Connect with us

SVIJET

Menachem Rosensaft: Netanyahuova vizija je da pet miliona Palestinaca drži trajno obespravljenim

Objavljeno

na datum

Bivši potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) Menachem Z. Rosensaft je u autorskom tekstu za američki list Newsweek komentarisao donošenje privremene mjere Međunarodnog suda pravde (ICJ) po tužbi Južnoafričke republike protiv Izraela za genocid.

“Relativno ograničene privremene mjere koje je danas naredio Međunarodni sud pravde protiv Izraela nemaju neposredne posljedice. Ono što je najvažnije, ICJ izričito nije pozvao na prekid neprijateljstava u Pojasu Gaze i, što je još važnije, izraelski premijer Benjamin “Bibi” Netanyahu sigurno će oponašati prkos predsjednika Vladimira Putina sličnim ograničenjima koje je naredio ICJ protiv Rusije”, stoji na početku teksta.

Rosensaft napominje da se čak i bivši predsjednik izraelskog Vrhovnog suda Aharon Barak, člana vijeća ICJ-a, pridružio većini pozivajući Izrael da “preduzme sve mjere u njegovoj moći da spriječi i kazni direktno i javno poticanje na počinjenje genocida u odnosu na pripadnike palestinske grupe u Pojasu Gaze” i preduzme hitne i efikasne mjere kako bi omogućio pružanje humanitarne pomoći za rješavanje nepovoljnih životnih uslova života s kojima se suočavaju Palestinci u Pojasu Gaze.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

On smatra da sam slučaj ICJ-a je ograničenog značaja jer Izrael nije “imao ili nema potrebnu namjeru da uništi u cijelosti ili djelimično Palestinci u Gazi. Dodaje da je cilj Izraela u ovom ratu eliminacija Hamasa.

“Daleko ozbiljnije je, međutim, Netanyahuovo ponašanje i postupci koji Izrael sve više izoluju u međunarodnoj zajednici i uspijevaju ogorčiti ako ne i otuđiti njegove prijatelje”, tvrdi Rosensaft.

Dodaje da situaciju najbolje opisuje retoričko pitanje.

“Šta Netanyahu i pitbul imaju zajedničko? Odgovor: oboje grizu ruku koja ih hrani. Ali nije samo Netanyahuovo arogantno prezirno ponašanje prema predsjedniku Joeu Bidenu ono što bi trebalo da signalizira svakom članu Likuda s malo integriteta da je krajnje vrijeme da njega i njegovu šaroliku ekipu protofašista bace u najbližu kantu za smeće.”, piše Rosensaft.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je Netanyahu toliko očajan da se održi na vlasti po svaku cijenu da ne samo da želi pretvoriti rat Izraela i Hamasa u moderni 100-godišnji rat, već je spreman sabotirati pregovore o oslobođenju talaca tako što se vrijeđati medijatore (Katar).

“Netanyahu i njegovi saradnici, ministar finansija Bezalel Smotrich i ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir očito ne mare za taoce”, piše Rosensaft.

Tvrdi da su oni spremni da žrtvuju živote talaca i izraelskih vojnika kako bi upravljali svojim palicama nad svima koji ne dijele mesijansku (u najgorem mogućem smislu te riječi), hiperautoritarnu i pristrasnu viziju svijeta.

“Netanyahu je veliki majstor manipulacije i spletki. Njegova riječ je bezvrijedna. Netanyahu rasipa podršku Izraelu među dugogodišnjim prijateljima koji sebe smatraju nepokolebljivim cionistima. Ali sjetimo se da je njegova vizija budućnosti Izraela pod njegovom autokratskom, narcističkom kontrolom dijametralno suprotna cionističkim principima”, piše Rosensaft.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Smatra da Netanyahu time što odbija da govori o palestinskoj državi nakon što se rat okonča radikalizuje čak i one Palestince koji su spremni da se uključe u diplomtaske pregovore sa Izraelom.

“Netanyahuova apokaliptička vizija budućnosti je potpuna vojna pobjeda nad Hamasom koja bi dva miliona Palestinaca u Gazi i još tri miliona na Zapadnoj obali ostavila u trajnom stanju obespravljenosti. Sretno s tim”, navodi se.

Napominje da je rješenje s dvije države za izraelsko-palestinski sukob je jedina održiva opcija za Izrael.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SVIJET

Austrijski predsjednik dodijelio najveće državno priznanje negatoru genocida Peteru Handkeu

Objavljeno

na datum

Administator

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen dodijelio je najveće austrijsko priznanje “Veliku zlatnu medalju časti na lenti” između ostalih i nobelovcu, književniku, ali i poznatom negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu.

“Tri dobitnika Nobelove nagrade – tri uzora za mnoge buduće generacije. Velika zlatna medalja časti na lenti najviša je moguća nagrada i priznanje koje naša država može dodijeliti, upravo zato je zaslužuju Eric Kandel, Peter Handke i Anton Zeilinger”, napisao je Van der Bellen uz fotografiju.

Handke je strastveno zagovarao genocidni Miloševićev režim, posjećivao Slobodana Miloševića u Hagu, a 2006. se pojavio na njegovoj sahrani. Poznat je i zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom krvavih ratova ‘90-ih godina.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Šetao je Srebrenicom i Višegradom 1996. godine, a samo godinu ranije, u jesen 1995., nekoliko mjeseci nakon srebreničkog genocida boravio je u Srbiji odakle je pisao o dojmovima s putovanja u kontroverznoj knjizi “Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Morave i Drine: Pravda za Srbiju”.

Handke je, ne samo u našoj zemlji, već i šire, oštro kritikovan zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom ratova devedesetih godina. Britanski pisac Salman Rushdie osuđivao ga je jer je više puta, kako je kazao, strastveno zagovarao genocidni Miloševićev režim.

Nakon dodjele Nobelove nagrade, Novinar Peter Maass pitao je Handkea zbog čega u svom stvaralaštvu ne prihvata presude Haškog tribunala da se desio genocid u Srebrenici, ali je Handke je odbio dati odgovor.

“Nakon što sam pitao Handkea zašto njegove knjige ne priznaju dokumentiranu činjenicu da su hiljade muslimanskih dječaka i muškaraca ubili srpski borci u Srebrenici 1995. godine, Handke je nakon mog pitanja postao agresivan i uvredljiv. Odbio je da odgovori na moje pitanje. Pitanje je uporedio sa toaletnim papirom na kojem je ispisana ‘kaligrafija sra*a’, te dodao da više voli anonimno pismo s toaletnog papira nego moja ‘isprazna i neuka pitanja”, ispričao je Maass.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

SVIJET

VIDEO – Ruski bloger navodno izvršio samoubistvo nakon što je objavio precizne podatke o gubicima u Avdivki

Objavljeno

na datum

Administator

Istaknuti proratni ruski vojni bloger, Andrey Morozov, navodno je izvršio samoubojstvo samo nekoliko dana nakon što je izvijestio da je Rusija pretrpjela ogromne gubitke tokom višemjesečnog napada na ukrajinski grad Avdivka.

Morozov, poznat kao “Murz” na Telegramu, bio je ultra-nacionalistički komentator i glasni pristaša rata u Ukrajini, borio se zajedno sa separatistima koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini 2014. i tokom sveobuhvatne invazije 2022.

Pišući u nedjelju svojim pratiteljima na Telegramu, Morozov je rekao da je Moskva izgubila oko 16.000 vojnika i 300 oklopnih vozila otkako je započela napad na Avdivku u oktobru, što je prisililo ukrajinske trupe na povlačenje iz istočnog grada prošle sedmice. Nakon što je objava izazvala oštre kritike ruskih propagandista, Morozov je rekao da je bio prisiljen izbrisati objavu, ali nije precizirao ko je izdao nalog.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dobro informiranih proruskih vojnih blogera i ruskih državnih medija izvijestili su u srijedu da je Morozov preminuo nakon samoubistva. Njegov advokat i prijatelj, Maxim Pashkov, potvrdio je njegovu smrt i rekao da je dan ranije razgovarao s Morozovim.

“Čuli smo se s njim noću, dva-tri sata prije onoga što se dogodilo. Bio si pravi prijatelj”, napisao je Pashkov.

Morozov je u srijedu ujutro napisao niz postova u kojima je objavio svoju očitu namjeru da si oduzme život. Pozvao je svoje čitatelje da ga ne oplakuju i zatražio da bude pokopan u takozvanoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) – ruskom nazivu za istočnu ukrajinsku regiju Luhansk, čiju aneksiju Moskva većina međunarodnih smatra nezakonitom.

Djelomično potaknut prošlogodišnjom neuspješnom pobunom bivšeg šefa Wagnera Jevgenija Prigožina prošle godine, Kremlj se obračunao s vojnim blogerima poput Morozova, koji su prije toga uživali određenu slobodu da analiziraju i ponekad kritikuju način na koji rusko Ministarstvo odbrane vodi rat u Ukrajini.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Igor Girkin, još jedan ruski proratni bloger, osuđen je prošli mjesec na četiri godine zatvora nakon što je proglašen za ekstremizam. Girkin je odigrao ključnu ulogu u ruskoj aneksiji Krima i obaranju leta MH17 Malaysia Airlinesa 2014., ali je uhapšen u julu nakon što je postao sve kritičniji prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i nesrećama njegove vojske u Ukrajini.

Pravi brojevi ruskih žrtava i dalje su obavijeni velom tajne, ali zapadni dužnosnici vjeruju da je Rusija imala više od 300.000 ubijenih ili ranjenih vojnika na frontovima u Ukrajini od početka invazije punog opsega prije gotovo dvije godine.

Izvor upoznat s deklasificiranom američkom obavještajnom procjenom koju je u prosincu dostavio Kongresu rekao je za CNN da je Rusija izgubila nevjerojatnih 87 posto ukupnog broja aktivnih kopnenih trupa koje je imala prije pokretanja svoje invazije na Ukrajinu i dvije trećine tenkova Moskva je uspjela nadoknaditi neke od tih gubitaka povećanjem veličine svoje vojske i povećanjem domaće proizvodnje oklopnih vozila.

Ukrajinsko povlačenje iz Avdivke označilo je prvi značajan teritorijalni dobitak Rusije u nekoliko mjeseci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U svojim posljednjim porukama, Morozov se požalio da ga maltretiraju zbog svoje prijave i rekao da mu je netko koga je opisao kao “druže pukovniče” naredio da izbriše objavu.

“Vaša vas je komanda prisilila da izdate ovu komandu, oslanjajući se na dobru staru vojnu kolektivnu odgovornost. Ako ga ne ukloni, nećemo osigurati zalihe”, napisao je Morozov. U posljednjih nekoliko postova požalio se na nedostatak oružja za ruske trupe na fronti i također je podijelio svoju volju.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

SVIJET

VIDEO – Učenik nožem napao kolege u Njemačkoj, više ih ranjeno, intervenisala i specijalna policija

Objavljeno

na datum

Administator

Pet osoba je ranjeno incidentu u školi u gradu Wuppertalu na zapadu Njemačke. Policija je objavila da je uhapsila osumnjičenog za napad.

Incident se dogodio u srednjoj školi Wilhelm Dorpfeld u gradskoj četvrti Elberfeld.

Policija je rekla da u incidentu nije bilo pucnjave, ali nije dala dodatne informacije.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju njemačkog lista Bild, učenik je napao svoje kolege nožem. Ranjeno je pet osoba, navodi policija, kao i osumnjičeni koji je uhapšen na mjestu događaja.

Policija je rekla da je na mjesto događaja poslala veliki broj policajaca. Policijski helikopter viđen je kako kruži iznad škole, dok su specijalni policajci s puškomitraljezima bili među velikom grupom hitnih službi na licu mjesta.

Wuppertal je grad od oko 350.000 ljudi u blizini Duesseldorfa i Kolna.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu