Connect with us

SVIJET

Francuska će u Ukrajinu uskoro isporučiti čak 78 svojih najmodernijih samohodnih haubica

Objavljeno

na datum

Francuska će uskoro moći da isporuči 78 Caesar haubica Ukrajini i povećat će snabdijevanje granatama kako bi zadovoljila hitne potrebe Kijeva za municijom za borbu protiv sveobuhvatne invazije Rusije, rekao je ministar odbrane.

Ministar odbrane Francuske Sebastien Lecornu rekao je na konferenciji za novinare da je postignut dogovor između Francuske, Ukrajine i Danske o finansiranju samohodnih haubica Caesar kalibra 155 mm, što će omogućiti Francuskoj da ih “brzo isporuči”.

Francuska je također postavila cilj da isporuči 80.000 granata za topove od 155 mm u Ukrajinu ove godine, u odnosu na 30.000 isporučenih od početka rata 24. februara 2022. godine, rekao je on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, rekao je Lecornu, Francuska učestvuje u nastojanju da se identifikuju raspoložive zalihe baruta i municije koje bi se mogle kupiti od zemalja izvan Evropske unije, što je plan koji je Češka Republika pokrenula radi dalje podrške Kijevu.

Prema planu, Česi nastoje nabaviti 800.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu. Češki lideri ranije su rekli da bi prve granate trebale biti isporučene Ukrajini najkasnije do juna. Najmanje 18 zemalja pridružilo se inicijativi, prema zvaničnicima u Pragu.

Ranije ovog mjeseca, Njemačka, Francuska i Poljska su obećale da će nabaviti više oružja za Kijev i pojačati proizvodnju vojne opreme, obećavajući da se Ukrajina može osloniti na tri evropske sile dok pokušava da prevaziđe nedostatak vojnih resursa.

Lecornu je tvrdio da bi evropske zemlje trebale smanjiti svoje oslanjanje na SAD kako bi osigurale sigurnost kontinenta. On je rekao da očekuje da će to pitanje biti tema kampanje prije izbora za Evropski parlament u junu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Znamo da bi dio evropske sigurnosne agende od sada trebao pasti na Evropljane. To je apsolutno neophodno. Za mene nije u redu da američki poreski obveznici moraju platiti toliko za sigurnost Evropljana”, rekao je francuski ministar odbrane.

Lecornuovi komentari dolaze jer su mnogi u Evropi izrazili zabrinutost da bi potencijalni povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću oslabio NATO savez, nakon njegovih primjedbi u kojima je prijetio da neće stati u odbranu saveznika u slučaju napada Rusije.

Čak i ako američki predsjednik Joe Biden ostane na vlasti, čelnici EU zabrinuti su da će dugo, sporo okretanje SAD-a ka Aziji kako bi se fokusirati na sve odlučniju Kinu ubrzati i sve više napustiti Evropu da se brine o vlastitoj sigurnosti. Napori SAD-a da dobiju nova sredstva za naoružavanje Ukrajine zastali su u Kongresu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

U Izraelu održana “procjena operativne situacije”: Spremni smo na sve scenarije s Iranom

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je u nedjelju da je zemlja spremna da se nosi sa svakim scenarijem koji bi se mogao razviti s njegovim neprijateljem Iranom, saopćio je Ured ministra nakon sastanka na kojem je održana “procjena operativne situacije” sa visokim vojnim oficirima.

Kako je saopćeno, Izrael je ostao u pripravnosti zbog mogućeg uzvratnog napada na ubistvo iranskih generala 1. aprila.

“Po završetku procjene operativne situacije, ministar Gallant je naglasio da je odbrambeni establišment završio pripreme za odgovore u slučaju bilo kakvog scenarija koji bi se mogao razviti u odnosu na Iran”, saopćeno je iz njegovog ureda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iran je zaprijetio da će odgovoriti na navodni izraelski napad u Damasku u kojem je ubijeno sedam pripadnika Korpusa iranske revolucionarne garde, među njima i jedan viši komandant.

Viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe Yahya Rahima Safavija rekao je u nedjelju da nijedna izraelska ambasada više nije sigurna i da Teheran na sukob s Izraelom gleda kao na “legitimno i legalno pravo”.

Iranska agencija ISNA objavila je u nedjelju grafiku za koju kaže da prikazuje devet različitih tipova iranskih projektila za koje kaže da mogu pogoditi Izrael.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Von der Leyen: Uzvratićemo Putinovim prijateljima u Evropi

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednica Evropske komisije i kandidatkinja Evropske narodne partije desnog centra (EPP) za evropske izbore Ursula von der Leyen obećala je da će ”uzvratiti” krajnje desničarskim ”Putinovim prijateljima” u Evropi koji žele da ”otmu” njenu budućnost.

“Rusija ne pokušava samo da zbriše Ukrajinu sa lica zemlje. Agresija Rusije je šira: godinama preduzima hibridne napade na Evropu. Bilo putem sajber napada ili manipulacije društvenim medijima ili instrumentalizacije migranata“, rekla je Von der Leyen tokom svog obraćanja u Atini, gdje je prisustvovala 50. godišnjici formiranja vladajuće Nove demokratije (članice EPP).

Ona je istakla da “Putinovi prijatelji u Evropi“ pokušavaju da “ispočetka napišu historiju i otmu budućnost, bilo pod maskom populista ili demagoga. Bilo da se radi o AfD-u u Nemačkoj, o Nacionalnom okupljanju u Francuskoj, Konfederaciji u Poljskoj ili drugim. Imena su možda različita, ali cilj je isti: Oni gaze naše vrijednosti i žele da nam otmu budućnost“.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Von der Leyen je ocijenila da Evropa mora da poveća kolektivnu potrošnju za odbranu.

Nastavi čitati

SVIJET

Izrael pokrenuo zračne napade u istočnom Libanu nakon što im je Hezbollah oborio dron

Objavljeno

na datum

Administator

Izrael je rano jutros pokrenuo zračne napade na dolinu Bekaa u istočnom Libanu, rekla su Reutersu dva libanonska sigurnosna izvora, nekoliko sati nakon što je Hezbollah objavio da je oborio izraelski dron iznad Libana.

Izvori su rekli da je cilj izraelskog napada bio kamp za obuku grupe Hezbollah u selu Janta, blizu granice sa Sirijom.

Jedan od napada bio je usmjeren na grad Safri, u blizini istočnog grada Baalbeka, rekli su izvori, dodajući da nema podataka o žrtvama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hezbollah razmjenjuje vatru s Izraelom preko južne granice Libana od prošlogodišnjeg 8. oktobra, dan nakon što je palestinska grupa Hamas pokrenula napad na Izrael koji je doveo do eskalacije regionalnih napetosti.

Grupa koju podržava Iran preuzela je odgovornost za obaranje izraelske bespilotne letjelice ranije u subotu.

“Dron koji pripada izraelskoj vojsci, a koji su oborili islamski borci otpora iznad libanskog teritorija u subotu, 6. aprila 2024., je tipa Hermes 900”, navodi se u saopćenju Hezbollaha.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee je rekao da se dron srušio na teritoriju Libana nakon što ga je pogodio projektil zemlja-zrak. Incident je pod istragom, dodao je u objavi na društvenoj platformi X.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu