Connect with us

SVIJET

Izraelska blokada dovela do “eksplozije” smrti djece zbog pothranjenosti i bolesti

Objavljeno

na datum

Pojas Gaze pod izraelskom opsadom suočava se s eksplozijom smrtnosti djece zbog alarmantnog nedostatka hrane, rastuće pothranjenosti i neobuzdanog širenja bolesti, upozorile su brojne agencije UN-a.

Gotovo 20 sedmica izraelskog rata na palestinskom teritoriju, agencije UN-a upozorile su da su hrana i sigurna voda postali “nevjerovatno rijetki”, dodajući da su gotovo sva mala djeca bolovala od zaraznih bolesti.

“Pojas Gaze je spreman svjedočiti eksploziji smrtnosti djece koja se može spriječiti, što bi pogoršalo ionako nepodnošljivu razinu smrtnosti djece u Gazi”, rekao je Ted Chaiban, zamjenik voditelja humanitarne akcije UN-ove agencije za djecu UNICEF.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Najmanje 90 posto djece mlađe od pet godina u Gazi pogođeno je jednom ili više zaraznih bolesti, prema zajedničkoj procjeni agencija UN-a za djecu, hranu i zdravlje.

Gotovo 70 posto je imalo proljev u dvije sedmice prije procjene, što je povećanje od 23 puta u odnosu na početnu vrijednost iz 2022. godine.

“Glad i bolest su smrtonosna kombinacija. Gladna, oslabljena i duboko traumatizirana djeca češće obolijevaju, a bolesna djeca, posebno s proljevom, ne mogu dobro apsorbirati hranjive tvari. To je opasno i tragično i događa se pred našim očima”, rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve Mike Ryan u izjavi.

Izraelski napad na Gazu ubio je više od 29.000 ljudi, većinom žena i djece, prema Ministarstvu zdravstva Gaze. Od početka rata, Gaza je zapala u prehrambenu krizu, a vanjska pomoć je ozbiljno ograničena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Procjena UN-a pokazala je da je više od 15 posto djece mlađe od 2 godine u sjevernoj Gazi, jedno od šest, bilo akutno pothranjeno, dok je tri posto patilo od teške iscrpljenosti opasne po život.

“Budući da su podaci prikupljeni u januaru, situacija će danas vjerojatno biti još teža”, upozorile su agencije UN-a.

U južnoj Gazi, pet posto djece mlađe od dvije godine bilo je akutno pothranjeno, prema procjeni. Prije rata, samo 0,8 posto djece mlađe od pet godina u Gazi se smatralo akutno pothranjenim, istaknule su agencije UN-a.

“Ovakav pad stanja uhranjenosti stanovništva u tri mjeseca je bez presedana na globalnoj razini”, rekli su.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

U Izraelu održana “procjena operativne situacije”: Spremni smo na sve scenarije s Iranom

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je u nedjelju da je zemlja spremna da se nosi sa svakim scenarijem koji bi se mogao razviti s njegovim neprijateljem Iranom, saopćio je Ured ministra nakon sastanka na kojem je održana “procjena operativne situacije” sa visokim vojnim oficirima.

Kako je saopćeno, Izrael je ostao u pripravnosti zbog mogućeg uzvratnog napada na ubistvo iranskih generala 1. aprila.

“Po završetku procjene operativne situacije, ministar Gallant je naglasio da je odbrambeni establišment završio pripreme za odgovore u slučaju bilo kakvog scenarija koji bi se mogao razviti u odnosu na Iran”, saopćeno je iz njegovog ureda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iran je zaprijetio da će odgovoriti na navodni izraelski napad u Damasku u kojem je ubijeno sedam pripadnika Korpusa iranske revolucionarne garde, među njima i jedan viši komandant.

Viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe Yahya Rahima Safavija rekao je u nedjelju da nijedna izraelska ambasada više nije sigurna i da Teheran na sukob s Izraelom gleda kao na “legitimno i legalno pravo”.

Iranska agencija ISNA objavila je u nedjelju grafiku za koju kaže da prikazuje devet različitih tipova iranskih projektila za koje kaže da mogu pogoditi Izrael.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Von der Leyen: Uzvratićemo Putinovim prijateljima u Evropi

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednica Evropske komisije i kandidatkinja Evropske narodne partije desnog centra (EPP) za evropske izbore Ursula von der Leyen obećala je da će ”uzvratiti” krajnje desničarskim ”Putinovim prijateljima” u Evropi koji žele da ”otmu” njenu budućnost.

“Rusija ne pokušava samo da zbriše Ukrajinu sa lica zemlje. Agresija Rusije je šira: godinama preduzima hibridne napade na Evropu. Bilo putem sajber napada ili manipulacije društvenim medijima ili instrumentalizacije migranata“, rekla je Von der Leyen tokom svog obraćanja u Atini, gdje je prisustvovala 50. godišnjici formiranja vladajuće Nove demokratije (članice EPP).

Ona je istakla da “Putinovi prijatelji u Evropi“ pokušavaju da “ispočetka napišu historiju i otmu budućnost, bilo pod maskom populista ili demagoga. Bilo da se radi o AfD-u u Nemačkoj, o Nacionalnom okupljanju u Francuskoj, Konfederaciji u Poljskoj ili drugim. Imena su možda različita, ali cilj je isti: Oni gaze naše vrijednosti i žele da nam otmu budućnost“.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Von der Leyen je ocijenila da Evropa mora da poveća kolektivnu potrošnju za odbranu.

Nastavi čitati

SVIJET

Izrael pokrenuo zračne napade u istočnom Libanu nakon što im je Hezbollah oborio dron

Objavljeno

na datum

Administator

Izrael je rano jutros pokrenuo zračne napade na dolinu Bekaa u istočnom Libanu, rekla su Reutersu dva libanonska sigurnosna izvora, nekoliko sati nakon što je Hezbollah objavio da je oborio izraelski dron iznad Libana.

Izvori su rekli da je cilj izraelskog napada bio kamp za obuku grupe Hezbollah u selu Janta, blizu granice sa Sirijom.

Jedan od napada bio je usmjeren na grad Safri, u blizini istočnog grada Baalbeka, rekli su izvori, dodajući da nema podataka o žrtvama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hezbollah razmjenjuje vatru s Izraelom preko južne granice Libana od prošlogodišnjeg 8. oktobra, dan nakon što je palestinska grupa Hamas pokrenula napad na Izrael koji je doveo do eskalacije regionalnih napetosti.

Grupa koju podržava Iran preuzela je odgovornost za obaranje izraelske bespilotne letjelice ranije u subotu.

“Dron koji pripada izraelskoj vojsci, a koji su oborili islamski borci otpora iznad libanskog teritorija u subotu, 6. aprila 2024., je tipa Hermes 900”, navodi se u saopćenju Hezbollaha.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee je rekao da se dron srušio na teritoriju Libana nakon što ga je pogodio projektil zemlja-zrak. Incident je pod istragom, dodao je u objavi na društvenoj platformi X.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu