Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Plenković: Poštujem institucije BiH i nemam ništa protiv Komšića, ali kako to da sam od svih prijatelja baš ja Putin

Objavljeno

na datum

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković se nakon sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, premijerom Nizozemske i Mark Rutteom i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto obratio novinarima.

Premijer Plenković se na početku zahvalio domaćinima na gostoprimstvu, te svim sudionicima na uspješnom sastanku. Kazao je kako sastav današnjeg izaslanstva koje je posjetiolo BiH nije slučajan.

“Ovaj posjet je plod rasprave evropskog vijeća u decembru kada je BiH dobila zaključke koji vode ka otvaranju pregovora. Naš današnji posjet služi kao poticaj BiH da u sljedećim sedmicama donese zakone i reforme kako bi dala argumente evropskoj komisiji, prije svega predsjednici von der Leyen kao i Oliveru Varhelju da u svom izvješću koje će pripremiti 21 marta da donesu pozitivnu odluku o otvaranju pregovora”, kazao je Plenković.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako se Bosni i Hercegovini pružila jedinstvena šansa kakva se nije mogla zamisliti ranije.

“U protekle dvije godine dogodile su se tektonske promjene u politici proširenja. Da nas je neko pitao prije dvije godine za Ukrajinu i Moldaviju, njihovo otvaranje pregovora rekli bi ne, međutim ruska agresija na Ukrajinu i Putinova politika ubrzala je proces proširenja. Ovaj promijenjen kontekst daje šansu BiH da ulovi korak”, dodao je Plenković.

Kazao je kako je Hrvatska godinama najveći i najčvršći prijatelj BiH kada je riječ o EU integracijama.

“Sada je trenutak, ovaj posjet i prozor politički da se naprave iskoraci o zakonima u sudovima, o VSTV i o zakonu o sprječavanju pranja novca koji će omogućiti komisiji da donesu tu odluku u martu. Moj dojam je da je ta odluka itekako shvaćena ovdje u BiH. U narednim sedmicama uz podršku svih nas BiH bi trebala dobiti argumente da ta odluka bude donesena”, istakao je Plenković.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Premijer Hrvatske je kazao kako je ovo posljednja šansa za BiH u ovoj godini.

“Ovo je zadnja godina rada ove Komisije, zadnji dani Parlamenta. Uskoro počinje kampanja. Ako se propusti mart izgubit će se cijela godina tu nema nikakvih dilema. Moj je apel da se ovaj prozor itekako iskoristi, a Hrvatska će raditi sve da podrži BiH u toj ključnoj odluci”, kazao je Plenković.

Kada je riječ o jutrošnjem “izbjegavanju” Komšića u Predsjedništvu BiH Plenković je kazao kako nije riječ o ignoriranju institucija, nego o stvarima koje su ranije rečene.

“Kada je riječ o tome da se jutros nisam priključio kolegama u Predsjedništvu, moj potez nikako nije bio usmjeren da iskažem nepoštovanje prema institucijama, dapače zahvaljujući Hrvatskoj ovaj tim Evrope je u Sarajevu i nije slučajno u ovom statusu ovako rano u ovoj godini govori. Moj potez odnosi se na jedan problem koji postoji u BiH od 2006. On se ponovio 2010. 2018. i 2022. godine a odnosi se na izbor hrvatskog člana predsjedništva”, kazao je Plenković.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je je stav Hrvatske da je Komšić biran većinski voljom glasovima drugog naroda.

“Mi kao Hrvatska smo jako protiv, ne zato što smo protiv Komšića i Predsjedništva nego zato što smatramo da je važno da ravnopravnost u BiH očituje u izbornom procesu. On je član Predsjedništva koji predstavlja hrvatski narod, ali bez legitimiteta i stoga ga nismo primili niti smo ga posjetili ovdje”, poručio je Plenković.

Na komentare da se ranije sretao s Komšićem kazao je kako su se sreli neformalno, kako bi pitao Komšića “kako je baš on u njegovim riječima Putin”.

“Kako od svih prijatelja BiH da ja u njegovim riječima budem Putin”, kazao je Plenković referirajući se na razgovor s Komšićem prije nekoliko mjeseci. Premijer Hrvatske je aludirao na Komšićev govor na Općoj skupštinu UN-a u New Yorku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je kazao kako je njegova politika prema BiH konzistentna, te da je došao kako bi svim srcem pomogao BiH.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

“Apsolutno je normalno da Srbi iz RS i Srbije postanu jedna teritorija”

Objavljeno

na datum

Administator

Ruski igrač

Republika Srpska je ponosna na svoje dobre odnose, naročito sa Srbijom, što je logično, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za “Russia Today” naglasio da je Republika Srpska ponosna i na odnose sa Mađarskom, koji su dobri prije svega zahvaljujući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kao i sa Rusijom, koja je decenijama pokazivala veliko razumijevanje za region. “Jedna mala republika, sa milion stanovnika, zadovoljna je razumijevanjem koje ima od naših prijatelja. Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona je potpisala okvirni sporazum i odgovorna je za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad pokušava da odvuče Srbiju od njenih odgovornosti, ali da Republika Srpska pokušava da u prvi plan vrati odredbe Dejtona na najbolji mogući način. Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da u Republici Srpskoj i Srbiji živi jedan narod.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je podsjetio da su Nijemci, kada su ukinuli Njemačku Demokratsku Republiku, poznatiju kao Istočna Njemačka, smatrali normalnim da ujedine jedan narod, što se na kraju i dogodilo, ali da takvu priliku ne nude manjim narodima kao što je srpski narod. “Apsolutno je normalno da će Srbi iz Republike Srpske i Srbi iz Srbije jednog dana postati jedna teritorija, jedna politička zajednica. To je logično i zakonito. Svi drugi narodi imaju pravo na jedinstvo”, napomenuo je Dodik.

“Mi Srbi iz Republike Srpske navijamo za Srbiju u svim međunarodnim takmičenjima, kao i za Rusiju. Mi nemamo svoju reprezentaciju, jer nam to nije dozvoljeno. Stoga je naš domaći tim u svim sportovima tim Srbije. Srpski je naš maternji jezik, naši ljudi se liječe u Srbiji, tamo se obrazuju. Naša ekonomska saradnja je na najvišem nivou”, napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da ima potpuno razumijevanje i saglasnost sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čije je ranije poznavanje o pitanju Kosova i svemu što Zapad želi da uradi opsežno, izrazivši uvjerenje da Vučić, osim toga, razumije i šta je Republika Srpska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Čović ponovo u Zagrebu kod Plenkovića, glavna tema Izborni zakon BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Lider HDZ-a Dragan Čović ponovo je otišao u Zagreb razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je napisao na mreži X, s Plenkovićem je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnim političkim i evropskom putu BiH.

“Izborni zakon i preostali reformski preduslovi žurno potrebni za stabilizaciju i napredak. Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom ključno je za Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednji susret Čović i Plenković su imali u Sarajevu, a u delegaciji s Čovićem tada su bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Građani za 24 sata skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što su Elvis Gurda i Esad Jašarević dobili kazbnu od 6.000 KM zbog toga što su oštetili spomen-ploču presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, građani su im prikupili sav novac.

Osim pomenutih 6.000 koje je presudio Sud na Sokocu, Jašarević i Gurda su imali još 2.000 KM troškova za advokata tokom postupka. Nakon što je akcija pokrenuta, za svega 24 sata građani su prikupili 8.200 KM pa su njih dvojica objavla video u kojem pozivaju na kraj uplaćivanja.

Inače, akciju prikupljanja novca preko PayPal računa pokrenuli su Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta i profesor Sanin Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gurda i Jašarević su u januaru 2022. godine uništili spomen ploču Mladiću i kasnije se predali policiji.

Ista spomen ploča uništavana je još jednom, tačno godinu dana kasnije, a prije svega toga je polivena zelenom farbom.

Riječ je o spomen-ploči koja već godinama stoji na administrativnoj liniji dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu