Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Svetlana Cenić: Dodik nije naučio šta je javni dug, ovo je pet savjeta kako se nositi s visokim cijenama

Objavljeno

na datum

Ekonomistica Svetlana Cenić je bila gošća Klix Studija s Emelom Burdžović, a tom prilikom je govorila o političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Za građane je imala pet savjeta kako da se nose s ekonomskom krizom.

Ne misli da će početak pregovora o članstvo u Evropskoj uniji značiti da će Bosna i Hercegovina biti uređenija država. Prema njenim riječima, početak pregovora će biti poklon EU i vjetar u leđa državnoj vlasti. Konstatovala je da je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kao jedan od uslova za početak pregovora, usvojen zbog privrednika.

O evropskim zakonima

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mi nismo ništa usvojili, ali rekli smo da smo usvojili evropske zakone pa je EU rekla da to nisu evropski zakoni. Bilo je 12:5 sati, a ne 11:55 da se usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca jer bi ih privrednici pokidali usljed transfera novca i provjera porijekla novca – to nije jednostavan proces”, izjavila je.

Cenić je za prošle sedmice usvojen Zakon o sprečavanju sukoba interesa, koji je bio još jedan uslov za početak pregovora s EU, konstatovala da ne zna mnogo i pita se kako će se sukob interesa uopće utvrđivati s obzirom na to kakav je ovaj zakon. Smatra da građani Bosne i Hercegovine neće ništa osjetiti od početka pregovora.

O ekonomiji BiH

U nastavku gostovanja je govorila o ekonomskoj situaciji. Osvrnula se na tvrdnju premijera Republike Srpske Radovana Viškovića (SNSD) da je zaduženje ovog entiteta na historijskom minimumu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Bože, šta mu je maksimum ako mu je ovo minimum. Dobro, Višković je čuveni matematičar i ekonomista. Trebali su ga pitati otkada se računa javni dug, otkada se iskazuje javni dug da bi govorio o historijskom minimumu. To nije tako, a oni vole to tako predstaviti pa da se vječito hvale malom zaduženošću”, rekla je.

Ocijenila je da je Bosna i Hercegovina prezadužena u odnosu na ono što se ulaže da bi država dobila novu vrijednost. Ukazala je da ekonomski rast od tri posto ništa ne znači za državu poput Bosne i Hercegovine, ali da znači za državu poput Njemačke. Također se osvrnula i na tvrdnju premijera RS-a Milorada Dodika (SNSD) da je ekonomska situacija bolja u RS-u nego u Njemačkoj.

“Njemačka objavljuje posljednje podatke prema kojima ide gore. Ona objelodani probleme i riješi ih. Mi ih krijemo i nikada ih ne riješimo. Kada je sve stabilno, šta će im onda Međunarodni monetarni fond (MMF), zašto su raspoloženi za MMF”, pitala je Cenić.

Negira tvrdnju vlasti RS-a da je ovaj entitet ekonomski stabilan pa ih je pozvala da kažu koliko vlada duguje dobavljačima, koje isplate kasne, koliki je dug zdravstva. Ne vjeruje da je tek tako ostvarivo da miminalna plata u Federaciji Bosne i Hercegovine bude 1.000 KM, kako to entitetske vlasti najavljuju. Upozorila je da se odluka o tome ne može tek tako donijeti jer se u suprotnom može desiti ono što se desilo u RS-u.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Nakon Dodikove odluke da (minimalna plata) mora biti toliko i toliko, firme se zatvaraju. Tešanj će im poslati zahvalnicu jer su dobili radnu snagu iz susjedstva”, napomenula je.

Saglasna je s tim da je cilj Dodikovih pritisaka na Centralnu banku Bosne i Hercegovine da dobije novac za koji Dodik tvrdi da će ga uložiti u infrastrukturu. No, Cenić smatra da Dodik još nije naučio šta znače neki od osnovnih ekonomskih pojmova.

“Prva ću tražiti da idem iz BiH”

“Stalno govori o infrastrukturnim projektima – što ih do sada nije uradio? On je čovjek koji još nije naučio šta je javni dug. Čovjek koji je toliko dugo u vlasti to mora imati u jagodicama. Napišu mu pa govori o tome. Ovo što on hoće, vidi višak para, ali taj višak ne postoji. Sve te pare nekom pripadaju. On bi te pare u komercijalne banke pa bi on od njih uzeo za investicije. To ne može, ne postoji”, istakla je.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kako je kazala, ako se udari na valutu i monetarnu politiku, to je kraj.

“Prva ću tražiti da idem vani. Bit će nemoguće živjeti u takvim uslovima. Istinski nas vezuju indirektni porezi i valuta. Jedini razlog zašto nemamo junk (smeće) kreditni rejting jeste stabilnost indirektnih poreza i stabilnost valute”, dodaje.

Savjeti

Cenić je zatim govorila o inflaciji. Kako je izjavila cijene su katastrofa pa se i sama stane i pita se kuda novac odlazi. Za građane je imala pet savjeta kako da se nose s visokim cijenama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Prvi i osnovni savjet – mijenjajte vlast. Drugo, pozdravljam što su Sarajlije podržale Palestinu, ali neka izađu i podrže sebe. Treće, ne trebaju silne inspekcije jer je to šamaranje privrednika, već tražiti listu, kalkulaciju prema kojoj se prave cijene pa da porede i vide kolika je zarada. Četvrto, limeni ljubimac ne može biti važniji od toga da kupite hranu i lijekove. Ima nekome kome treba, ali kada izađem u pojedinim dijelovima dana, to nisu radni ljudi u vozilima. Peto, borite se za sebe. Nađite onoga za koga ste glasali i pitajte ga zašto ništa ne radi da se ekonomska situacija stabilizuje, zašto imamo najveću inflaciju, zašto je statistika netačna, zašto su socijalne razlike sve veće”, savjetovala je.

Govoreći o Igoru, sinu Milorada Dodika, izjavila je da je on planiran za “prijestolonasljednika” te da ga dugo tako oslovljava. Na napomenu naše novinarke da je Dodik poručio da je ponosan na svoju djecu, odgovorila je da su i “Milošević, Čaušesku, Tuđman bili ponosni na svoju djecu”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara od sada imaju svoju kancelariju, šefa kancelarije i savjetnika

Objavljeno

na datum

Administator

Vijeće ministara BiH usvojilo je novu odluku po kojoj oba zamjenika predsjedavajućeg imaju pravo na svoju kancelariju u kojoj su zaposlen šef kancelarije i savjetnik.

Zvaničan naziv je Odluka o kancalerijama zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Kancelarije su nadležne za obavljanje sljedećih poslova: planiraju aktivnosti zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara sa ciljem efikasnijeg i kvalitetnijeg izvršavanja obaveza utvrđenih Ustavom i zakonima BiH; pripremaju informativno-analitičke i druge materijale za potrebe zamjenika; obavljaju direktnu komunikaciju sa građanima za potrebe zamjenika predsjedavajućeg; sarađuju sa ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, vladama entiteta i Brčko distrikta, kao i međunarodnim institucijama i tijelima u zemlji te obavljaju i druge poslove za potrebe zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara”, navodi se u odluci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ovom mandatu predsjedavajuća je Borjana Krišto, a njeni zamjenici su ministri Staša Košarac i Zukan Helez.

Prema staroj odluci iz 2016. godine, koja se ovim stavlja van snage, postojala je jedna kancelarija za oba zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara. U njoj su mogli da imaju po jednog savjetnika, koji su bili pri kabinetu iz koga dolazi ministar.

Sada svako od njih ima svoju kancelariju sa po šefom kancelarije i jednim savjetnikom.

“Šefovi kancelarija i savjetnici zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara ostvaruju svoja prava iz radnog odnosa u resornim ministarstvima iz kojih dolaze zamjenici predsjedavajućeg. Kancelarije se finansiraju iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine, a putem resornih ministarstava iz kojih zamjenici predsjedavajućeg dolaze”, navodi se u novoj odluci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Izetbegović odbio Konakovićev poziv i objavio razloge zbog kojih ne dolazi na skup

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv skupu “Položaj i status Bošnjaka u regiji” kojeg organizuje lider NiP-a Elmedin Konaković, a javno je objavio i svoje razloge za takvu odluku.

“Primio sam poziv Elmedina Konakovića za ‘radni ručak’ o ‘položaju i statusu Bošnjaka u regiji’. Pozivu se, naravno, neću odazvati. Niz je razloga za to, a navest ću samo neke od njih”, napisao je lider SDA u uvodu.

“Osnovni razlog je Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes. Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Po njegovoj pameti Bošnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka.”

Izetbegoviću je čudan i sastav osoba kojima je upućen poziv.

“Nije pozvan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bošnjak, potpredsjednik Federacije BiH Bošnjak, premijer Federacije BiH Bošnjak – bez obzira što je nametnut, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su potpuno irelevantne.”

Kaže da se o statusu Bošnjaka ne može razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Saradnju sa predstavnicima Bošnjaka u državama regije su imali i imaju svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrani iz reda bošnjačkog naroda, te je u tom smislu Konakovićeva inicijativa – višak i pokušaj njegovog samonametanja i samopromocije.”

Kaže i da SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji.

“Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i djelu. Na kraju, smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u Sky-aplikaciji.”

Podsjetimo, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a, potvrdio je da će 12. aprila biti održan sastanak političkih predstavnika Bošnjaka cijelog regiona. Također je istakao da je sastanak dogovoren i prije nego se pojavila informacija o “Vaskršnjem saboru” kojeg organizuje Aleksandar Vučić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tema sastanka je “Položaj i status Bošnjaka u regiji”.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Ni Stranka za BiH se neće odazvati Konakoviću: “Okuplja nas čovjek koji je pogazio volju birača”

Objavljeno

na datum

Administator

Delegat SBiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić nagovijestio je da se ova stranka neće odazvati pozivu lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka iz cijelog regiona.

Potez Konakovića nazvao je posljednjim u nizu nepromišljenih i nezrelih vladajuće Trojke, a lidera NiP-a “glavnog Bošnjaka u Trojci”.

“Ironično je da čovjek koji pogazi volju Bošnjaka na izborima 2022. godine i pristane ‘vezati konja gdje mu aga kaže’, hoće da okupi Bošnjake. Osim toga, očigledno je da je ovo pokušaj kopije Vučićevog poziva da okupi Srbe iz regije na Vaskršnjem saboru. Najtužnije od svega jeste što Dino ponižava intelekt naroda iz kojeg dolazi i misli da je njegova ‘mudrost’ toliko tajnovita da je niko ne može pročitati ispravno. Pri tome na spisku nema njegovih koalicionih partnera s kojima je pristao da se suspenduje ustav FBiH, i da u Bakincima da sve drugim koalicionim partnerima što ruši BiH”, napisao je Smajić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Osim Stranke za BiH, pozivu Konakovića neće se odazvati ni SDA čiji predsjednik Bakir Izetbegović je također to potvrdio.

Osim njih, na spisku pozvanih učesnika su: Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke (Crna Gora), Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (Srbija), Sulejman Ugljanin, predsjednik SDA Sandžaka, predsjednik SDP Srbija Rasim Ljajić, Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (Hrvatska), Munir Kolašinac, predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Makedonije, Mirzet Džogović, predsjednik Bošnjačke stranke Kosova, Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke Kosova, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed, Sevlid Hurtić, predsjednik BH Zeleni, Bayram Akgul i predsjednik Poslovnog savjeta Turske i Crne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu