Connect with us

SVIJET

Najveća bolnica u Gazi potpuno van funkcije, izraelska vojska zarobila 70 članova osoblja

Objavljeno

na datum

Borbe, nestašice goriva i izraelski napadi potpuno su ugasili najveću bolnicu u Gazi koja je još uvijek funkcionirala, rekli su lokalni i zdravstveni dužnosnici UN-a.

Bolnica Nasser u južnom gradu Khan Younis prestala je raditi rano u nedjelju, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze Ashraf al-Qidra.

Bolnica je još uvijek pružala utočište brojnim pacijentima koji su patili od ratnih rana i pogoršanja zdravstvene krize u Gazi, ali nije bilo struje i dovoljno osoblja da ih sve liječi, rekli su zdravstveni dužnosnici.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Qidra je rekla da je opskrba vodom bolnice prekinuta jer generatori nisu radili tri dana, kanalizacija je preplavila hitne službe, a preostalo osoblje nije imalo načina liječiti pacijente na intenzivnoj njezi.

Nedostatak zaliha kisika – također rezultat nedostatka struje – uzrokovao je smrt najmanje sedam pacijenata, rekao je.

“Potpuno je van upotrebe. Postoje samo četiri medicinska tima, 25 djelatnika, koji se trenutno brinu za pacijente unutar ustanove”, rekao je.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je na Twitteru u nedjelju da bolnica Nasser “više ne radi”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da timu WHO-a nije bilo dopušteno ući u medicinski kompleks u petak ili subotu kako bi dostavio gorivo za generatore.

Oko 200 pacijenata ostalo je zarobljeno u bolnici bez hrane i vode, uključujući 20 kojima su bile potrebne hitne intervencije, dodao je Tedros.

Član izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz u međuvremenu je zaprijetio da će Izrael pokrenuti kopnenu invaziju na Rafah ako preostali izraelski taoci koje drži Hamas ne budu oslobođeni do početka ramazana za tri sedmice.

Više od polovice 2,3 miliona Palestinaca iz enklave potražilo je utočište u južnom gradu, nakon što su poslušali izraelske naredbe o evakuaciji ranije tokom rata.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bolnice u Gazi bile su žarište četveromjesečnog rata između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas. Izraelska zračna i kopnena ofanziva opustošila je veći dio Gaze i protjerala gotovo sve njezine stanovnike iz svojih domova. Palestinske zdravstvene vlasti kažu da je ubijeno 28.985 ljudi, većinom civila.

Izraelske kopnene snage pokrenule su napad na bolnicu Nasser u četvrtak. Vojska je u izjavi ustvrdila da se stotine militanata skrivaju u bolnici, a neki su se predstavljali kao medicinsko osoblje. Objavio je slike oružja za koje je rekao da je pronađeno zajedno s lijekovima koji su prebačeni iz Izraela i namijenjeni za više od 100 talaca otetih iz Izraela i koje drži Hamas.

“Paketi lijekova koji su pronađeni bili su zapečaćeni i nisu bili prebačeni taocima”, rekla je vojska.

Hamas odbacuje izraelske optužbe, rekavši da služe kao izgovor za uništavanje zdravstvenog sustava.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

IDF je u nedjelju saopćio da je uhapsio više od 100 osumnjičenih militanata Hamasa u krugu bolnice. Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da je među privedenima 70 medicinskog osoblja, kao i pacijenti u bolničkim krevetima.

Vojska je tvrdila da se napad dogodio “bez ozljeđivanja pacijenata i medicinskog osoblja, te u skladu s vrijednostima IDF-a i međunarodnim pravom”.

Većina bolnica u Gazi stavljena je izvan pogona zbog borbi i nedostatka goriva, ostavljajući populaciju od 2,3 miliona bez odgovarajuće zdravstvene skrbi. Mnogi u međunarodnoj zajednici rekli su da bolnice moraju biti zaštićene u skladu s međunarodnim pravom.

Posljednji udarac uništenom zdravstvenom sektoru u Gazi došao je kad se Izrael pripremao za napad na najjužniji grad Rafah, dom više od milijun uglavnom raseljenih Palestinaca koji žive u očajnim uslovima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

U Izraelu održana “procjena operativne situacije”: Spremni smo na sve scenarije s Iranom

Objavljeno

na datum

Administator

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je u nedjelju da je zemlja spremna da se nosi sa svakim scenarijem koji bi se mogao razviti s njegovim neprijateljem Iranom, saopćio je Ured ministra nakon sastanka na kojem je održana “procjena operativne situacije” sa visokim vojnim oficirima.

Kako je saopćeno, Izrael je ostao u pripravnosti zbog mogućeg uzvratnog napada na ubistvo iranskih generala 1. aprila.

“Po završetku procjene operativne situacije, ministar Gallant je naglasio da je odbrambeni establišment završio pripreme za odgovore u slučaju bilo kakvog scenarija koji bi se mogao razviti u odnosu na Iran”, saopćeno je iz njegovog ureda.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iran je zaprijetio da će odgovoriti na navodni izraelski napad u Damasku u kojem je ubijeno sedam pripadnika Korpusa iranske revolucionarne garde, među njima i jedan viši komandant.

Viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe Yahya Rahima Safavija rekao je u nedjelju da nijedna izraelska ambasada više nije sigurna i da Teheran na sukob s Izraelom gleda kao na “legitimno i legalno pravo”.

Iranska agencija ISNA objavila je u nedjelju grafiku za koju kaže da prikazuje devet različitih tipova iranskih projektila za koje kaže da mogu pogoditi Izrael.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

Von der Leyen: Uzvratićemo Putinovim prijateljima u Evropi

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednica Evropske komisije i kandidatkinja Evropske narodne partije desnog centra (EPP) za evropske izbore Ursula von der Leyen obećala je da će ”uzvratiti” krajnje desničarskim ”Putinovim prijateljima” u Evropi koji žele da ”otmu” njenu budućnost.

“Rusija ne pokušava samo da zbriše Ukrajinu sa lica zemlje. Agresija Rusije je šira: godinama preduzima hibridne napade na Evropu. Bilo putem sajber napada ili manipulacije društvenim medijima ili instrumentalizacije migranata“, rekla je Von der Leyen tokom svog obraćanja u Atini, gdje je prisustvovala 50. godišnjici formiranja vladajuće Nove demokratije (članice EPP).

Ona je istakla da “Putinovi prijatelji u Evropi“ pokušavaju da “ispočetka napišu historiju i otmu budućnost, bilo pod maskom populista ili demagoga. Bilo da se radi o AfD-u u Nemačkoj, o Nacionalnom okupljanju u Francuskoj, Konfederaciji u Poljskoj ili drugim. Imena su možda različita, ali cilj je isti: Oni gaze naše vrijednosti i žele da nam otmu budućnost“.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Von der Leyen je ocijenila da Evropa mora da poveća kolektivnu potrošnju za odbranu.

Nastavi čitati

SVIJET

Izrael pokrenuo zračne napade u istočnom Libanu nakon što im je Hezbollah oborio dron

Objavljeno

na datum

Administator

Izrael je rano jutros pokrenuo zračne napade na dolinu Bekaa u istočnom Libanu, rekla su Reutersu dva libanonska sigurnosna izvora, nekoliko sati nakon što je Hezbollah objavio da je oborio izraelski dron iznad Libana.

Izvori su rekli da je cilj izraelskog napada bio kamp za obuku grupe Hezbollah u selu Janta, blizu granice sa Sirijom.

Jedan od napada bio je usmjeren na grad Safri, u blizini istočnog grada Baalbeka, rekli su izvori, dodajući da nema podataka o žrtvama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Hezbollah razmjenjuje vatru s Izraelom preko južne granice Libana od prošlogodišnjeg 8. oktobra, dan nakon što je palestinska grupa Hamas pokrenula napad na Izrael koji je doveo do eskalacije regionalnih napetosti.

Grupa koju podržava Iran preuzela je odgovornost za obaranje izraelske bespilotne letjelice ranije u subotu.

“Dron koji pripada izraelskoj vojsci, a koji su oborili islamski borci otpora iznad libanskog teritorija u subotu, 6. aprila 2024., je tipa Hermes 900”, navodi se u saopćenju Hezbollaha.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee je rekao da se dron srušio na teritoriju Libana nakon što ga je pogodio projektil zemlja-zrak. Incident je pod istragom, dodao je u objavi na društvenoj platformi X.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu