Connect with us

SVIJET

Huti poslali ozbiljno upozorenje Saudijskoj Arabiji ako podrži američke napade na njih

Objavljeno

na datum

Jemenski Huti su poslali upozorenje Saudijskoj Arabiji da ne podržava američke napade, inače će se suočiti sa posljedicama.

“Poslali smo poruku Saudijskoj Arabiji da će ona biti meta ako dozvoli američkim borbenim avionima da koriste njenu teritoriju ili zračni prostor u agresiji na Jemen”, rekao je Mohammed Ali Al-Houthi, član Vrhovnog političkog vijeća Hutija, rekao je u intervjuu za Al-Masirah TV.

Američke i britanske snage napadaju vojne objekte Huta od početka ove godine kako bi zaustavili napad grupe na brodove u Crvenom moru, ključnom plovnom putu za globalnu trgovinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Saudijska Arabija, koja se graniči sa Jemenom, nije se pridružila tim zračnim napadima ili pomorskoj operaciji pod vodstvom SAD-a koja je trebala osigurati siguran prolaz komercijalnim brodovima kroz južno Crveno more i Adenski zaljev. Kraljevstvo pokušava postići mirovni sporazum s Hutima kako bi se okončao građanski rat u Jemenu, sukob koji je bjesnio veći dio protekle decenije, ali sa stranama u krhkom primirju od 2022. godine.

Saudijska vlada je vodila vojnu kampanju protiv Huta od 2015. godine, ali sada vidi mir u Jemenu kao ključ za održavanje stabilnog šireg regiona Zaljeva i za unapređenje svojih planova masovne ekonomske transformacije.

Prije primirja, Huti su redovno napadali saudijsku teritoriju. U 2019. su tvrdili da je izvršen napad koji je nakratko zaustavio oko polovinu proizvodnje nafte u kraljevstvu.

Huti nisu bili obuzdani zračnim napadima SAD-a i Velike Britanije i nastavljaju da napadaju ratne i komercijalne brodove projektilima i dronovima gotovo svakodnevno.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nedavno su rekli da će proširiti svoju kampanju na brodove koji izbjegavaju Crveno more i umjesto toga plove oko južne Afrike.

Al-Houthi je signalizirao napetije odnose između Huta i Saudijaca rekavši da kraljevstvo mora poduzeti ozbiljnije korake ka mirovnom planu.

Naglasio je da pregovori ne mogu napredovati dok kraljevina ne pristane da nastavi isplatu nekih plata, struje i drugih usluga u Jemenu.

Al-Houthi je također potvrdio da je grupa dala Kini i Rusiji garanije da njihovi brodovi neće biti gađani.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Al-Masirah TV, kanal koji vodi grupa, on nije spomenuo Huang Pu, naftni tanker u kineskom vlasništvu koji je u subotu pogođen projektilom u Crvenom moru. Brod je uputio poziv u pomoć, ali je pretrpio minimalnu štetu i nije mu bila potrebna pomoć, navodi američka vojska.

Čini se da su Huti pogrešno identificirali nekoliko brodova sa svojim prethodnim napadima i nejasno je da li su to ponovili s Huang Pu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

U Izraelu održana “procjena operativne situacije”: Spremni smo na sve scenarije s Iranom

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je u nedjelju da je zemlja spremna da se nosi sa svakim scenarijem koji bi se mogao razviti s njegovim neprijateljem Iranom, saopćio je Ured ministra nakon sastanka na kojem je održana “procjena operativne situacije” sa visokim vojnim oficirima.

Kako je saopćeno, Izrael je ostao u pripravnosti zbog mogućeg uzvratnog napada na ubistvo iranskih generala 1. aprila.

“Po završetku procjene operativne situacije, ministar Gallant je naglasio da je odbrambeni establišment završio pripreme za odgovore u slučaju bilo kakvog scenarija koji bi se mogao razviti u odnosu na Iran”, saopćeno je iz njegovog ureda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iran je zaprijetio da će odgovoriti na navodni izraelski napad u Damasku u kojem je ubijeno sedam pripadnika Korpusa iranske revolucionarne garde, među njima i jedan viši komandant.

Viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe Yahya Rahima Safavija rekao je u nedjelju da nijedna izraelska ambasada više nije sigurna i da Teheran na sukob s Izraelom gleda kao na “legitimno i legalno pravo”.

Iranska agencija ISNA objavila je u nedjelju grafiku za koju kaže da prikazuje devet različitih tipova iranskih projektila za koje kaže da mogu pogoditi Izrael.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Von der Leyen: Uzvratićemo Putinovim prijateljima u Evropi

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednica Evropske komisije i kandidatkinja Evropske narodne partije desnog centra (EPP) za evropske izbore Ursula von der Leyen obećala je da će ”uzvratiti” krajnje desničarskim ”Putinovim prijateljima” u Evropi koji žele da ”otmu” njenu budućnost.

“Rusija ne pokušava samo da zbriše Ukrajinu sa lica zemlje. Agresija Rusije je šira: godinama preduzima hibridne napade na Evropu. Bilo putem sajber napada ili manipulacije društvenim medijima ili instrumentalizacije migranata“, rekla je Von der Leyen tokom svog obraćanja u Atini, gdje je prisustvovala 50. godišnjici formiranja vladajuće Nove demokratije (članice EPP).

Ona je istakla da “Putinovi prijatelji u Evropi“ pokušavaju da “ispočetka napišu historiju i otmu budućnost, bilo pod maskom populista ili demagoga. Bilo da se radi o AfD-u u Nemačkoj, o Nacionalnom okupljanju u Francuskoj, Konfederaciji u Poljskoj ili drugim. Imena su možda različita, ali cilj je isti: Oni gaze naše vrijednosti i žele da nam otmu budućnost“.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Von der Leyen je ocijenila da Evropa mora da poveća kolektivnu potrošnju za odbranu.

Nastavi čitati

SVIJET

Izrael pokrenuo zračne napade u istočnom Libanu nakon što im je Hezbollah oborio dron

Objavljeno

na datum

Administator

Izrael je rano jutros pokrenuo zračne napade na dolinu Bekaa u istočnom Libanu, rekla su Reutersu dva libanonska sigurnosna izvora, nekoliko sati nakon što je Hezbollah objavio da je oborio izraelski dron iznad Libana.

Izvori su rekli da je cilj izraelskog napada bio kamp za obuku grupe Hezbollah u selu Janta, blizu granice sa Sirijom.

Jedan od napada bio je usmjeren na grad Safri, u blizini istočnog grada Baalbeka, rekli su izvori, dodajući da nema podataka o žrtvama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hezbollah razmjenjuje vatru s Izraelom preko južne granice Libana od prošlogodišnjeg 8. oktobra, dan nakon što je palestinska grupa Hamas pokrenula napad na Izrael koji je doveo do eskalacije regionalnih napetosti.

Grupa koju podržava Iran preuzela je odgovornost za obaranje izraelske bespilotne letjelice ranije u subotu.

“Dron koji pripada izraelskoj vojsci, a koji su oborili islamski borci otpora iznad libanskog teritorija u subotu, 6. aprila 2024., je tipa Hermes 900”, navodi se u saopćenju Hezbollaha.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee je rekao da se dron srušio na teritoriju Libana nakon što ga je pogodio projektil zemlja-zrak. Incident je pod istragom, dodao je u objavi na društvenoj platformi X.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu