Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Shrvani roditelji djevojčice iz Gračanice: Presuda je sramna, sudija nas je ponizio

Objavljeno

na datum

Porodica 15-godišnje Maide Džafić iz Gračanice koja je preminula krivicom doktorice iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Melihe Zahirović–Suljić, ogorčeni su na visinu zatvorske kazne koja je izrečena infektologinji.

Kako je Klix.ba ranije izvijestio, penzionirana doktorica iz Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Meliha Zahirović–Suljić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od jednu godinu, zbog smrti 15-godišnje Maide Džafić iz Gračanice.
Presudom je utvrđeno da je nemarom Zahirović–Suljić, odnosno nesavjesnim liječenjem djevojčica preminula.

Ovakvim sudskim ishodom ogorčeni su prije svega roditelji 15-godišnjakinje, a onda i borci za pravdu Muriz Memić i Davor Dragičević. Otac preminule djevojčice Miralem Džafić ističe da se osjeća poniženim.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Život jednog djeteta da vrijedi godinu dana zatvora je žalosno i sramno za ovu državu. Osjećam se poniženo, kao da moje dijete nije ni postojalo uopće. Da li će one koji su donijeli presudu biti sramota izaći na ulicu i pogledati drugu djecu? Za mene ovo nije nikakva satisfakcija, ovo je sramna odluka”, navodi Džafić.

On ističe da da će žalba na ovu presudu biti uložena.

“Sudija tokom čitanja presude nije mogao podići glavu niti bilo koga od nas pogledati u oči. Ne znam šta nas čeka u budućnosti. Na potezu je Tužilaštvo TK, a slika koju je prezentirao sud nikako nije dobra. Iza nas je toliko neprospavanih noći nakon smrti naše djevojčice, a sud se poigrao”, naveo je Džafić, koji nije želio komentirati to da se osuđena nije pojavila na izricanju presude.

Presudom Općinskog suda u Tuzli nezadovoljna je i odbrana doktorice Melihe Zahirović–Suljić. Njen advokat Damir Alić u kratkom razgovoru za Klix.ba je poručio da će žalba svakako biti upućena.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ova presuda je nepravomoćna, ali i nepravedna. Osuđujuća presuda se ne temelji na činjenicama i dokazima iz spisa”, kazao nam je Alić.

Nakon izricanja presude ispred zgrade suda u Tuzli su se okupili i članovi grupe Pravda za Davida te Pravda za Dženana. Svi su ogorčeni na rečenice koje su čuli u sudnici.

“Sramna je visina kazne, svi znamo da se godinu dana zatvora može zamijeniti novčanim iznosom. Presuda je pokazala da život jednog djeteta vrijedi godinu dana zatvora. Ali, mislim da u svemu ovome određena satisfakcija porodici može biti to da je doktorica ipak proglašena krivom”, kazao je Muriz Memić.

Davor Dragičević istaknuo je da je današnja presuda pokazala tragično stanje koje vlada u bh. pravosuđu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“U sudnici su sjedili roditelji ubijene djece, samo smo mi jedni drugima podrška jer smo ostali bez one koju nam treba pružiti država. Grupa Pravda za Davida skupa sa mnom odavno ne vjeruje u pravosuđe, a s ovom presudom to je dodatno zapečaćeno”, naglasio je on.

Kako je navedeno u presudi, doktorica Meliha Zahirović–Suljić osuđena je za počinjenje krivičnog djela teška krivična djela protiv zdravlja i ljudi, u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje.

Rečeno je da ona nije izvršila prijem pacijentice u Odjeljenje za urinarne infekcije, zoonoze i nejasna febrilna stanja u tuzlanskom UKC-u, iako je to trebala učiniti zbog činjenice da je 15-godišnjakinja bila u nejasnom febrilnom stanju. Sve se odvijalo od od 10. jula do 8. augusta 2020. godine kada je djevojčica preminula.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

“Apsolutno je normalno da Srbi iz RS i Srbije postanu jedna teritorija”

Objavljeno

na datum

Administator

Ruski igrač

Republika Srpska je ponosna na svoje dobre odnose, naročito sa Srbijom, što je logično, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za “Russia Today” naglasio da je Republika Srpska ponosna i na odnose sa Mađarskom, koji su dobri prije svega zahvaljujući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kao i sa Rusijom, koja je decenijama pokazivala veliko razumijevanje za region. “Jedna mala republika, sa milion stanovnika, zadovoljna je razumijevanjem koje ima od naših prijatelja. Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona je potpisala okvirni sporazum i odgovorna je za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad pokušava da odvuče Srbiju od njenih odgovornosti, ali da Republika Srpska pokušava da u prvi plan vrati odredbe Dejtona na najbolji mogući način. Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da u Republici Srpskoj i Srbiji živi jedan narod.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je podsjetio da su Nijemci, kada su ukinuli Njemačku Demokratsku Republiku, poznatiju kao Istočna Njemačka, smatrali normalnim da ujedine jedan narod, što se na kraju i dogodilo, ali da takvu priliku ne nude manjim narodima kao što je srpski narod. “Apsolutno je normalno da će Srbi iz Republike Srpske i Srbi iz Srbije jednog dana postati jedna teritorija, jedna politička zajednica. To je logično i zakonito. Svi drugi narodi imaju pravo na jedinstvo”, napomenuo je Dodik.

“Mi Srbi iz Republike Srpske navijamo za Srbiju u svim međunarodnim takmičenjima, kao i za Rusiju. Mi nemamo svoju reprezentaciju, jer nam to nije dozvoljeno. Stoga je naš domaći tim u svim sportovima tim Srbije. Srpski je naš maternji jezik, naši ljudi se liječe u Srbiji, tamo se obrazuju. Naša ekonomska saradnja je na najvišem nivou”, napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da ima potpuno razumijevanje i saglasnost sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čije je ranije poznavanje o pitanju Kosova i svemu što Zapad želi da uradi opsežno, izrazivši uvjerenje da Vučić, osim toga, razumije i šta je Republika Srpska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Čović ponovo u Zagrebu kod Plenkovića, glavna tema Izborni zakon BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Lider HDZ-a Dragan Čović ponovo je otišao u Zagreb razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je napisao na mreži X, s Plenkovićem je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnim političkim i evropskom putu BiH.

“Izborni zakon i preostali reformski preduslovi žurno potrebni za stabilizaciju i napredak. Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom ključno je za Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednji susret Čović i Plenković su imali u Sarajevu, a u delegaciji s Čovićem tada su bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Građani za 24 sata skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što su Elvis Gurda i Esad Jašarević dobili kazbnu od 6.000 KM zbog toga što su oštetili spomen-ploču presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, građani su im prikupili sav novac.

Osim pomenutih 6.000 koje je presudio Sud na Sokocu, Jašarević i Gurda su imali još 2.000 KM troškova za advokata tokom postupka. Nakon što je akcija pokrenuta, za svega 24 sata građani su prikupili 8.200 KM pa su njih dvojica objavla video u kojem pozivaju na kraj uplaćivanja.

Inače, akciju prikupljanja novca preko PayPal računa pokrenuli su Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta i profesor Sanin Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gurda i Jašarević su u januaru 2022. godine uništili spomen ploču Mladiću i kasnije se predali policiji.

Ista spomen ploča uništavana je još jednom, tačno godinu dana kasnije, a prije svega toga je polivena zelenom farbom.

Riječ je o spomen-ploči koja već godinama stoji na administrativnoj liniji dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu