Connect with us

UNSKO-SANSKI KANTON

Iako se Izetbegović protivio, SDA u Krajini će danas izbaciti NES iz vlasti i koalirati sa Trojkom

Objavljeno

na datum

Šef Kluba SDA u Skupštini USK Jasmin Musić je potvrdio da će USK danas dobiti novu vladu te je obrazložio zašto će se to desiti uprkos protivljenju centrale SDA.

U izjavi za naš portal je naveo da će vjerovatno danas u popodnevnim satima biti sjednica Skupština USK na kojoj će biti smijenjena vlada koju čine NES, SDA, DF i SBiH te da će biti imenovana nova vlada koju će činiti SDA, SDP, NiP i Pomak. Novi premijer bi trebao biti aktuelni SDA-ov zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Nijaz Hušić.

Musić nam je potvrdio da je tokom jučerašnjeg sastanka predstavnika SDA iz USK sa predsjednikom ove stranke Bakirom Izetbegovićem iskazano protivljenje stranačke centrale formiranju nove vlasti. Ukazao je zašto će formirati novu vlast uprkos protivljenju stranačke centrale.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“Moram otvoreno reći da mi nemamo saglasnost centrale SDA da povučemo ovaj potez i preuzmemo odgovornost za USK, ali ćemo to ipak uraditi zato što je to stav svih predsjednika općinskih i gradskih organizacija, svih zastupnika u Skupštini USK, svih zastupnika SDA u Parlamentu FBiH i državnom parlamentu iz USK”, izjavio je.

Prema njegovim riječima, imaju jedinstven stav da je ovo trenutak u kojem ne mogu bježati od odgovornosti te da su dali maksimum da dosadašnja koalicija opstane, da revidiraju sporazum, da implementiraju sporazum, da ga prilagode novim okolnostima, a to je smanjen kapacitet kluba NES-a.

“U tome nismo uspjeli. Zbog toga smo prinuđeni da odgovorimo na ove okolnosti, u ime onih građana koji su nam dali ubjedljivo najveće povjerenje, u ime članstva SDA koje od nas očekuje odgovornost za ovaj trenutak”, dodaje.

Pitali smo ga zašto se Izetbegović protivio da SDA u USK bude u koaliciji sa SDP-om, NiP-om i Pomakom.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

“S jedne strane, prije svega, imamo uspostavljenu saradnju sa NES-om, na način da se očekivalo da će ta koalicija sa NES-om, DF-om i SBiH dobiti šire konture na višim nivoima vlasti, da bi to mogla biti perspektiva. Mi to razumijemo i uvažavamo. No, radi se o državnom nivou”, rekao je.

Kako je konstatovao, odnosi koje su imali proteklih mjeseci je bio podrška tom potencijalnom procesu.

“Do koje je faze taj proces došao, ne bih sebi dao za pravo da komentarišem kao neko ko se bavi kantonalnom politikom. Ovdje je riječ o stvarnim, kantonalnim problemima. Na kantonu je mnogo nadležnosti i izazova, stvari koje u ovim odnosima nismo mogli riješiti”, dodaje.

Poručio je da SDA želi nastaviti saradnju sa NES-om, DF-om i SBiH te da ih pozivaju da odnosi u kantonu ili općinama ne budu odrednica kako će se ophoditi prema pitanjima oko kojih su imale saglasnost sa SDA u proteklom periodu. Vjeruje da će se pozitivni odnos ovih stranaka nastaviti na višim nivoima vlasti.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Musića smo također pitali da li je promjena u broju kantonalnih zastupnika u korist SDA bila jedini razlog da se SDA odluči na formiranje nove vlade ili je bilo još nekih problema u funkcionisanju dosadašnje vlade.

“Unutar svake politike, stranke, a kamoli unutar koalicije postoje nesuglasice i problemi. Time smo se bavili, bio sam u prilici i obavezi da rješavam probleme, da probam naći saglasnost oko određenih pitanja. Ovdje se koalicija počela nagrizati kada se počeo topiti klub NES-a u Skupštini USK. On sada broji šest, a ranije je brojao osam zastupnika”, istakao je.

Napomenuo je da su SDA i NES u trenutku potpisivanja koalicije i raspodjele pozicija imali jednak broj zastupnika. Kako je kazao, radi kontinuiteta prihvatili su da neke stvari budu kao što su bile u mandatu prošle vlade. Naglasio je da su postojala, kako je izjavio, i konceptualna razilaženja u vođenju vlasti i upravljanju resursima te u još nekim stvarima.

“No, zaista nije bilo nekih dramatičnih trenutaka, bilo je civilizirano, uljudno i kulturno i vjerujem da će tako biti danas”, dodaje.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Tema razgovora bilo je i to da li će NS biti dio nove vlasti ili će ostati izvan vlasti kako su to jučer saopćili iz ove stranke.

“USK je specifičan po historijatu političkih odnosa. Postoji blok B3 kojeg čine tri zastupnika Pomaka, dva NiP-a, jedan NS-a. Oni su kao blok nastupali u razgovorima i pregovorima, ne samo sada, već i prije godinu dana kada smo imali kontakte. Tada su kao blok bili jedinstveni. U međuvremenu je NS, iako je bilo dogovoreno da oni imaju ministarsko mjesto, saopćio da je predsjedništvo ove stranke protiv ulaska u kantonalnu vladu sa SDA. Da li će to zaista biti tako ili će se njihov zastupnik drugačije ponašati volio bih da to bude pitanje za njega”, zaključio je Musić.

Podsjećamo, SDA, NES, DF i SBiH su aktuelnu Vladu USK formirali prije osam mjeseci.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati
Marketing
Klikni za komentar

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

BIHAĆ

Zemljotres u okolini Slunja, osjetio se i u Bihaću

Objavljeno

na datum

Administator

Zemljotres jačine 3,4 po Rihteru registrovan je u okolini hrvatskog grada Slunja, objavila je Seizmološka služba Republike Hrvatske.

Potres je registrovan jučer u 19.sati i 23 minute, a osjetio se i u našem gradu.

Epicentar je bio 16 kilometara južno od Slunja kod mjesta Rakovica.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati

BIHAĆ

Planinari iz više dijelova BiH se popeli na najviši vulkan Azije, nije ih spriječilo ni nevrijeme

Objavljeno

na datum

Administator

Grupa učesnika ekspedicije iz Bihaća, Velike Kladuše, Tuzle i Cazina se jučer popela na najviši vrh Irana, a ujedno i najviši aktivni vulkan u Aziji Damavand na visinu od 5.610 m/n.

Kako su rekli, završni uspon na vrh Damavanda je izveden po veoma teškim uslovima.

Tačnije, na visini od 5.500 m/n ih je dočekao snijeg te nevrijeme uz grmljavinu.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Međutim, oni su imali samo jedan cilj te ih ni to nije spriječilo da ga ostvare.

Ova ekspedicija se odvila u organizaciji Planinarsko-sportskog kluba Bihać.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa
Nastavi čitati

BOSANSKA KRUPA

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata osumnjičenih lica iz Bosanske Krupe i Bužima

Objavljeno

na datum

Administator

Na osnovu prethodno prikupljenih informacija na terenu i Naredbe Općinskog suda Bosanska Krupa, pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a USK, dana 05.06.2024. godine u ranim jutarnjim satima su izvršili pretres stambenih objekata i pratećih objekata, te pokretnih stvari osumnjičenih lica i to B.N, B.A, B.S, I.E, Š.H, A.I, Š.B, S.V i K.O. svi iz Bosanske Krupe i Bužima.

Tokom navedenih pretresa pronađena je i oduzeta veća količina sljedećih predmeta: 8 kom. Ručnih bombi, 3 kom. Protiv pješadijskih mina, vatreno naoružanje poluautomatska puška, vatreno naoružanje-puška m-48, vatreno naoružanje- Automatska puška, municija raznog kalibra i vrste kako puščano zrno, tako i pištoljsko, te patroni za lovačko naoružanje, razni djelovi za pušte (cijevi, kundaci, zatvarači, udarne igle i dr,), optički nišani (više komada).

Nad gore navedenim licima zavedena je kriminalistička obrada te će nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz čl.371. KZ F BiH „Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“,saopćeno je iz MUP-a USK.

Sadržaj se nastavlja ispod oglasa

Nastavi čitati
Marketing
Marketing

U fokusu