Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Nikšić odgovorio ambasadorici Izraela: Garantujem vam da ćemo preispitati poslove Kabirija

Objavljeno

na datum

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić odgovorio je ambasadorici Izraela za BiH Galit Peleg koja je nedavno pisala Vladi FBiH i rekla da će ova ambasada “pomno pratiti” krše li se ljudska prava prema državljaninu Izraela Amiru Grossu Kabiriju.

Nikšić je napisao da je zatečen istupima i dopisima ambasadorice Peleg te je kazao da u pismu koje je njemu dostavila “nema ni najmanje razine samokritičnosti”.
“Vaše insinuacije kako je izvjesni Amir Gross Kabiri izložen ‘nelegitimnom pritisku’ od mene lično ili od pojedinih članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ne bi zaslužile bilo kakav komentar da u svom dopisu niste pokazali zavidan stepen arogancije. Potpuno nediplomatski bezobrazno, u nedostatku bilo kakvih argumenata, dijelite lekcije iz demokratije”, napisao je Nikšić.

Dodaje da je zato odlučio iskoristiti priliku da ukaže ambasadorici o kojoj zemlji piše, “kroz nekoliko nepobitnih historijskih činjenica.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ovdje žive generacije Jevreja čiji preci su stoljećima nalazili utočište od progona upravo u Bosni i Hercegovini. Prve jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini ustanovljene su u 15. i 16. stoljeću. I dok su se kod nas razvijale i integrisale u lokalno društvo, uživajući puna vjerska i građanska prava, u drugim dijelovima evropskog kontinenta bili su izloženi masovnim progonima i ubijanju zbog njihovog identiteta. Tako je u Sarajevu završilo i sačuvana Hagada, djelo izuzetne vjerske i umjetničke vrijednosti, nastalo u Španjolskoj u 14. stoljeću. Nadam se kako Vam je poznata činjenica da je vjerovatno jedino mjesto duhovnog hodočašća Jevreja u Evropi smješteno u Bosni i Hercegovini. Radi se o grobu duhovnog velikana, rabina Moše Danona u Stocu. O grobu i danas, kao i decenijama prije, brigu vodi lokalna muslimanska porodica sa posebnim osjećajem ponosa i poštovanja”, piše Nikšić.

Dodaje da su Bosanci i Hercegovci u najtežim periodima nacističke okupacije za vrijeme 2. Svjetskog rata rizikovali svoje živote kako bi zaštitili i od progona spasili svoje sugrađane Jevreje.

“Tim više je žalosno kako sa visokim stepenom ostrašćenosti i propagandističke pristrasnosti u Vašem dopisu stojite iza prijetnji i uvreda koje gospodin Kabiri već mjesecima upućuje gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić. Aluzije koje iznosite kako kritika ponašanja gospodina Kabirija ima ikavu poveznicu sa njegovim jevrejskim identitetom su potpuno neutemeljene i manipulatorske. Vaše jednostrano tumačenje dešavanja i pokušaj pravdanja skandaloznih postupaka gospodina Kabirija, kojem je izgleda, nažalost, umjesto Vaše, potrebna profesionalna pomoć, najbolje oslikava ukupnu politiku Države Izrael posljednjih mjeseci”, napisao je.

Kako kaže, Kabiri, “umjesto bahatosti koju pokazuje, a koju Vi dodatno podgrijavate”, treba shvatiti da se kao gost u BiH, treba educirati o običajima i odnosima u našoj zemlji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Da se raspitao shvatio bi da se mi ovdje možemo možda međusobno svađati, ali da to ne znači da ćemo trpiti da bilo ko, pa bio on i državljanin Izraela, može doći vrijeđati i prijetiti građanima ili zvaničnicima naše države. Da se oko nečega i složimo pošto u svom dopisu zazivate vladavinu prava, uvjeravam Vas da ću poduzeti sve raspoložive aktivnosti kako bi se propisi u Bosni i Hercegovini odnosili jednako na svakog našeg građanina, ali i one koji kao stranci žive i rade u Bosni i Hercegovini”, kazao je.

Kako kaže, garantuje da će nadležni organi ispitali legalnost “poslovnih pothvata” Kabirija kao i svih drugih poslodavca i investitora u Bosni i Hercegovini, “jer pred Zakonom svi trebamo biti isti.”

“Kad su u pitanju dešavanja u Palestini i Izraelu kojih se također dotičete, nemam nikakve obaveze da Vama polažem račune, ali se nisam ustručavao jasno i nedvosmisleno javno osuditi gnusne zločine Hamasa na teritoriji Izraela 7. oktobra ove godine. Istovremeno, bez ikakvog suzdržavanja ću ponoviti da reakcija Izraela na ovaj zločin nema nikakvo utemeljenje u međunarodnom pravu, niti se radi o legitimnoj akciji i primjerenom odgovoru. Svjedok sam stradanja civila, prije svega djece i žena ne tako davno kod nas u Bosni i Hercegovini, te nikada neću šutiti na slične i gore zločine bilo gdje u svijetu. Ubijanje hiljada žena i djece, staraca, uskraćivanje hrane, struje, vode i osnovnih potrepština nema nikakve veze sa praksama slobodnog svijeta. Konačno i ti lideri sve glasnije i sve jasnije okreću leđa izraelskoj politici ognja i mača koja traje već mjesecima, te pozivaju na obustavu vojnih aktivnosti čije mete i žrtve su dominantno civili Palestine”, dodao je.

Kaže da sebi nikad neće dozvoliti da postupke pojedinaca pripisuje cijelim narodima ili etničkim grupama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Postupke Amira Kabirija tretiram kao ispade pojedinca i ni u kojem slučaju ne generaliziram niti pripisujem odgovornost za njegovu kampanju pritisaka i mržnje prema gradonačelnici Sarajeva drugim Jeverejima bilo gdje. Očito je da isto nažalost ne vrijedi za Državu Izrael. Umjesto traženja i provođenja pravde nad zločincima od 7. oktobra, Izrael je u spomenutom zločinu pronašao osnovu za generaliziranje zločina i za ispriku za masovni progon, ubijanje i etničko čišćenje Palestinaca u Pojasu Gaze. Čak smo imali priliku pročitati izjavu izraelskog generala koji i ne krije da za njega nema razlike između civiila i pripadnika Hamasa, te da ih sve treba ukloniti. Takvu politiku ne mogu nikada podržati niti ikako opravdati. Često se pitam šta se desilo s pripadnicima naroda koji je doživio i preživio Holokaust?”, upitao je Nikšić.

Dodaje da nikada eliminiranje jednog zločinca, teroriste, ne može biti opravdano uništenjem cijelog stambenog bloka “u kojem on navodno živi.”

“Tada, kada se ubijanje desetina ili stotina nevinih opravdava uklanjanjem jednog ili par počinitelja zla, granica između zločinca i osvetnika biva izbrisana. Nadam se da će Država Izrael u budućnosti smoći snage da uvidi da je zločin počinjen u ime osvete za pretrpljeno zlo i dalje zločin, a ne pravda. U traženju pravde, svi kojim je naneseno zlo, imaće našu bezrezervnu podršku, kako Izrael, tako i Palestina. U kojem smjeru se vaga nedjela pomiče od 7. oktobra, sasvim je jasno”, zaključio je Nikšić.

Podsjetimo da se ambasadorica Izraela ranije oglašavala nakon protesta u Sarajevu za Palestinu, komentarisala izjavu Željka Komšića o ratu u Pojasu Gazu ali i prozivala Sarajevo kazavši da se “Jevreji u Sarajevu boje u svom gradu”. Tim povodom nedavno se oglasio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji joj je poručio da njegovo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu ne dira.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

“Apsolutno je normalno da Srbi iz RS i Srbije postanu jedna teritorija”

Objavljeno

na datum

Administator

Ruski igrač

Republika Srpska je ponosna na svoje dobre odnose, naročito sa Srbijom, što je logično, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je za “Russia Today” naglasio da je Republika Srpska ponosna i na odnose sa Mađarskom, koji su dobri prije svega zahvaljujući mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, kao i sa Rusijom, koja je decenijama pokazivala veliko razumijevanje za region. “Jedna mala republika, sa milion stanovnika, zadovoljna je razumijevanjem koje ima od naših prijatelja. Srbija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ona je potpisala okvirni sporazum i odgovorna je za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad pokušava da odvuče Srbiju od njenih odgovornosti, ali da Republika Srpska pokušava da u prvi plan vrati odredbe Dejtona na najbolji mogući način. Predsjednik Republike Srpske podsjetio je da u Republici Srpskoj i Srbiji živi jedan narod.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Dodik je podsjetio da su Nijemci, kada su ukinuli Njemačku Demokratsku Republiku, poznatiju kao Istočna Njemačka, smatrali normalnim da ujedine jedan narod, što se na kraju i dogodilo, ali da takvu priliku ne nude manjim narodima kao što je srpski narod. “Apsolutno je normalno da će Srbi iz Republike Srpske i Srbi iz Srbije jednog dana postati jedna teritorija, jedna politička zajednica. To je logično i zakonito. Svi drugi narodi imaju pravo na jedinstvo”, napomenuo je Dodik.

“Mi Srbi iz Republike Srpske navijamo za Srbiju u svim međunarodnim takmičenjima, kao i za Rusiju. Mi nemamo svoju reprezentaciju, jer nam to nije dozvoljeno. Stoga je naš domaći tim u svim sportovima tim Srbije. Srpski je naš maternji jezik, naši ljudi se liječe u Srbiji, tamo se obrazuju. Naša ekonomska saradnja je na najvišem nivou”, napomenuo je Dodik.

Dodik je dodao da ima potpuno razumijevanje i saglasnost sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, čije je ranije poznavanje o pitanju Kosova i svemu što Zapad želi da uradi opsežno, izrazivši uvjerenje da Vučić, osim toga, razumije i šta je Republika Srpska.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Čović ponovo u Zagrebu kod Plenkovića, glavna tema Izborni zakon BiH

Objavljeno

na datum

Administator

Lider HDZ-a Dragan Čović ponovo je otišao u Zagreb razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako je napisao na mreži X, s Plenkovićem je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktuelnim političkim i evropskom putu BiH.

“Izborni zakon i preostali reformski preduslovi žurno potrebni za stabilizaciju i napredak. Otvaranje pregovora sa Evropskom unijom ključno je za Bosnu i Hercegovinu”, napisao je Čović.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, posljednji susret Čović i Plenković su imali u Sarajevu, a u delegaciji s Čovićem tada su bili predsjednica FBiH Lidija Bradara i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Građani za 24 sata skupili novac da se plati kazna Sarajlijama koji su uništili ploču zločincu Mladiću

Objavljeno

na datum

Administator

Nakon što su Elvis Gurda i Esad Jašarević dobili kazbnu od 6.000 KM zbog toga što su oštetili spomen-ploču presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama, građani su im prikupili sav novac.

Osim pomenutih 6.000 koje je presudio Sud na Sokocu, Jašarević i Gurda su imali još 2.000 KM troškova za advokata tokom postupka. Nakon što je akcija pokrenuta, za svega 24 sata građani su prikupili 8.200 KM pa su njih dvojica objavla video u kojem pozivaju na kraj uplaćivanja.

Inače, akciju prikupljanja novca preko PayPal računa pokrenuli su Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta i profesor Sanin Musa.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Gurda i Jašarević su u januaru 2022. godine uništili spomen ploču Mladiću i kasnije se predali policiji.

Ista spomen ploča uništavana je još jednom, tačno godinu dana kasnije, a prije svega toga je polivena zelenom farbom.

Riječ je o spomen-ploči koja već godinama stoji na administrativnoj liniji dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

Postavila ju je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo, u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda općine Novo Sarajevo”.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Na ovu ploču su mnogi upozoravali i zahtijevali njeno uklanjanje, međutim gradonačelnik Istočnog Sarajeva je nije želio skloniti.

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu