Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

VIDEO – Ogorčeni i razočarani: Šta znači povećanje penzija od 5 posto?

Objavljeno

na datum

Penzionerima u Federaciji BiH penzije će biti povećane 5 posto. Riječ je o akontativnom povećanju za 2024. godinu koje se, inače, dešava na godišnjem nivou, a u skladu sa podacima vezanim za rast BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini. Kada se spomene povećanje penzija, zvuči kao pozitivna i ohrabrujuća vijest, no kada se zagrebe ispod površine, 5 posto znači tek oko 30 maraka povećanja. Tako će najniža penzija u februaru, umjesto 538 konvertibilnih maraka, iznositi 564.

U udruženjima penzionera smatraju da su politički lideri ostali nijemi na njihove apele za adekvatnijim mjerama socijalne zaštite. Političari se, kažu, pozivaju na zakone čije izmjene je lako donijeti ukoliko postoji volja.

“Nama trebaju pod hitno izmjene zakona o PIO-u koje će omogućiti vanredno usklađivanje penzija sa rastom inflacije, sa ekonomskim poremećajem”, kaže Haso Halilović, predsjednik Saveza penzionera TK-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nadležni su i ranije najavljivali vanredno usklađivanje, ali penzioneri, poučeni dosadašnjim iskustvima, ne vjeruju dok se ne desi. Izborna godina bi mogla prevagnuti u njihovu korist, smatraju analitičari.

“Hoće li do toga doći, još ne znamo, nema najava, ali izborna je godina, ne bi nas iznenadilo da se to desi. To se može očekivati, to je stvar političke volje i prihoda, kako se budu ostvarivali po osnovu budžeta”, objašnjava ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Iako u godinama i nerijetko lošem zdravstvenom stanju, penzioneri u Tuzli svoja prava su tražili i na ulicama. I ponovo će, najavljuju. Zahtjevi koji se odnose na 52 posto prosječne plate, sigurniju zdravstvenu zaštitu, ali i cjelokupan bolji položaj penzionera u društvu stoje pod upitnikom – a da niko iko od nadležnih na njih odgovorio.

“Mi imamo tiranski odnos vlasti prema svim ugroženim kategorijama, radnicima, socijalnim slučajevima, i mi se moramo se boriti da bismo to riješili. Ako vlast vodi uličarsku politiku, onda rješenja treba tražiti na ulici”, poručuje Vehid Jahić, predsjednik Stranke penzionera Tuzla.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nadaju se da će se politički lideri uhvatiti u koštac s izazovima socijalne pravde i pružiti konkretna rješenja koja će osigurati dostojanstven i siguran život za one koji su svoj radni vijek posvetili izgradnji društva. Još nije kasno da političari pokažu odlučnost u rješavanju problema i vrate povjerenje građana koje iz dana u dan gube.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo: Izmjena saobraćaja zbog Povorke ponosa, ove ulice će biti zatvorene

Objavljeno

na datum

Administator

Zbog održavanje Povorke ponosa, sutra, u subotu, 22. juna, u periodu od 16:00 do 22:00 sata doći će do izmjene režima saobraćaja u centralnim sarajevskim ulicama.

Ministarstvo saobraćaja KS izdalo je rješenje kojim je data saglasnost organizatoru “BH povorka ponosa 2024”, da tog dana, radi provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja, saobraćajni režim bude privremeno izmijenjen na centralnim dionicama kako slijedi:

Zabrana saobraćaja motornih vozila i vozila javnog prevoza u ulicama:

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Zmaja od Bosne, Vrbanja, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva, Fra Anđela Zvizdovića, Hiseta, Maršala Tita, Kulovića, Čobanija, Hamida Dizdara, Kalmija Baruha, Vrazova, Hamze Hume, Most Skenderija, Obala Kulina bana i Reisa Džemaludina Čauševića
Zabrana zaustavljanja i parkiranja u ulicama:

Franje Račkog, Koste Hermana, Turhanija, Đoke Mazalića, Valtera Perića – plato kod „Raiffeisen banke“, Musala, La Benevolencije i Šenoina.
U ulici Ćemaluša će biti na snazi izmjena saobraćaja, dozvoljen saobraćaj u smjeru Branilaca Sarajeva – Mula Mustafe Bašeskije.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se iz obustave saobraćaja za vrijeme prolaska učesnika manifestacije u odobrenom terminu i na odobrenim saobraćajnicama, a prema procjenama MUP-a Kantona Sarajevo dozvoljava se i obustava pješačkog saobraćaja.

Za vrijeme privremene izmjene režima saobraćaja operateri javnog gradskog prevoza putnika na linijama koje prolaze trasom kretanja učesnika manifestacije prilagodit će održavanje linija prevoza putnika privremenoj izmjeni saobraćaja.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Alternativni pravci odvijanja saobraćaja u spomenutim terminima su:

PRAVAC ISTOK -ZAPAD: Maršala Tita, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zmaja od Bosne. PRAVAC ZAPAD-ISTOK: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. PRAVAC JUG – SJEVER: Zmaja od Bosne, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija. Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Alipašina. PRAVAC SJEVER – JUG: Alipašina, Kranjčevićeva, Put života, Hamdije Čemerlića, Zagrebačka, Terezija, Skenderija, Hamdije Kreševljakovića, Ćumurija, Obala Kulina bana. Drugi alternativni pravci koje utvrde pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Elektroprivreda BiH: Trenutno zadovoljavamo potrebe 50 posto potrošača električne energije

Objavljeno

na datum

Administator

Iz Elektroprivrede BiH za Klix.ba je rečeno da je u toku proizvodnja 120 megavati struje, čime se zadovoljava 50 posto domaćinstava.

Radnici Elektroprivrede BiH su spriječili kvarove na poizvodnim pogonima uslijed velikih poremećaja u distribuciji struje.

Ranije su iz Nezavisnog operatora sistema BiH za Klix.ba kazali da njihovi dispečeri postepeno dižu elektroenergetski sistem iz totalnog kraha.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Iz Elektroprivrede BiH su poručili da će se s novim informacijama naknadno oglasiti.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Totalni raspad elektroenergetskog sistema u BiH, razlog je preopterećenje u regiji

Objavljeno

na datum

Administator

U Bosni i Hercegovini je došlo do potpunog kraha elektroenergetskog sistema.

Za prijenos električne energije u BiH nadležan je Nezavisni operator sistema u BiH NOS.

Iz Elektroprivrede BiH su nam kazali da je razlog prekida snabdjevanja električne energije ispad na dalekovodima u regionu i prijenos poremećaja na sistem BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U toku su aktivnosti na uspostavi sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa NOS BiH na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Kako HINA prenosi iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio BiH, za zatim Hrvatsku. Ovakav prekid se nikada do sada nije dogodio kroz ove tri države.

Dispečeri između država trenutno komuniciraju kako bi donijeli plan sanacije jer nijedna država se ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom jer su svi povezani dalekovodima.

Šta je tačan uzrok nije jasno, ali se pretpostavlja da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja i da se sistem srušio.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Još uvijek nam nije poznat uzrok, ali je došlo do iskakanja cjelokupnog elektroenergetskog sistema. Mi činimo sve kako bismo održali bezbjednim postrojenja u Termoelektrani Tuzla”, kazao je za Klix.ba direktor Termoelektrane Tuzla Fuad Muminović.

U 12:35 sati došlo je do potpunog prekida snabdjevanja električnom energijom u cijeloj državi.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu