Connect with us

BUŽIM

Bužim: Iznos članarine Islamskoj zajednici posvađao dio džematlija i rukovodstvo

Objavljeno

na datum

Prošle sedmice su održani protesti građana u Bužimu koji su nezadovoljni povećanim iznosom članarine u Islamskoj zajednici BiH koja sada iznosi 120 KM na godišnjem nivou, odnosno 10 KM na mjesečnom nivou.

U nekim džematima je ta članarina iznosila 30 KM, ali prema novom Pravilniku o članstvu i članarini u Islamskoj zajednici BiH došlo je do poskupljenja u određenim džematima.

Na prošlosedmičnom skupu Zlatko Crinjac, predsjednik džematskog odbora Kamenica Bužim, rekao je da je donesena odluka o iznosu članarine od 120 KM bez konsultacije sa džematima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Članarina od 120 KM je najveća u BiH, a iz iste Medžlis finansira samo plate imama, a troškove poput grijanja i čišćenja džamija, održavanje mekteba ostaju briga džemata”, navodi se u govoru koji je pročitan na protestima.

Ovim povodom smo kontaktirali i predsjednika Izvršnog odbora MIZ Bužim Eniza ef. Veladžića.

On je za Klix.ba kazao da je Sabor Islamske zajednice u aprilu 2023. godine donio Pravilnik o članstvu i članarini koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

Kako je objasnio, Pravilnik predviđa da članarina na nivou jednog medžlisa (općine) bude jedinstvena. Nastojanja Rijaseta su da ona u narednoj fazi bude jedinstvena na teritoriji cijele BiH.

“Kada je u pitanju višedecenijska praksa na teritoriji Medžlisa IZ Bužim i još nekim medžlisima u Krajini, praksa je bila da se članarina plaća na sve muške članove porodice starije od 12 godina. Na ženske članove porodice se nije plaćala članarina ili “vazifa”, kako se to u Krajini zove. Dakle, u jednoj porodici koja ima više muških članova, moglo se desiti da se plaća mnogo veća članarina od porodice sa isključivo ženskom djecom”, kaže Veladžić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ef. Veladžić: Novi način prikupljanja članarine je transparentniji i moralniji

Dodaje da Medžlis IZ Bužim ima 22 džemata na 20.000 stanovnika te po tom osnovu najveći broj džamija po glavi stanovnika.

“U dosadašnjoj praksi, razlike u članarini su bile zaiste velike od dzžemata do džemata. U malom broju velikih džemata članarina se kretala od 30 do 50 KM po muškom članu, dok je u nekim manjim džematima, koji su većina, članarina iznosila od 60 do 120 KM po muškom članu u porodici starijem od 12 godina”, kaže Veladžić.

Smatra da novi Pravilnik predstavlja jednu od najvećih reformi koju je Islamska zajednica vodila te se njega se decenijama čekalo.

“Novi Pravilnik predviđa porodično člansto. Dakle, bračni par i njihova djeca do 26. godine spadaju u jedanu članarinu. U poređenju sa dosadašnjim načinom naplate, smatramo da je ovo puno moralnije, prije svega jer su svi isto tretirani, a na djecu do 26.godine se nikako ne plaća članarina. Izvršni odbor Medžlisa Bužim je nakon temeljite analize i projekcije budžeta za 2024. godinu donio odluku da jedinstvena članarina za sve porodice iznosi 10 KM mjesečno ili 120 KM godišnje. Svakako, članarina se može plaćati mjesečno, kvartalno ili godišnje”, objašnjava.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Istom odlukom su od plaćanja oslobođeni socijalni slučajevi i svi oni koje kao takve u svojim prijedlozima Medžlisu dostave džematski odbori.

On također navodi da se iz članarine znatan dio od 10 do 15 posto vraća za potrebe džemata.

Dodaje da su neki od građana formirali tzv.odbore za zaštitu džemata i na taj način dodatno zbunjivali džematlije.

“Nastojimo svakim danom doći do naših članova pravom informacijom i vjerujemo da će se sve ovo brzo kvalitetno završiti”, rekao je Veladžić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na prošlosedmičnim protestima je učestvovalo 15 džematskih odbora i njihovih članova.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSANSKA KRUPA

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata osumnjičenih lica iz Bosanske Krupe i Bužima

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prethodno prikupljenih informacija na terenu i Naredbe Općinskog suda Bosanska Krupa, pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK, dana 05.06.2024. godine u ranim jutarnjim satima su izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata, te pokretnih stvari osumnjičenih lica i to B.N, B.A, B.S, I.E, Š.H, A.I, Š.B, S.V i K.O. svi iz Bosanske Krupe i Bužima.

Tokom navedenih pretresa pronađena je i oduzeta veća količina sljedećih predmeta: 8 kom. Ručnih bombi, 3 kom. Protiv pješadijskih mina, vatreno naoružanje poluautomatska puška, vatreno naoružanje-puška m-48, vatreno naoružanje- Automatska puška, municija raznog kalibra i vrste kako puščano zrno, tako i pištoljsko, te patroni za lovačko naoružanje, razni djelovi za pušte (cijevi, kundaci, zatvarači, udarne igle i dr,), optički nišani (više komada).

Nad gore navedenim licima zavedena je kriminalistička obrada te će nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz čl.371. KZ F BiH „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BUŽIM

BUŽIM: Edukacija policijskih službenika o temi – Ljudska prava lica lišenih slobode u policijskim pritvorima

Objavljeno

na datum

Administator

Dana 28.05.2024. godine u prostorijama PS Bužim, od strane Odsjeka za edukaciju i certificiranog policijskog službenika Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK-a, uspješno je realizirana edukacija policijskih službenika Policijske stanice Bužim, na temu „Ljudska prava lica lišenih slobode u policijskim pritvorima“.

Cilj edukacije je da policijski službenici steknu određena znanja i vještine u provođenju zakonskih propisa, koja su vezana za lica lišena slobode i privremeno zadržane ili pritvorene od strane policije. Ovo je važna tema koja se tiče ljudskih prava i pravičnog postupanja prema osobama koje su podvrgnute pravosudnom procesu.

Edukacija će biti provedena i u drugim policijskim stanicama Uprave policije MUP-a USK-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BUŽIM

Hana ima Downov sindrom i ne čuje, za operaciju u Istanbulu potrebno prikupiti 18.500 eura

Objavljeno

na datum

Administator

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za devetogodišnju Hanu Odobašić iz Bužima koja ima brojne zdravstvene teškoće.

Pored toga što ima Downov sindrom, sa šest mjeseci je imala operaciju srca, a sa godinu dana operaciju katarakte na desnom oku. U njenoj trećoj godini je ustanovljeno da ne čuje i da pati od 80 posto gubitka sluha. Ljekari čak sumnjaju da čuje i preostalih 20 posto.

Već pet godina čeka na operaciju ugradnje kohlearnih implantata u našoj zemlji. S obzirom na to da vrijeme igra ogromnu ulogu kod djece sa oštećenjem sluha, Hana je već izgubila mnogo vremena i uveliko zaostaje za svojim vršnjacima. Ona ide u prvi razred i nastavu prati pomoću vizualnih sredstava i asistentice koja radi s njom svaki dan.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Za operaciju ugradnje kohlearnog implantata u Istanbulu potrebno joj je 18.500 eura. Pomozimo ovoj djevojčici koju život zaista nije mazio da prvi put čuje glas svoje majke, cvrkut ptica, muziku…

Osim poziva na telefonski broj 17044, dostupan svim operaterima u BiH (pozivom se doniraju 2 KM), donacije su moguće i na web platformi www.pomoziba.org, te putem računa Udruženja.

RAČUNI ZA UPLATE:

PayPal:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

paypal1@pomozi.ba

(Hana Odobašić)

Za uplate iz BiH:

UniCredit Bank

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

338-730-22202506-52

Intesa Sanpaolo Banka BiH

154-180-20085330-48

Raiffeisen Bank

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

161-000-02481200-94

Bosna Bank International d.d

141-306-53201196-79

NLB Banka d.d.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

132-260-20223371-17

ZiraatBank BH d.d. Sarajevo

186-121-03108095-46

Asa banka d.d. Sarajevo

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

134-105-11300001-66

Sparkasse Bank BiH

199-496-00059682-82

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Svrha: Hana Odobašić

Za uplate iz inostranstva:

Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BiH

SWIFT CODE: UPBKBA22

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

IBAN: BA39 1541802008533048

Primalac: Udruženje “Pomozi.ba”, Dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Hana Odobašić

Za uplate na račun Pomozi.ba u Austriji:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

ERSTE BANK

IBAN: AT64 2011182266475400

BIC: GIBAATWWXXX

Wien, Oestereich

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Name: hilfhelfen-pomozi.ba

Verwendungszweck: Hana Odobašić

Za uplate iz Turske:

VAKIF KATILIM BANKASI A.S.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

IBAN:TR91 0021 0000 0006 3546 7000 01

İstanbul, Türkiye

Derneğin Adı: Bosna Hersek Yardımlaşma Derneği

Açıklama: Hana Odobašić

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Za uplate iz Holandije i Zapadne Evrope:

ING

SWIFT: INGBNL2A

IBAN: NL63INGB0675431905

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

St. Pomozi.ba (Help Bosnie) NL

Het doel van de betaling: Hana Odobašić

Za korisnike BBI, Union i Asa banke, omogućena je i donacija putem KVIKO aplikacije, uz obavezno naglašavanje svrhe uplate.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu