Connect with us

SVIJET

Čak 130 parlamentaraca traži od Vlade Velike Britanije da zabrani izvoz oružja u Izrael

Objavljeno

na datum

Parlamentarni pritisak raste na vladu Velike Britanije da zabrani prodaju oružja Izraelu, usred znakova da Izrael namjerava ignorisati rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a donesenu ove sedmice kojom se sve strane pozivaju da se obavežu na prekid vatre.

U pismu koje je potpisalo više od 130 parlamentaraca ministru vanjskih poslova Davidu Cameronu, ističu se akcije koje su poduzele druge zemlje, a nedavno Kanada, koja je prošle sedmice objavila da će zaustaviti sav izvoz oružja u Izrael.

Ministri se već suočavaju s pozivima ministra vanjskih poslova u sjeni Davida Lammyja da objave pravni savjet ministrima o tome postoji li ozbiljan rizik da Izrael krši međunarodno humanitarno pravo, nešto što bi inače izazvalo obustavu prodaje oružja u Velikoj Britaniji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pismo, koje je koordinirala laburistička zastupnica Zarah Sultana, potpisalo je 107 poslanika i 27 kolega, uključujući bivšeg ministra rada za Bliski istok Petera Haina, lidera Škotske nacionalne stranke iz Westminstera, Stephena Flynna, bivšeg ministra Jess Phillipsa, bivšeg lidera laburista Jeremy Corbyn i konzervativaca Nosheena Mobarik.

Među ostalim potpisnicima su bivši stalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova John Kerr i bivša ministrica rada Tessa Blackstone. Poziv je podržalo ukupno 46 poslanika Laburista i skoro cijela parlamentarna stranka SNP-a.

U pismu se tvrdi da je “uobičajeno poslovanje” za izvoz oružja iz Velike Britanije u Izrael “potpuno neprihvatljivo”. U njemu se navodi da se oružje proizvedeno u Velikoj Britaniji koristi u Gazi, ističući nedavnu istragu UN-a koja je otkrila da je borbeni avion F-16 napravljen od britanskih dijelova vjerovatno odgovoran za bombardovanje britanskih ljekara u Gazi.

U dvije prethodne eskalacije sukoba u Gazi, navodi se u pismu, vlade Velike Britanije obustavile su prodaju oružja Izraelu. “Danas je”, kaže se u pismu, “razmjere nasilja koje je počinila izraelska vojska mnogo smrtonosnije, ali vlada Velike Britanije nije reagovala”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pismo dolazi nakon iznenadnog glasanja Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak za rezoluciju kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, zahtjev koji je izraelski premijer Benjamin Netanyahu čvrsto odbacio, koji je otkazao planiranu posjetu izraelske delegacije Washingtonu kao odgovor na suzdržanost SAD-a o rezoluciji. Napadi na Rafah su nastavljeni.

SAD su rekli da je rezolucija neobavezujuća, ali Velika Britanija ne dijeli to tumačenje.

Cameron je pojačao kritiku Izraela posljednjih sedmica, ali ministri kažu da je odluka o prodaji oružja složena pravna presuda koja uzima u obzir niz faktora, uključujući napore Izraela da smanji civilne žrtve. Neke od kritika ministra vanjskih poslova su implicitno sugerirale da Izrael jer okupacijska sila ne poštuje svoju dužnost prema međunarodnom pravu da opskrbljuje palestinske civile hranom i vodom.

Sve veći broj organizacija za ljudska prava i humanitarne organizacije također poziva na suspenziju dozvola za oružje, uključujući Oxfam, Save the Children, Christian Aid, Amnesty International i Islamic Relief.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“S obzirom da izraelska vlada sada naizgled zanemaruje rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o prekidu vatre, ona ponovo krši međunarodno pravo i čini nemogućim ignorisanje slučaja za prekid prodaje oružja. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora konačno podržati prava palestinskog naroda, poslušati ovaj poziv 130 višestranačkih parlamentaraca i odmah prekinuti prodaju oružja Izraelu”, kazala je Sultan.

Odvojeno, traži se zahtjev za sudsko preispitivanje zbog odluke Velike Britanije da obustavi svoje finansiranje Unrwa, UN-ove agencije za palestinske izbjeglice. Izazov je pokrenula advokatska firma Bindmans u ime britansko-palestinskog muškarca u pokušaju da zaštiti njegovu porodicu, izbjeglice registrirane u Unrwa.

U pravnom prigovoru se navodi da je odluka o suspenziji donesena nelogično i bez dužnog razmatranja dokaza, međunarodnih obaveza ili okvira za donošenje odluka Foreign Office-a.

Velika Britanija je obustavila finansiranje nakon navoda da je desetak osoblja Unrwa učestvovalo u napadu na Izrael 7. oktobra.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministri kažu da čekaju dva nezavisna izvještaja prije nego što donesu odluku o vraćanju finansiranja. Mnoge druge zemlje, uključujući Australiju i Kanadu, već su nastavile sa finansiranjem.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

U Izraelu održana “procjena operativne situacije”: Spremni smo na sve scenarije s Iranom

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je u nedjelju da je zemlja spremna da se nosi sa svakim scenarijem koji bi se mogao razviti s njegovim neprijateljem Iranom, saopćio je Ured ministra nakon sastanka na kojem je održana “procjena operativne situacije” sa visokim vojnim oficirima.

Kako je saopćeno, Izrael je ostao u pripravnosti zbog mogućeg uzvratnog napada na ubistvo iranskih generala 1. aprila.

“Po završetku procjene operativne situacije, ministar Gallant je naglasio da je odbrambeni establišment završio pripreme za odgovore u slučaju bilo kakvog scenarija koji bi se mogao razviti u odnosu na Iran”, saopćeno je iz njegovog ureda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iran je zaprijetio da će odgovoriti na navodni izraelski napad u Damasku u kojem je ubijeno sedam pripadnika Korpusa iranske revolucionarne garde, među njima i jedan viši komandant.

Viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe Yahya Rahima Safavija rekao je u nedjelju da nijedna izraelska ambasada više nije sigurna i da Teheran na sukob s Izraelom gleda kao na “legitimno i legalno pravo”.

Iranska agencija ISNA objavila je u nedjelju grafiku za koju kaže da prikazuje devet različitih tipova iranskih projektila za koje kaže da mogu pogoditi Izrael.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Von der Leyen: Uzvratićemo Putinovim prijateljima u Evropi

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednica Evropske komisije i kandidatkinja Evropske narodne partije desnog centra (EPP) za evropske izbore Ursula von der Leyen obećala je da će ”uzvratiti” krajnje desničarskim ”Putinovim prijateljima” u Evropi koji žele da ”otmu” njenu budućnost.

“Rusija ne pokušava samo da zbriše Ukrajinu sa lica zemlje. Agresija Rusije je šira: godinama preduzima hibridne napade na Evropu. Bilo putem sajber napada ili manipulacije društvenim medijima ili instrumentalizacije migranata“, rekla je Von der Leyen tokom svog obraćanja u Atini, gdje je prisustvovala 50. godišnjici formiranja vladajuće Nove demokratije (članice EPP).

Ona je istakla da “Putinovi prijatelji u Evropi“ pokušavaju da “ispočetka napišu historiju i otmu budućnost, bilo pod maskom populista ili demagoga. Bilo da se radi o AfD-u u Nemačkoj, o Nacionalnom okupljanju u Francuskoj, Konfederaciji u Poljskoj ili drugim. Imena su možda različita, ali cilj je isti: Oni gaze naše vrijednosti i žele da nam otmu budućnost“.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Von der Leyen je ocijenila da Evropa mora da poveća kolektivnu potrošnju za odbranu.

Nastavi čitati

SVIJET

Izrael pokrenuo zračne napade u istočnom Libanu nakon što im je Hezbollah oborio dron

Objavljeno

na datum

Administator

Izrael je rano jutros pokrenuo zračne napade na dolinu Bekaa u istočnom Libanu, rekla su Reutersu dva libanonska sigurnosna izvora, nekoliko sati nakon što je Hezbollah objavio da je oborio izraelski dron iznad Libana.

Izvori su rekli da je cilj izraelskog napada bio kamp za obuku grupe Hezbollah u selu Janta, blizu granice sa Sirijom.

Jedan od napada bio je usmjeren na grad Safri, u blizini istočnog grada Baalbeka, rekli su izvori, dodajući da nema podataka o žrtvama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hezbollah razmjenjuje vatru s Izraelom preko južne granice Libana od prošlogodišnjeg 8. oktobra, dan nakon što je palestinska grupa Hamas pokrenula napad na Izrael koji je doveo do eskalacije regionalnih napetosti.

Grupa koju podržava Iran preuzela je odgovornost za obaranje izraelske bespilotne letjelice ranije u subotu.

“Dron koji pripada izraelskoj vojsci, a koji su oborili islamski borci otpora iznad libanskog teritorija u subotu, 6. aprila 2024., je tipa Hermes 900”, navodi se u saopćenju Hezbollaha.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee je rekao da se dron srušio na teritoriju Libana nakon što ga je pogodio projektil zemlja-zrak. Incident je pod istragom, dodao je u objavi na društvenoj platformi X.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu