Connect with us

CRNA HRONIKA

Prijedlog pritvora za 4 strana državljanina lišena slobode u akciji SIPA-e i Granične policije BiH

Objavljeno

na datum

Nakon ispitivanja osumnjičenih, koji su lišeni slobode u zajedničkoj operativnoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA i Granične policije BiH na području Donjeg Svilaja, gdje je otkriven improvizovani migrantski kamp te pronađeno oružje i municija, postupajuća tužiteljica uputila je prema Sudu BiH prijedlog mjere pritvora za osumnjičene:

Basir Wazirija, rođenog 1992. godine u Ningraharu, Afganistan, državljanin Afganistana, ranije osuđivan zbog zloupotreba droga u Subotici, Srbija, uz izrečenu kaznu u trajanju od šest mjeseci zatvora

Nisar Ahmadija, rođenog 2005. godine u Kabulu, Afganistan, državljanin Afganistana

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Bilal Afghanija, rođenog 2003. godine u Qunduzu, Afganistan, državljanin Afganistana

Abdul Qayoom Faqirija, rođenog 1994. godine u Jous Janu, Afganistan, državljanin Afganistana

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela – udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Prema prikupljenim dokazima, migranti su se nalazili u improvizovanom kampu smještenom uz neposrednu blizinu državne granice sa Republikom Hrvatskom, u blizini MGP Donji Svilaj, općina Odžak, u namjeri da navedeno vatreno oružje i municiju prokrijumčare u Republiku Hrvatsku.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tužilaštvo BiH, SIPA, Granična policija i partnerske policijske i sigurnosne agencije provode istražne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti boravka naoružanih migranata na području uz granicu BiH i Hrvatske, jer u dosadašnjim aktivnostima agencija za provođenje zakona u BiH uglavnom nisu evidentirani naoružani pripadnici migrantske populacije, pogotovo ne u posjedu automatskog naoružanja i municije,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora, zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, upućen je prema Sudu BiH.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CRNA HRONIKA

GP BiH: Lišeni slobode prema potragama

Objavljeno

na datum

Administator

granična policija bih

Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Zvornik, 14. juna 2024. godine, lišili su slobode S.A. (1981.), državljanina BiH. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njim zbog krivičnog djela Organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom Neovlašteni promet opojnim drogama. Kontroliran je na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj i predat službenicima MUP-a Republike Srpske.

Pripadnici Jedinice GPBiH Brčko, 13. juna 2024., lišili su slobode S.S. (1992.), nakon što je ustanovljeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njom zbog krivičnog djela Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. Bh. državljanka je kontrolirana na izlasku iz BiH na prijelazu Brčko i predata službenicima Policije Brčko distrikta BiH.

Pripadnici Jedinice GPBiH Gradiška, 10. juna 2024., lišili su slobode D.A. (1996.) jer je utvrđeno da ga Općinski sud u Travniku potražuje zbog krivičnog djela Spolni odnošaj s djetetom. Bh. državljanin je kontroliran na ulasku u BiH na prijelazu Gradiška. Istoga dana, pripadnici ove jedinice su na prijelazu Gradiška na izlasku iz BiH, lišili slobode bh. državljanina, M.M. (1997.), jer ga Općinski sud u Travniku potražuje zbog krivičnog djela Šumska krađa. Obojica su predata službenicima Centra sudske policije u Posavskom kantonu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Velika akcija SIPA-e: Otkrivena plantaža marihuane u Mokrom, zaplijenjene 1.152 stabljike

Objavljeno

na datum

Administator

Policijski službenici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su na području Mokrog, općina Pale, otkrili plantažu opojne droge marihuana. Plantaža marihuane je bila skrivena u prostorijama nekadašnje pilane u Mokrom.

“Otkriveno je i privremeno oduzeto preko 1.152 zasada stabljike koje izgledom asociraju na stabljike opojne droge marihuana, kao i oprema za uzgoj opojne droge, velika količina rasada sjemenki marihuane koja je uzgajana u posebnoj improvizovanoj labaratoriji, 13 kilograma biljne zeljaste materije koja izgledom asocira na opojnu drogu marihuana, koja je bila spremna za prodaju”, saopćeno je iz SIPA-e.

Realizovani su pretresi na dvije lokacije i dvije osobe su uhapšene, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i promet opojnim drogama” propisano Krivičnim zakonikom Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih biti predata u dalju nadležnost postupajućeg tužioca.

Navedene aktivnosti su provodene po usmenom nalogu Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

CRNA HRONIKA

Policija upozorava na prevaru: Građanima stižu lažni emailovi uime SIPA-e, ne otvarajte ih

Objavljeno

na datum

Administator

Hapšenje

Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) obavještava građane da je u posljednjem periodu evidentirano da na email adrese fizičkih i pravnih lica pristižu poruke, čiji je cilj prevara.

Nepoznati počinitelji se putem elektronske komunikacije predstavljaju kao pripadnici SIPA-e, služeći se službenim podacima koji su javno dostupni i lažnim memorandumom institucije. Kako navode iz SIPA-e, u porukama se navodi da postoji informacija da se određena lica bave nezakonitim aktivnostima vezenim za pornografiju i zlostavljanje.

U konačnici cilj je ucjena u smislu iznuđivanja novca, a potencijalno je moguće da takvi emailovi sadrže i kompjuterske viruse. Zbog toga SIPA savjetuje građane da ukoliko dobiju ovakve email poruke, iste ne otvaraju i ne odgovaraju na njih, te da ukoliko su na bio koji način oštećeni da to prijave nadležnom policijskom tijelu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“U navedenim porukama izvršioci često zloupotrebljavaju imena pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te je u posljednje vrijeme uočeno da zloupotrebljavaju i ime zamjenika direktora Zorana Galića. Upozoravamo građane da su navodi iz predmetnih email poruka lažni, te da su nazivi institucija i imena zloupotrijebljeni”, naveli su iz SIPA-e.

Email poruke su inače upućene s više email adresa, koje pripadaju nacionalnoj domeni Republike Njemačke.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu