Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Na današnji dan poginuo je Džemal Bijedić: “Nakon njegove smrti zamro je i život u Hercegovini”

Objavljeno

na datum

Danas se navršava 47 godina od tragične smrti jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih političara Džemal Bijedića, koji je 18. januara 1977. godine, na vrhuncu političke moći, poginuo u avionskoj nesreći na brdu Inač kod Kreševa sa suprugom Razijom, saradnicima i pilotima.

Bijedić je rođen u aprilu 1917. u Mostaru, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a potom je školovanje nastavio na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je aktivni član studentskog pokreta, a potom i aktivan učesnik u antifašističkoj borbi.

Nakon Drugog svjetskog rata profilisao se kao jedan od najznačajnijih političara ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijeloj bivšoj Jugoslaviji, te je bio prvi saradnik vrhovnog komandanta Jugoslavije maršala Josipa Broza Tita, čijim su ga nasljednikom mnogi smatrali.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bio je na mnogim političkim pozicijama, a najznačajnija funkcija mu je bila na poziciji predsjednika Saveznog izvršnog vijeća gdje je bio od 1971. pa sve do smrti.

Posebno se cijeni doprinos Džemala Bijedića u poslijeratnom razvoju Mostary i cijele Hercegovine, o čemu oni koji su ga poznavali i danas s ponosom govore i tvrde da je nakon njegove smrti zamro i život u Hercegovini.

Među njima je i novinar Fazlija Hebibović, koji je u to vrijeme bio dopisnik beogradske Politike Express i pratio sva aktualna dešavanja u Hercegovini. Izvještavanje o smrti Džemala Bijedića smatra jednim od najtežih zadataka u karijeri, koji neće zaboraviti dok je živ.

“Bilo je hladno, veliki minus, a to mi je bio najteži trenutak u karijeri i volio bih da nikada nisam izvještavao sa sahrane jednog takvog čovjeka, grandioznog giganta, gromade”, rekao je Hebibović za Klix.ba.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo poslije toga tvrdi on, Mostar i Hercegovina su se uvjerili šta zaista značio gubitak Džemala Bijedića.

“Zamro je život, nikad više Mostar ni Hercegovina neće biti kao što su bili za vrijeme Džemala Bijedića”, zaključio je Hebibović.

Džemal Bijedić i njegova supruga Razija sahranjeni su 21. januara u Sarajevu na groblju Bare uz najviše državne i vojne počasti, a iste godine kada je i poginuo, u Mostaru je osnovan Univerzitet koji i danas nosi njegovo ime.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

“Apsolutno je normalno da Srbi iz RS i Srbije postanu jedna teritorija”

Objavljeno

na datum

Administator

Ruski igrač

Republika Srpska je ponosna na svoje dobre odnose, naročito sa Srbijom, što je logično, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za “Russia Today” naglasio da je Republika Srpska ponosna i na odnose sa Mađarskom, koji su dobri prije svega zahvaljujući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kao i sa Rusijom, koja je decenijama pokazivala veliko razumijevanje za region. “Jedna mala republika, sa milion stanovnika, zadovoljna je razumijevanjem koje ima od naših prijatelja. Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona je potpisala okvirni sporazum i odgovorna je za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad pokušava da odvuče Srbiju od njenih odgovornosti, ali da Republika Srpska pokušava da u prvi plan vrati odredbe Dejtona na najbolji mogući način. Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da u Republici Srpskoj i Srbiji živi jedan narod.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je podsjetio da su Nijemci, kada su ukinuli Njemačku Demokratsku Republiku, poznatiju kao Istočna Njemačka, smatrali normalnim da ujedine jedan narod, što se na kraju i dogodilo, ali da takvu priliku ne nude manjim narodima kao što je srpski narod. “Apsolutno je normalno da će Srbi iz Republike Srpske i Srbi iz Srbije jednog dana postati jedna teritorija, jedna politička zajednica. To je logično i zakonito. Svi drugi narodi imaju pravo na jedinstvo”, napomenuo je Dodik.

“Mi Srbi iz Republike Srpske navijamo za Srbiju u svim međunarodnim takmičenjima, kao i za Rusiju. Mi nemamo svoju reprezentaciju, jer nam to nije dozvoljeno. Stoga je naš domaći tim u svim sportovima tim Srbije. Srpski je naš maternji jezik, naši ljudi se liječe u Srbiji, tamo se obrazuju. Naša ekonomska saradnja je na najvišem nivou”, napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da ima potpuno razumijevanje i saglasnost sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čije je ranije poznavanje o pitanju Kosova i svemu što Zapad želi da uradi opsežno, izrazivši uvjerenje da Vučić, osim toga, razumije i šta je Republika Srpska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Čović ponovo u Zagrebu kod Plenkovića, glavna tema Izborni zakon BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Lider HDZ-a Dragan Čović ponovo je otišao u Zagreb razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je napisao na mreži X, s Plenkovićem je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnim političkim i evropskom putu BiH.

“Izborni zakon i preostali reformski preduslovi žurno potrebni za stabilizaciju i napredak. Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom ključno je za Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednji susret Čović i Plenković su imali u Sarajevu, a u delegaciji s Čovićem tada su bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Građani za 24 sata skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što su Elvis Gurda i Esad Jašarević dobili kazbnu od 6.000 KM zbog toga što su oštetili spomen-ploču presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, građani su im prikupili sav novac.

Osim pomenutih 6.000 koje je presudio Sud na Sokocu, Jašarević i Gurda su imali još 2.000 KM troškova za advokata tokom postupka. Nakon što je akcija pokrenuta, za svega 24 sata građani su prikupili 8.200 KM pa su njih dvojica objavla video u kojem pozivaju na kraj uplaćivanja.

Inače, akciju prikupljanja novca preko PayPal računa pokrenuli su Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta i profesor Sanin Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gurda i Jašarević su u januaru 2022. godine uništili spomen ploču Mladiću i kasnije se predali policiji.

Ista spomen ploča uništavana je još jednom, tačno godinu dana kasnije, a prije svega toga je polivena zelenom farbom.

Riječ je o spomen-ploči koja već godinama stoji na administrativnoj liniji dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu