Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

VIDEO – USK: Ima energenata za grijanje, nema nastavnog osoblja

Objavljeno

na datum

U Unsko-sanskom kantonu počelo je drugo polugodište. Uvjeti za odvijanje nastave su zadovoljavajući, energenata, za razliku od nekih ranijih perioda, ima dovoljno, te učenici ove zime neće sjediti u hladnim učionicama. Međutim, kontinuirani problem ovog kantona odnosi se na nedostatak nastavnog kadra. A trend odlska nastavnog osoblja počeo je godinama unazad.

Dovoljno energenata, tople učionice, nova oprema i uniforme u prvim danima drugog polugodišta dočekali su učenike Osnovne škole Harmani II.

„Ono što je možda novina, to je da smo sve kabinete opremili multimedijalnom oprememom, tome smo se posvetili tokom zimskog raspusta. Također, privodimo kraju i radove na sanaciji svlačionica i krova svlačionica ovdje u centralnoj školi“, kazala je direktorica Nermina Delić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Sanacija i opremanje učionica završeni su i u Osnovnoj školi Harmani I. Ipak, uprkos svim naporima da učenicima budu osigurani najbolji uvjeti, prema riječima direktorice ove škole, postoji problem s kojim se sve više škola suočava.

„Jedan problem imamo mi svi generalno, a to je nedostatak kadra. Mi smo zaista došli u fazu da, koliko god se pričalo da ima prosvjetnih radnika, mi ih zaista nemamo, pogotovo specifičnih predmeta kao što su muzička kultura, likovna kultura, tehnička kultura“, navodi v.d. direktorica Belmana Trivunić

Svjesni su toga i u resornom ministarstvu te kažu da ovo nije problem s kojim se suočava samo Unsko-sanski kanton. Razlozi su brojni.

„Mi imamo problem sa deficitarnim kadrovima, kao što su hemija, biologija, muzička i likovna kultura, pa i strani jezici, najviše zbog odlaska ljudi, ali prije svega, ne samo zbog odlaska, nego i ljudi koji ne žele studirati ova zanimanja“, kaže ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a Denis Osmankić (SDP).

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima ministra, na rješavanju problema rade, a novom reformom obrazovanja, koja je planirana, pokušat će ponuditi konkretna rješenja. Uprkos ovom problemu, iz resornog ministarstva kažu da ne mogu i neće dozvoliti da trpe učenici, kao ni nastavni proces.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata osumnjičenih lica iz Bosanske Krupe i Bužima

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prethodno prikupljenih informacija na terenu i Naredbe Općinskog suda Bosanska Krupa, pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK, dana 05.06.2024. godine u ranim jutarnjim satima su izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata, te pokretnih stvari osumnjičenih lica i to B.N, B.A, B.S, I.E, Š.H, A.I, Š.B, S.V i K.O. svi iz Bosanske Krupe i Bužima.

Tokom navedenih pretresa pronađena je i oduzeta veća količina sljedećih predmeta: 8 kom. Ručnih bombi, 3 kom. Protiv pješadijskih mina, vatreno naoružanje poluautomatska puška, vatreno naoružanje-puška m-48, vatreno naoružanje- Automatska puška, municija raznog kalibra i vrste kako puščano zrno, tako i pištoljsko, te patroni za lovačko naoružanje, razni djelovi za pušte (cijevi, kundaci, zatvarači, udarne igle i dr,), optički nišani (više komada).

Nad gore navedenim licima zavedena je kriminalistička obrada te će nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz čl.371. KZ F BiH „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu