BIHAĆ

VIDEO – Bišćanima voda skuplja, a nakon obilnijih padavina mora se prokuhavati

Objavljeno

na datum

Za građane Bihaća voda je postala skuplja prvi put nakon 12 godina. Iz Vodovoda kažu da je bilo očekivano s obzirom na sva poskupljenja pa i na cijene održavanja sistema. Tako su građanima računi postali veći za nekoliko dodatnih stavki održavanja, što je uzrokovalo nezadovoljstvo, a naročito onih s najmanjim primanjima.

Poskupljenje vode najavljivano je već nekoliko mjeseci, a posljednja dva računa su građanima znatno veća. Prema riječima direktora Vodovoda, poskupljenja su bila neophodna. Osim poskupljena od 26 feninga po kubiku vode, još je nekoliko novina.

“Dvije nove stavke se odnose na prečišćavanje otpadnih voda, koje se obračunava po 40 feninga po potrošenom kubnom metru vode, i imamo novu fiksnu naknadu koja iznosi 2,12 KM, a odnosi se na fiksnu naknadu za rekonstrukciju vodovodnog sistema”, navodi Amel Muslić, v. d. direktora JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Građani uvjereni da ih se potkrada, a oni s najnižim primanjima – ogorčeni i zabrinuti:

“Nas ima svega 13 stanara, i da ja potrošim 144 kubika vode, a kubik je 1.000 litara, pa to je nemoguće!”

“Nije opravdano! Penzioner s najnižom penzijom 538 KM, kako? Još ako se šlepa neko uz njega.”

Voda skuplja, računi veći, a nakon svakih obilnijih padavina, ona se mora i prokuhavati. Analiza vode protekli mjesec pokazala je zagađenje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mikrobiološka analiza je u Žegaru pokazivala fekalno zagađenje, a povišena mutnoća je, osim na tom mjestu, također povišena i na stanici Klokot i Ozimice 2”, ističe Jasmina Cepić, načelnica Službe higijene i zadravstvene zaštite ZZJZ-a USK-a.

“Radimo i na izradi studije i projektne dokumentacije za prečistač pitke vode, odnosno, na mogućnosti da na izvorištu Klokot instaliramo postrojenje koje će sanirati i ovaj problem”, kaže Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća (POMAK).

Ova sredstva bi trebala biti korištena i za rekonstrukciju dotrajale vodovodne mreže, a slična poskupljenja su najavljena i u ostalim dijelovima USK-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

U fokusu

Exit mobile version