Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Narko mafija na području USK osuđena na ukupno 17 godina zatvora!

Objavljeno

na datum

Nakon održanog usmenog, glavnog i javnog pretresa u krivičnom postupku protiv optuženih Zolić Hasid, Šabić Denis, Antonić Mirela i Zolić Beganović ( po vlastitoj izjavi Zulić) Elvisa, Kantonalni sud u Bihaću je dana 16.01.2024. godine donio i javno objavio presudu u predmetu broj: 01 0 K 01496623 K kojom je optužene oglasio krivim zbog počinjenja krivičnog djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 2. KZ F BiH, u sticaju sa krivičnim djelom Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. KZ F BiH sve u vezi sa članom 54. KZ F BiH, te izrekao kaznu zatvora i to:

  1. Optuženom Zolić Hasidu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 5 godina i 10 mjeseci.

Na osnovu člana 57. KZ FBiH optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru počev od 31.07.2019. godine do 31.10.2019. godine.

  1. Optuženom Šabić Denisu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i 10 mjeseci.

Na osnovu člana 57. KZ FBiH optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru počev od 31.07.2019. godine do 31.10.2019. godine.

  1. Optuženoj Antonić Mireli jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i 10 mjeseci.

Na osnovu člana 57. KZ FBiH optuženoj se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru počev od 01.08.2019. godine do 30.08.2019. godine.

  1. Optuženoj Zolić Beganović Elvisi jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i 10 mjeseci.

Na osnovu člana 57. KZ FBiH optuženoj se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru počev od 01.08.2019. godine do 30.08.2019. godine.

Na osnovu odredbe člana 213. i 212. st. 3. ZKP FBiH usvaja se imovinskopravni zahtjev oštećene Državne agencije za istrage i zaštitu Ministarstva sigurnosti BiH za povrat novca u ukupnom iznosu 2.750,00 KM, na način da se optuženi Zolić Hasid obavezuje da oštećenoj Državna agencija za istrage i zaštitu Ministarstva sigurnosti BiH isplati navedeni iznos od 2.750,00 KM na ime novčanih sredstava utrošenih prilikom primjene posebne istražne radnje “simulirani i kontrolisani otkup predmeta i simulirano davanje potkupnine” iz čl. 130. st. 2. tačka f) ZKP F BiH, u roku od 30 dana od pravomoćnosti presude.

Na osnovu odredbe iz člana 202. stav 1. ZKP FBiH optuženi se obavezuju na plaćanje troškova krivičnog postupka o čijoj visini će se donijeti zasebno rješenje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Protiv presude je dozvoljena žalba Vrhovnom sudu F BiH u roku od 15 dana od dostavljanja presude.

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

VELIKA KLADUŠA

U Velikoj Kladuši se uveliko radi na uređenju javnih površina, izdvojeno blizu 700.000 KM

Objavljeno

na datum

Administator

Nastavlja se modernija i sanacija pješačkih staza u centralnom gradskom području i Gradskom parku u Velikoj Kladuši, u planu je uređenje gradskog parka, kao i postavljanje trotoara na sredini parka. Sve aktivnosti vršit će se kroz dvije faze.

Također, počeli su i radovi na popločavanju Trga mladih. Prema riječima Direktora JKUP Amira Đogića, radi se o značajnom projektu koji podrazumijeva dvije faze.

U prvoj fazi uredit će se pješačke staze od Općinskog organa uprave do Gimnazije, riješit će se cjelokupna staza oko gornjeg i donjeg dijela parka, prolaz i pješački prelaz između dva dijela parka. Također, u prvoj fazi sanirat će se i parking ispred Općinskog suda u ulici Maršala Tita.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U drugoj fazi, završit će se preostali dio pješačkih staza u užem gradskom području, prema staroj autobuskoj stanici koji su uveliko gotovi, a planirana je i nabavka opreme i dječjih igračaka za park, ali i sadržaji za starije i osobe sa invaliditetom kojim će biti olakšan pristup mnogim urbanim dijelovima grada.

Prema riječima direktora JKUP Amira Đogića radovi će biti u skladu sa vremenskim uslovima biti urađeni u predviđenom roku. Vrijednost radova je oko 700.000 KM od čega je 350.000 KM sufinansirano od strane Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, dok je ostatak sredstava osiguran iz budžeta Općine Velika Kladuša.

Izvođač radova je JKUP “Komunalije”, a rok za završetak radova je 75 radnih dana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Kantonalna bolnica u Bihaću dobila mobilni dijalizni aparat

Objavljeno

na datum

Administator

Narod Kuvajta posredstvom Udruženja „Srce za djecu“ donirao je Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću mobilni dijalizni aparat za tretman djece i odraslih u Jedinici za intenzivno liječenje.

„Radi se o aparatu za akutnu hemodijalizu u vrijednosti od 50. 000 KM. S obzirom na ogroman značaj samog aparata, osjetili smo potrebu da bude dodijeljen upravo Kantonalnoj bolnici u Bihaću, s kojom imamo izuzetnu dugodišnju saradnju“, izjavio je direktor Udruženja „Srce za djecu“ Fikret Kubat.

Direktor bihaćke bolnice Hajrudin Havić potvrdio je kako ova ustanova prvi put ima tako vrijedan aparat za ovu svrhu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„S obzirom da je riječ o mobilnom aparatu, on će po potrebi biti korišten u svim odjelima, a ne samo u Jedinici za intenzivno liječenje. Bit će izuzetno važan i u tretmanu pacijenata sa najtežim kancerogenim oboljenjima. Naravno, moram se zahvaliti državi Kuvajt, koja već godinama prati naš rad i ovo je samo nastavak uspješne saradnje“, riječi su doktora Havića.

O značaju mobilnog dijaliznog aparata za pacijente Kantonalne bolnice u Bihaću govorio je i načelnik Odjela za anesteziju i reanimaciju Haris Halkić.

„Najbitnije je da sada imamo mogućnost da aparat približimo pacijentu, bilo da se radi o pacijentima sa akutnim zatajenjima bubrega ili postoperativnim hroničnim komplikacijama. Moći ćemo neophodan tretman izvršiti bez pomjeranja pacijenta, što je vrlo često od izuzetne važnosti“, naveo je doktor Halkić.

Donatorima se ovom prilikom zahvalila i ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Zemina Kadirić, koja je potvrdila da će Kantonalna vlada i dalje podržavati rad Udruženja „Srce za djecu“, odnosno nastaviti razvijati saradnju sa državom Kuvajt.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

VIDEO – Bihaćke srednje škole na praksu đake šalju i u javna preduzeća

Objavljeno

na datum

Administator

Iskustvo je pokazalo da je učenje kroz praktični rad učenicima srednjih škola najinteresantniji način učenja.

Ponukane ovakvim iskustvom, srednje škole u Bihaću sporazume o obavljanju prakse potpisuju i s javnim preduzećima, a jedno od njih je i JKP „Komrad“ Bihać. U ovo poduzeće svake sedmice dolaze učenici iz Mašinsko-saobraćajne mješovite srednje škole u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu