Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Jasmin Musić: Političke snage postaju svjesne da je teško voditi procese bez SDA

Objavljeno

na datum

Imamo li jasan kurs političkih stranaka u Bosni i Hercegovini? Jesu li se izgubile ideje i partnerstva? Je li vlast vrti gdje principi neće? Ispeci pa reci – posljednji primjer Unsko-sanski kanton.

Član Predsjedništva SDP-a Razim Halkić u emisiji Odgovorite ljudima istakao je da je ova stranka napravila koaliciju sa SDA u USK-u ‘na fer i poštenim odnosima’.

„Članice Trojke i Pomak odlučili su da formiraju blok u USK-u. Nezadovoljstvo između NES-a i SDA je kulminiralo posljednjih nekoliko sedmica i mi smo bili spremni da uđemo u koaliciju sa SDA. Potpisali smo čak i sporazum“, naveo je Halkić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Halil Bajramović, član Predsjedništva NiP-a, rekao je da je ‘on doslovno kao predsjednik Kantonalnog odbora, sa Jasminom Musićem i određenim zastupnicima, patentirao odnos Trojke i SDA.

„Zbog patenta sam umalo izbačen iz stranke, ali nekako sam preživio. Tačno je da smo mi bili zagovarači da se ne ide sa NES-om. Tačno je da smo bili spremni da na zahtjev centrale idemo sa NES-om. U jednom trenutku smo spoznali da su oni sakupili 15 potpisa, ali bez NiP-a, Pomaka i Naše stranke jer smo mi imali svoj blok B3, šest zastupnika. Ali oni su nas isključivali iz svih mogućih kombinacija i nismo željeli čekati nego smo punim kapacitetom napravili kombinaciju i složili 17 ruku“, pojasnio je Bajramović.

Jasmin Musić, predsjednik KO SDA USK, na pitanje zašto je njegova stranka promijenila partnera, kaže da ‘SDA nikada nije rekla da s nekim a priori ne želi sarađivati ili da s nekim a priori mora sarađivati’.

„SDA je uvijek za razgovor i dogovor. I drago mi je da se godinu dana nakon općih izbora, kada smo imali jedan sveopšti ambijent gdje niko nije želio sa SDA, pomalo dolazimo u situaciju da sve političke snage postaju svjesne da će na bilo kom nivou biti teško voditi procese bez SDA. Bit će vrlo teško suprotstaviti se nasrtajima iz RS-a i hrvatske komponente bez učešća SDA. Rečeno je da smo se oteli, da je to Cazinska buna, to je simplificiranje situacije i na neki način nipodaštavanje svih nas u USK. Niti smo se oteli niti je ovo Cazinska buna. To je jedan demokratski proces, vrlo često se kantonalne vlade mijenjaju. Jako sam puno više energije uložio da sačuvam prošlu vladu koju je predvodio NES, nego da formiram novu koju će predvoditi SDA“, poručio je Musić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U USK-u je na sceni puka borba za pozicije, ocijenio je član Predsjedništva DF-a Mahir Mešalić.

„Prekompozicija vlasti u USK-u je greška. Ako je Bajramović, kao što kaže, patentirao ovu koaliciju, neće to biti dobro po građane USK-a. Mi smo se povukli kad smo vidjeli da Trojka i SDA formiraju zajedno vlast. Moram reći da nas niko nije ni zvao. Nemam ništa protiv koaliranja na lokalnim nivoima jer to odražava većinu i građansku volju u tom području, ali to je čisti politički promašaj“, naveo je Mešalić.

Mirsad Čamdžić, član Predsjedništva Naše stranke, naglasio je da su u USK-u, kako kaže, posrnuloj SDA spuštene ‘zlatne ljestve’ od ‘Dvojke’.

„Na Predsjedništvu Naše stranke razmatrala se opcija ulaska Trojke. Vidim da i dan-danas svi kažu da je Trojka na vlasti u USK, ali treba koristiti korektnu terminologiju – to je Dvojka. Naša stranka ne učestvuje tu. S tom odlukom se nisu složili neki članovi unutar Predsjedništva. Nije se složio ni predsjednik Edin Forto, ali je bio preglasan. Mi smo liberalni, ali kada donesemo jedan stav onda ga svi zajedno branimo. Tako je i u slučaju USK-a, i nismo pogriješili, nismo htjeli biti ‘halal certifikat’ ovoj tamo vlasti. Ne možemo ništa postići sa jednim mjestom koje bi tamo bilo. Gledali smo stvar iz šire perspektive, vidjeli smo kako SDA zadaje ritam, ima svog premijera, i kako je NES prošao u tom savezu u dva slučaja“, kazao je on.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ako smo partneri, onda smo zajedno trebali otići u opoziciju, a ne da SDA pregovara sa našim zastupnicima, poručio je Jasmin Emrić, član Predsjedništva NES-a.

„Naša stranka je imala princip što se tiče USK-a. Mnogi ga nisu imali. I SDA je imala u svom klubu nezadovoljnih zastupnika koji su glasali suprotno stavovima većine, isto kao i u NES-u. Ključno je pitanje zašto je SDA pristala da bude pozicija i ostavi NES kao svog partnera, zbog toga što su se bojali da će neko drugi napraviti većinu, a oni sa NES-om ostali u opoziciji“, kazao je Emrić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata osumnjičenih lica iz Bosanske Krupe i Bužima

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prethodno prikupljenih informacija na terenu i Naredbe Općinskog suda Bosanska Krupa, pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK, dana 05.06.2024. godine u ranim jutarnjim satima su izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata, te pokretnih stvari osumnjičenih lica i to B.N, B.A, B.S, I.E, Š.H, A.I, Š.B, S.V i K.O. svi iz Bosanske Krupe i Bužima.

Tokom navedenih pretresa pronađena je i oduzeta veća količina sljedećih predmeta: 8 kom. Ručnih bombi, 3 kom. Protiv pješadijskih mina, vatreno naoružanje poluautomatska puška, vatreno naoružanje-puška m-48, vatreno naoružanje- Automatska puška, municija raznog kalibra i vrste kako puščano zrno, tako i pištoljsko, te patroni za lovačko naoružanje, razni djelovi za pušte (cijevi, kundaci, zatvarači, udarne igle i dr,), optički nišani (više komada).

Nad gore navedenim licima zavedena je kriminalistička obrada te će nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz čl.371. KZ F BiH „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu