Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Sivro uoči štrajka u školama i vrtićima: Ministrima povećanje plate do 550 maraka, a nastavnicma 123 marke

Objavljeno

na datum

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine sa Kantonalnim odborom sindikata u Kantonu Sarajevo održao je konferenciju za novinare povodom dvosatnog štrajka upozorenja koji će biti realizovan 29., 30. i 31. januara.

Sindikat, između ostalog, traži poštivanje zakona i kolektivnog ugovora, uvećanje najniže plate za 10 posto od 1. januara ove godine, povećanje plata nenastavnog osoblja, izjednačavanje plata sa platama radnika koji rade u Javnoj ustanovi Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, promjenu zastarjelih i preobimnih nastavnih planova i programa.

Medijima se obratio predsjednik sindikata Saudin Sivro koji je kazao da govori uime 3.919 članova sindikata koji zastupa interese radnika u javnim ustanovama predškolskog odgoja, odnosno JU Djeca Sarajeva, i javnim ustanovama osnovnog obrazovanja na području Kantona Sarajevo.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Na početku ću kazati da je u 2024. godini plata direktora Instituta, koji je osnovala ova vlast prije dvije-tri godine na način da su telefonom zapošljavani radnici, 2.922 marke, a da je plata direktora osnovne škole u januaru 2.058 maraka, razlika je preko 800 maraka. Pomoćnici direktora u Institutu imaju januarsku platu od 2.653 marke, dok će plata pomoćnika u osnovnoj školi ili vrtiću biti 1.885 maraka, što je oko 800 maraka razlike”, rekao je Sivro.

Dodao je da saradnik spomenutog Instituta ima platu od 2.413 maraka, dok će odgajatelj, nastavnik i učitelj dobiti platu 1.570 maraka.

“Da bi javnosti bilo jasno, ministri, dekani i premijeri će dobiti povećanje plate između 350 i 550 maraka, a povećanje učitelju i nastavniku će biti 123 marke. Ono što je tužno kazati jeste da će naš vozač i domar imati samo jednu marku povećanja u januaru”, istakao je Sivro.

Naveo je i da će spremačice dobiti umanjenu januarsku platu za 99 maraka.

“Zbog toga idemo u štrajk upozorenja. Mi smo kazali da se u periodu važenja kolektivnog ugovora moraju se uskladiti plate u školama i vrtićima sa platama au ostalim sektorima i to nije urađeno. Zbog toga tražimo da vlada to uradi. Radnicima sa najnižim platama se mora utvrditi uvećanje plate od 10 posto kao u organima uprave. Vlada krši kolektivni ugovor već mjesec dana i to je razlog za štrajk. Pregovara se sa sindikatom srednjeg obrazovanja upravo sad koji traži povećanje od 10 posto, što i mi tražimo. Odustali smo od 15 posto koliko smo tražili prošle godine” rekao je Sivro.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je resorna ministrica Naida Hota Muminović rekla da obrazovanje treba biti u top tri plaćena zanimanja.

“Ne želimo da naša ministrica i premijer budu lažovi u javnosti”, naveo je.

Pozvao je Vladu KS i njen pregovarački tim da ispregovaraju novi kolektivni ugovor.

Također je rekao da se po novim standardima pokušavaju ukinuti neka radna mjesta.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Kažu da imamo prekovremene sate, a imamo ih jer nema radne snage na tržištu rada, niko ne želi da radi u obrazovanju. Uvode nam administrativnog radnika u škole. Nećemo dopustiti da nam škole pretvore u pisarnice. Standardni neće biti doneseni bez saglasnosti sindikata. Razapet ćemo šatore i štrajkovati glađu”, naveo je Sivro.

Na kraju obraćanja je pozvao Vladu KS i resornu ministricu da sjednu sa predstavnicima sindikata za sto, a roditelje je pozvao na strpljenje i podršku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

“Apsolutno je normalno da Srbi iz RS i Srbije postanu jedna teritorija”

Objavljeno

na datum

Administator

Ruski igrač

Republika Srpska je ponosna na svoje dobre odnose, naročito sa Srbijom, što je logično, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za “Russia Today” naglasio da je Republika Srpska ponosna i na odnose sa Mađarskom, koji su dobri prije svega zahvaljujući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kao i sa Rusijom, koja je decenijama pokazivala veliko razumijevanje za region. “Jedna mala republika, sa milion stanovnika, zadovoljna je razumijevanjem koje ima od naših prijatelja. Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona je potpisala okvirni sporazum i odgovorna je za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad pokušava da odvuče Srbiju od njenih odgovornosti, ali da Republika Srpska pokušava da u prvi plan vrati odredbe Dejtona na najbolji mogući način. Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da u Republici Srpskoj i Srbiji živi jedan narod.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je podsjetio da su Nijemci, kada su ukinuli Njemačku Demokratsku Republiku, poznatiju kao Istočna Njemačka, smatrali normalnim da ujedine jedan narod, što se na kraju i dogodilo, ali da takvu priliku ne nude manjim narodima kao što je srpski narod. “Apsolutno je normalno da će Srbi iz Republike Srpske i Srbi iz Srbije jednog dana postati jedna teritorija, jedna politička zajednica. To je logično i zakonito. Svi drugi narodi imaju pravo na jedinstvo”, napomenuo je Dodik.

“Mi Srbi iz Republike Srpske navijamo za Srbiju u svim međunarodnim takmičenjima, kao i za Rusiju. Mi nemamo svoju reprezentaciju, jer nam to nije dozvoljeno. Stoga je naš domaći tim u svim sportovima tim Srbije. Srpski je naš maternji jezik, naši ljudi se liječe u Srbiji, tamo se obrazuju. Naša ekonomska saradnja je na najvišem nivou”, napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da ima potpuno razumijevanje i saglasnost sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čije je ranije poznavanje o pitanju Kosova i svemu što Zapad želi da uradi opsežno, izrazivši uvjerenje da Vučić, osim toga, razumije i šta je Republika Srpska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Čović ponovo u Zagrebu kod Plenkovića, glavna tema Izborni zakon BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Lider HDZ-a Dragan Čović ponovo je otišao u Zagreb razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je napisao na mreži X, s Plenkovićem je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnim političkim i evropskom putu BiH.

“Izborni zakon i preostali reformski preduslovi žurno potrebni za stabilizaciju i napredak. Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom ključno je za Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednji susret Čović i Plenković su imali u Sarajevu, a u delegaciji s Čovićem tada su bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Građani za 24 sata skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što su Elvis Gurda i Esad Jašarević dobili kazbnu od 6.000 KM zbog toga što su oštetili spomen-ploču presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, građani su im prikupili sav novac.

Osim pomenutih 6.000 koje je presudio Sud na Sokocu, Jašarević i Gurda su imali još 2.000 KM troškova za advokata tokom postupka. Nakon što je akcija pokrenuta, za svega 24 sata građani su prikupili 8.200 KM pa su njih dvojica objavla video u kojem pozivaju na kraj uplaćivanja.

Inače, akciju prikupljanja novca preko PayPal računa pokrenuli su Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta i profesor Sanin Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gurda i Jašarević su u januaru 2022. godine uništili spomen ploču Mladiću i kasnije se predali policiji.

Ista spomen ploča uništavana je još jednom, tačno godinu dana kasnije, a prije svega toga je polivena zelenom farbom.

Riječ je o spomen-ploči koja već godinama stoji na administrativnoj liniji dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu