Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Šta će značiti pridruživanje BiH jedinstvenom području plaćanja u eurima

Objavljeno

na datum

Bosna i Hercegovina radi na tome da postane dio jedinstvenog područja plaćanja u eurima (SEPA), a na čemu je angažovana i Centralna banka Bosne i Hercegovine.

Nije cilj da euro bude bh. valuta umjesto konvertibilne marke, već da se građanima Bosne i Hercegovine osiguraju benefiti prilikom transfera u eurima. Evropska unija podržava nastojanje Bosne i Hercegovine da postane dio jedinstvenog područja plaćanja u eurima u koji su uključene i ostale države Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo).

Koristi za građane i privrednike

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju šta će uključivanje u jedinstveno područje plaćanja u eurima značiti za građane i privrednike, u Centralnoj banci su ukazali da će to značiti jednakost u domaćem i prekograničnom platnom prometu s državama koje su već dio ovog aranžmana. Zatim su detaljnije obrazložili šta će to podrazumijevati.

“Jedan od ključnih benefita je značajno smanjenje naknada za dolazne i odlazne (novčane) transfere, što predstavlja direktnu uštedu za korisnike. Prema procjeni Svjetske banke, zemlje Zapadnog Balkana koje nisu članice jedinstvenog područja plaćanja u eurima plaćaju šest puta veće naknade za prekogranična plaćanja u odnosu na zemlje koje su dio ovog područja. Ovo Bosnu i Hercegovinu stavlja u nepovoljan položaj koji se može korigovati pristupanjem jedinstvenom području plaćanja u eurima”, naglasili su.

Istakli su i to da će pristupanjem ovom području upravljanje plaćanjem biti jednostavnije, s obzirom na to da sva plaćanja imaju jednak format.

“Unapređenjem platnih sistema u Bosni i Hercegovini te uvođenjem inovativnih sistema za plaćanja, kao što je instant plaćanje uz postizanje funkcionalnosti s platnim infrastrukturama EU, u značajnoj mjeri se može pospješiti tržište. Osim povoljnijih uslova plaćanja, moguće je donijeti i inovacije u polju platnih usluga. To znači da će se korisnicima nuditi inovativne usluge bez obzira na nacionalne granice”, dodaju u Centralnoj banci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Koliko je značajno jedinstveno područje plaćanja u eurima govori podatak koji su izdvojili, a to je da ovo područje čini 36 država te da se više od 80 posto uvozno-izvoznih transakcija Bosne i Hercegovine realizuje s ovim zemljama, što omogućava transakcione uštede za privredu i građane. Kroz prethodno navedeni podatak se odražava i značaj za dijasporu.

“Egzaktan benefit potencijalnog pridruživanja ovom području jeste omogućavanje povoljnijih transfera doznaka od dijaspore koja generiše skoro 10 posto BDP-a Bosne i Hercegovine”, istakli su u Centralnoj banci.

Također su podsjetili da jedinstveno područje plaćanja u eurima ima 510 miliona ljudi te omogućava realizaciju 90 milijardi elektronskih transakcija godišnje, među kojima je više od 8.000 različitih finansijskih institucija i 25 miliona poslovnih subjekata. Ukazali su i na značaj u privlačenju stranih investicija.

“Ovom ogromnom mrežom nude se znatne prednosti, ne samo pravnim, već i fizičkim licima, unapređujući tržište i pružajući inovacije u polju poslovnih platnih usluga. Značaj ulaska u ovo područje leži u harmonizaciji s regulativom EU, što Bosni i Hercegovini otvara vrata za pozitivne promjene u privlačenju stranih investicija koje su u značajnoj mjeri trenutno iz država jedinstvenog područja plaćanja u eurima, kao i stimulaciju domaćeg tržišta kapitala”, naveli su.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Naglasili su da se ulaskom u ovo područje može značajno utjecati na rast digitalnih plaćanja i smanjenje upotrebe neformalnih kanala plaćanja za šta su konstatovali da se njime doprinosi ekonomskom razvoju i bližoj integraciji s evropskim tržištem.

Kada će BiH postati dio SEPA-e?

Na pitanje Klix.ba kada je izgledno da će Bosna i Hercegovina postati dio ovog područja, u Centralnoj banci su odgovorili da je u ovom trenutku teško precizirati tačan datum, ali da su svjesni, prvenstveno, zakonodavnih neusaglašenosti.

“Zbog toga je Centralna banka s entitetskim ministarstvima finansija i entitetskim agencijama za bankarstvo pokrenula mehanizam koordinacije u cilju pridruživanja jedinstvenom području plaćanja u eurima”, dodaju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Također su podsjetili da u ovim aktivnostima imaju podršku Svjetske banke, kroz modernizaciju platnih sistema država Zapadnog Balkana, i USAID-a. Prema njihovim riječima, imajući u vidu iskustva iz regije, kroz sinergijski učinak svih relevantnih institucija u Bosni i Hercegovini, mogući su značajni pomaci u narednom periodu u pogledu ispunjavanja zakonodavnih pretpostavki za članstvo u ovom području.

Ukazali su i na to da Centralna banka aktivno radi na analizi i pripremi potrebne infrastrukture za povezivanje s platnim infrastrukturama jedinstvenog područja plaćanja u eurima, što će biti moguće nakon ispunjavanja zakonodavnih uslova ovog područja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara od sada imaju svoju kancelariju, šefa kancelarije i savjetnika

Objavljeno

na datum

Administator

Vijeće ministara BiH usvojilo je novu odluku po kojoj oba zamjenika predsjedavajućeg imaju pravo na svoju kancelariju u kojoj su zaposlen šef kancelarije i savjetnik.

Zvaničan naziv je Odluka o kancalerijama zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Kancelarije su nadležne za obavljanje sljedećih poslova: planiraju aktivnosti zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara sa ciljem efikasnijeg i kvalitetnijeg izvršavanja obaveza utvrđenih Ustavom i zakonima BiH; pripremaju informativno-analitičke i druge materijale za potrebe zamjenika; obavljaju direktnu komunikaciju sa građanima za potrebe zamjenika predsjedavajućeg; sarađuju sa ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, vladama entiteta i Brčko distrikta, kao i međunarodnim institucijama i tijelima u zemlji te obavljaju i druge poslove za potrebe zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara”, navodi se u odluci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ovom mandatu predsjedavajuća je Borjana Krišto, a njeni zamjenici su ministri Staša Košarac i Zukan Helez.

Prema staroj odluci iz 2016. godine, koja se ovim stavlja van snage, postojala je jedna kancelarija za oba zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara. U njoj su mogli da imaju po jednog savjetnika, koji su bili pri kabinetu iz koga dolazi ministar.

Sada svako od njih ima svoju kancelariju sa po šefom kancelarije i jednim savjetnikom.

“Šefovi kancelarija i savjetnici zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara ostvaruju svoja prava iz radnog odnosa u resornim ministarstvima iz kojih dolaze zamjenici predsjedavajućeg. Kancelarije se finansiraju iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine, a putem resornih ministarstava iz kojih zamjenici predsjedavajućeg dolaze”, navodi se u novoj odluci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Izetbegović odbio Konakovićev poziv i objavio razloge zbog kojih ne dolazi na skup

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv skupu “Položaj i status Bošnjaka u regiji” kojeg organizuje lider NiP-a Elmedin Konaković, a javno je objavio i svoje razloge za takvu odluku.

“Primio sam poziv Elmedina Konakovića za ‘radni ručak’ o ‘položaju i statusu Bošnjaka u regiji’. Pozivu se, naravno, neću odazvati. Niz je razloga za to, a navest ću samo neke od njih”, napisao je lider SDA u uvodu.

“Osnovni razlog je Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes. Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Po njegovoj pameti Bošnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka.”

Izetbegoviću je čudan i sastav osoba kojima je upućen poziv.

“Nije pozvan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bošnjak, potpredsjednik Federacije BiH Bošnjak, premijer Federacije BiH Bošnjak – bez obzira što je nametnut, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su potpuno irelevantne.”

Kaže da se o statusu Bošnjaka ne može razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Saradnju sa predstavnicima Bošnjaka u državama regije su imali i imaju svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrani iz reda bošnjačkog naroda, te je u tom smislu Konakovićeva inicijativa – višak i pokušaj njegovog samonametanja i samopromocije.”

Kaže i da SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji.

“Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i djelu. Na kraju, smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u Sky-aplikaciji.”

Podsjetimo, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a, potvrdio je da će 12. aprila biti održan sastanak političkih predstavnika Bošnjaka cijelog regiona. Također je istakao da je sastanak dogovoren i prije nego se pojavila informacija o “Vaskršnjem saboru” kojeg organizuje Aleksandar Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tema sastanka je “Položaj i status Bošnjaka u regiji”.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Ni Stranka za BiH se neće odazvati Konakoviću: “Okuplja nas čovjek koji je pogazio volju birača”

Objavljeno

na datum

Administator

Delegat SBiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić nagovijestio je da se ova stranka neće odazvati pozivu lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka iz cijelog regiona.

Potez Konakovića nazvao je posljednjim u nizu nepromišljenih i nezrelih vladajuće Trojke, a lidera NiP-a “glavnog Bošnjaka u Trojci”.

“Ironično je da čovjek koji pogazi volju Bošnjaka na izborima 2022. godine i pristane ‘vezati konja gdje mu aga kaže’, hoće da okupi Bošnjake. Osim toga, očigledno je da je ovo pokušaj kopije Vučićevog poziva da okupi Srbe iz regije na Vaskršnjem saboru. Najtužnije od svega jeste što Dino ponižava intelekt naroda iz kojeg dolazi i misli da je njegova ‘mudrost’ toliko tajnovita da je niko ne može pročitati ispravno. Pri tome na spisku nema njegovih koalicionih partnera s kojima je pristao da se suspenduje ustav FBiH, i da u Bakincima da sve drugim koalicionim partnerima što ruši BiH”, napisao je Smajić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osim Stranke za BiH, pozivu Konakovića neće se odazvati ni SDA čiji predsjednik Bakir Izetbegović je također to potvrdio.

Osim njih, na spisku pozvanih učesnika su: Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke (Crna Gora), Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (Srbija), Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka, predsjednik SDP Srbija Rasim Ljajić, Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Hrvatska), Munir Kolašinac, predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Makedonije, Mirzet Džogović, predsjednik Bošnjačke stranke Kosova, Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke Kosova, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed, Sevlid Hurtić, predsjednik BH Zeleni, Bayram Akgul i predsjednik Poslovnog savjeta Turske i Crne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu