Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Od početka godine u BiH ušlo 30.813 migranata, u zemlje porijekla vraćeno 550 migranata

Objavljeno

na datum

Kroz Bosnu i Hercegovinu je tokom ove godine prošlo više od 30.000 migranata, a u najvećoj mjeri se radilo o migrantima iz zemalja visokog migracionog rizika.

Kako su za Fenu potvrdili iz Službe za poslove sa strancima, od 1. januara do 17. decembra ove godine izdato je 30.813 potvrda o iskazanoj namjeri za azil, a kao i u prethodnom periodu, i dalje se u najvećoj mjeri radilo o migrantima ekonomske kategorije starosti između 19 i 35 godina.

– Ovi migranti se vrlo kratko zadržavaju u BiH i prema njihovim izjavama nastoje koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU. U najvećoj mjeri, radilo se o mješovitoj grupaciji migranata i to državljana Afganistana, Maroka, Sirije, Pakistana, Bangladeša, Irana i drugih zemalja, koji su nakon ulaska u BiH izražavali namjeru za azil – navode iz Službe za poslove sa strancima.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o situaciji u prihvatnim centrima za migrante, ističu da je situacija zadovoljavajuća.

Trenutno u smještajnim kapacitetima privremenih prihvatnih centara koji su na raspolaganju boravi oko 2.600 migranta od kojih je oko 1.100 u Unsko-sanskom kantonu i 1.400 u Kantonu Sarajevo.

U kontekstu pitanja o eventualnoj sigurnosnoj prijetnju koju bi mogli predstavljati ilegalni migranti, iz Službe za poslove sa strancima naglašavaju da su organizovane neregularne migracije složene te da iza njih stoje dobro organizovane kriminalne grupe koje vrše ilegalno prebacivanje migranata, koje uključuje transport i smještaj na području BiH.

– U tom kontekstu, Služba je dala značajan doprinos učestvujući u zajedničkim operativnim akcijama u suzbijanju krijumčarenja i trgovine ljudima, te prikupljajući operativna saznanja i informacije, koje je pravovremeno razmjenjivala s nadležnim agencijama za provedbu zakona, koje su u konačnici rezultirale istragama i sudskim postupcima – povlače iz Službe.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima koje su dostavili Feni, u skladu sa potpisanim sporazumima o readmisiji, iz BiH je vraćeno u Republiku Srbiju 173 migranta, a u Crnu Goru 29 migranata.

Služba je kroz različite vidove povratka tokom 2023. godine realizovala udaljenje u zemlje porijekla za 550 migranata.

-Kroz dobrovoljni povratak koji realizuje Služba za poslove sa strancima vraćeno je 432 migranta, a kroz program prisilnog povratka vraćeno je 118 migranata u zemlje porijekla – naveli su iz Službe za poslove sa strancima.

Na kraju podvlače da je međusobna saradnja, učešće u zajedničkim aktivnostima i razmjena informacija s policijskim agencijama u BiH i međunarodnim partnerima odlična, odvija se kontinuirano i daje odlične rezultate, gdje je Služba, kako navode, prepoznata kao ravnopravan partner.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

“Apsolutno je normalno da Srbi iz RS i Srbije postanu jedna teritorija”

Objavljeno

na datum

Administator

Ruski igrač

Republika Srpska je ponosna na svoje dobre odnose, naročito sa Srbijom, što je logično, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za “Russia Today” naglasio da je Republika Srpska ponosna i na odnose sa Mađarskom, koji su dobri prije svega zahvaljujući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kao i sa Rusijom, koja je decenijama pokazivala veliko razumijevanje za region. “Jedna mala republika, sa milion stanovnika, zadovoljna je razumijevanjem koje ima od naših prijatelja. Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona je potpisala okvirni sporazum i odgovorna je za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad pokušava da odvuče Srbiju od njenih odgovornosti, ali da Republika Srpska pokušava da u prvi plan vrati odredbe Dejtona na najbolji mogući način. Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da u Republici Srpskoj i Srbiji živi jedan narod.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je podsjetio da su Nijemci, kada su ukinuli Njemačku Demokratsku Republiku, poznatiju kao Istočna Njemačka, smatrali normalnim da ujedine jedan narod, što se na kraju i dogodilo, ali da takvu priliku ne nude manjim narodima kao što je srpski narod. “Apsolutno je normalno da će Srbi iz Republike Srpske i Srbi iz Srbije jednog dana postati jedna teritorija, jedna politička zajednica. To je logično i zakonito. Svi drugi narodi imaju pravo na jedinstvo”, napomenuo je Dodik.

“Mi Srbi iz Republike Srpske navijamo za Srbiju u svim međunarodnim takmičenjima, kao i za Rusiju. Mi nemamo svoju reprezentaciju, jer nam to nije dozvoljeno. Stoga je naš domaći tim u svim sportovima tim Srbije. Srpski je naš maternji jezik, naši ljudi se liječe u Srbiji, tamo se obrazuju. Naša ekonomska saradnja je na najvišem nivou”, napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da ima potpuno razumijevanje i saglasnost sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čije je ranije poznavanje o pitanju Kosova i svemu što Zapad želi da uradi opsežno, izrazivši uvjerenje da Vučić, osim toga, razumije i šta je Republika Srpska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Čović ponovo u Zagrebu kod Plenkovića, glavna tema Izborni zakon BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Lider HDZ-a Dragan Čović ponovo je otišao u Zagreb razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je napisao na mreži X, s Plenkovićem je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnim političkim i evropskom putu BiH.

“Izborni zakon i preostali reformski preduslovi žurno potrebni za stabilizaciju i napredak. Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom ključno je za Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednji susret Čović i Plenković su imali u Sarajevu, a u delegaciji s Čovićem tada su bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Građani za 24 sata skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što su Elvis Gurda i Esad Jašarević dobili kazbnu od 6.000 KM zbog toga što su oštetili spomen-ploču presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, građani su im prikupili sav novac.

Osim pomenutih 6.000 koje je presudio Sud na Sokocu, Jašarević i Gurda su imali još 2.000 KM troškova za advokata tokom postupka. Nakon što je akcija pokrenuta, za svega 24 sata građani su prikupili 8.200 KM pa su njih dvojica objavla video u kojem pozivaju na kraj uplaćivanja.

Inače, akciju prikupljanja novca preko PayPal računa pokrenuli su Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta i profesor Sanin Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gurda i Jašarević su u januaru 2022. godine uništili spomen ploču Mladiću i kasnije se predali policiji.

Ista spomen ploča uništavana je još jednom, tačno godinu dana kasnije, a prije svega toga je polivena zelenom farbom.

Riječ je o spomen-ploči koja već godinama stoji na administrativnoj liniji dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu