Connect with us

BOSNA I HERCEGOVINA

Nikšić odgovorio ambasadorici Izraela: Garantujem vam da ćemo preispitati poslove Kabirija

Objavljeno

na datum

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić odgovorio je ambasadorici Izraela za BiH Galit Peleg koja je nedavno pisala Vladi FBiH i rekla da će ova ambasada “pomno pratiti” krše li se ljudska prava prema državljaninu Izraela Amiru Grossu Kabiriju.

Nikšić je napisao da je zatečen istupima i dopisima ambasadorice Peleg te je kazao da u pismu koje je njemu dostavila “nema ni najmanje razine samokritičnosti”.
“Vaše insinuacije kako je izvjesni Amir Gross Kabiri izložen ‘nelegitimnom pritisku’ od mene lično ili od pojedinih članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ne bi zaslužile bilo kakav komentar da u svom dopisu niste pokazali zavidan stepen arogancije. Potpuno nediplomatski bezobrazno, u nedostatku bilo kakvih argumenata, dijelite lekcije iz demokratije”, napisao je Nikšić.

Dodaje da je zato odlučio iskoristiti priliku da ukaže ambasadorici o kojoj zemlji piše, “kroz nekoliko nepobitnih historijskih činjenica.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Ovdje žive generacije Jevreja čiji preci su stoljećima nalazili utočište od progona upravo u Bosni i Hercegovini. Prve jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini ustanovljene su u 15. i 16. stoljeću. I dok su se kod nas razvijale i integrisale u lokalno društvo, uživajući puna vjerska i građanska prava, u drugim dijelovima evropskog kontinenta bili su izloženi masovnim progonima i ubijanju zbog njihovog identiteta. Tako je u Sarajevu završilo i sačuvana Hagada, djelo izuzetne vjerske i umjetničke vrijednosti, nastalo u Španjolskoj u 14. stoljeću. Nadam se kako Vam je poznata činjenica da je vjerovatno jedino mjesto duhovnog hodočašća Jevreja u Evropi smješteno u Bosni i Hercegovini. Radi se o grobu duhovnog velikana, rabina Moše Danona u Stocu. O grobu i danas, kao i decenijama prije, brigu vodi lokalna muslimanska porodica sa posebnim osjećajem ponosa i poštovanja”, piše Nikšić.

Dodaje da su Bosanci i Hercegovci u najtežim periodima nacističke okupacije za vrijeme 2. Svjetskog rata rizikovali svoje živote kako bi zaštitili i od progona spasili svoje sugrađane Jevreje.

“Tim više je žalosno kako sa visokim stepenom ostrašćenosti i propagandističke pristrasnosti u Vašem dopisu stojite iza prijetnji i uvreda koje gospodin Kabiri već mjesecima upućuje gradonačelnici Sarajeva, Benjamini Karić. Aluzije koje iznosite kako kritika ponašanja gospodina Kabirija ima ikavu poveznicu sa njegovim jevrejskim identitetom su potpuno neutemeljene i manipulatorske. Vaše jednostrano tumačenje dešavanja i pokušaj pravdanja skandaloznih postupaka gospodina Kabirija, kojem je izgleda, nažalost, umjesto Vaše, potrebna profesionalna pomoć, najbolje oslikava ukupnu politiku Države Izrael posljednjih mjeseci”, napisao je.

Kako kaže, Kabiri, “umjesto bahatosti koju pokazuje, a koju Vi dodatno podgrijavate”, treba shvatiti da se kao gost u BiH, treba educirati o običajima i odnosima u našoj zemlji.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Da se raspitao shvatio bi da se mi ovdje možemo možda međusobno svađati, ali da to ne znači da ćemo trpiti da bilo ko, pa bio on i državljanin Izraela, može doći vrijeđati i prijetiti građanima ili zvaničnicima naše države. Da se oko nečega i složimo pošto u svom dopisu zazivate vladavinu prava, uvjeravam Vas da ću poduzeti sve raspoložive aktivnosti kako bi se propisi u Bosni i Hercegovini odnosili jednako na svakog našeg građanina, ali i one koji kao stranci žive i rade u Bosni i Hercegovini”, kazao je.

Kako kaže, garantuje da će nadležni organi ispitali legalnost “poslovnih pothvata” Kabirija kao i svih drugih poslodavca i investitora u Bosni i Hercegovini, “jer pred Zakonom svi trebamo biti isti.”

“Kad su u pitanju dešavanja u Palestini i Izraelu kojih se također dotičete, nemam nikakve obaveze da Vama polažem račune, ali se nisam ustručavao jasno i nedvosmisleno javno osuditi gnusne zločine Hamasa na teritoriji Izraela 7. oktobra ove godine. Istovremeno, bez ikakvog suzdržavanja ću ponoviti da reakcija Izraela na ovaj zločin nema nikakvo utemeljenje u međunarodnom pravu, niti se radi o legitimnoj akciji i primjerenom odgovoru. Svjedok sam stradanja civila, prije svega djece i žena ne tako davno kod nas u Bosni i Hercegovini, te nikada neću šutiti na slične i gore zločine bilo gdje u svijetu. Ubijanje hiljada žena i djece, staraca, uskraćivanje hrane, struje, vode i osnovnih potrepština nema nikakve veze sa praksama slobodnog svijeta. Konačno i ti lideri sve glasnije i sve jasnije okreću leđa izraelskoj politici ognja i mača koja traje već mjesecima, te pozivaju na obustavu vojnih aktivnosti čije mete i žrtve su dominantno civili Palestine”, dodao je.

Kaže da sebi nikad neće dozvoliti da postupke pojedinaca pripisuje cijelim narodima ili etničkim grupama.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Postupke Amira Kabirija tretiram kao ispade pojedinca i ni u kojem slučaju ne generaliziram niti pripisujem odgovornost za njegovu kampanju pritisaka i mržnje prema gradonačelnici Sarajeva drugim Jeverejima bilo gdje. Očito je da isto nažalost ne vrijedi za Državu Izrael. Umjesto traženja i provođenja pravde nad zločincima od 7. oktobra, Izrael je u spomenutom zločinu pronašao osnovu za generaliziranje zločina i za ispriku za masovni progon, ubijanje i etničko čišćenje Palestinaca u Pojasu Gaze. Čak smo imali priliku pročitati izjavu izraelskog generala koji i ne krije da za njega nema razlike između civiila i pripadnika Hamasa, te da ih sve treba ukloniti. Takvu politiku ne mogu nikada podržati niti ikako opravdati. Često se pitam šta se desilo s pripadnicima naroda koji je doživio i preživio Holokaust?”, upitao je Nikšić.

Dodaje da nikada eliminiranje jednog zločinca, teroriste, ne može biti opravdano uništenjem cijelog stambenog bloka “u kojem on navodno živi.”

“Tada, kada se ubijanje desetina ili stotina nevinih opravdava uklanjanjem jednog ili par počinitelja zla, granica između zločinca i osvetnika biva izbrisana. Nadam se da će Država Izrael u budućnosti smoći snage da uvidi da je zločin počinjen u ime osvete za pretrpljeno zlo i dalje zločin, a ne pravda. U traženju pravde, svi kojim je naneseno zlo, imaće našu bezrezervnu podršku, kako Izrael, tako i Palestina. U kojem smjeru se vaga nedjela pomiče od 7. oktobra, sasvim je jasno”, zaključio je Nikšić.

Podsjetimo da se ambasadorica Izraela ranije oglašavala nakon protesta u Sarajevu za Palestinu, komentarisala izjavu Željka Komšića o ratu u Pojasu Gazu ali i prozivala Sarajevo kazavši da se “Jevreji u Sarajevu boje u svom gradu”. Tim povodom nedavno se oglasio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković koji joj je poručio da njegovo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu ne dira.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BOSNA I HERCEGOVINA

Na tržište BiH isporučena tjestenina iz Rumunije opasna po zdravlje

Objavljeno

na datum

Administator

Agencija za sigurnost hrane BiH je obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučena tjestenina bez glutena u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Tjestenina je porijeklom iz Rumunije. Naziv proizvoda je – Pasta D’oro gluten free u pakiranju od 500 grama.

Uvoznik ove namirnice u BiH je Mega Trade System, Dunavska 1c, Banja Luka.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani.

U skladu sa važećim propisima, dostavljene su na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Upaljen žuti meteoalarm za neke dijelove BiH, očekuje se olujno nevrijeme praćeno grmljavinom

Objavljeno

na datum

Administator

Stranica BH Meteo izdala je upozorenje da će u nastavku dana brojne dijelove naše zemlje zahvatiti olujno nevrijeme praćeno grmljavinom.

Kako su naveli, od jutros u većem dijelu Krajine kiša neumorno pada. U narednim satima značajna destabilizacija atmosfere očekuje i ostatak zemlje uz povremeno kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Uz jači razvoj konvektivne naoblake, lokalno se očekuje i nevrijeme uz veću količinu padavina u kratko vrijeme, led i pojačan vjetar za što je najveća šansa u nastavku dana u dijelovima jugozapadne, centralne, sjeveroistočne i istočne Bosne.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Pred kraj dana i večeras talas lokalnih pljuskova sa grmljavinom zahvatit će i veći dio Hercegovine i gornje Podrinje, one krajeve koji su generalno oskudjevali sa kišom ranijih dana. Eventualno krajnji jug Hercegovine da se provuče bez nekih većih padavina.

U noći na petak očekuje se postepeno slabljenje i prestanak padavina, kao uvod u razvedravanje i stabilizaciju vremena sutra tokom dana.

Na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda upaljen je žuti meteoalarm za veće dijelove BiH. Alarm se odnosi na regije Livno (od 8 do 18 sati), Mostar (od 9 do 20), Sarajevo (od 11 do 20 sati), Tuzla (od 11 do 20), Banja Luka (od 11 do 19), Foča (od 12 do 20), Prijedor (od 12 do 19), Trebinje (od 15 do 22) i Višegrad (od 12 do 20).

Inače, u BiH se danas najviše temperature očekuju između 16 i 24 stepena, na jugu do 30.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BOSNA I HERCEGOVINA

Odbor za vanjske poslove Slovenije u posjeti BiH: “Bit ćemo još aktivniji po pitanju bh. puta ka EU”

Objavljeno

na datum

Administator

U Sarajevu je danas održan sastanak Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije, nakon čega je upriličena i konferencija za medije.

Nakon sastanka se obratila zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Sabina Ćudić koja je kazala da je jako zadovoljna današnjim sastankom. Ujedno, izrazila žal zbog činjenice da bh. parlamentarci više od 20 godina nisu bili u zvaničnoj posjeti Sloveniji.

“Imali smo zajednički sastanak naše komisije i odbora za vanjske poslove Slovenije izuzetna nam je čast ugostiti prije svega prijatelje BiH. Zahvalili smo se za napore Slovenije na bh. putu ka Evropskoj uniji. Posljednja posjeta bh. parlamentaraca bila je prije više od 20 godina, želimo to promijeniti a ne biti samo domaćini”, poručila je Ćudić.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U ime Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Slovenije obratio se Predrag Baković koji je, također, istakao prijateljske odnose Slovenije i BiH. Također, podsjetio je na pomoć koju je BiH slala kada su u augustu 2023. godine Sloveniju zadesile razorne poplave.

“Drago mi je da smo poslije toliko godina okrijepili odnose odbora za vanjske poslove. Stvarno je bilo vrijeme da se sretnemo i da ojačamo odnose ovih radnih tijela”, kazao je Baković te dodao:

“Posebno se zahvaljujemo na pomoći u poplavama u augustu prošle godine. Nemamo nekih otvorenih pitanja, a radimo na tome da se BiH nađe na putu ka EU. Bili smo aktivni i bit ćemo još aktivniji po tom pitanju”, poručio je on.

Za kraj, zaključio je kako je: “Klima prava – odnosi odlični.”

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu