Connect with us

BIHAĆ

VIDEO – Bišćanima voda skuplja, a nakon obilnijih padavina mora se prokuhavati

Objavljeno

na datum

Za građane Bihaća voda je postala skuplja prvi put nakon 12 godina. Iz Vodovoda kažu da je bilo očekivano s obzirom na sva poskupljenja pa i na cijene održavanja sistema. Tako su građanima računi postali veći za nekoliko dodatnih stavki održavanja, što je uzrokovalo nezadovoljstvo, a naročito onih s najmanjim primanjima.

Poskupljenje vode najavljivano je već nekoliko mjeseci, a posljednja dva računa su građanima znatno veća. Prema riječima direktora Vodovoda, poskupljenja su bila neophodna. Osim poskupljena od 26 feninga po kubiku vode, još je nekoliko novina.

“Dvije nove stavke se odnose na prečišćavanje otpadnih voda, koje se obračunava po 40 feninga po potrošenom kubnom metru vode, i imamo novu fiksnu naknadu koja iznosi 2,12 KM, a odnosi se na fiksnu naknadu za rekonstrukciju vodovodnog sistema”, navodi Amel Muslić, v. d. direktora JP Vodovod Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Građani uvjereni da ih se potkrada, a oni s najnižim primanjima – ogorčeni i zabrinuti:

“Nas ima svega 13 stanara, i da ja potrošim 144 kubika vode, a kubik je 1.000 litara, pa to je nemoguće!”

“Nije opravdano! Penzioner s najnižom penzijom 538 KM, kako? Još ako se šlepa neko uz njega.”

Voda skuplja, računi veći, a nakon svakih obilnijih padavina, ona se mora i prokuhavati. Analiza vode protekli mjesec pokazala je zagađenje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Mikrobiološka analiza je u Žegaru pokazivala fekalno zagađenje, a povišena mutnoća je, osim na tom mjestu, također povišena i na stanici Klokot i Ozimice 2”, ističe Jasmina Cepić, načelnica Službe higijene i zadravstvene zaštite ZZJZ-a USK-a.

“Radimo i na izradi studije i projektne dokumentacije za prečistač pitke vode, odnosno, na mogućnosti da na izvorištu Klokot instaliramo postrojenje koje će sanirati i ovaj problem”, kaže Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća (POMAK).

Ova sredstva bi trebala biti korištena i za rekonstrukciju dotrajale vodovodne mreže, a slična poskupljenja su najavljena i u ostalim dijelovima USK-a.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Pozder u Bihaću: BiH ima jedinstven stav o Trgovskoj gori, namjera Hrvatske je ozbiljna prijetnja

Objavljeno

na datum

Administator

Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska gora.

“Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH”, kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom – Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BIH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”.

U razgovoru s v. d. direktorom ovog javnog preduzeća Alenom Zulićem istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za NP je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod u NP ”Una” i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk u NP ”Una”. U pratnji ministrice bili su i Almir Imširović, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona i njegov kolega nadležan za turizam, ministar privrede USK, Armin Kardašević.

“Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom ‘Naša zemlja. Naša budućnost’, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom”, istakla je ministrica Pozder.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu