazni za prekršitelje odredbi ovog Zakona.

Savjetnik federalnog ministra trgovine Jasmin Kadić kazao je da su kazne povećane s ciljem preventivnog djelovanja na potencijalne prekršioce Zakona.

“Dosadašnji iznos kazni je mali i stimulativan jer se u praksi pokazalo da se velikim trgovcima isplatilo više plaćanje do sada niskih kazni. Naime, stupanjem na snagu ovih izmjena pravno lice će, u slučaju nepridržavanja mjera neposredne kontrole cijena, platiti minimalnu kaznu u iznosu od 6.000 KM umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a najveća moguća kazna je 30.000 KM umjesto dosadašnjih 10.000 KM”, istakao je Kadić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglašava da će se primjenom ovog zakonskog rješenja nastojati postići preventivni i represivni učinak na prekršitelje, odnosno na pravna i fizička lica koja ne poštuju mjere neposredne kontrole cijena.

“Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena donesen 1995. godine, a izmjene 2008. i propisane kazne za prekršitelje ovog Zakona su minimalne i nisu davale rezultate”, naveo je Kadić.

Mjere neposredne kontrole cijena, koje su propisane Zakonom o kontroli cijena od izuzetne su važnosti za funkcioniranje države posebno u vrijeme elementarnih nepogoda, nestašice dobara za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva i rastuće inflacije.

Ovom prilikom, Kadić je podsjetio da Federalno ministarstvo trgovine radi na izradi potpuno novog Zakona o kontroli cijena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Isak: Mene smijeniti je nemoguća misija, ja sam original, drugi su kopije, vozao sam aute od 500 hiljada KM

Objavljeno

na datum

Administator

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak pristustvovao je današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon toga obratio se medijima rekavši da će Vlada FBiH, predvođena Nerminom Nikšićem, ostati na vlasti do kraja mandata, pa čak i duže.

Istakao je svoj rad kao izuzetno uspješan, tvrdeći da je “postigao više za godinu dana nego njegovi prethodnici u proteklih 30 godina”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Niko nije pokrenuo pitanje moje smjene jer to nije izvodljivo, to je nemoguća misija, to su samo puste želje određenih političkih opcija. Od 2018. godine se pokušava sa mojom smjenom, pa su čak pri imenovanju ove vlade tvrdili da ću biti ministar samo 30 dana. No, evo me ovdje, sa Nikšićem, i dalje. Odbio sam ponude za premijerske pozicije jer želim ostati vjeran ovoj vladi koja dobro obavlja svoj posao i nastavit će to činiti”, rekao je Isak novinarima.

Potom je dodao da “ima najjači tim, jači čak i od Predsjedništva”.

“Postižemo najbolje rezultate i svjesni smo da nekima to smeta i da bi željeli da se mijenjamo, ali te političke opcije nemaju tu moć”, dodao je.

Isak je istakao da se sa svojim kolegama u Vladi FBiH bavi samo građanskim pitanjima, projektima i unapređenjem života građana, a da tema rekonstrukcije nikada nije bila na stolu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Pokušali su kontaktirati gospodina Ogreševića u vezi njegovog ulaska u parlamentarnu većinu, ali on tvrdi da ga niko nije kontaktirao i da mu nisu nudili ništa. Razlika između mene i ostalih političara koji su bili na sceni proteklih 30 godina je u tome što ja držim svoje riječi i ne izdajem svoje kolege. Nikada ne bih izdao ljude koji su sa mnom krenuli u ovaj projekt, a posebno ne ljude koji rade u interesu FBiH”, naglasio je.

Nakon toga je samouvjereno pričao i o svom imovinskom stanju navodeći kako je i prije ministarske pozicije vozio skupocjena vozila.

“Ljudi me zaustavljaju da se fotografišu. Kada sam najavio da ću izaći u određenim općinama na izbore, ljudi se sami javljaju, napuštaju politčke opcije, žele biti dio tima i normalno da to nekome smeta. Ja nikome ne zamjeram, želim im sreću u životu. Moraju shvatiti da sam ja original, a oni većine kopije, a ni najbolja kopija nije dobra, a najlošiji original je dobar. Ja sam original i ja sam ovo. Znam da pojedini građani imaju određene primjedbe na moje ponašanje, ali cijene rad u segmentu ministra unutrašnjih poslova”, rekao je Isak.

Dodao je da je to on i da se neće mijenjati i nastavlja raditi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Iza mene će stajati najbolji rezulati u ovoj vladi. Ja sam i prije pozicije ministra vozio vozila od 200.000 KM, 300.000 KM i 500.000 KM, vozio se u privatnom helikopteru i vozio jahtu. Sada to malo manje radim jer nemam vremena od tolikih obaveza, ali moj žviot niko neće mijenjati. Ali ono što je u interesu građana ja ću uvijek raditi i nikad neću oštetiti državu, građane ni budžet. Rezultati govore o nama, a ovi koji bi željeli vidjeti moju smjenu morat će se još načekati. Prije će njih odstraniti iz njihovih političkih opcija nego što ću ja biti smijenjen s ove pozicije”, poručio je Isak.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu