Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Na današnji dan poginuo je Džemal Bijedić: “Nakon njegove smrti zamro je i život u Hercegovini”

Objavljeno

na datum

Danas se navršava 47 godina od tragične smrti jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih političara Džemal Bijedića, koji je 18. januara 1977. godine, na vrhuncu političke moći, poginuo u avionskoj nesreći na brdu Inač kod Kreševa sa suprugom Razijom, saradnicima i pilotima.

Bijedić je rođen u aprilu 1917. u Mostaru, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a potom je školovanje nastavio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je aktivni član studentskog pokreta, a potom i aktivan učesnik u antifašističkoj borbi.

Nakon Drugog svjetskog rata profilisao se kao jedan od najznačajnijih političara ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, te je bio prvi saradnik vrhovnog komandanta Jugoslavije maršala Josipa Broza Tita, čijim su ga nasljednikom mnogi smatrali.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bio je na mnogim političkim pozicijama, a najznačajnija funkcija mu je bila na poziciji predsjednika Saveznog izvršnog vijeća gdje je bio od 1971. pa sve do smrti.

Posebno se cijeni doprinos Džemala Bijedića u poslijeratnom razvoju Mostary i cijele Hercegovine, o čemu oni koji su ga poznavali i danas s ponosom govore i tvrde da je nakon njegove smrti zamro i život u Hercegovini.

Među njima je i novinar Fazlija Hebibović, koji je u to vrijeme bio dopisnik beogradske Politike Express i pratio sva aktualna dešavanja u Hercegovini. Izvještavanje o smrti Džemala Bijedića smatra jednim od najtežih zadataka u karijeri, koji neće zaboraviti dok je živ.

“Bilo je hladno, veliki minus, a to mi je bio najteži trenutak u karijeri i volio bih da nikada nisam izvještavao sa sahrane jednog takvog čovjeka, grandioznog giganta, gromade”, rekao je Hebibović za Klix.ba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo poslije toga tvrdi on, Mostar i Hercegovina su se uvjerili šta zaista značio gubitak Džemala Bijedića.

“Zamro je život, nikad više Mostar ni Hercegovina neće biti kao što su bili za vrijeme Džemala Bijedića”, zaključio je Hebibović.

Džemal Bijedić i njegova supruga Razija sahranjeni su 21. januara u Sarajevu na groblju Bare uz najviše državne i vojne počasti, a iste godine kada je i poginuo, u Mostaru je osnovan Univerzitet koji i danas nosi njegovo ime.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Upaljen žuti meteoalarm za neke dijelove BiH, očekuje se olujno nevrijeme praćeno grmljavinom

Objavljeno

na datum

Administator

Stranica BH Meteo izdala je upozorenje da će u nastavku dana brojne dijelove naše zemlje zahvatiti olujno nevrijeme praćeno grmljavinom.

Kako su naveli, od jutros u većem dijelu Krajine kiša neumorno pada. U narednim satima značajna destabilizacija atmosfere očekuje i ostatak zemlje uz povremeno kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Uz jači razvoj konvektivne naoblake, lokalno se očekuje i nevrijeme uz veću količinu padavina u kratko vrijeme, led i pojačan vjetar za što je najveća šansa u nastavku dana u dijelovima jugozapadne, centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj dana i večeras talas lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana. Eventualno krajnji jug Hercegovine da se provuče bez nekih većih padavina.

U noći na petak očekuje se postepeno slabljenje i prestanak padavina, kao uvod u razvedravanje i stabilizaciju vremena sutra tokom dana.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je žuti meteoalarm za veće dijelove BiH. Alarm se odnosi na regije Livno (od 8 do 18 sati), Mostar (od 9 do 20), Sarajevo (od 11 do 20 sati), Tuzla (od 11 do 20), Banja Luka (od 11 do 19), Foča (od 12 do 20), Prijedor (od 12 do 19), Trebinje (od 15 do 22) i Višegrad (od 12 do 20).

Inače, u BiH se danas najviše temperature očekuju između 16 i 24 stepena, na jugu do 30.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Odbor za vanjske poslove Slovenije u posjeti BiH: “Bit ćemo još aktivniji po pitanju bh. puta ka EU”

Objavljeno

na datum

Administator

U Sarajevu je danas održan sastanak Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije, nakon čega je upriličena i konferencija za medije.

Nakon sastanka se obratila zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Sabina Ćudić koja je kazala da je jako zadovoljna današnjim sastankom. Ujedno, izrazila žal zbog činjenice da bh. parlamentarci više od 20 godina nisu bili u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

“Imali smo zajednički sastanak naše komisije i odbora za vanjske poslove Slovenije izuzetna nam je čast ugostiti prije svega prijatelje BiH. Zahvalili smo se za napore Slovenije na bh. putu ka Evropskoj uniji. Posljednja posjeta bh. parlamentaraca bila je prije više od 20 godina, želimo to promijeniti a ne biti samo domaćini”, poručila je Ćudić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ime Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije obratio se Predrag Baković koji je, također, istakao prijateljske odnose Slovenije i BiH. Također, podsjetio je na pomoć koju je BiH slala kada su u augustu 2023. godine Sloveniju zadesile razorne poplave.

“Drago mi je da smo poslije toliko godina okrijepili odnose odbora za vanjske poslove. Stvarno je bilo vrijeme da se sretnemo i da ojačamo odnose ovih radnih tijela”, kazao je Baković te dodao:

“Posebno se zahvaljujemo na pomoći u poplavama u augustu prošle godine. Nemamo nekih otvorenih pitanja, a radimo na tome da se BiH nađe na putu ka EU. Bili smo aktivni i bit ćemo još aktivniji po tom pitanju”, poručio je on.

Za kraj, zaključio je kako je: “Klima prava – odnosi odlični.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu