Connect with us

Nekategorisano

USK: Informativna kampanja „Poštuj život ne oružje“

Objavljeno

na datum

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju!

Danas je u Bihaću prezentirana kampanja „Poštuj život ne oružje“ koja ima za cilj ohrabriti građane za dobrovoljnu predaju ilegalno posjedovanog oružja.

Kampanja se provodi na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine i to Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, te svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu informisanost i podršku Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a sve u saradnji sa i tehničkom podrškom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kampanja se provodi u tri talasa od čega je u prvom talasu fokus stavljen stavljen na teme femicida i zloupotrebe oružja, u drugom talasu na odgovorno držanje oružja i u završnom trećem talasu na amnestiranu predaju nelegalnog oružja.

Kampanja skreće pažnju na to da nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki u Bosni i Hercegovini, te poziva na dobrovoljnu predaju nelegalnog oružja iz razloga što se vatrenim oružjem počini više od polovine ubistava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje.

Informativna kampanja „Poštuj život ne oružje“ je odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem sa tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti. Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opštu akciju kako bi se spriječili slučajevi upotrebe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

U skladu sa Zakonom o oružju i municiji Unsko-sanskog kantona, pozivaju se građani da Policiji Unsko-sanskog kantona dobrovoljno predaju minsko eksplozivna sredstva, oružje i municiju zaostalu iz ratnog perioda. Građani koji dobrovoljno predaju navedeno oružje biće amnestirani od sankcija ukoliko protiv njih već nije pokrenut postupak zbog nedozvoljenog držanja minsko eksplozivnih sredstava, oružja i municije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Neadekvatno osigurano/čuvano oružje u legalnom posjedu i oružje u nelegalnom posjedu predstavljaju opasnost za sigurnost porodica, građanki i građana, posebno onih najranjivijih – djece i žena koje su primarne žrtve. Prisutnost vatrenog oružja u domaćinstvu, predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti porodice i povećava rizik od teškog povređivanja i ubistva. Muškarci starosti od 19 do 35 godina počine oko 40 posto svih ubistava vatrenim oružjem za šta najčešće bivaju kažnjeni dugogodišnjim zatvorskim kaznama.

Većina relevantnih zakona u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog ko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu, tako da se određeno oružje može dobrovoljno predati nadležnoj policijskoj agenciji u BiH uz određene uslove u zavisnosti od mjesta prebivališta, o čemu se detaljne informacije mogu dobiti pozivom na 122. Mogućnost predaje bez sankcija zakon dozvoljava ukoliko protiv osobe koja je u posjedu nelegalnog vatrenog oružja prethodno nije pokrenuta policijska aktivnost, odnosno istraga po tom pitanju.

Zakoni također sadrže kaznene odredbe kojima su zaprijećene kazne onima koji u posjedu drže nelegalno oružje i propuste da ga na vrijeme predaju, te tako izbjegnu nesreće, ali i krivično gonjenje. Nezakonito držanje oružja je krivično djelo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne u trajanju i do 10 godina, novčane kazne od 500 do 5.000 KM koje se izriču posebnim zakonima, kao i trajno oduzimanje oružja.

Ukoliko imate nelegalno oružje u posjedu, uz činjenicu da time dovodite u opasnost sebe, članove svoje porodice i sve u vašoj okolini, imajte na umu i to da policijski službenici svakodnevno, u okviru svojih aktivnosti, rade na otkrivanju i pronalaženju takvog oružja i u skladu sa zakonom, procedurama i saradnjom sa nadležnim tužilaštvima procesuiraju one koji se ogluše o zakonske odredbe i držanjem nelegalnog oružja ugroze sve u svojoj blizini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tokom 2022. godine policijski službenici u BiH su oduzeli 1.234, a godinu ranije 1.396 komada oružja, a neodgovorne osobe koje su bile u posjedu nelegalnog oružja suočili su se sa odgovarajućim sankcijama. Dobrovoljno predato kao i oduzeto oružje se kontrolisano uništava, i od 2016. godine uništeno je 25.588 komada i pripadajućih dijelova oružja. Kako bi se stvorilo sigurno okruženje za sve u Bosni i Hercegovini, od ključne je važnosti smanjiti broj oružja u nelegalnom posjedu građana.

“Držanjem nelegalnog oružja u kući i neodgovornim čuvanjem legalnog oružja dovodimo u opasnost sebe i sve u njegovoj blizini, a najčešće stradaju najranjiviji! Anonimno kontaktirajte nadležnu policijsku agenciju pozivom na 122 u vašem mjestu prebivališta kako biste dobili više informacija o dobrovoljnoj predaji. Pozivom prema nadležnoj policijskoj upravi bez sankcije se mogu anonimno prijaviti i municija i eksplozivne naprave uočene na javnim mjestima ili površinama. Predajte nelegalno oružje bez straha od sankcije i za mirniji san, spriječite tragediju!”, poručuje se, između ostalog kampanjom “Poštuj život, ne oružje”.

Kampanja je podržana kroz projekat „Prevencija i smanjenja posjeda ilegalnog oružja u BiH“, kojeg finansiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nekategorisano

MUP USK: Povlačenje međunarodne potjernice Kokić Ognjanom

Objavljeno

na datum

Administator

MUP USK

Sektoru kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova USK-a Bihać od strane Kantonalnog suda Bihać dostavljena je Naredba kojom se povlači međunarodna potjernica u odnosu na osumnjičenog: Kokić Ognjan, sin Radivoja, rođen 23.10.1982.g. u Sarajevu.

Naime, Kokić Ognjan je postupkom ekstradicije izručen Bosni i Hercegovini dana 02.02.2024.g. na MGP Hrvatska Kostajnica-Kostajnica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

Nekategorisano

Na Ahiret preselila KADIĆ (BABIĆ) SIFETA

Objavljeno

na datum

Administator

Tužnim srcem javljamo rodbini, prijateljima i komšijama žalosnu vijest da je naša draga KADIĆ (BABIĆ) SIFETA dana 26.02.2024.god. nakon kraće bolesti u 93-oj godini života preselila na Ahiret.

Dženaza mile nam rahmetlije polazi ispred džamije Ripač u utorak 27.02.2024.god. u 15:15 poslije ikindije namaza, a klanjanje i ukop će se obaviti na mezarju PALAČCI u 15:30 sati.

Da joj se Allah dž.š. smiluje i podari dženent, a porodici sabur.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

Nekategorisano

Kantonalni sud Bihać: Objavljena prvostepena presuda u predmetu Makbeg Murić

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon održanog usmenog, glavnog i javnog pretresa u krivičnom postupku protiv optuženog Makbeg Murića, Kantonalni sud u Bihaću je dana 21.02.2024. godine donio i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu broj 01 0 K 019194 23 K, kojom je optuženi oglašen krivim za krivično djelo Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 2. u vezi sa krivičnim djelom Ugrožavanje javnog prometa iz člana 332. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, pa je sud uz primjenu istih zakonskih propisa, te odredaba člana 42. i člana 49.stav 1.) KZ FBiH optuženog i osudio na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine i 6 (šest) mjeseci.

Na osnovu člana 77. stav 1. a u vezi sa članom 71. tačka d) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, optuženom Makbegu Muriću izriče se sigurnosna mjera zabrane upravljanja prevoznim sredstvom „B“ kategorije u trajanju od 2 (dvije) godine, računajući od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme izvršenja kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Na osnovu člana 202. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine optuženi se obavezuje na plaćanje troškova krivičnog postupka u iznosu od 2.840,00 KM i paušala u iznosu od 200,00 KM, a koje je dužan platiti u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na osnovu člana 212. stav 3. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, oštećeni Ž. M. i P. E. sa imovinskopravnim zahtjevom upućuju se na parnični postupak.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 (petnaest) dana od dana prijema pismenog otpravka iste,saopćeno je iz Kantonalnog suda u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu