Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Iako se Izetbegović protivio, SDA u Krajini će danas izbaciti NES iz vlasti i koalirati sa Trojkom

Objavljeno

na datum

Šef Kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić je potvrdio da će USK danas dobiti novu vladu te je obrazložio zašto će se to desiti uprkos protivljenju centrale SDA.

U izjavi za naš portal je naveo da će vjerovatno danas u popodnevnim satima biti sjednica Skupština USK na kojoj će biti smijenjena vlada koju čine NES, SDA, DF i SBiH te da će biti imenovana nova vlada koju će činiti SDA, SDP, NiP i Pomak. Novi premijer bi trebao biti aktuelni SDA-ov zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Nijaz Hušić.

Musić nam je potvrdio da je tokom jučerašnjeg sastanka predstavnika SDA iz USK sa predsjednikom ove stranke Bakirom Izetbegovićem iskazano protivljenje stranačke centrale formiranju nove vlasti. Ukazao je zašto će formirati novu vlast uprkos protivljenju stranačke centrale.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Moram otvoreno reći da mi nemamo saglasnost centrale SDA da povučemo ovaj potez i preuzmemo odgovornost za USK, ali ćemo to ipak uraditi zato što je to stav svih predsjednika općinskih i gradskih organizacija, svih zastupnika u Skupštini USK, svih zastupnika SDA u Parlamentu FBiH i državnom parlamentu iz USK”, izjavio je.

Prema njegovim riječima, imaju jedinstven stav da je ovo trenutak u kojem ne mogu bježati od odgovornosti te da su dali maksimum da dosadašnja koalicija opstane, da revidiraju sporazum, da implementiraju sporazum, da ga prilagode novim okolnostima, a to je smanjen kapacitet kluba NES-a.

“U tome nismo uspjeli. Zbog toga smo prinuđeni da odgovorimo na ove okolnosti, u ime onih građana koji su nam dali ubjedljivo najveće povjerenje, u ime članstva SDA koje od nas očekuje odgovornost za ovaj trenutak”, dodaje.

Pitali smo ga zašto se Izetbegović protivio da SDA u USK bude u koaliciji sa SDP-om, NiP-om i Pomakom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“S jedne strane, prije svega, imamo uspostavljenu saradnju sa NES-om, na način da se očekivalo da će ta koalicija sa NES-om, DF-om i SBiH dobiti šire konture na višim nivoima vlasti, da bi to mogla biti perspektiva. Mi to razumijemo i uvažavamo. No, radi se o državnom nivou”, rekao je.

Kako je konstatovao, odnosi koje su imali proteklih mjeseci je bio podrška tom potencijalnom procesu.

“Do koje je faze taj proces došao, ne bih sebi dao za pravo da komentarišem kao neko ko se bavi kantonalnom politikom. Ovdje je riječ o stvarnim, kantonalnim problemima. Na kantonu je mnogo nadležnosti i izazova, stvari koje u ovim odnosima nismo mogli riješiti”, dodaje.

Poručio je da SDA želi nastaviti saradnju sa NES-om, DF-om i SBiH te da ih pozivaju da odnosi u kantonu ili općinama ne budu odrednica kako će se ophoditi prema pitanjima oko kojih su imale saglasnost sa SDA u proteklom periodu. Vjeruje da će se pozitivni odnos ovih stranaka nastaviti na višim nivoima vlasti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Musića smo također pitali da li je promjena u broju kantonalnih zastupnika u korist SDA bila jedini razlog da se SDA odluči na formiranje nove vlade ili je bilo još nekih problema u funkcionisanju dosadašnje vlade.

“Unutar svake politike, stranke, a kamoli unutar koalicije postoje nesuglasice i problemi. Time smo se bavili, bio sam u prilici i obavezi da rješavam probleme, da probam naći saglasnost oko određenih pitanja. Ovdje se koalicija počela nagrizati kada se počeo topiti klub NES-a u Skupštini USK. On sada broji šest, a ranije je brojao osam zastupnika”, istakao je.

Napomenuo je da su SDA i NES u trenutku potpisivanja koalicije i raspodjele pozicija imali jednak broj zastupnika. Kako je kazao, radi kontinuiteta prihvatili su da neke stvari budu kao što su bile u mandatu prošle vlade. Naglasio je da su postojala, kako je izjavio, i konceptualna razilaženja u vođenju vlasti i upravljanju resursima te u još nekim stvarima.

“No, zaista nije bilo nekih dramatičnih trenutaka, bilo je civilizirano, uljudno i kulturno i vjerujem da će tako biti danas”, dodaje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tema razgovora bilo je i to da li će NS biti dio nove vlasti ili će ostati izvan vlasti kako su to jučer saopćili iz ove stranke.

“USK je specifičan po historijatu političkih odnosa. Postoji blok B3 kojeg čine tri zastupnika Pomaka, dva NiP-a, jedan NS-a. Oni su kao blok nastupali u razgovorima i pregovorima, ne samo sada, već i prije godinu dana kada smo imali kontakte. Tada su kao blok bili jedinstveni. U međuvremenu je NS, iako je bilo dogovoreno da oni imaju ministarsko mjesto, saopćio da je predsjedništvo ove stranke protiv ulaska u kantonalnu vladu sa SDA. Da li će to zaista biti tako ili će se njihov zastupnik drugačije ponašati volio bih da to bude pitanje za njega”, zaključio je Musić.

Podsjećamo, SDA, NES, DF i SBiH su aktuelnu Vladu USK formirali prije osam mjeseci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

VELIKA KLADUŠA

U Velikoj Kladuši se uveliko radi na uređenju javnih površina, izdvojeno blizu 700.000 KM

Objavljeno

na datum

Administator

Nastavlja se modernija i sanacija pješačkih staza u centralnom gradskom području i Gradskom parku u Velikoj Kladuši, u planu je uređenje gradskog parka, kao i postavljanje trotoara na sredini parka. Sve aktivnosti vršit će se kroz dvije faze.

Također, počeli su i radovi na popločavanju Trga mladih. Prema riječima Direktora JKUP Amira Đogića, radi se o značajnom projektu koji podrazumijeva dvije faze.

U prvoj fazi uredit će se pješačke staze od Općinskog organa uprave do Gimnazije, riješit će se cjelokupna staza oko gornjeg i donjeg dijela parka, prolaz i pješački prelaz između dva dijela parka. Također, u prvoj fazi sanirat će se i parking ispred Općinskog suda u ulici Maršala Tita.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

U drugoj fazi, završit će se preostali dio pješačkih staza u užem gradskom području, prema staroj autobuskoj stanici koji su uveliko gotovi, a planirana je i nabavka opreme i dječjih igračaka za park, ali i sadržaji za starije i osobe sa invaliditetom kojim će biti olakšan pristup mnogim urbanim dijelovima grada.

Prema riječima direktora JKUP Amira Đogića radovi će biti u skladu sa vremenskim uslovima biti urađeni u predviđenom roku. Vrijednost radova je oko 700.000 KM od čega je 350.000 KM sufinansirano od strane Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, dok je ostatak sredstava osiguran iz budžeta Općine Velika Kladuša.

Izvođač radova je JKUP “Komunalije”, a rok za završetak radova je 75 radnih dana.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BIHAĆ

Kantonalna bolnica u Bihaću dobila mobilni dijalizni aparat

Objavljeno

na datum

Administator

Narod Kuvajta posredstvom Udruženja „Srce za djecu“ donirao je Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću mobilni dijalizni aparat za tretman djece i odraslih u Jedinici za intenzivno liječenje.

„Radi se o aparatu za akutnu hemodijalizu u vrijednosti od 50. 000 KM. S obzirom na ogroman značaj samog aparata, osjetili smo potrebu da bude dodijeljen upravo Kantonalnoj bolnici u Bihaću, s kojom imamo izuzetnu dugodišnju saradnju“, izjavio je direktor Udruženja „Srce za djecu“ Fikret Kubat.

Direktor bihaćke bolnice Hajrudin Havić potvrdio je kako ova ustanova prvi put ima tako vrijedan aparat za ovu svrhu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

„S obzirom da je riječ o mobilnom aparatu, on će po potrebi biti korišten u svim odjelima, a ne samo u Jedinici za intenzivno liječenje. Bit će izuzetno važan i u tretmanu pacijenata sa najtežim kancerogenim oboljenjima. Naravno, moram se zahvaliti državi Kuvajt, koja već godinama prati naš rad i ovo je samo nastavak uspješne saradnje“, riječi su doktora Havića.

O značaju mobilnog dijaliznog aparata za pacijente Kantonalne bolnice u Bihaću govorio je i načelnik Odjela za anesteziju i reanimaciju Haris Halkić.

„Najbitnije je da sada imamo mogućnost da aparat približimo pacijentu, bilo da se radi o pacijentima sa akutnim zatajenjima bubrega ili postoperativnim hroničnim komplikacijama. Moći ćemo neophodan tretman izvršiti bez pomjeranja pacijenta, što je vrlo često od izuzetne važnosti“, naveo je doktor Halkić.

Donatorima se ovom prilikom zahvalila i ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Zemina Kadirić, koja je potvrdila da će Kantonalna vlada i dalje podržavati rad Udruženja „Srce za djecu“, odnosno nastaviti razvijati saradnju sa državom Kuvajt.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

VIDEO – Bihaćke srednje škole na praksu đake šalju i u javna preduzeća

Objavljeno

na datum

Administator

Iskustvo je pokazalo da je učenje kroz praktični rad učenicima srednjih škola najinteresantniji način učenja.

Ponukane ovakvim iskustvom, srednje škole u Bihaću sporazume o obavljanju prakse potpisuju i s javnim preduzećima, a jedno od njih je i JKP „Komrad“ Bihać. U ovo poduzeće svake sedmice dolaze učenici iz Mašinsko-saobraćajne mješovite srednje škole u Bihaću.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu